IJsland staat bekend om zijn spectaculaire en ruige landschap met vulkanen, gletsjers en duizenden watervallen. Vanwege de geïsoleerde ligging in de noordelijke Atlantische Oceaan heeft IJsland zijn ongerepte natuurlijke schoonheid kunnen behouden, waardoor het een paradijs is geworden voor natuurliefhebbers en reizigers. Wil jij IJsland niet alleen vanaf de grond bewonderen maar ook van boven? Dan kun je een drone gebruiken en het landschap zien zoals de vele vogels dat ook doen in IJsland. In deze blog geef ik je meer uitleg over waarom een drone zo gaaf is in IJsland én zet ik de 3 beste drones voor je op een rijtje!

Wat is een drone?

Een drone is een onbemand luchtvaartuig, dat kan worden bestuurd door een persoon op afstand of volledig autonoom kan opereren met behulp van ingebouwde software en sensoren. Drones zijn gemaakt voor verschillende doeleinden, zoals fotografie, videografie, wetenschappelijk onderzoek, landbouw, militaire toepassingen etc.

Drones variëren in grootte, vorm en kenmerken, afhankelijk van waarvoor je de drone wil gebruiken. De meeste drones hebben propellers en worden aangedreven door elektrische motoren. Ze worden bestuurd door middel van een afstandsbediening of mobiele app die verbinding maakt met de drone via wifi of bluetooth. De camera’s op drones variëren van eenvoudige modellen tot professionele camera’s die in staat zijn om hoge resolutie beelden vast te leggen. Drones worden steeds populairder, vooral in de reisindustrie.

Waarom een drone gebruiken in IJsland?

Er zijn veel prachtige plekken in IJsland die je niet kunt bereiken met de auto of te voet. Met een drone kun je net wat verder ‘kijken’ en zie je de omgeving vanuit een totaal ander perspectief. Laat je drone bijvoorbeeld vliegen door de geweldige Fjadrargljufur kloof of boven het lavaveld van de Fagradalsfjall vulkaan. Het levert je unieke beelden op.

Vlieg met je drone boven een uitbarstende vulkaan!

Regels drone vliegen IJsland

Als je met een drone in IJsland wil vliegen dan zul je je aan een paar regels moeten houden. Zo is het verplicht om op de drone je naam, adres en telefoonnummer te schrijven, mag je geen anderen tot last zijn en mag je niet overal vliegen.

Mag je overal in IJsland vliegen met een drone?

Nee, je mag niet overal in IJsland vliegen met een drone. IJsland heeft specifieke regels en beperkingen voor het gebruik van drones om de veiligheid van de mensen en de natuur te waarborgen. Je denkt nu vast; damn, wat jammer. Maar het geluid van drones kan ook voor veel overlast zorgen op die prachtige, stille plekken in de natuur.

Volgens de regels van de IJslandse Transport Authority (ICETRA) mogen drones alleen worden gebruikt op locaties die niet in de buurt zijn van luchthavens, militaire bases, natuurgebieden, vogelreservaten en drukke wegen of steden. Ook mag je niet hoger vliegen dan 120 meter of buiten het gezichtsveld van de bestuurder.

Bovendien heeft IJsland een aantal beperkingen voor het gebruik van drones in specifieke gebieden. Zo is het bijvoorbeeld verboden om drones te gebruiken in nationale parken en populaire toeristische bestemmingen zoals bij de geisers, de waterval Gullfoss, de Kerid krater en het Thingvellir National Park. Denk echter niet dat je bijna nergens kunt vliegen met een drone, want er zijn heel veel gebieden waar dit wel kan, bijvoorbeeld bij de Studlagil Canyon. Als je overal zou willen filmen voor professionele doeleinden dan kun je dit aanvragen bij de overheid in IJsland.

Al met al is het dus belangrijk om op de hoogte te zijn van de lokale regels en beperkingen voor het gebruik van drones voordat je gaat vliegen. Op deze manier kan je voorkomen dat je in de problemen komt en de natuur of het milieu beschadigt. En geloof me; boetes zijn mega duur in IJsland, dus houd je aan de regels.

Vlieg met je drone door de Studlagil Canyon

Drone cursus

Sinds 2021 is het verplicht om een drone cursus te volgen als je drone zwaarder is dan 250 gram. Als je met een drone gaat vliegen in IJsland dan is het altijd handig om de drone cursus te volgen. Het is namelijk niet zo gemakkelijk als het lijkt en het zou ook zonde van het geld zijn als je drone de reis niet overleeft. Je bent dan niet alleen de drone kwijt, maar ook vaak de SD kaart met videomateriaal. Dat zou super zonde zijn.

De 3 beste drones

Als je overweegt om een drone mee te nemen op je roadtrip door IJsland, wil je ook weten wat de beste drones zijn en wat deze kosten. Je zult hierbij namelijk rekening moeten houden met de soms heftige weersomstandigheden in IJsland. Je drone zal stevig moeten zijn en tegen water en wind moeten kunnen. Hierdoor zou ik nooit een mini drone meenemen naar IJsland in de wintermaanden (oktober-mei). Onderstaande drones zijn dus specifiek uitgezocht op IJsland.

1. DJI Air 2S drone

Deze DJI Air 2S drone is een van de populairste drones van 2023 en is ontworpen voor hobbyisten en professionals die op zoek zijn naar een drone met veel functies en mogelijkheden, maar die toch compact en gemakkelijk te vervoeren is. Hij weegt slechts 595 gram en kan worden opgevouwen tot een compact formaat, waardoor hij gemakkelijk in een rugzak mee op reis kunt nemen.

De camera heeft een 1-inch CMOS-sensor en een 3-assige gimbal voor stabilisatie. De camera kan video’s opnemen in 5,4K-resolutie bij 30 frames per seconde en foto’s maken met een resolutie van 20 megapixel. De drone neemt HDR-video’s op voor betere kleurweergave en helderheid in verschillende lichtomstandigheden.

De DJI Air 2S kan vliegen tot een afstand van 12 kilometer en volgt onderwerpen met ActiveTrack 4.0. Daarnaast vermijdt hij obstakels met behulp van obstacle avoidance technologie.

Je kunt ook de DJI Fly app gebruiken, die beschikbaar is voor iOS- en Android-apparaten. Met de app kun je gemakkelijk de camera-instellingen aanpassen, vliegroutes plannen en live videobeelden bekijken tijdens het vliegen.

2. DJI Mavic 3 Classic + DJI SC afstandsbediening

De DJI Mavic 3 Classic is een van de nieuwste en meest geavanceerde drones van DJI, een van de bekendste drone fabrikanten ter wereld. De drone is gemaakt voor (professionele) fotografen en videografen die op zoek zijn naar beelden en videobeelden van een hoge kwaliteit. Voor deze drone moet je de drone cursus verplicht volgen, omdat hij 895 gram weegt.

De Mavic 3 Classic heeft een strak ontwerp en is uitgerust met een 20-megapixel camera met een 1-inch CMOS-sensor en een drieassige gimbal voor stabilisatie. Dit zorgt voor scherpe, gedetailleerde beelden met een resolutie tot 5,7K. De camera kan ook 10-bit kleuren vastleggen voor een betere kleurweergave en helderheid.

De drone is ook uitgerust met vette vlieg functies, zoals obstakel vermijden, ActiveTrack 4.0 (constant scherpstellen) en Point of Interest 3.0, waardoor de drone gemakkelijk te besturen is, nergens tegenaan botst en mooie beelden maakt van bijvoorbeeld een waterval die jij centreert.

De DJI SC afstandsbediening heeft een 5,5-inch touchscreen dat gemakkelijk afleesbaar is in zonnige omstandigheden en snel toegang geeft tot de belangrijkste instellingen en functies van de drone. De afstandsbediening heeft ook een batterijduur van 4,5 uur.

3. Tello drone

Deze drone is geschikt voor beginners. De drone is super goedkoop, heeft goede bodemsensoren en is te besturen via je smartphone of tablet. Voor deze drone heb je geen cursus nodig. De drone heeft een 720p HD camera en hij ontwijkt obstakels. Daarnaast weegt hij slechts 80 gram en is de drone voorzien van een 14-core Intel-processor en een 5-megapixel camera. De drone heeft een vliegtijd van maximaal 13 minuten en kan tot een afstand van 100 meter worden bediend via de Tello-app op een smartphone of tablet.

Deze drone is echt geschikt als je wilt uitproberen of het iets voor je is, of als je liever geen dure drone aanschaft.

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *