Wist je dat IJsland 99% van de elektriciteitsbehoefte produceert met hernieuwbare energie? Ongeveer 71% hiervan wordt opgewekt door waterkracht en 29% door geothermie (aardwarmte). Slechts 0,4% wordt opgewekt door windkracht, terwijl dit in Nederland zo’n 14% is.  En geloof me; in IJsland is wind genoeg.

IJsland is op dit moment de grootste groene energieproducent per hoofd van de bevolking ter wereld. Daarnaast is het ook de grootste producent van elektriciteit per hoofd van de bevolking, met zo’n 55.000 kWh per persoon per jaar. Voor je beeldvorming: het Europese gemiddelde is minder dan 6.000 kWh per persoon per jaar.

Geothermische energiecentrales

In IJsland zijn 5 geothermische centrales die stoom en water verwerken. Er zijn rondom (actieve) vulkanen leidingen aangelegd op minimaal 2 km diepte. Hier zijn twee leidingen met pompen voor nodig. Uit de boorgaten rondom vulkanen wordt water en stoom gemengd en wordt dit via een pijpsysteem naar een scheidingsstation gepompt. In het scheidingsstation wordt de stoom gescheiden van het water. De stoom wordt gebruikt voor het opwekken van elektriciteit en het water voor verwarming van de huishoudens.

Waterkrachtcentrales

De eerste waterkrachtcentrale werd geopend in Hafnarfjordur in 1904. Waterkracht is energie die wordt opgewekt door stromend water. Deze vorm van energiewinning is hernieuwbaar en daarbij ontstaan er geen schadelijke stoffen. De hooglanden van IJsland, de onbewoonde gebieden en de toenemende hoeveelheid neerslag maken IJsland de ideaal voor het plaatsen van waterkrachtcentrales en dammen. Er bevinden zich 13 waterkrachtcentrales in IJsland, waarvan de Kárahnjúkavirkjun de grootste is.

Een waterkrachtcentrale is eigenlijk een soort moderne watermolen. Het stromende en vallende water zorgt ervoor dat turbines en/of dynamo’s gaan draaien. Daarna zet een generator de draaibewegingen om in elektriciteit. Hoe harder het water stroomt of valt, hoe meer energie dat eruit gewonnen wordt.  

Bij de meeste toeristen zal een bezoek aan een energiecentrale niet heel hoog op het verlanglijstje staan. De Hellisheidi-centrale (Hellisheiðarvirkjun) die dichtbij de vulkaan Hengill ligt, wordt echter door heel veel toeristen bezocht.

Hellisheidi waterkrachtcentrale

Elektriciteitsgenerator

Landsvirkjun is de grootste elektriciteitsgenerator van IJsland en werd in 1965 opgericht als de National Power Company of Iceland. Zij wekken 75% van de totale elektriciteit op in IJsland en bevinden zich in Reykjavík. Landsvirkjun is eigendom van de IJslandse staat en zij bezitten 18 waterkrachtcentrales en twee geothermische stations door het hele land heen. 

Landsvirkjun is oorspronkelijk opgericht om in de aluminium smelt industrie te voorzien. 

Toekomst opwekken elektriciteit

In IJsland zou eigenlijk nog veel meer elektriciteit geproduceerd kunnen worden. De verwachting ligt zelfs op dik 20x meer TWh (terawattuur= 1 miljard KWh). Helaas is de IJslandse economie op dit moment nog niet groot genoeg om deze enorme hoeveelheden elektriciteit te verbruiken.

IJsland probeert hierin wel flink te groeien door de energie om te zetten in het smelten van aluminium.  Er is dus nog een flinke weg te gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *