Februari is een van de koudste maanden op IJsland, maar gelukkig niet een van de donkerste! De meeste steden en landschappen zijn bedekt met een pak sneeuw. Februari is op toeristisch gebied de minst populaire maand van het jaar, dus wil jij in alle rust van IJsland genieten? Dan is februari wellicht de perfecte maand voor jou 🙂

Het weer in IJsland in februari

In februari valt doorgaans de meeste sneeuw van het jaar. Ondanks de sneeuw is een groot deel van IJsland in februari nog steeds even toegankelijk dan andere periodes van het jaar. Het is mogelijk om de hele ringweg te rijden. De Hooglanden en Westfjorden zijn door de weersomstandigheden niet toegankelijk in februari ( alle F- wegen). Ben je bewust van de soms gevaarlijke weersomstandigheden; veel duisternis met beperkte wegverlichting en onvoorspelbaar weer. 

De gemiddelde maximumtemperatuur is zo’n 3 graden. De gemiddelde minimumtemperatuur is -3 graden, maar de wind kan de gevoelstemperatuur nog lager laten voelen. Er valt zo’n 83 mm neerslag. 

Uren daglicht in februari in IJsland

Op 1 februari gaat de zon rond 10:00 uur op en rond 17:15 uur weer onder. Je hebt dan dik 7 uur daglicht. 

Op 28/29 februari gaat de zon rond 08:40 op en rond 18:45 weer onder. Je hebt dan bijna 10 uur daglicht. 

Gezien de beperkte daglichturen in de wintermaanden is februari een van de beste maanden om het noorderlicht te zien. 

Auto huren in februari in IJsland

Het huren van een auto in februari brengt wat risico’s met zich mee, gezien de weersomstandigheden. Het is verplicht om een auto met vierwielaandrijving (4WD) te huren. Je moet hiervoor 23 jaar of ouder zijn en je dient ervaring te hebben op ijzige landwegen. Zorg ook dat je van te voren spijkerbanden reserveert bij het autoverhuurbedrijf. Als je zelf op pad gaat met een huurauto heb je deze namelijk echt nodig. Ga nooit off- road rijden. Dit is niet toegestaan en ook gevaarlijk. Bekijk hier de verkeersregels in IJsland.

Wat te doen in IJsland in februari? 

De dagen worden langzaam weer wat langer, waardoor je weer meer kunt ondernemen dan in januari. Ondanks de sneeuw kun je de ringweg nog altijd goed rijden (met een 4WD auto). Check voordat je op pad gaat altijd road.is om op de hoogte te zijn van het weer en de staat van de wegen. 

Het is koud in februari en het sneeuwt regelmatig. Toch zijn er zoveel leuke en mooie dingen te doen in deze maand. Er worden steeds meer tours aangeboden in de winter, waardoor je de meest gave en bijzondere natuurwonderen kunt zien. 

Tip: ga je wandelen in de sneeuw/ op het ijs wandelen? Huur of koop dan crampons (stijgijzers), zodat je niet kunt uitglijden op het ijs. 

Bezoek een ijsgrot 

Februari is dé perfecte maand om een of meerdere ijsgrotten te bezoeken. Door de kou wordt het smeltwater in de gletsjers weer ijs, waardoor er lange tunnels worden gevormd. Ga nooit alleen op pad in een ijsgrot, je kunt snel verdwalen doordat de tunnels regelmatig veranderen. Boek dus altijd bij een ervaren touroperator. Kom hier meer te weten over ijsgrotten en welke je kunt bezoeken.   

Een ijsgrot in IJsland

Waan je in een échte vulkaan

Op het Reykjanes schiereiland is het mogelijk om in een echte vulkaan te gaan. Dit is in februari iets uitdagender dan in de zomermaanden. Er vormen zich dan prachtige ijsstructuren in de tunnels. Lavasteen is erg poreus, waardoor het water dat door het plafond van de grot sijpelt bevriest bij temperaturen onder het vriespunt. Hierdoor ontstaan er ijspegels. Let op: de grond kan ontzettend glad zijn, omdat het water dat op de grond kletst ook bevriest. Je krijgt altijd crampons (stijgijzers) en een helm vanuit de touroperator.  

Waan je diep in de vulkaan

Bezoek de blue lagoon in IJsland 

Wie aan IJsland denkt, denkt ook aan de blue lagoon. De blue lagoon ligt op het Reykjanes schiereiland in het zuidwesten van IJsland. Het grote meer is aangelegd in een lavaveld en wordt verwarmd door geothermische energie. De constante temperatuur ligt tussen de 37 en 40 graden. Deze activiteit kun je natuurlijk het hele jaar door doen, maar geloof me; door de kou en sneeuw wordt het een magische ervaring. 

De blue lagoon in IJsland

Ben je niet zo van drukke toeristische plekken? Dan zijn de Mývatn natuurbaden in het noorden van IJsland een leuk alternatief. Dit is een stuk minder duur en net zo leuk! 

De Mývatn natuurbaden in het noorden van IJsland

Ga op wintersport in IJsland

In februari ligt er de meeste sneeuw van het jaar in IJsland, waardoor je er goed aan wintersport kunt doen. De ski- en snowboardpistes zijn prachtig, rustig en omhult door prachtige fjorden, gletsjers en zelfs vulkanen. Als je geluk hebt kun je het Noorderlicht spotten in de lucht. Lees hier meer over de wintersportgebieden in IJsland.

Skiën in Akureyri

Ga op zoek naar walvissen en dolfijnen

Je kunt het hele jaar door walvissen spotten in IJsland. Er komen meer dan twintig soorten walvissen voor in de wateren rondom IJsland. Veel soorten blijven hier ook het hele winterseizoen. De witsnuitdolfijn is de meest voorkomende soort in de wintermaanden. Je vindt er ook bruinvissen, orka’s, spitssnuitdolfijnen en grienden (pilot whales). Je kunt op verschillende plaatsen een walvistour boeken, zoals Reykjavík, Snaefellsnes, Akureyri of Húsavík. Het is mogelijk dat de tour geannuleerd wordt indien de weersomstandigheden té slecht zijn. Veiligheid gaat natuurlijk voorop. Je krijgt dan je geld terug of je kunt op een andere dag gaan. Tip: trek voldoende warme kleding aan, want de zeewind kan erg heftig en koud zijn. Vanuit de meeste touroperators krijg je een waterdichte overal aangeboden. 

Ga op zoek naar walvissen en dolfijnen

Ga snorkelen in de Silfra kloof

Je denkt nu vast; huh? Snorkelen in IJsland in februari? Dit lijkt misschien een slecht idee, maar door goede drysuits krijg je het echt niet koud. De Silfra kloof is een natuurlijke bron in een kloof die nooit dichtvriest. Het is een van de beste duikplekken ter wereld en het zicht is onder water meer dan 100 meter. De kloof ligt in Thingvellir nationaal Park op de golden circle route. Je snorkelt tussen twee tektonische platen in, namelijk de Noord- Amerikaanse en de Euraziatische. De plek wordt omgeven door natuurlijke rotsformaties die in februari nóg sprookjesachtiger uitzien, omdat ze zijn bedekt met sneeuw en er prachtige ijssculpturen ontstaan.

Let op; voor het snorkelen gelden de volgende regels:

  • Je moet minimaal 12 jaar oud zijn en maximaal 60 jaar oud. 
  • Je moet minimaal 1,45 meter groot zijn. 
  • Je moet minimaal 45 kg wegen. 
  • Je moet kunnen zwemmen. 
  • Zwangere vrouwen mogen niet deelnemen aan deze activiteit.
Duiken in de Silfra kloof

Ga wandelen op een gletsjer

Een gletsjer is een gigantische ijsblok die ontstaat als sneeuw lang genoeg op één plek blijft liggen, zodat het verandert in ijs. Het maken van een gletsjertocht is onbeschrijflijk mooi in het diepste van de winter. In februari ligt er een frisse laag helder blauw ijs dat elk voorjaar wegsmelt. De twee belangrijkste gletsjers die in februari openstaan voor gletsjerwandelingen zijn de Sólheimajökull- en de Svínafellsjökull gletsjer. Deze liggen beide in het zuiden van IJsland. Kom hier meer te weten over de gletsjers in IJsland.

Maak een gletsjerwandeling

Rijd op een sneeuwscooter

Het rijden op een sneeuwscooter kan vrijwel het hele jaar door gedaan worden. De meeste van deze tochten gaan over de Langjökull gletsjer. In de winter kun je deze sneeuwscooter tocht combineren met vele andere excursies en activiteiten. Zo kun je bijvoorbeeld met de sneeuwscooter de ijstunnels van de Langjökull gletsjer bezoeken.

Maak een ritje op een sneeuwscooter

Maak een ritje op een IJslander

Paardrijden op de IJslandse paarden is het hele jaar door erg populair bij de locals en toeristen. Maak kennis met dit leuke paardenras als je de meest adembenemende winterlandschappen bewondert. Paardrijden geeft je de unieke kans om van de weg af te komen, terwijl je nog steeds de bergen trotseert en over gletsjerrivieren waant. Je verkent het land dus eigenlijk op dezelfde manier als de kolonisten dat honderden jaren geleden deden. Lees hier meer over de IJslandse paarden. 

Paardrijden op IJslandse paarden

Ga op jacht naar het Noorderlicht

Februari is een goede maand om het Noorderlicht te kunnen zien, gezien de donkere nachten. Hoe minder licht je om je heen hebt, hoe beter je het gaat zien. Het is dus beter om de steden achter je te laten en de natuur in te gaan, bijvoorbeeld naar Thingvellir nationaal Park. Kom hier meer te weten over het Noorderlicht en de beste plekken om het te spotten. Je kunt een tour boeken of zelf met een huurauto op zoek gaan. 

Het noorderlicht

Feestdagen in IJsland in februari

Winter Lights Festival

Dit super leuke festival vindt altijd in het eerste weekend van februari plaats in Reykjavík. Geniet van mooie lichtshows op de kerk van Reykjavík. Misschien wel het populairste is de museumnacht; musea in Reykjavík openen hun deuren en vermaken de gasten gratis met dans, theater, livemuziek etc. Bij de zwembad nacht mogen de gasten gratis naar de thermale zwembaden. Geniet van activiteiten in het zwembad, lichtshows en wie weet zie je het noorderlicht ook nog! 

The Rainbow Festival

De belangrijkste ‘pride’ activiteiten vinden plaats in augustus, zoals de pride week en parade. In februari is er een meer intiem festival. De mensen gaan landinwaarts om zoveel mogelijk uit de IJslandse landschappen en het noorderlicht te halen. Er is een welkomstfeestje bij Kiki queer bar en een Pink Masquerade bal waarbij je de meest fantastische kostuums voorbij ziet komen. 

Stockfish film festival

Dit is een internationaal evenement waar meer dan dertig arthouse films worden vertoond in de bioscoop Bío Paradís. De films zijn over de hele wereld geproduceerd. Je kunt hier netwerken in verschillende filmindustrieën of gewoon lekker genieten van leuke, onbekende films. Het festival duurt maar liefst 11 dagen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *