Als je naar IJsland op vakantie gaat, zul je ongetwijfeld veel foto’s maken. Als je het bijvoorbeeld noorderlicht of ‘silky smooth’ watervallen wilt fotograferen, dan is een goed statief noodzakelijk. Je kunt dit namelijk alleen goed fotograferen met een lange sluitertijd en daarvoor moet je camera heel stabiel staan. In deze blog vertel ik je meer over het kiezen van het juiste statief en zet ik de 5 beste voor je op een rijtje.

Waarom een statief onmisbaar is voor je reis naar IJsland

Als je denkt aan IJsland, dan denk je waarschijnlijk aan adembenemende landschappen, het noorderlicht en geisers. Deze unieke natuurfenomenen vragen om perfecte foto’s en daarvoor is een statief een absolute must.

Een statief biedt de stabiliteit die je nodig hebt om scherpe foto’s te maken, zelfs bij lange sluitertijden. Vooral bij het fotograferen van het noorderlicht of de sterrenhemel is dit een groot voordeel. Daarnaast helpt een statief je ook om het perfecte kader te vinden voor je foto’s. Je kunt rustig de tijd nemen om je compositie te bepalen, zonder dat je camera beweegt.

Een foto gemaakt met statief ‘s nachts in IJsland met een prachtige sterrenhemel en noorderlicht

Bovendien is IJsland een land van extremen. Met zijn harde wind, koude temperaturen en ruige terrein, kan het een uitdaging zijn om je camera stabiel te houden. Een stevig statief is dan je beste vriend. Het houdt je camera veilig en stevig op zijn plek, ongeacht de weersomstandigheden.

Daarnaast biedt een statief je de mogelijkheid om creatief te zijn met je fotografie. Denk aan het maken van timelapses van de zonsopgang of -ondergang, het vastleggen van de watervallen en golven. Met een statief kun je al deze technieken uitproberen. Op onderstaande foto zie je de Kirkjufellsfoss waterval gefotografeerd met lange sluitertijd. Ik vind de foto echt heel mooi geworden.

De Kirkjufellsfoss gemaakt met statief en lange sluitertijd

Waar moet je op letten bij het kiezen van een statief?

Voordat je een statief koopt voor je reis naar IJsland, zijn er een aantal belangrijke factoren waar je op moet letten.

Materiaal van het statief

Statieven worden meestal gemaakt van twee soorten materialen: aluminium of carbon. Aluminium statieven zijn een stuk goedkoper. Ze zijn stevig en duurzaam, maar ze hebben een nadeel: ze zijn zwaarder dan carbon statieven. Dat kan vervelend zijn als je van plan bent om veel te wandelen en je je statief een lange afstand moet dragen.

De carbon statieven zijn lichter, stabieler en beter bestand tegen trillingen. Bovendien zijn ze bestand tegen corrosie (roesten), wat een groot voordeel kan zijn in het vaak natte en koude klimaat van IJsland. Het nadeel is dat carbon statieven een stuk duurder zijn, al is dat ook wel logisch als je de voordelen ziet.

Als je dus een beslissing moet nemen, overweeg dan je budget, hoeveel gewicht je bereid bent te dragen en de omstandigheden waarin je gaat fotograferen. Deze factoren kunnen je helpen om de juiste keuze te maken tussen een aluminium of een carbon statief.

Gewicht en grootte van het statief

Als je een statief gaat kiezen voor je reis naar IJsland, zijn gewicht en grootte ook belangrijke factoren om rekening mee te houden.

Je wilt niet dat je statief te zwaar is om mee te nemen tijdens je avonturen. En tegelijkertijd wil je ook niet dat het statief te licht is, waardoor het niet stabiel genoeg is om je camera te ondersteunen. Het weer in IJsland kan erg onvoorspelbaar zijn met harde windstoten. Het zou verschrikkelijk zijn als je statief met camera omver wordt geblazen door de wind, omdat hij te licht is.

Ook de grootte van het statief is belangrijk. Je wilt een statief dat klein genoeg is om gemakkelijk in je bagage mee te nemen, maar ook groot genoeg om je camera op de juiste hoogte te kunnen plaatsen. Een reisstatief is vaak een goede keuze voor IJsland, omdat deze compact zijn en in hoogte verstelbaar. Zelf ben ik maar klein (160cm), waardoor de kleine statieven perfect passen bij mijn lengte. Als je een stuk langer bent, is het ergonomischer om een statief te kiezen die je hoger kunt instellen. Al zal dit statief ook weer zwaarder zijn, dus ik zou de voor- en nadelen goed afwegen voordat je een keuze maakt.

Foto’s maken met mijn statief bij de Seljalandsfoss waterval

Stabiliteit van het statief

Als het aankomt op de stabiliteit van het statief, zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Ten eerste wil je dat het statief stabiel is, zelfs als het volledig is uitgeschoven. Dit is vooral belangrijk als je van plan bent om te fotograferen in winderige omstandigheden, zoals je die vaak in IJsland kunt tegenkomen.

Een manier om de stabiliteit van een statief te beoordelen, is door te kijken naar de dikte van de poten. Dikkere poten betekenen meestal een stabieler statief. Let echter op, dikkere poten betekent ook meer gewicht om mee te nemen.

Een ander belangrijk aspect van stabiliteit is het vermogen van het statief om het gewicht van je camera te dragen. Elk statief heeft een maximale draagkracht. Zorg ervoor dat je deze controleert voordat je een statief koopt. Het laatste wat je wilt, is dat je statief omvalt omdat het het gewicht van je camera niet kan dragen.

Ten slotte kan de aanwezigheid van een haak aan de onderkant van het statief ook bijdragen aan de stabiliteit. Je kunt hier een tas of ander gewicht aan hangen om het statief steviger op de grond te zetten. Dit is vooral handig bij het fotograferen in de winderige omstandigheden die je zeker in IJsland gaat tegenkomen.

De top 5 statieven voor je IJsland avontuur

Na al deze informatie over de keuze van een statief, heb je misschien al een ideetje wat er goed bij jou zou passen. Het is daarnaast erg afhankelijk van je budget en hoe belangrijk je comfort en stabiliteit vindt. Hieronder vind je de 5 beste statieven voor je reis naar IJsland.

1. Cullmann Rondo 460M Balhoofd RB8.5

De Cullmann Rondo 460M Balhoofd RB8.5 is een van de meest betrouwbare statieven die je kunt vinden. Ik kocht dit statief voor mijn eerste reis naar IJsland en hiermee heb ik echt prachtige foto’s kunnen maken van watervallen en zelfs het noorderlicht!

Dit statief is gemaakt van aluminium, waardoor het duurzaam en stevig is. Het kan een gewicht tot 4 kg dragen, dus het is meer dan geschikt voor de meeste DSLR (spiegelreflex) camera’s. Het Cullmann Rondo statief heeft een maximale hoogte van 159 cm. Een van de geweldige functies van dit statief is het balhoofd. Dit zorgt voor soepele bewegingen en stelt je in staat om snel en nauwkeurig te richten en je positie te verplaatsen. Daarnaast is er ook een handige waterpas, zodat je precies ziet of je foto’s ook wel echt recht zijn. Ik vond dit super handig in IJsland, want de ondergrond is eigenlijk nooit stabiel.

Het statief weegt slechts 1,4 kg en kan worden ingeklapt tot een lengte van 43,5 cm, waardoor het gemakkelijk mee te nemen is op je reis naar IJsland. Daarnaast heeft het statief een snelkoppelingsplaat, waardoor je je camera snel en gemakkelijk kunt monteren en demonteren.

Hoewel het Cullmann Rondo statief niet het lichtste statief op de markt is, zorgt zijn gewicht voor veel stabiliteit en betrouwbaarheid. Dit statief zal je niet in de steek laten, zelfs niet in de meest uitdagende weersomstandigheden van IJsland.

2. Hama Statief Star 63

Het Hama Statief Star 63 is een geweldige keuze voor degenen die op zoek zijn naar een betaalbaar, maar toch kwalitatief goed statief. Dit statief is gemaakt van aluminium, wat betekent dat het zowel duurzaam als lichtgewicht is. Het heeft een draagkracht van 4 kg, wat voldoende is voor de meeste DSLR-camera’s.

Met een maximale hoogte van 166 cm is het Hama Star 63 statief net wat hoger dan bovenstaand statief. Het weegt 1,7 kg en kan worden ingeklapt tot een lengte van 66 cm. Dit maakt het wat zwaarder mee te nemen dan bovenstaand statief. Ook dit statief beschikt over een handige waterpas.

Ondanks dat het een budgetvriendelijk statief is, biedt het Hama Star 63 statief veel waarde voor zijn prijs.

3. Rollei C5i Carbon

Het Rollei C5i Carbon statief is een fantastische optie als je op zoek bent naar een lichtgewicht, maar toch stevig statief. Het is gemaakt van carbon, wat betekent dat het niet alleen lichtgewicht is, maar ook zeer duurzaam en bestand tegen corrosie. Dit is een groot voordeel in het vaak natte en koude klimaat van IJsland.

Dit statief kan een gewicht tot 8 kg dragen, wat meer dan voldoende is voor de meeste DSLR-camera’s. Het heeft een maximale hoogte van 159 cm en weegt slechts 1,3 kg, wat het een van de lichtste statieven op de markt maakt. Het kan worden ingeklapt tot een lengte van 43 cm, waardoor het gemakkelijk mee te nemen is in je bagage.

Het Rollei C5i Carbon statief heeft een 360° draaibare balhoofd. Dit maakt het mogelijk om je camera snel en gemakkelijk te positioneren, wat vooral handig is als je snel moet reageren op veranderende lichtomstandigheden. Het statief heeft ook een ingebouwde waterpas, waardoor je altijd zeker weet dat je foto’s recht zijn.

Het prijskaartje van het Rollei C5i Carbon statief is iets hoger dan dat van aluminium statieven, maar de voordelen van carbon – lichtgewicht, duurzaam en bestand tegen corrosie – kunnen de extra kosten zeker waard zijn. Het is een betrouwbare keuze voor iedereen die van plan is om IJsland te verkennen en tegelijkertijd prachtige foto’s wil maken.

4. Joby GripTight GorillaPod Video PRO

De laatste jaren zijn er veel toeristen die hun telefoon meenemen op reis in plaats van een zware camera. Hierdoor zijn er ook statieven ontwikkeld voor smartphones. Als je op zoek bent naar een klein statief voor je telefoon, dan is de Joby GripTight GorillaPod Video PRO misschien wel iets voor jou. Dit statief is ontworpen voor flexibiliteit en mobiliteit, wat het perfect maakt voor het ruige terrein van IJsland.

Het unieke aan de GorillaPod is dat de poten buigbaar zijn. Je kunt ze rond bijna elk object wikkelen, van boomtakken tot hekken. Dit maakt het statief ideaal voor het maken van foto’s of video’s vanuit ongewone hoeken. Het is ook geweldig voor vloggers, want je kunt het statief gemakkelijk aanpassen om jezelf te filmen.

De Joby GripTight GorillaPod Video PRO kan een gewicht tot 1 kg dragen, wat betekent dat het geschikt is voor de meeste smartphones en voor kleine camera’s. Let op: dit statief is niet geschikt voor systeem camera’s of spiegelreflexcamera’s.

Wat ik ook leuk vind aan dit statief, is dat het een geïntegreerd balhoofd heeft met een draaiknop om je camera in de perfecte positie te krijgen. En ondanks zijn kleine formaat, is dit statief verrassend stabiel. Het houdt je camera veilig, zelfs in winderige omstandigheden.

5. Rollei Smartphone Tripod Traveler

Als laatste komt de Rollei Smartphone Tripod Traveler aan bod. Dit statief is speciaal ontworpen voor smartphones en is ideaal voor reizigers. Het is lichtgewicht, compact en gemakkelijk mee te nemen in je bagage.

Dit statief is gemaakt van aluminium en heeft een maximale hoogte van 120 cm. Het weegt slechts 600 gram en kan worden ingeklapt tot een lengte van 38 cm, waardoor het echt een reisvriendelijk statief is. Het heeft een maximale draagkracht van 1 kg, wat meer dan voldoende is voor elke smartphone.

Een van de top functies van dit statief is het balhoofd. Hiermee kun je je smartphone soepel en precies positioneren. Dit is vooral handig als je video’s wilt maken of panoramafoto’s wilt nemen. Het statief heeft ook een snelkoppelingsplaat, wat betekent dat je je smartphone snel en gemakkelijk kunt monteren en demonteren. En niet onbelangrijk; dit statief heeft ook een waterpas!

Het Rollei Smartphone Tripod Traveler statief is een geweldige keuze als je op zoek bent naar een betrouwbaar, lichtgewicht en draagbaar statief voor je smartphone. Het zal zeker een waardevolle toevoeging zijn aan je fotografie-uitrusting voor je reis naar IJsland.

Hoe gebruik je een statief?

Een statief gebruiken klinkt misschien eenvoudig, maar er zijn een paar stappen die je kunt volgen om het meeste uit je statief te halen.

  1. Zorg ervoor dat je je statief op een stevige en vlakke ondergrond plaatst. Als de ondergrond niet vlak is, kun je de lengte van de poten aanpassen om het statief waterpas te krijgen. De meeste statieven hebben een waterpas om je hierbij te helpen.
  2. Als je het statief hebt opgesteld, kun je je camera op het statief monteren. Dit doe je meestal door de camera op de snelkoppelingsplaat te schroeven en vervolgens de plaat op het statief te klikken. Zorg ervoor dat je camera stevig vastzit en niet wiebelt.
  3. Bepaal je compositie. Gebruik het balhoofd of de pan- en tilt-knoppen op je statief om je camera te bewegen en je foto in te kaderen. Neem de tijd om je compositie precies goed te krijgen.
  4. Als je tevreden bent met je compositie, kun je de camera-instellingen aanpassen. Als je een lange sluitertijd gebruikt, is het een goed idee om de zelfontspanner van je camera of een afstandsbediening te gebruiken. Dit voorkomt trillingen die je foto’s kunnen vervagen.
  5. Ten slotte, druk op de sluiterknop om je foto te maken. En voilà, je hebt zojuist een foto gemaakt met behulp van een statief!

Een statief gebruiken is een beetje een leerproces, maar met een beetje oefening zul je al snel merken dat je scherpere, beter gecomponeerde foto’s maakt. En dat is natuurlijk precies wat je wilt als je de prachtige landschappen van IJsland vastlegt! Op onderstaande foto’s was ik aan het oefenen bij de Skógafoss waterval. Ik vind beide foto’s echt iets hebben. De rechterfoto is wat mysterieuzer doordat de mensen wazig zijn en dat vind ik echt gaaf.

Foto’s maken met een lange sluitertijd

Als je eenmaal je statief hebt opgezet, ben je klaar om enkele echt coole foto’s te maken. Een techniek die je zeker moet proberen in IJsland, is fotograferen met een lange sluitertijd. Dit kan leiden tot enkele echt indrukwekkende resultaten, vooral als je fotografeert bij watervallen of het noorderlicht.

Fotograferen met een lange sluitertijd betekent dat de sluiter van je camera langer open blijft. Dit stelt de sensor van je camera in staat om meer licht te vangen, wat kan resulteren in enkele echt unieke effecten. Bijvoorbeeld, water kan er zijdezacht uitzien, sterren kunnen strepen in de hemel vormen en auto’s kunnen lichtsporen achterlaten.

Om te fotograferen met een lange sluitertijd, moet je je camera instellen op de handmatige modus of de sluitertijdvoorkeuze modus. Vervolgens kies je een lange sluitertijd. Hoe lang precies hangt af van wat je wilt bereiken. Voor een waterval zou je kunnen beginnen met een halve seconde en dan experimenteren met langere tijden voor verschillende effecten.

Fotograferen met een lange sluitertijd kan even oefenen zijn, maar de resultaten zijn de moeite waard. Mijn eerste foto’s met lange sluitertijd waren niet echt geweldig, maar door te oefenen krijg je er steeds meer handigheid in. Dus pak je statief, ga naar buiten en begin met experimenteren. Je zult verbaasd staan van de foto’s die ook jij kunt maken!

Camera lensfilters

Als je van plan bent om in IJsland foto’s te maken met een lange sluitertijd, dan kan het gebruik van camera lensfilters een gamechanger zijn. Deze filters beperken de hoeveelheid licht die de lens binnenkomt, waardoor je meer controle hebt over de belichting en kleur van je foto’s.

Wat ik merkte in IJsland, is dat de foto’s met een lange sluitertijd erg snel overbelicht raken. Hiervoor heb ik voor de tweede reis camerafilters gekocht die ervoor zorgden dat er minder licht binnenviel op de lens. Ik raad je deze lensfilters dan ook zeker aan als je van plan bent om veel silky smooth foto’s van watervallen te maken. Ik heb onderstaande set in twee verschillende maten en ben er super tevreden over!

Een van de meest gebruikte filters voor landschapsfotografie is het ND-filter, of neutraal dichtheidsfilter. Dit filter vermindert de hoeveelheid licht die de camera bereikt zonder de kleur van het beeld te beïnvloeden. Dit is ideaal voor het fotograferen van watervallen of andere bewegende onderwerpen, omdat je een langere sluitertijd kunt gebruiken zonder dat je foto overbelicht raakt.

Een ander handig filter is het polarisatiefilter. Dit filter helpt om reflecties te verminderen en de kleuren in je foto’s te versterken. Deze gebruikte ik veel als ik water of de lucht deed fotograferen, omdat het de blauwe tinten kan versterken en de wolken meer contrast kan geven.

Hoewel het gebruik van lensfilters in eerste instantie misschien een beetje ingewikkeld lijkt, zul je al snel merken dat ze een waardevolle aanvulling zijn op je fotografie-uitrusting. Ze kunnen je helpen om de kwaliteit van je foto’s naar een hoger niveau te tillen en je meer creatieve controle geven over je beelden. Dus als je van plan bent om je statief mee te nemen naar IJsland, vergeet dan niet om ook een paar lensfilters aan te schaffen.

Deze foto van de Öxarárfoss waterval is overbelicht zonder lensfilter

Conclusie: de juiste statiefkeuze voor je reis naar IJsland

Het kiezen van het juiste statief voor je reis naar IJsland hangt af van verschillende factoren, zoals je budget, het gewicht dat je bereid bent te dragen, het soort fotografie dat je wilt doen en de weersomstandigheden die je kunt verwachten.

Als je van plan bent om veel te wandelen of als je je statief een lange afstand moet dragen, kan een lichtgewicht carbon statief zoals de Rollei C5i Carbon een goede keuze zijn. Dit statief is licht, maar toch stevig genoeg om je camera te ondersteunen in de uitdagende omstandigheden van IJsland.

Als je echter op zoek bent naar een meer budgetvriendelijke optie, dan is een aluminium statief zoals de Cullmann Rondo 460M of de Hama Star 63 misschien iets voor jou. Deze statieven zijn stevig en betrouwbaar, hoewel ze iets zwaarder zijn dan hun carbon tegenhangers.

Voor de smartphone fotografen zijn de Joby GripTight GorillaPod Video PRO en de Rollei Smartphone Tripod Traveler aan te raden. Ze zijn lichtgewicht, compact en speciaal ontworpen voor smartphones.

Wat je ook kiest, vergeet niet dat een statief slechts een hulpmiddel is. Het belangrijkste is dat je geniet van je reis naar IJsland en dat je de prachtige landschappen vastlegt op een manier die voor jou werkt.

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

2 reacties op “De 5 beste statieven voor je reis naar IJsland

  1. Linda zegt:

    Wij hebben voor onze reis ook een nieuw statief gekocht. Heel veel onderzoek gedaan en uiteindelijk een statief van Peak Design gekocht. Licht, maar enorm stevig en duurzaam. Gaat waarschijnlijk een leven lang mee. Wat mij betreft mist die wel in dit artikel. Ik heb hiervoor 2 andere gehad in de prijs klasse tot 100 euro en die waren nooit echt stevig (ook al zegt internet van wel haha, dat merk je pas als je een betere koopt). Zeker ook een goede om eens te bekijken. Ik vind zelf ook makkelijk opzetten belangrijk om naar te kijken. Sommige statieven zijn daarin best irritant en dan pak je hem er minder makkelijk bij. Wij gebruiken ons statief niet alleen voor watervallen en situaties met weinig licht, maar ook voor foto’s van ons samen.

    • Chayenne zegt:

      Hee Linda,
      Thanks! Het statief van Peak Design ken ik niet, maar zal het zeker bekijken of het in deze top 5 erbij kan komen te staan.
      Fijn dat je er zo’n goede ervaring mee had. Ik vind het soms inderdaad een beetje een gedoe met het opzetten van het statief haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *