Wist je dat IJsland wereldwijd op nr. 1 staat als het gaat om de toepassing van herbruikbare energie? Ongeveer 90% van de IJslandse huizen geniet van een warm huis door middel van geothermische energie.

Wat is geothermische energie?

Geothermische energie is energie die wordt opgewekt uit aardwarmte. De aardwarmte kan gebruikt worden voor het verwarmen van gebouwen maar ook voor het verwekken van elektriciteit. Deze vorm van energiewinst is veel beter voor het milieu dan het gebruik van fossiele energiebronnen, zoals aardgas, steenkool en aardolie. Deze fossiele energiebronnen zijn namelijk niet hernieuwbaar en geothermische energie wel. Dit houdt in dat de fossiele brandstoffen op gaan raken als dit niet meer in de aardbodem te verkrijgen is. In Nederland wordt geothermische energie winning in verhouding nog weinig toegepast. Dit heeft te maken met het feit dat de olie- en gasprijzen veel lager liggen dan de prijs van geothermische energie.

Geothermische centrales

In IJsland zijn 5 geothermische centrales die stoom en water verwerken. De stoom wordt gebruikt voor het opwekken van elektriciteit en het water voor verwarming van de huishoudens. Er zijn rondom (actieve) vulkanen leidingen aangelegd op minimaal 2 km diepte. Hier zijn twee leidingen met pompen voor nodig. De ene haalt het water omhoog, de andere geleid het na gebruik terug, zodat het opnieuw kan opwarmen. Deze leidingen zorgen ervoor dat de huishoudens in de regio verwarmd worden. Wist je dat CV- ketels en boilers hierdoor niet voorkomen in de IJslandse huishoudens? 

De Hellisheidi geothermische centrale

Geothermische energie in IJsland

Op sommige plekken in IJsland is de grond zó ontzettend heet dat er zelfs stoom uit komt. Hier is de aardkorst heel erg dun en is er veel vulkanische activiteit in de omgeving. Als je in deze gebieden loopt, wordt het je zelfs wat heet onder je voeten. De heerlijke warmwaterbronnen en (kokend water!) spuitende geisers zijn dus op een volledig natuurlijke manier ontstaan. Deze vind je op de golden circle route.

Het is voor de IJslanders dus niet heel ingewikkeld om deze aardwarmte om te zetten in geothermische energie. 

De IJslanders zijn erg innovatief in het gebruiken van aardwarmte. Zo zijn er sinds 1924 kassen waarin groente, fruit, aardappelen en zelfs bloemen geteeld worden. Hierdoor hoeven ze deze producten niet meer tegen een hoge prijs te importeren. Op de Fridheimar tomatenboerderij kun je heerlijke gerechten proeven van groente die door geothermische energie gekweekt is. 

Geothermisch verwarmde kassen waarin tomaten geteeld worden.

Geothermische energie; voor- en nadelen

Voordelen

Het grootste voordeel van de geothermische energie is dat deze herbruikbaar is. Dit houdt in dat de energie, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen, niet op kan raken. Ook is er weinig Co2 uitstoot bij het winnen van aardwarmte en zijn de lage kosten een groot voordeel. Voor aardwarmte betalen IJslanders ongeveer 650 euro per jaar voor een huis van 100m2. Hiervoor betalen we in Nederland ongeveer 1900 euro per jaar. En dan zijn ze in IJsland ook nog eens een stuk milieubewuster bezig. 

Nadelen

Helaas zijn er ook nadelen bij het winnen van geothermische energie. Het diep boren kan ervoor zorgen dat de kans op aardbevingen toeneemt. Daarbij is het boren en aanleggen van leidingen en energiecentrales niet bepaald goedkoop. Denk maar aan kosten vanaf 1 miljard euro. Daarentegen zijn de kosten voor de aardwarmte voor de bewoners van IJsland dus zeer laag.

Geothermische energie in de Westfjorden

In de Westfjorden van IJsland is geen vulkanische activiteit waar te nemen, omdat dit het oudste deel van de IJslandse landmassa is. Dit is ongeveer 16 miljoen jaar geleden gevormd en sindsdien weggeduwd van de Mid-Atlantische Rug. Hierdoor zijn de Westfjorden het enige deel van het land dat het water met elektriciteit moet verwarmen in plaats van met geothermisch verwarmd water.

Geothermische energie en de bevolking

Erg zuinig met de energie zijn de IJslanders trouwens niet. Zij gebruiken per persoon meer energie dan waar ook ter wereld. Dit heeft deels te maken met de vaak lage temperaturen en koude wind, waardoor de verwarming in de winter vaak dag en nacht volledig aanstaat. Daarbij laten IJslanders het water vaak lopen tijdens het afwassen en douchen zij soms wel uren. 

De IJslanders gebruiken deze vorm van energiewinning niet alleen voor het verwarmen van de huizen, maar ook voor het verwarmen van natuurbaden, zoals de bekende Blue Lagoon in het zuiden van het land. In het noorden vind je de Mývatn natuurbaden en door het hele land heen vind je zwembaden die met aardwarmte verwarmd worden zodat je het hele jaar door kunt genieten van een duik in warm water! 

Gek genoeg is er aan hitte dus geen tekort in IJS land 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *