Een vakantie naar IJsland is niet compleet zonder één of meerdere watervallen te bezoeken. Vanwege de impact van de vele gletsjers, heeft IJsland enkele van de mooiste watervallen ter wereld. Er zijn ontzettend veel mooie watervallen te vinden in IJsland, hieronder vind je de 10 mooiste.

De 10 mooiste watervallen van IJsland

1. Kirkjufellsfoss

De Kirkjufellsfoss ligt op het schiereiland Snaefellsnes. De waterval is vernoemd naar de berg Kirkjufellsfoss die op de achtergrond ligt. In de winter is de waterval gehuld in ijspegels en het noorderlicht. In de zomer is de waterval omgeven door het groene landschap en de middernachtzon. Deze waterval is de meest gefotografeerde waterval van IJsland. Hij is ook heel bekend uit de serie Game of Thrones. Zeker een bezoekje waard dus! .

De Kirkjufellsfoss op het schiereiland Snaefellsnes

2. Hraunfossar

De Hraunfossar watervallen worden ook wel de lava watervallen genoemd. Het is een bijzondere reeks van watervallen in het Westen van IJsland. Vanaf een afstandje lijken de vele waterstroompjes vanuit het lavaveld Hallmundarhraun in de rivier te stromen. Smeltwater en regenwater stroomt tussen de gestolde lava en de harde ondergrond naar beneden totdat het bij de Hvítá als het ware ‘uit de muur komt.’ Heel bijzonder om te zien!

Tip: Pal naast deze watervallen ligt de Barnafoss waterval. Deze waterval neemt elk jaar een stukje van de rots mee waar hij overheen stroomt. De groeve wordt steeds dieper door het snelstromende water. Vanaf de loopbrug heb je een mooi uitzicht over de waterval.

Hraunfossar waterval

3. Gullfoss

De Gullfoss waterval kun je, net als de Barnafoss waterval, vinden in de rivier Hvítá. De waterval ligt een kleine 10 km ten oosten van Geysir. De Hvítá is een gletsjer rivier die door regen wordt gevoed.

Het water dat in de kloof stroomt zorgt vrijwel altijd voor een grote hoeveelheid stuifwater. Als de zon schijnt kan dit prachtige regenbogen veroorzaken. Gullfoss betekent dan ook letterlijk ‘Gouden waterval’. Je kunt deze waterval bereiken via de golden circle route.

Bezoek de Gullfoss waterval

4. Svartifoss

De Svartifoss wordt ook wel de zwarte waterval genoemd en is 20 meter hoog. De waterval is te vinden in Skaftafell, dit ligt in het nationaal park Vatnajökull in het zuiden van IJsland. Hij bestaat uit de 6-hoekige zuilen van zwarte basalt. De basaltkolommen zijn ontstaan doordat lava langzaam heeft kunnen afkoelen, waardoor het gesmolten gesteente heeft kunnen kristalliseren.

Weetje: De zuilvormige architectuur van de Hallgrímskirkja kerk in Reykjavík werd geïnspireerd door de Svartifoss waterval.

Svartifoss waterval

5. Dettifoss

De Dettifoss ligt in het gebied van Jökulsárgljúfur in het noorden van IJsland. Hij is maar liefst 44 meter hoog en ruim 100 meter breed. Het is de krachtigste waterval van Europa, met een waterverplaatsing van gemiddeld 200m³ water per seconde. Je hoort deze waterval al vanaf een grote afstand. Het water komt voort uit de Vatnajökull gletsjer.

Dettifoss; de krachtigste waterval van Europa

6. Selfoss

De Selfoss waterval ligt, net als Dettifoss, in het gebied van Jökulsárgljúfur. Deze prachtige waterval is zo’n 13 meter hoog en ongeveer 100 meter breed. Selfoss ligt ongeveer 1 km stroomopwaarts vanaf de Dettifoss waterval. Er loopt een gemakkelijk wandelpad heen.

De Selfoss waterval

7. Seljalandsfoss

De Seljalandsfoss is één van de bekendste watervallen van IJsland. Hij is maar liefst 65 meter hoog! Het is de enige waterval op IJsland die ’s nachts verlicht is. Het speciale aan deze waterval is dat je achter de waterval door kunt lopen. Tip: neem waterdichte wandelschoenen mee, een regenjas en regenbroek. Het kan er erg nat en glad zijn. In de winter is het zelfs aan te raden om stijgijzers mee te nemen. Loop ook even verder naar de Gluífrabui; een waterval in een grot. Hier word je wel heel nat.

De Sejlandsfoss

8. Dynjandi

Het water stroomt vanaf de Dynjandisheidi hoogvlakte in de Dynjandisá rivier en stort zich vervolgens via de trapjes naar beneden in de Dynjandi waterval, ook wel Fjallfoss genoemd. Het is de grootste waterval in het Westelijke fjordengebied van IJsland.

De waterval is maar liefst 100 m hoog, 30 meter breed aan de bovenkant en zo’n 60 meter breed aan de onderkant.

Dynjandi waterval

9. Brúarfoss

Deze prachtige reeks kleine watervallen bevindt zich in de rivier de Brúará, in het zuidwesten van IJsland. Ze zijn eigenlijk helemaal niet zo bekend, waardoor je vaak weinig toeristen om je heen hebt bij deze waterval. Brúarfoss betekent blauwe waterval en die naam is helemaal te verklaren. Het water van deze waterval heeft een prachtige blauwe kleur. De waterval is tegenover de Gullfoss minder makkelijk te bereiken; er wacht je een 2-3 km lange wandeling. Maar geloof me; dat is ‘ie zeker waard 😉

De Bruárfoss

10. Skógafoss

De Skógafoss is een waterval van 60 meter hoog en 25 meter breed en ligt bij het plaatsje Skógar. Het is een hele populaire toeristische attractie die aan de zuidkust van IJsland te vinden is.

Volgens een oude legende moet hier een kist met goud verborgen zijn…

De Skógafoss

Tip: Loop/rijd 2,5 km verder om de Kvernufoss waterval te bezoeken. Dit is echt een verborgen pareltje. Hij ligt verborgen in een kleine kloof en je kunt zelfs achter de waterval doorlopen!

De Kvernufoss; mijn favoriete waterval in IJsland

Benieuwd naar twee mooie, onbekendere watervallen in IJsland? Check dan deze blog van Mapscratcher! Zij hiken naar de Haifoss en Grannifoss.

Benieuwd naar andere mooie watervallen op deze aardbol? Bekijk dan deze blog van wanderlustig.nl die prachtige watervallen in Kroatië bezochten. En deze blog van travelaway.nl die de mooiste watervallen in Canada hebben gezien.

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *