IJsland is over het algemeen een vrij dure vakantiebestemming. Ik zeg altijd; je kunt het zo duur maken als je zelf wil. Huur je een luxe auto? Boek je dure overnachtingen en ga je iedere dag uit eten? Dan kunnen de kosten snel oplopen. Boodschappen doen en zelf koken/lunch maken is een goed alternatief om geld te besparen. Maar niet alle supermarkten en producten zijn goedkoop in IJsland. In deze blog geef ik je de allerbeste tips over hoe je geld kunt besparen bij het boodschappen doen in IJsland. En dan zie je dat het toch allemaal wel mee kan vallen qua kosten 😉

Boodschappen doen vanaf Keflavík vliegveld

Het is handig om de eerste inkopen al te doen nadat je geland bent in IJsland. Als je alcohol wil drinken raad ik je aan deze duty-free in de supermarkt van het vliegveld te kopen. Hier betaal je ook al zo’n 10 euro per fles. Wij vlogen met Transavia en landden pas om 18:20 uur. Hierdoor was het even zoeken welke supermarkt nog geopend was. Het is namelijk niet zoals in Nederland dat de supermarkten allemaal open zijn tot 22:00 uur. De Krónan supermarkt is dagelijks van 08:00- 20:00 uur open, dus besloten we hier onze boodschappen te doen.

Tip: neem een koeltas mee in je koffer, zodat je daar de boodschappen in kunt doen. Wij moesten vaak nog een uur rijden van supermarkt naar het hotel. Door de koeltas bleven de producten vers en koud.

Zonder in het bezit te zijn van een huurauto is het een stuk moeilijker om een supermarkt te bereiken. Er zijn voldoende supermarkten in Reykjavík, maar daarbuiten wordt het steeds minder.

Tip: Huur je auto via sunnycars, zodat je zorgeloos en verzekerd kan rondreizen. We kregen zelfs kosteloos een flinke upgrade (van Suzuki Jimny naar Toyota RAV4).

Huur je auto via sunnycars

Supermarkten in IJsland

Als je gaat roadtrippen in IJsland dan zijn de Bónus, Krónan en Nettó de beste budget supermarkten. Er zijn ook dure supermarkten, zoals de Hagkaup en 10-11, maar deze helpen niet echt mee om kosten te besparen.

Bónus

Dit is onze favoriete supermarkt in IJsland en dat ligt niet alleen aan de goedkope prijzen 😉

Ze hebben een groot assortiment en je krijgt er ook veel échte IJslandse producten, zoals de chocolade, drop en Pylsur (hotdog) saus. De Bónus heeft supermarkten in heel IJsland en ze liggen vaak langs de ringweg. Het is een budget supermarkt en een beetje te vergelijken met de Lidl of Aldi in Nederland. Het logo is geel met een roze varkentje dat een beetje dronken kijkt. Ik vond hem zo leuk dat ik een boodschappentas heb meegenomen voor thuis. De Bónus is over het algemeen tussen 11:00 uur en 18:30 uur geopend. Check voor de precieze tijden even op google.

Tip: probeer het Rugbraut (roggebrood). Het is een beetje zoet en heerlijk met chocoladepasta.

Het logo van de Bónus op de huismerk artikelen.

Krónan

De Krónan is na de Bónus de goedkoopste supermarkt in IJsland. Er is een groter assortiment aan gezonde producten, zoals groente en fruit. Er zijn 20 Krónan supermarkten in IJsland. Deze bevinden zich vooral in het zuidwesten. Het logo is een lachende sinaasappel.

De Krónan supermarkt met zijn sinaasappel logo

Nettó

De Nettó is meer een allround warenhuis, waar je ook boodschappen kunt doen. Je vindt er ook wolproducten, spelletjes en huishoudproducten. In Reykjavík is de Nettó in de zomermaanden zelfs 24/7 open! Het logo is een appel als Ó.

Prijzen van boodschappen in IJsland

Ontbijt en lunch

Het is voordelig om brood of crackers te kopen en zelf je boterhammen te beleggen. Voor twee verpakte mini wraps betaal je al 5 euro. Een dozijn eieren kost 3,50 euro. Een literpak melk kost 80 cent. Probeer de IJslandse Skyr van Ísey. Deze zijn heerlijk, gezond en typisch IJslands. Vleesbeleg kost rond de 3 euro per pakje. Een pak kaas al snel 6 euro. Een heel brood kost tussen de 2 en 3 euro. Wij kochten kaas, jam en eigen merk chocoladepasta voor op de boterham en cornflakes voor in de Skyr. Tip: neem zelf theezakjes mee.

Het Skyr assortiment in de Krónan

Avondeten

Het is voordelig om zelf je avondeten te koken. Dit is natuurlijk een stuk moeilijker als je geen kookplaat in je hotel hebt. Je kunt een gaspitje meenemen, maar ook vaak los huren. Kant- en klaar maaltijden kosten al snel 7-10 euro per maaltijd. Vlees en vis is in Nederland ook al niet echt goedkoop, maar toch echt het duurste in IJsland. Voor 500 gram rundergehakt betaal je dik 7 euro en een flink stuk zalm kost je al snel 12 euro. Van de prijs van kip schrok ik het meest; 15 euro voor een kilo!

De vleesafdeling in de Bónus

Wij hebben vegetarisch gekookt (pasta, curry’s etc) en hebben in de restaurants vis en vlees gegeten. Pasta, rijst en potjes saus zijn erg goedkoop. Er is een typisch IJslands drankje; Appelsín. Het lijkt een beetje op fanta orange, maar dan veel lekkerder. Wil je een goedkope, snelle hap? Koop dan de IJslandse Pylsur (hotdog) bij een Pylsurkraampje. Bestel ‘one with everything’ en krijg een hotdog met rauwe en gebakken uitjes, de pylsur saus, zoete mosterd en ketchup. Klinkt wellicht niet heel smakelijk, maar geloof me; ze zijn overheerlijk!

De beroemde IJslandse hotdog

Fruit

De prijzen van fruit zijn erg verschillend. Zo zijn de peren, appels, blauwe bessen en frambozen vergelijkbaar met de prijzen in Nederland. Voor een klein bakje blauwe bessen betaal je rond de 3 euro. Aardbeien zijn een ander verhaal; 10 euro voor een bakje! Deze kun je dus beter weer eten als je terug in Nederland bent. Tip: koop bevroren fruit, dit is een stuk goedkoper.

Groente en fruit afdeling in de Bónus

Groente

Wij hebben regelmatig diepvriesgroente gekocht in IJsland en de prijzen lagen zelfs lager dan in Nederland. Voor 1 kg groentemix betaalden wij zo’n 3 euro. De paprika’s kosten zo’n 85 cent per stuk. Komkommers kosten zo’n 1,30 euro per stuk.

Tussendoortjes en snoep

De IJslanders houden erg van snoepen. Vooral drop en chocolade is bijna dagelijkse kost en een echte guilty pleasure als je in IJsland bent. En dan ook nog de combinatie van chocolade en drop… heerlijk!

De IJslandse chocolade en drop

E-boeken

Wil jij een uitgebreide 7-daagse reisplanning waarbij je het zuiden en Reykjavík bezoekt? Check dan onderstaand e-book. Zo hoeft je niks meer voor te bereiden en staan zelfs de routes al voor je klaar in Google Maps.

IJsland kan nogal overweldigend zijn; er is zoveel te zien en te doen en je bent ook afhankelijk van het weer en de daglichturen. Heb je hulp nodig bij de voorbereiding van jouw reis naar IJsland? Bekijk dan onderstaand e-book met checklist!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.