Je hebt het vast wel in de supermarkt zien liggen of misschien eet je het wel al jaren als ontbijt of tussendoortje; SKYR! Het is misschien wel het populairste voedsel dat gemaakt wordt in IJsland en het is héérlijk! Wil je meer weten over skyr? Lees dan snel verder.

Wat is skyr?

Skyr is een traditioneel zuivelproduct uit IJsland dat lijkt op yoghurt, maar een dikkere en romigere textuur heeft. Het wordt gemaakt van magere melk die verhit en vervolgens afgekoeld wordt, en daarna vermengd wordt met levende (goede) bacteriën. Het mengsel wordt vervolgens enkele uren gefermenteerd, waardoor de melk verdikt. Skyr is niet het enige voedsel dat gefermenteerd wordt in IJsland. De lokale bevolking eet ook Hakarl; een gefermenteerde haai!

Een lekker skyr-ontbijt met zonsopkomst in IJsland

Hoe smaakt skyr?

Skyr heeft een frisse en licht zure smaak. Het is een beetje te vergelijken met yoghurt, maar met een iets mildere en romigere textuur. Het heeft dus een licht zure smaak, maar is minder zuur dan bijvoorbeeld Griekse yoghurt. De smaak kan verschillen afhankelijk van de toegevoegde ingrediënten of de manier waarop het is bereid. Mijn favoriete smaken zijn stracciatella, gebakken appel en aardbei-witte chocolade. Dat zijn helaas niet de gezondste keuzes haha.

Welke skyr smaken zijn er?

Er zijn veel verschillende smaken skyr verkrijgbaar, zowel in IJsland als daarbuiten. Enkele van de meest voorkomende smaken zijn: naturel, vanille, aardbei, bosbes, caramel, blueberry pie, stracciatella, gebakken appel, creme brulee etc.

Er zijn super veel soorten skyr in de IJslandse supermarkten

Is skyr gezond?

skyr is rijk aan eiwitten en arm aan vet en wordt vaak gegeten als ontbijt of als snack. Het gezondste is natuurlijk om de naturel versie te kopen. De meeste mensen (ik ook) kopen echter skyr met een smaakje. Hier wordt vaak fruit en extra zoetstoffen aan toegevoegd.

Waar koop je skyr?

Je kunt skyr in iedere supermarkt in Nederland kopen. Er zijn veel verschillende merken, maar de échte IJslandse skyr is de Ísey Skyr. Het is de duurste, maar in mijn ogen ook de lekkerste optie. En de verpakking is ook heel leuk met die IJslandse vlag 😉

In IJsland kun je wel 20 verschillende soorten skyr kopen in de supermarkt. Ik ga het liefst boodschappen doen bij de Bónus; de ‘goedkoopste’ supermarkt in IJsland. Je herkent ‘m aan het leuke roze varkentje.

Wat kost skyr?

De prijs van skyr kan variëren afhankelijk van het land en de winkel waar het wordt gekocht, evenals van het merk en de grootte van de verpakking. Over het algemeen is skyr echter meestal iets duurder dan gewone yoghurt vanwege het hogere eiwitgehalte en de speciale bereidingsmethode. In Nederland kost een bakje skyr van ongeveer 150-200 gram gemiddeld tussen de € 1,00 en € 2,50, afhankelijk van het merk en de winkel. Grotere verpakkingen zijn vaak voordeliger per gram.

Geschiedenis skyr in IJsland

Skyr wordt vaak geassocieerd met IJsland omdat het al meer dan duizend jaar een belangrijk onderdeel is van de IJslandse cultuur en keuken. Skyr werd waarschijnlijk voor het eerst geïntroduceerd door de Vikingen, die het recept uit Noorwegen meenamen. Sindsdien is skyr een belangrijk voedselproduct geworden voor de IJslanders, vooral tijdens de wintermaanden wanneer er weinig vers voedsel beschikbaar is.

Skyr heeft ook een bijzondere plek in de IJslandse geschiedenis en cultuur. Het werd vaak gebruikt als een offergave aan de goden in de Vikingtijd en werd later vaak gegeten tijdens feesten en vieringen. Skyr heeft ook een belangrijke rol gespeeld bij de opbouw van de IJslandse economie, omdat het een belangrijk exportproduct werd in de 19e eeuw.

Tegenwoordig is skyr nog steeds een belangrijk onderdeel van de IJslandse keuken en cultuur, en wordt het ook in andere landen steeds populairder vanwege de gezonde eigenschappen en unieke smaak.

Op onderstaande foto geniet ik van een heerlijk tussendoortje bij het Jökulsárlón gletsjermeer.

Genieten van skyr bij het Jökulsárlón gletsjermeer

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

2 reacties op “Skyr; ontdek het lekkerste IJslandse ontbijt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *