IJsland, het land van vuur en ijs… Het is een juweeltje gelegen in de Noord-Atlantische Oceaan. Hoewel het bekend staat als een van de kleinste landen ter wereld, heeft IJsland een grotere oppervlakte dan je zou verwachten. IJsland is na Groot Brittannië het tweede grootste eiland van Europa. De totale oppervlakte van IJsland is ongeveer 103.000 vierkante kilometer. Nederland heeft een oppervlakte van ongeveer 34.000 vierkante kilometer, waardoor IJsland 3x groter is dan Nederland! 

IJsland ligt links boven Groot-Brittannië in het noorden van Europa

De kustlijn van IJsland

De totale kustlijn van IJsland is 6.542 kilometer lang. Zou je dus alleen maar langs de kustlijn rijden, dan ben je wel even bezig en heb je nog niets van het binnenland gezien.

IJsland heeft een exclusieve economische zone van 200 zeemijlen. Binnen deze zone heeft IJsland een aantal rechten, zoals het recht op exploitatie van de aanwezige grondstoffen, het recht op visserij en recht op wetenschappelijk onderzoek. Hierdoor bedraagt het totale economische gebied 751.345 vierkante kilometer. 

De ruige kustlijn van IJsland met een van de vele gekleurde vuurtorens

Eilanden rondom IJsland

Buiten het vasteland zijn er nog veel kleinere eilanden te vinden langs de kust, waarvan sommige bewoond zijn. Het grootste eiland is Heimaey, dat onderdeel is van de Westman-eilanden, ook wel Vestmannaeyjar genoemd. Deze eilandengroep ligt in het zuiden van IJsland, met een oppervlakte van 13,4 vierkante kilometer. Hrísey, een eiland in de Eyjafjörður-fjord in het noorden, heeft een oppervlakte van 8 vierkante kilometer en Grímsey, een eiland van 5,3 vierkante kilometer, ligt op de poolcirkel net ten noorden van IJsland.

Heimaey eiland op de Westman-eilanden van IJsland

Als eiland heeft IJsland geen landsgrenzen met andere landen. Het dichtstbijzijnde buurland in het westen is Groenland, slechts 286 kilometer verwijderd. In het oosten zijn de Faeröer-eilanden het dichtstbijzijnde punt op 420 kilometer afstand. Schotland ligt op 795 kilometer afstand en Noorwegen op 950 kilometer. Ter vergelijking van afstanden duurt het ongeveer vijf uur om van New York naar Reykjavík te vliegen en drie uur vanaf Nederland.

Waarom lijkt IJsland zo klein?

Ik denk dat het vooral zo klein lijkt, omdat IJsland naast het gigantische Groenland ligt. Groenland is 50x groter dan Nederland, maar de meeste grond is niet bewoonbaar. Daarnaast ligt IJsland een beetje in niemandsland, dus je kunt het ook niet direct vergelijken met andere landen. Voor je beeldvorming; IJsland is ook groter dan Hongarije, Ierland, Portugal, Oostenrijk, Kroatië en Denemarken. Dus schijn bedriegt zullen we maar zeggen haha. 

IJsland lijkt klein tegenover Groenland links boven IJsland

Hoeveel inwoners heeft IJsland?

De bevolking van IJsland stijgt de laatste jaren best hard. In 2021 had IJsland nog zo’n 360.000 inwoners en in januari 2023 waren dit er ongeveer 387.000. Van deze populatie woont 63% in of rondom de hoofdstad Reykjavík. Als je het vergelijkt met de 17,5 miljoen inwoners van Nederland, weet je dat IJsland een zeer dunbevolkt land is. En dat is ook een van de redenen dat ik er zo graag ben. 

IJsland is een zeer dunbevolkt land, waardoor de de mooiste uitzichten hebt op de natuur

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *