Als je in de zomermaanden naar IJsland gaat, heb je ook de mogelijkheid om er te kamperen. Of het nu op een camping in een camper is of met je eigen tentje; in IJsland kan het allemaal. De meeste mensen die kamperen in IJsland, wandelen de Laugavegur Trail; een spectaculaire 5-daagse wandeltocht die je door de IJslandse Hooglanden brengt. Tijdens deze wandeltocht heb je al je spullen bij je in je backpack, dus je kunt niet te grote en zware spullen meenemen. In deze blog vertel ik je meer over slaapmatten in het algemeen en over de beste slaapmatten voor dit soort avonturen in IJsland. Je wilt ‘m namelijk lekker compact kunnen meenemen, zonder het gevoel te hebben dat je op de ijskoude grond slaapt haha. 

Wat is een slaapmat?

Een slaapmat, ook wel bekend als een kampeermatras of slaapmatje, is een draagbaar matras dat speciaal is ontworpen voor gebruik tijdens het kamperen of backpacken. Het dient als een comfortabele ondergrond om op te slapen en is ontworpen om te isoleren tegen de koude grond.

Waar is een slaapmat van gemaakt?

Slaapmatten zijn meestal gemaakt van schuimrubber of opblaasbare materialen. Schuimrubberen slaapmatten zijn gemaakt van lichtgewicht en veerkrachtig schuim dat zorgt voor demping en isolatie tegen de grond. Ze zijn duurzaam en gemakkelijk te rollen of op te vouwen voor transport en opslag.Opblaasbare slaapmatten zijn gemaakt van lichtgewicht materialen zoals nylon en hebben luchtkamers die met lucht kunnen worden opgeblazen. Ze bieden extra comfort doordat ze zich aanpassen aan de contouren van het lichaam. Opblaasbare slaapmatten zijn vaak voorzien van ventielen waarmee je de hardheid of zachtheid van de mat kunt aanpassen aan je voorkeur.

Hoe dik is een slaapmat?

Slaapmatten kunnen verschillende diktes hebben, variërend van dunne matten van een paar centimeter tot dikkere matten van 5 centimeter of meer. Dikkere matten bieden over het algemeen meer comfort en isolatie, maar kunnen groter en zwaarder zijn om mee te dragen. En dat is niet heel handig als je de Laugavegur Trail loopt, maar bijvoorbeeld wel als je gewoon een auto huurt en op campings kampeert. Je hoeft de kampeerspullen dan namelijk niet op je rug mee te slepen. 

Hoe zwaar is een slaapmat?

Het gewicht van een slaapmat varieert afhankelijk van het type, de grootte en de materialen die worden gebruikt bij de constructie ervan. Over het algemeen wegen slaapmatten voor kamperen tussen de 200 gram en 2 kilogram.Schuimrubberen slaapmatten zijn meestal lichter en wegen doorgaans tussen de 200 gram en 800 gram, afhankelijk van de dikte en het formaat. Deze matten zijn relatief licht en compact, waardoor ze gemakkelijk kunnen worden vervoerd.Opblaasbare slaapmatten zijn iets zwaarder vanwege het extra materiaal dat nodig is voor de luchtkamers en de kleppen. Ze wegen meestal tussen de 400 gram en 2 kilogram, afhankelijk van het formaat en de dikte van de mat. 

R-waarde slaapmatten

De R-waarde is een maatstaf voor de isolatiewaarde van een slaapmat. Het geeft aan hoe goed een slaapmat warmte vasthoudt en beschermt tegen de koude ondergrond. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter de isolatie.De R-waarde kan variëren van 0 tot boven de 10, afhankelijk van het type slaapmat en de isolatiematerialen die worden gebruikt. Over het algemeen geldt: hoe hoger de R-waarde, hoe geschikter de slaapmat is voor koude omstandigheden. Voor kamperen in IJsland dient je R-waarde in ieder geval boven de 3 te zijn, liefst hoger dan 4. 

Conclusie informatie over slaapmatten

Je zult een weloverwogen keuze moeten maken tussen comfort tijdens het slapen of comfort tijdens het wandelen, want betere matten zijn vaak ook zwaarder. Je kunt vaak kiezen tussen schuimrubberen matjes of luchtmatjes. Daarnaast dien je een isolatiewaarde (r-waarde) van minimaal 3 te hebben voor je reis naar het koude IJsland. Zo, en nu op naar de 5 beste slaapmatten voor jouw (wandel)reis naar IJsland! 

De 5 beste slaapmatten

1. Nemo Equipment Tensor Insulated Regular Mummy Slaapmat 

De Nemo Equipment Tensor Insulated Regular Mummy Slaapmat is een hoogwaardige slaapmat die speciaal is ontworpen voor kamperen en trektochten. Met zijn geavanceerde kenmerken en isolerende eigenschappen biedt deze slaapmat uitstekend comfort en warmte tijdens je avonturen in de buitenlucht. Zo houdt hij je door de R-waarde van 4.2 warm met temperaturen tot -12! Zo koud zal het in de zomer ‘s nachts in IJsland niet eens worden 😉De slaapmat heeft een mummievormig ontwerp, wat betekent dat het smaller is aan de voeten en breder wordt naar het hoofdgedeelte toe. Dit ontwerp minimaliseert het gewicht en verhoogt de efficiëntie van de isolatie, terwijl het ook zorgt voor een betere pasvorm en stabiliteit tijdens het slapen. De slaapmat weegt slechts 410 gram en is zo klein als een flesje water als je hem weer inpakt. De mat is 183 cm lang en 51 cm breed. 

2. Therm-A-Rest Trail Pro Regular Slaapmat Groen

Deze comfortabele slaapmat van Therm-A-Rest heeft een R-waarde van 4.4, wat ervoor zorgt dat jij het niet koud gaat krijgen (in combinatie met een goede slaapzak en thermokleding). De mat is 183 cm lang, 51 cm breed en 7,6 cm dik. Hij weegt 820 gram en is zelfopblazend. En niet onbelangrijk; je krijgt deze slaapmat ook weer gemakkelijk terug in de opbergzak die ongeveer de grootte heeft van een keukenrol. 

3. Luchtbed voor trekking MT500 Air isolerend L 180 x 52 cm 1 persoon

Dit slaapmatje van Decathlon heeft het beste prijsje en is daarnaast ook erg goed in kwaliteit. Met een R-waarde van 3.3 biedt hij je toch goede bescherming tegen de koude nachten in IJsland. Daarnaast weegt de slaapmat slechts 670 gram en kun de de zak als pomp gebruiken. 

4. Exped Dura 5R M + Pumpbag Slaapmat Donkergroen

In de barre omstandigheden van extreme kou blijkt deze slaapmat perfect. Met een R-waarde van 4.8 houdt hij je warm tot temperaturen tot -20 graden. Ondanks deze hoge isolatiewaarde weegt de slaapmat slechts 855 gram. Je pompt hem super gemakkelijk op met de Schnozzel Pumpbag, waarbij je gewoon lucht vangt in een zak en de zak vastmaakt aan de slaapmat. Na 2-3x pompen heb je hem al vol. 

5. Slaapmat voor trekking Ultralight Insulated 183 x 55 cm 1 persoon

Dankzij het compacte formaat van de SeaToSummit slaapmat is deze gemakkelijk mee te nemen op trektochten. Je kunt hem moeiteloos oprollen en in je backpack opbergen met zijn gewicht van 480 gram en (opgerolde) afmeting van 23 x 10 cm. De slaapmat heeft een mindere R-waarde dan bovenstaande matjes, namelijk 3.1. Daarnaast is deze slaapmat voorzien van een handige tas die je ook als pomp kunt gebruiken.

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *