IJsland is het land van vuur en ijs. Laat ik maar met de deur in huis vallen; het weer in IJsland is zeer onvoorspelbaar. Het kan veel regenen en de wind kan erg heftig zijn. Je kunt zelfs alle seizoenen op één dag meemaken; sneeuw, regen, keiharde wind en zon. De lokale bevolking trekt veel laagjes aan, zodat je je snel aan het weer kunt aanpassen. Tussen oktober en februari valt de meeste regen in IJsland. Een goede regenjas mag dus sowieso niet ontbreken in je rugzak.

Ook in de zomermaanden kun je getrakteerd worden op een flinke bui en daarnaast wordt je bij sommige watervallen ook erg nat. Bijvoorbeeld bij de Skógafoss, Seljalandsfoss en Kvernufoss waterval. Bij de laatste twee kun je zelfs achterlangs lopen. Zorg dan ook voor een goede regenbroek en stevige (waterdichte) wandelschoenen. Een poncho gaat je echt niet redden in IJsland.

Als je tussen half september en eind april gaat, is het ook aan te raden om een paar thermoshirts en fleecetruien mee te nemen in je koffer. Het kan dan namelijk erg koud worden. In IJsland is niets te gek. Dit maakt het eiland fantastisch, maar kan ook je vakantie ‘verpesten’ als je niet goed voorbereid bent op de weersomstandigheden.

Buiten bovenstaande kleding is ook een winddichte jas en wandelbroek aan te raden. Als het hard waait heb je het vaak ook sneller koud. Zo bedraagt bij een buitentemperatuur van 0° en een wind van 20 km/u de gevoelstemperatuur -10°. Winddichte stoffen, zoals softshell voorkomen dat jij het ijskoud krijgt door de hevige wind in IJsland. Ze houden de wind tegen en gaan daardoor efficiënt het warmteverlies tegen. In deze blog vind je de 10 beste windjassen zodat de wind jou niet omver blaast 😉

Ik heb de 10 beste windjacks onderverdeeld in 5 windjacks voor vrouwen en 5 windjacks voor mannen.

De 5 beste windjacks voor vrouwen

1. Warme en winddichte softshell jas Forclaz

Deze softshell jas van Forclaz is comfortabel tot 10°C wanneer je actief bent en de jas draagt als tweede of derde laag. Trek bijvoorbeeld eerst een thermoshirt en fleecetrui aan en daarna deze jas. De windjack heeft een hoge kraag en is aan de binnenkant van fleece. De jas is ook waterafstotend., maar beschermt je niet tegen een echte regenbui.  

2. Winddichte softshell jas voor bergtrekking Forclaz

Deze windjack van Forclaz kun je heel gemakkelijk meenemen, want hij past zo in de capuchon. De jas is gevoerd met fleece en beschermt je tegen windstoten van 30 km/uur. Daarnaast is hij waterafstotend en kan hij een lichte regenbui wel even handelen. Let op: hij vervangt geen regenjas. 

3. Windjack voor hardlopen van Kalenji

Deze dunne windjack van Kalenji is eigenlijk gemaakt voor hardlopen. Echter werkt hij ook super goed onder een regenjas. De jas is winddicht en is zeer voordelig in prijs. Hij is ook compact en dus gemakkelijk mee te nemen in je rugzak. 

4. Waterdichte windjack Quechua

Deze 100% waterdichte regenjas van Quechua is ademend en winddicht! De jas heeft vier zakken en in verstelbaar bij de mouwen, capuchon en onderaan de jas. Dit is dé perfecte jas voor jouw rondreis in de wintermaanden.

5. The North Face Althletic Outdoor Windjas

Deze rode kleur jas staat niet alleen super mooi op je IJsland foto’s, hij is ook nog eens winddicht en waterafstotend. De 100% winddichte jas is van The North Face en is super compact en licht om mee te nemen. Hij is ademend en heeft een soort buidelzak waar jij je telefoon etc. kunt opbergen. 

De 5 beste windjassen voor mannen

1. Warme en winddichte softshell jas voor bergtrekking MT500 Forclaz

Deze softshell jas van Forclaz is comfortabel tot 7-10°C. De windjack is erg warm door de voering van fleece en heeft een hoge kraag. De jas is ook waterafstotend. Hij beschermt je tegen wind en korte motregen/sneeuwbuien van maximaal een half uur. Het is dus verstandig om ook een (dunne) regenjas aan te schaffen die er nog overheen kan.

2. Warme en winddichte softshell jas MT100 Forclaz

Deze softshell jas van Forclaz is comfortabel tot 10°C wanneer je actief bent en de jas draagt als tweede of derde laag. Trek bijvoorbeeld eerst een thermoshirt en fleecetrui aan en daarna deze jas. De windjack heeft een hoge kraag en is aan de binnenkant van fleece. De jas heeft geen muts en is waterafstotend. Hij beschermt je echter niet tegen een echte regenbui. 

3. Warme en winddichte softshell jas voor bergtrekking MT900 Forclaz

Deze fijne, warme windjack van Forclaz ziet er niet alleen tof uit op foto’s in IJsland, hij is super geschikt voor lange wandelingen. Je draagt er makkelijk een thermo en/of fleeceshirt onder en hij is ademend. De windjack beschermt je tegen windstoten van 30 km/uur.

4. Gore Wear Softshell PhantoJacket Mens

Deze mooie, veelzijdige windjack van Gore Wear beschermt jou tegen flinke windstoten. En geloof me; dat heb je wel nodig in IJsland. Je kunt de mouwen afritsen mocht je het warm krijgen tijdens het hiken. De windjack heeft een hoge kraag en 3 opbergzakken aan de achterzijde.

5. The North Face Athletic Outdoor Hoodie Softshell Jas

Deze gave softshell jas van The North Face is zeer geschikt voor wandelingen in herfstig en winters weer, dus ook voor IJsland. De jas is super winddicht, maar beschermt je alleen tegen een lichte regenbui. De jas heeft een super ademend vermogen zonder dat jij het koud krijgt. Draag er in IJsland wel noge en fleecetrui en/of thermoshirt onder als je buiten de zomermaanden reist.

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *