Het is voor ons zo vanzelfsprekend; even na het stappen een Big Mac, Big Tasty of of kipnuggets eten bij de McDonalds. Ik stond er nooit bij stil dat er in sommige landen geen McDonalds restaurants zijn, totdat ik IJsland voor het eerst bezocht.

In IJsland heb je geen McDonalds, maar deze is er vroeger wel geweest. In deze blog vertel ik je meer over de McDonalds in IJsland en waarom dit beroemde fastfoodrestaurant er niet (meer) is.

De geschiedenis van McDonalds in IJsland

De eerste McDonalds opende zijn deuren in IJsland in 1993, in de hoofdstad Reykjavik. Het was meteen een succes en de IJslanders waren dol op de fastfoodketen. De opening van de McDonalds was een groot evenement en zelfs de toenmalige premier, Davíð Oddsson, was aanwezig om de eerste hamburger te serveren. De komst van McDonalds werd gezien als een teken van modernisering en globalisering.

In de daaropvolgende jaren groeide het aantal McDonalds vestigingen in IJsland. Op het hoogtepunt waren er drie McDonalds restaurants, allemaal gevestigd in Reykjavik. Ze trokken zowel lokale inwoners als toeristen aan. Maar helaas duurde dit niet voor altijd…

Waarom was McDonalds zo populair in IJsland?

McDonalds was een hit in IJsland om verschillende redenen. Ten eerste was het nieuw en spannend. McDonalds was het eerste internationale fastfoodrestaurant dat in IJsland opende. Het vertegenwoordigde de Amerikaanse cultuur en levensstijl, iets wat veel IJslanders intrigerend vonden.

Daarnaast was de menukaart van McDonalds een welkome afwisseling op het traditionele IJslandse eten. De Big Mac, Chicken McNuggets en frietjes waren een hit bij zowel jong als oud. De IJslanders hielden van de smaak en de snelheid van de service.

Maar er was nog een andere belangrijke factor die bijdroeg aan de populariteit van McDonalds in IJsland. Het restaurant werd gezien als een plek om te socialiseren. IJslanders gingen niet alleen naar McDonalds voor het eten, maar ook om tijd door te brengen met vrienden en familie.

De economische crisis en McDonalds

In 2008 werd IJsland hard getroffen door de financiële crisis. Deze crisis had ook een grote impact op McDonalds. De IJslandse munteenheid, de kroon (ISK), verloor sterk aan waarde. Hierdoor werd het voor McDonalds steeds duurder om de ingrediënten voor hun producten te importeren.

McDonalds hanteert een strenge formule. Ze willen dat een Big Mac in Amsterdam precies hetzelfde smaakt als een Big Mac in New York of Reykjavik. Daarom importeren ze de ingrediënten die ze gebruiken vanuit dezelfde leveranciers. Maar door de waardedaling van de kroon werden deze importen ontzettend duur.

Het gevolg? De prijzen van de producten op het menu van McDonalds stegen. Het werd zo duur dat een Big Mac in IJsland op een gegeven moment de duurste ter wereld was. Je betaalde maar liefst €6,50 voor een Big Mac! Ter vergelijking: in de Verenigde Staten betaalde je destijds ongeveer €3 voor dezelfde hamburger.

Maar dat was nog niet alles. Door de crisis hadden veel IJslanders minder te besteden. Ze konden simpelweg niet meer zoveel geld uitgeven aan fastfood. De omzet van McDonalds in IJsland kelderde. Het werd steeds moeilijker voor de fastfoodketen om de deuren open te houden. McDonalds was in IJsland veranderd van een betaalbare fastfoodketen naar een luxe restaurant. En luxe, dat is niet iets waar mensen McDonalds mee associëren. De IJslanders gingen dan liever voor dezelfde prijs ergens anders eten bij een luxer restaurant in Reykjavík.

Hoe de crisis McDonalds uit IJsland dreef

Het was een moeilijke tijd voor McDonalds in IJsland. De combinatie van stijgende kosten en dalende inkomsten door de economische crisis was een grote klap voor de fastfoodketen. De crisis zorgde ervoor dat het bedrijf niet meer winstgevend was. En het was niet alleen de crisis. De IJslandse overheid begon ook steeds strengere regels op te stellen voor fastfoodketens. Ze wilde dat bedrijven meer lokale producten gingen gebruiken in plaats van alles te importeren. Voor McDonalds, dat altijd dezelfde ingrediënten wil gebruiken voor hun producten, was dit een groot probleem.

Het werd al snel duidelijk dat de situatie onhoudbaar was. In 2009, slechts een jaar na het begin van de crisis, maakte McDonalds bekend dat ze zich zouden terugtrekken uit IJsland. Op 31 oktober 2009 sloot de laatste McDonalds in IJsland zijn deuren. Het was een trieste dag voor de liefhebbers van de Big Mac en Chicken McNuggets. Maar de IJslandse economie en de strenge regels van de overheid lieten McDonalds geen andere keuze.

De terugtrekking van McDonalds uit IJsland was een uniek geval. Het is niet vaak dat een grote internationale keten zoals McDonalds een land volledig verlaat. Maar de omstandigheden in IJsland waren gewoon te moeilijk. Het was een harde les voor McDonalds, maar ook een bewijs van hoe sterk de impact van een economische crisis kan zijn.

Een foto van de laatste McDonalds, één dag voor de sluiting (Hinrik, CC BY-SA 3.0 DEED)

De laatste dag van McDonalds in IJsland

De laatste dag dat McDonalds in IJsland open was, op 31 oktober 2009, was een bizarre dag. Mensen stonden in lange rijen om nog één keer hun favoriete fastfood te kunnen proeven. De Big Macs, frietjes en McNuggets vlogen over de toonbank. Het was alsof de hele stad een laatste eerbetoon wilde brengen aan deze fastfoodgigant.

Maar ondanks de vrolijke sfeer was het toch een trieste dag. Voor velen betekende het sluiten van McDonalds het einde van een tijdperk. Het was een herinnering aan de harde realiteit van de economische crisis. Een reminder dat dingen kunnen veranderen, en niet altijd ten goede.

Het mysterie van de nooit bedervende McDonalds hamburger en frietjes

Je vraagt je misschien af wat er gebeurde met het allerlaatste McDonalds voedsel dat in IJsland werd verkocht. Nou, er is een bijzonder verhaal aan verbonden. Een man genaamd Hjörtur Smárason kocht op die laatste dag een hamburger met frietjes bij McDonalds. Maar in plaats van het op te eten, besloot hij het te bewaren. Je vraagt je misschien af waarom iemand zoiets zou doen. Ik zou het in ieder geval niet kunnen weerstaan haha. Hjörtur had gehoord dat McDonalds voedsel niet bederft en hij wilde dit zelf testen.

Hij bewaarde de hamburger en frietjes in een plastic zak op zijn garageplank. En weet je wat? Het eten bedierf niet. Het zag er na een paar dagen, weken en zelfs maanden nog precies hetzelfde uit. Geen schimmel, geen bederf, niets. Het leek bijna alsof het voedsel was ingevroren in de tijd.

De livestream van de laatste hamburger en frietjes van McDonalds in IJsland (Bron: Snotra House)

Het nieuws over de nooit bedervende McDonalds hamburger verspreidde zich snel over de wereld. Mensen waren gefascineerd en een beetje geschrokken. Hoe kon een hamburger, die gemaakt zou moeten zijn van vlees en brood, niet bederven? Het bracht veel vragen op over de ingrediënten die McDonalds gebruikt in hun voedsel. Het mysterie van de nooit bedervende McDonalds hamburger werd een soort legende in IJsland.

Maar ondanks de vragen en zorgen die het opriep, bleef de hamburger een fascinerend symbool van het McDonalds tijdperk in IJsland. Het is een stukje geschiedenis dat nog steeds bestaat, een herinnering aan de tijd dat je nog een Big Mac kon bestellen in Reykjavik. En het is een herinnering aan de dag dat McDonalds voorgoed zijn deuren sloot in IJsland.

Waar zijn deze hamburger en frietjes nu?

Die mysterieuze, nooit bedervende hamburger en frietjes van McDonalds? Ze zijn er nog steeds! En ze zijn niet meer verborgen op een garageplank. Nee, ze kregen eerst een ereplaats gekregen in het Bus Hotel in Reykjavík, maar je kunt ze nu bewonderen in de lounge van het Snotra Guesthouse in Reykjavik. Hoe cool is dat?

Je kunt het guesthouse bezoeken en de hamburger en frietjes zelf bekijken. Ze zitten in een glazen vitrine en er is was zelfs een webcam op gericht, zodat mensen van over de hele wereld de hamburger en frietjes kunnen zien. Helaas doet deze livestream het niet meer, maar het schijnt dat de hamburger en frietjes er nog steeds hetzelfde uitzien. Geen schimmel, geen bederf, terwijl dit ondertussen al 15 jaar geleden is! Bizar…

Hoe IJslanders reageerden op het vertrek van McDonalds

Toen het nieuws van het vertrek van McDonalds bekend werd, reageerden de IJslanders met gemengde gevoelens. Voor sommigen was het een triest moment. Ze hadden mooie herinneringen aan McDonalds en waren dol op het eten. Ze zouden de Big Mac en Chicken McNuggets missen. Het was alsof een stukje van hun leven plotseling verdween.

Voor anderen was het vertrek van McDonalds echter een opluchting. Ze zagen het als een kans voor IJsland om zich te ontdoen van de invloed van buitenlandse fastfoodketens. Ze hoopten dat er meer ruimte zou komen voor lokale restaurants en traditioneel IJslands eten. Ze waren van mening dat de IJslandse cultuur en identiteit op deze manier beter bewaard kon blijven.

Er waren ook mensen die het vertrek van McDonalds zagen als een teken van de ernst van de economische crisis. Het was een wake-up call. Als zelfs een grote internationale keten zoals McDonalds het niet kon redden, hoe erg was de situatie dan wel niet? Het was een harde realiteit die ze onder ogen moesten zien.

Wat is er nu op de plek waar eens een McDonalds stond?

Op de plek waar vroeger de het eerste McDonalds restaurant was, staat nu de IJslandse fastfoodketen Metro. Metro heeft veel overeenkomsten met McDonalds. Ze serveren ook hamburgers, frietjes en milkshakes. Maar er zijn ook verschillen. Zo gebruikt Metro voornamelijk lokale ingrediënten voor hun producten. De hamburgers zijn gemaakt van IJslands rundvlees en de frietjes van IJslandse aardappelen. Dit is in lijn met de wens van de IJslandse overheid om meer lokale producten te gebruiken.

Daarnaast heeft Metro ook een aantal unieke items op het menu die je niet bij McDonalds vindt. Denk bijvoorbeeld aan de lamsburger, een populaire keuze onder de IJslanders. Veel IJslanders hebben Metro omarmd als een waardige vervanger van McDonalds. Het is een plek waar ze kunnen genieten van een snelle, lekkere maaltijd zonder dat ze zich schuldig hoeven te voelen over het importeren van voedsel. Het is een manier voor hen om de Amerikaanse fastfoodcultuur te ervaren, maar dan met een IJslandse twist.

En wat betreft de toeristen? Nou, veel van hen vinden het geweldig om een lokale versie van fastfood te kunnen proberen. En als je liever bij een ander bekend fastfoodrestaurant wil eten in IJsland, dan is dat zeker mogelijk!

De Metro fastfoodketen in IJsland

Welke fastfoodketens zijn er in IJsland?

Ook al is McDonalds niet meer te vinden in IJsland, er zijn nog steeds een aantal andere fastfoodketens waar je terecht kunt.

 • De KFC (Kentucky Fried Chicken), bekend om zijn gefrituurde kip, is erg populair onder zowel de locals als toeristen. Je vindt meerdere KFC vestigingen verspreid over het land, waaronder in Reykjavík, Selfoss, Hafnarfjördur en Keflavík.
 • Hamborgarabúllan, ook wel bekend als Tommy’s Burger Joint. Deze lokale favoriet staat bekend om zijn heerlijke hamburgers en verse frietjes.
 • Subway is een andere internationale keten die je in IJsland kunt vinden. Met zijn ruime keuze aan broodjes is er voor iedereen wel iets lekkers te vinden. En net als bij Metro gebruikt ook Subway zoveel mogelijk lokale ingrediënten.
 • Domino’s en Pizza Hut. Hoewel deze ketens over de hele wereld te vinden zijn, hebben ze in IJsland een uniek aanbod met lokale ingrediënten zoals IJslandse kaas en lamsvlees. Ik at bij Dominos in Keflavík de Creme Mexicano pizza en deze was echt mega lekker! Jammer dat deze niet in Nederland op het menu staat haha.

Dus hoewel je misschien geen Big Mac kunt scoren in IJsland, zijn er nog steeds genoeg plekken waar je kunt genieten van een snelle, lekkere maaltijd!

Een heerlijke pizza bij de Dominos in Keflavík, IJsland

De terugkeer van McDonalds naar IJsland: is het mogelijk?

De vraag of McDonalds ooit zal terugkeren naar IJsland, is een interessante. Er zijn zeker een aantal factoren die dit mogelijk zouden kunnen maken. Ten eerste is de economie van IJsland sinds de crisis in 2008 flink verbeterd. De munteenheid, de kroon, heeft een deel van zijn waarde herwonnen. Dit zou het voor McDonalds goedkoper kunnen maken om weer ingrediënten te importeren.

Daarnaast is de vraag naar fastfood in IJsland nog steeds groot. IJslanders houden van een snelle, lekkere maaltijd. En ook toeristen zouden het waarschijnlijk leuk vinden om weer een Big Mac te kunnen eten in Reykjavik. De markt voor fastfood in IJsland is er dus zeker.

Maar er zijn ook een aantal uitdagingen. De IJslandse overheid heeft nog steeds strenge regels voor fastfoodketens. Ze willen dat bedrijven meer lokale producten gebruiken. Dit zou voor McDonalds, dat bekend staat om zijn uniforme menu, een probleem kunnen zijn.

Bovendien zijn er inmiddels veel lokale fastfoodketens in IJsland, zoals Metro en Hamborgarabúllan, die erg populair zijn. Deze bedrijven gebruiken al veel lokale ingrediënten en hebben een sterke positie op de markt. Het zou voor McDonalds een uitdaging zijn om hier tegenop te boksen.

Al met al is het moeilijk te zeggen of McDonalds ooit zal terugkeren naar IJsland. Er zijn zowel kansen als uitdagingen. Maar wie weet, misschien kunnen we in de toekomst weer een Big Mac bestellen in Reykjavik. Ik hou je op de hoogte!

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

4 reacties op “McDonalds in IJsland; waarom deze er niet (meer) is

 1. Janet zegt:

  Wat interessant om te lezen. Ik vind het best gek dat je op IJsland tegenwoordig veel internationale fastfood ketens kunt vinden, maar de McDonalds dus niet. Je zou denken dat andere fastfoodketens hetzelfde gevolg zouden hebben in de crisistijd.

  • Chayenne zegt:

   Hee Janet,
   Ik vond het inderdaad ook een gek idee dat er geen McDonalds is in IJsland, terwijl je er wel Subway, Dominos en KFC vindt.
   Achja, over het algemeen vind ik het toch leuker/lekkerder om lokaal te eten en de IJslandse keuken te proeven haha.

 2. Anne - Ditisanne.nl zegt:

  Wat leuk om te lezen! Eigenlijk nooit over nagedacht dat het heel duur is om Europees voedsel naar IJsland te importeren. En wat een bizar verhaal over die man die de hamburger en friet bewaard heeft…klinkt inderdaad alsof het enorm chemisch is en daarom niet bederft.

  • Chayenne zegt:

   Ja gek verhaal he? Dan ga je toch nadenken over die producten van McDonalds. Al is het natuurlijk ook wel lekker om af en toe even een vette hap te halen. Ik stond er zelf ook nooit bij stil dat er in sommige landen geen McDonalds is. Lijkt zo vanzelfsprekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *