IJsland is een van de meest spectaculaire landen ter wereld met een ruig landschap, prachtige watervallen, gletsjers, zwarte stranden en zoveel meer. Voor je reis naar IJsland neem je veel bagage mee om je voor te bereiden op de onvoorspelbare weersomstandigheden. Zorg dat je goede waterdichte wandelschoenen meeneemt en een waterdichte regenjas. Zonder goede uitrusting kan je reis minder leuk worden dan je gehoopt had en dat zou zonde zijn!   

De unieke ervaringen die je in IJsland opdoet wil je natuurlijk vastleggen op camera, zodat je je mooie herinneringen altijd terug kunt kijken. Ben je nog op zoek naar een camera waarmee je de beste natuurfoto’s kunt maken? Lees dan snel verder, want ik heb de beste camera’s voor je op een rijtje gezet 🙂 

Welke soort camera heb ik nodig?

Het is ten eerste belangrijk om te beslissen welke soort camera je nodig hebt en binnen je budget past. Je kunt kiezen uit een compact-, systeem- of spiegelreflexcamera. 

Wat is een compact camera?

De compact camera is klein, licht en makkelijk te gebruiken. Ze hebben één lens die je niet kunt wisselen. De compact camera is ideaal als je snel een goede foto wilt maken en geen grote camera wilt meeslepen. De meeste passen namelijk gewoon in je broekzak! 

Wat is een systeemcamera? 

De systeemcamera wordt ook wel mirrorless camera genoemd in het Engels, omdat hij geen spiegel heeft ingebouwd. Het is een digitale camera en je kunt de lenzen verwisselen. Koop alleen een systeemcamera als je ook bereid bent om meerdere lenzen te kopen. De systeemcamera is veel kleiner en lichter dan een spiegelreflexcamera. Je kunt de camera op veel manieren instellen om dé perfecte foto te maken. 

Wat is een spiegelreflexcamera?

De spiegelreflexcamera wordt veelal gebruikt door professionele fotografen. Het is een digitale camera waarbij je de lenzen kunt verwisselen. Er zit een spiegeltje in de camera gebouwd die ervoor zorgt dat het licht reflecteert naar de zoeker van de camera. Als je op de sluiter drukt om een foto te maken komt het spiegeltje even omhoog zodat het licht op de sensor valt. De spiegelreflexcamera is groot en de instelmogelijkheden zijn enorm. Je hebt een goede grip op de camera en maken met een grote snelheid veel zuivere foto’s.

De camera wordt vooral gebruikt om foto’s te maken en niet echt om te filmen. Als je in IJsland ook veel filmpjes wil maken is een compact- of systeemcamera een betere optie. 

De 9 beste camera’s voor je reis naar IJsland

In onderstaand overzicht zijn per categorie camera de 3 beste geselecteerd. 

De 3 beste compact camera’s

1. Sony Cybershot DSC-RX100 VI

Met deze Sony Cybershot DSC-RX100 VI compact camera breng je onderwerpen dichtbij én veraf helder in beeld. Door de Optical SteadyShot wordt bewegingsonscherpte verminderd. Hierdoor blijft je foto helder als je de camera in je hand vasthoudt en volledig inzoomt. Als je wil vloggen kan dat met deze camera in 4K beeld! Door het kantelbare LCD scherm zie je precies wat je filmt. Leg je snelle acties vast met 24 frames per seconde. De camera detecteert je onderwerp, waardoor je nauwkeurig scherpstelt, natuurlijk ook als je onderwerp in beweging is. Door het snelle autofocus systeem zijn zowel je foto’s als je video’s scherp. De camera is zo licht als een veertje; maar 309 gram! 

2. Canon Powershot G7 X Mark II

De Canon Powershot G7 X Mark II is zeer geschikt voor vloggers en de gevorderde fotograaf. De camera beschikt over een touchscherm dat je 180 graden kunt kantelen. Daarnaast is de camera super licht; slechts 319 gram. Met het touchscreen stel je scherp, maak je foto’s, swipe je door je bestanden en pas je de instellingen van de camera aan. Via NFC stuur je de gemaakte foto’s en video’s eenvoudig door naar je smartphone, tablet of printer. Snelle acties legt de camera met 8 beelden per seconde vast. 

3. Nikon Coolpix P950

De Nikon Coolpix P950 wordt ook wel een bridge camera genoemd. Dit houdt in dat hij een beetje tussen de compact- en spiegelreflex camera in zit. Het uiterlijk van de camera lijkt op een spiegelreflexcamera en heeft een vaste lens. De optische zoom is vergelijkbaar met een lens van 24-2000mm en een zoombereik van x83. Met deze camera kun je zelfs vliegtuigen en roofvogels haarscherp fotograferen. Nadeel is dat de camera wat minder compact is en ook een stuk zwaarder dan bovenstaande, namelijk 1005 gram. 

De 3 beste systeemcamera’s

4. Sony A7 II

De Sony A7 II is een systeemcamera die geschikt is voor de gevorderde fotograaf, maar heel gemakkelijk in gebruik. Met de 28-70mm lens maak je super mooie portret-, landschaps-, dieren- en architectuurfoto’s. Perfect dus voor je reis naar IJsland! De camera is erg prijzig, maar je krijgt zeker kwaliteit voor je geld. De camera is met zo’n 600 gram niet de lichtste optie. 

5. Canon EOS M50 

De Canon EOS M50 is een systeemcamera die geschikt is voor de beginnende fotograaf. Je maakt mega scherpe foto’s met 24,1 megapixel. De beeldstabilisatie beperkt bewegingsonscherpte, waardoor je met weinig licht goed uit de hand fotografeert. Filmen doe je zelfs in 4K resolutie, waardoor de beelden haarscherp zijn. Door het kantelbare LCD scherm maak je gemakkelijk vlogs en selfies.

6. Sony Alpha A6400

De Sony Alpha A6400 is een systeemcamera voor de gevorderde fotograaf. Hoge gebouwen en landschappen passen gemakkelijk binnen je kader, zodat je bijvoorbeeld de Seljalandsfoss waterval helemaal erop krijgt. Dankzij de geavanceerde autofocus stelt de camera scherp in 0,02 seconde. Hiermee leg je actiemomenten dus haarscherp vast. De Eye autofocus stelt scherp op de ogen van mensen en dieren. Je maakt gedetailleerde foto’s op donkere locaties. Dit komt door de sterke ruisonderdrukking en het hoge ISO bereik. Ook de Sony A6000 en A6100 zijn erg goed. 

De 3 beste spiegelreflexcamera’s

7. Nikon D7500 

De Nikon D7500 spiegelreflexcamera is geschikt voor mensen die serieus aan de slag willen gaan met fotografie. Met de groothoeklens maak je foto’s van de mooiste landschappen. Iet wat je in IJsland alleen maar tegenkomt natuurlijk. De camera beschikt over 20,9 megapixels en een verticaal kantelbaar scherm. Dankzij het maximale ISO bereik van 51.200 en het autofocussysteem met 51 scherpstelpunten schiet je ‘s nachts zonder de toevoeging van extra lichtbronnen heldere foto’s. Ook op het gebied van snelheid staat de camera zijn mannetje. Met 8 beelden per seconde loop je met de D7500 geen enkel actiemoment mis. Filmopnamen maak je in 4K en Full HD.

8. Canon EOS 90D

Deze Canon EOS 90D spiegelreflexcamera maakt scherpe landschaps- en portretfoto’s. De lens beschikt over 4 stops beeldstabilisatie, waardoor je met langere sluitertijden fotografeert. Dit is handig als je op een donkere locatie bent. Je kunt ver inzoomen op onderwerpen, zoals sporters en wilde dieren. Met het iTR-autofocussysteem volg je bewegende onderwerpen die je vastlegt met 10 frames per seconde. Zo breng je actiemomenten helder in beeld.. Je selecteert een scherpstelpunt met de joystick naast het scherm of via het touchscreen.

9. Canon EOS 6D Mark II

De Canon EOS 6D Mark II met professioneel lens is geschikt voor de gevorderde natuurfotograaf. Leg sporters en wilde dieren op grote afstand haarscherp vast met 26,2 megapixel. De camera werkt goed bij weinig licht. De 6D Mark II is uitgerust met wifi, NFC en ingebouwde GPS. Hierdoor weet je precies je op welke plek je de foto’s hebt gemaakt. Video’s opnemen doe je in full hd beeldresolutie. Daarnaast wordt bewegingsonscherpte verminderd dankzij de digitale beeldstabilisatie.

5 reacties op “De 9 beste camera’s voor je reis naar IJsland

 1. Elisa zegt:

  Wow daar zitten hele mooie exemplaren tussen! Mijn Sony is nog maar een paar jaar oud dus denk nog niet aan inruil maar die compactere A6400 die hier boven staat spreekt mij wel aan. Even onthouden!

 2. Linda zegt:

  Ik ben altijd van mening dat de fotograaf de foto maakt, niet de camera. Een goede fotograaf maakt een mooiere foto met een telefoon dan dat iemand met een dure professionele camera maakt als je geen idee hebt wat je doet. Veel mensen kopen gewoon een spiegelreflex met het idee dat ze dan mooie foto’s maken, maar halen de camera nooit van de automatische stand af. Zo zonde! Ik heb zelf een Nikon d5300, een oudere spiegelreflex dus, mijn vriend heeft de Nikon d7500 uit je artikel en die is heel fijn ook!

  • Elisa zegt:

   Wow daar zitten hele mooie exemplaren tussen! Mijn Sony is nog maar een paar jaar oud dus denk nog niet aan inruil maar die compactere A6400 die hier boven staat spreekt mij wel aan. Even onthouden!

  • Chayenne zegt:

   Dat ben ik helemaal met je eens Linda.
   Met alleen een goede camera ga je geen mooie foto’s krijgen.
   Je moet toch weten hoe de camera functioneert en hoe je hem kunt instellen.
   Daarnaast moet je ook oog hebben voor ‘de perfecte’ foto.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *