IJslanders maken geweldig bier, dat is een feit! Ze zijn niet goed in het maken van wijn, dus ging de volledige focus op het bier. Ben je op zoek naar het lekkerste bier in IJsland? Wat zijn de leukste bierbrouwerijen in IJsland? En wat betaal je voor een biertje? Je leest het allemaal in deze blog.

Geschiedenis bier in IJsland

IJslanders houden van een alcoholisch drankje, ze stammen nu eenmaal af van de Vikingen haha. Er zijn talloze vermeldingen van het drinken van bier in de oude saga’s, ook al maakte het koude klimaat het voor de vroege IJslanders moeilijk om lokaal gerst te verbouwen.

In 1915 stemde 60% van de bevolking voor een totaal verbod op wijn, bier en sterke drank. De reden hiervoor was dat toegang tot bier jonge mensen en arbeiders zou verleiden tot zwaar drinken. Toch lieten veel IJslanders zich door een verbod niet ervan weerhouden om af en toe alcohol te drinken. Het verbod op wijn werd in 1922 opgeheven en op sterke drank in 1935, maar om de een of andere reden was bier in IJsland tot 1989 verboden!

Nadat het verbod in op bier 1989 was opgeheven, veranderde de drinkcultuur in IJsland veel. De IJslanders dronken tot 1989 vooral wijn en sterke drank en dat zorgde ervoor dat veel mensen te diep in het glaasje keken. Toen je weer ‘legaal’ bier kon drinken werden veel minder mensen echt dronken en konden lokale brouwerijen hun eigen bieren gaan ontwikkelen. In de afgelopen jaren heeft de opkomst van kleine brouwerijen en speciaalbiertjes geleid tot een nieuwe passie voor bier onder IJslanders. Pubs met (eigen) bier vind je in veel steden en je hebt ook veel soorten bier waar je uit kunt kiezen. Voor een land dat pas 33 jaar bier drinkt, is dat een enorme vooruitgang.

De biercultuur in IJsland is dus vrij recent in vergelijking met andere landen, maar bier drinken is een belangrijk onderdeel van het nachtleven van het land. Zelfs 62% van de alcoholische dranken die worden genuttigd is bier. Veel toeristen zijn verbaasd door de ​​overvloed aan IJslandse bierbrouwerijen, terwijl er maar 366.000 mensen wonen. Er is zelfs een jaarlijks IJslands bierfestival en op 1 maart is het de nationale bier dag.

Een heerlijk Einstök bier

Waar kun je bier kopen in IJsland?

Zelfs vandaag de dag kun je niet overal in IJsland alcohol kopen. Je kunt alcohol in door de overheid gerunde slijterijen, genaamd Vínbúðin kopen en in restaurants of bars. Gelukkig liggen in veel dorpen en steden Vínbúðin winkels.

Wat kost een bier in IJsland?

Zoals veel dingen duur zijn in IJsland, geldt dit ook voor alcohol en bier. Het goedkoopste bier vind je op het vliegveld bij de Duty-Free. Het is dus verstandig om hier alcohol te kopen. Voor een halve liter (speciaal) bier betaal je tussen de €5 en €10. Voor een fles wijn betaal je tussen de €10 en €20 afhankelijk van hoe luxe de wijn is.

Biertour in IJsland

Het is super leuk om een biertour te doen in Reykjavík. Zo leer je de stad beter kennen en proef je de lekkerste IJslandse biertjes.

Bierbrouwerijen in IJsland

Vind jij het leuk om bierbrouwerijen te bezoeken tijdens je reis naar IJsland? Ik heb hier de 8 beste voor je opgesomd!

1. Skúli Craft bar in Reykjavík.

Deze bar zit altijd vol met locals, wat altijd een goed teken is. Ze hebben meer dan 14 speciaalbieren op de menukaart. Het happy hour loopt hier van 14.00 – 19.00 uur.

2. Kaldi in Akureyri.

Deze brouwerij bestaat sinds 2006 en was de eerste kleine bierbrouwerij in IJsland. Zij zijn de enige die alleen flesjes bier hebben en geen blikjes. De brouwers van Kaldi halen het water dat voor het brouwen wordt gebruikt rechtstreeks uit een kleine bron boven de boerderij. Je kunt in de buurt een bierbad nemen en uiteraard bier drinken. Wat wil je nog meer? 😉

3. Microbar in Reykjavík

Microbar is de eerste speciaalbier bar in IJsland en je vindt ‘m in de kelder van een restaurant. De eigenaar van Microbar runt ook brouwerij Gæðingur, die op 10 minuten rijden van het centrum ligt. Ze hebben zo’n 10 biertjes op de tap.

4. Seagull bar in Siglufjördur

In het mooie dorp Siglufjordur in het uiterste noorden van IJsland bevindt zich de brouwerij Seagull 67. Het is een van de familiebrouwerijen in IJsland die nu wordt gerund door de derde generatie. Hier houden ze van bier brouwen en dat zie je terug in alles wat ze doen. Ze bieden bier tours aan die ik je echt kan aanbevelen.

5. Borg Brugghus in Reykjavík.

Ze worden niet echt beschouwd als een microbrouwerij, maar hun brouwmeesters zijn erg creatief. Drink hun klassieke biertjes zoals Ufrun, Solveig, Ulfur, Garun, Snorri en Leifur.

6. Olverk in Hveragerdi

Deze brouwerij is super leuk om te bezoeken, omdat het de enige brouwerij in Europa is die geothermisch gebrouwen bier produceert! De meeste mensen kennen Olverk als een geweldig restaurant, vooral voor pizza. Maar vergeet vooral hun heerlijke biertjes niet te proberen 🙂

7. Jon Riki in Höfn

Dit is een brouwerij, bar en restaurant in één. Jon Riki is een prachtige plek om jezelf te trakteren op een aantal traditionele IJslandse gerechten, weggespoeld met heerlijke IJslandse speciaalbiertjes.

8. Austri Brugghus in Egilsstadir,

Egilsstadir wordt ook wel de “hoofdstad” van de Oostfjorden genoemd. Brouwerij Austri werd opgericht in 2015 en is al geliefd bij velen. Hun focus ligt op het produceren van goede bieren die passen bij het lekkere eten in de Oostfjorden. Je kunt hun bieren proberen in veel van de lokale restaurants in het oosten van IJsland.

De 5 beste IJslandse bieren

1. Lava bier (9.6% alcohol)

Geproduceerd door Ölvisholt Brugghús, een brouwerij in Selfoss, is Lava Beer een van de meest internationaal bekende van allemaal. Het is een Russian Imperial Stout met 9,6% alcohol. Het is een pikzwart bier op smaak gebracht met donkere chocolade, geroosterde mout en rook, met een donkerbruine schuimkraag. In 2012 won Lava de US Open Beer Championship voor het beste imperial smoked beer.

Lava bier van Ölvisholt Brugghús

2. Leifur (6.8% alcohol)

Een bier geproduceerd door Borg Brugghús is Leifur, genoemd naar Leif Eriksson, de eerste Europeaan die zich in Amerika vestigde. Je kunt de arctische tijm en heide (kruid) goed proeven. Ondanks deze zoetige smaken is het een vrij bitter bier.

Leifur bier

3. Einstök bier (5.2% alcohol)

Er zijn vier gemakkelijk verkrijgbare Einstök biertjes; de White Ale, Arctic Pale Ale, Toasted Porter en Wee Heavy. Allemaal geproduceerd door de Einstök-brouwerij in Akureyri. Ze staan ook allemaal bekend om hun gebruik van echte IJslandse ingrediënten. Ik vond de Arctic Pale Ale het lekkerst.

Einstök bieren

4. Kaldi Blonde (5% alcohol)

Dit is het meest populaire flesje bier van IJsland. Het bier werd geïnspireerd door Tsjechisch pils en heeft een koperachtige, gouden kleur, met een gladde textuur en prikkelende, bittere smaak van geroosterd mout. Bruggsmiðjan Kaldi voegt aan geen van zijn bieren suiker of conserveermiddelen toe.

5. NR. 47 Surtur (10% alcohol)

Gebrouwen door Borg Brugghús sluiten we deze top 5 af met de NR. 47 Surtur. Als je van koffie houdt dan ga je dit biertje vast ook heerlijk vinden. Onder de romige schuimkraag proef je tinten van geroosterde maïs, gebrande suiker, chocolade, zoethout en sterke koffie.

Borg Brugghús verkoopt ook NR. 8.2 + NR. 8.4 Surtur. Dit zijn ook stout biertjes met een alcoholpercentage van 14,5%.

Surtur NR.47 bier

Hopelijk heb je nu alle informatie die je wilde weten over bier in IJsland. Ga jij een lekker biertje drinken in IJsland? Welk bier heeft je voorkeur?

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *