Wist jij dat ik van 28 juni t/m 6 juli en 3 oktober t/m 10 oktober 2025 groepsreizen begeleid naar IJsland? Ik zou het super leuk vinden als we samen IJsland kunnen verkennen! Klik hier voor meer informatie of stuur mij een berichtje via het contactformulier.

Askja is een van de beruchtste vulkanen in IJsland, maar je hoort er niet veel over, omdat de laatste uitbarsting alweer meer dan 60 jaar geleden plaatsvond. De Fagradalsfjall en de Eyjafjallajökull hebben de afgelopen jaren de meeste aandacht gekregen. Daarnaast is de vulkaan moeilijk te bereiken, waardoor er weinig toeristen komen. Wil jij meer weten over Askja en/of de vulkaan bezoeken? Lees dan snel verder.

Wat is Askja?

Askja is een caldera vulkaan in IJsland. Askja betekent zelfs caldera, vandaar dat je de term Askja vaker in IJsland kunt tegenkomen. Een caldera vulkaan is een komvormige krater die ontstaat nadat de magmakamer bij een uitbarsting is ingestort.

Askja is een van de grootste vulkaankraters in IJsland en heeft een diameter van ongeveer 10 kilometer. Askja is gevormd door verschillende uitbarstingen en is nog steeds actief, hoewel de laatste grote uitbarsting plaatsvond in 1961. De caldera is ook bekend vanwege de super mooie Víti-krater; een blauwgroene geothermische warmwaterbron die populair is bij toeristen om in te zwemmen.

Waar ligt Askja in IJsland?

De Askja vulkaan ligt in het noordoosten van IJsland, in het Vatnajökull National Park. De vulkaan is onderdeel van in de Dyngjufjöll-bergketen, 176 kilometer ten zuiden van het Mývatn meer. Op onderstaande kaart kun je zien waar Askja precies ligt. 

Askja ligt in het noordoosten van IJsland

Hoe bereik je Askja?

Om bij de Askja vulkaan te komen moet je een flinke reis maken en het is niet gemakkelijk om er te komen. Als je op avontuur wilt en bijzondere plekken wil bezoeken waar niet veel toeristen komen dan is de Askja vulkaan zeker de moeite waard!

Met de auto

Je kunt de Askja-vulkaan alleen bereiken met een auto met vierwielaandrijving, want je komt er alleen via onverharde F-wegen. F-wegen zijn alleen toegankelijk met een auto met vierwielaandrijving. De weg ernaartoe is vol met (vulkaan)zand, gaten en een vulkanisch gesteente. Je hebt het gevoel dat je op de maand rijdt, zo bijzonder. Je rijdt via route F905 of route F88 naar de Víti krater toe. F88 is 80 kilometer lang en F905 60 kilometer, maar dan ben je er nog niet; onderschat het niet.

De F-weg naar Askja is onverhard

Vanuit Mývatn in het noorden is het ongeveer 3 uurtjes rijden (beide wegen) en ook 3 uur vanuit Egilsstaðir in het oosten. Let op: rijd deze wegen niet bij slecht weer en hevige regen. Je zult bij beide wegen door rivieren moeten rijden en dat gaat je niet lukken als de waterstand door veel regen is gestegen. Daarnaast is waterschade nooit verzekerd bij je huurauto.

Zorg voor een 4×4 auto met hoge bodemvrijheid, zoals een Jeep of Landrover. Route F905 is de ‘makkelijkste’, route F88 wordt vooral gereden met amfibievoertuigen. Ik raad je aan om een auto te huren bij Blue Car Rental. Tip: Als je via mijn linkje boekt bij Blue Car Rental, krijg je automatisch 5% korting!

Huur je auto met 5% korting bij Blue Car Rental

Met een tour vanuit Myvatn

Als je geen grote 4×4 auto hebt gehuurd, of als je zelf rijden niet wilt riskeren, dan is het ook mogelijk om een dagtour te boeken. Deze brengt je vanaf het Berjaya Hotel in Myvatn naar Askja toe. Onderweg maak je nog een paar fantastische stops.

Powered by GetYourGuide

Per helikopter

Vind je het eng om door rivieren te rijden en wil je toch de Askja bezoeken? Of heb je geen 4×4 auto? Dan is het ook mogelijk om Askja met een helikopter te bezoeken. Je vliegt hierbij over de geweldige Goðafoss waterval en landt bij de Askja vulkaan. Er is daar namelijk een landingsbaan gemaakt toen het Apollo team hier de maanlanding aan het oefenen was. Gaaf toch? Het kost wat, maar dan heb je ook wat zullen we maar zeggen. Tijd = geld 😉 Je kunt op Google verschillende aanbieders van tours vinden.

Askja trail

Je kunt ook te voet naar de Askja-vulkaan wandelen, maar dit is alleen aan te raden voor ervaren wandelaars met goede uitrusting. Er zijn verschillende wandelroutes beschikbaar, waarvan sommige meerdere dagen duren en waarbij je moet overnachten in berghutten of kunt kamperen. De volledige Askja trail is 90 kilometer lang en duurt 5 dagen. 

Wanneer Askja bezoeken?

De beste tijd om de Askja-vulkaan te bezoeken is in de zomermaanden, van juni tot en met augustus. Dit komt omdat de Hooglanden in IJsland in de wintermaanden onbegaanbaar zijn vanwege sneeuw en ijs. In de zomermaanden zijn de wegen naar Askja open en is het weer meestal milder en stabieler, wat het gemakkelijker maakt om de vulkaan te bezoeken.

Houd er echter rekening mee dat het weer in IJsland onvoorspelbaar is, ook in de zomer. Het weer kan snel omslaan van zon naar regen en wind en gelukkig ook andersom. Check daarom altijd het weerbericht in IJsland en of de wegen geopend zijn. En zorg ervoor dat je goed voorbereid bent qua kleding en uitrusting.

Wat meenemen naar Askja?

Als je met de auto naar Askja gaat dan zul je vooral kleding mee moeten nemen voor als je Askja hebt bereikt en er gaat wandelen. Het belangrijkste is dat je je comfortabel kleedt. Dit houdt in dat het warm moet zijn, maar je moet er ook goed in kunnen bewegen. Het kan erg koud zijn in de Hooglanden en houd altijd rekening met het veranderende weer.

Neem altijd een regenjas en een regenbroek mee in je rugzak, ook als het zonnetje nog zo lekker schijnt. Trek je thermoshirt aan met daarover een fleecetrui en een windjack. Als het heel koud is trek ik zelfs 2 thermoshirts aan. Qua onderkleding heb je een thermo legging nodig en een wandelbroek, liefst van softshell. Je hebt wandelschoenen nodig die tot over je enkel gaan voor meer stabiliteit op de ongelijke grond. Zorg voor een fleece nekwarmer die je nek goed bedekt en die niet kan wegwaaien. En neem een muts mee voor de flinke wind.

Als je een duik wilt nemen in de Askja Víti krater dan zul je ook zwemkleding en een handdoek moeten meenemen. Als je een meerdaagse wandeltocht maakt naar Askja, heb je uiteraard meer spullen nodig dan hierboven beschreven. Je kunt overnachten in berghutten of op sommige plekken kamperen. Zorg dat je genoeg eten en drinken bij je hebt, dus doe van te voren boodschappen en zorg dat je lege flessen hebt om te vullen bij de hutten, want onderweg kom je vrijwel geen drinkwater tegen. Neem een camping kookset mee, zodat je ook kunt koken en vergeet je bord en bestek niet. En zorg uiteraard voor een warme slaapzak zodat je het ‘s nachts niet koud krijgt.

Parkeren bij Askja

Er zijn verschillende parkeerplaatsen waar je je auto kunt achterlaten als je de Askja-vulkaan in IJsland wilt bezoeken, afhankelijk van welke route je neemt en hoe lang je in het gebied wil blijven.

Vikraborgir Car Park

Deze parkeerplaats ligt het dichtst bij de Víti krater. Je rijdt vanuit F910 naar F894 die je 8 kilometer volgt. Het is redelijk moeilijk te bereiken, maar bespaart je veel tijd. Je wandelt heen en terug ongeveer twee uurtjes en kunt ook nog in het kratermeer zwemmen. Het water is gemiddeld 30 graden, dus helaas niet zo warm als de Blue Lagoon, de Sky Lagoon of de Mývatn Nature Baths 😉

Adres: Öskjuvatnsvegur, 660, IJsland

Parkeerplaats bij Dreki camping

Dit is de parkeerplaats waar de meeste mensen hun auto achterlaten als ze de Askja Trail lopen. Het is gelegen aan de weg F910 en heeft een toiletgebouw en een camping. Het is de duurste camping van heel IJsland! Vanaf hier is het in totaal zo’n 8 uur wandelen naar de Víti-krater (heen en terug).

Adres: F910, 660, IJsland

Overnachten in de buurt van Askja

Aangezien Askja nogal moeilijk te bereiken is, is het handig om ‘in de buurt’ te overnachten. Zo kun je je die dag(en) vooral concentreren op de autorit op de F-wegen. Ik heb hieronder de leukste overnachtingen in de omgeving van Askja voor je op een rijtje gezet. 

Geschiedenis Askja

Askja is vooral bekend vanwege de grote uitbarsting die plaatsvond in 1875. Deze uitbarsting was een van de grootste in de IJslandse geschiedenis en resulteerde in de vorming van een krater met een diameter van ongeveer 1 kilometer. Deze krater, genaamd Víti, bevat nu een prachtig blauwgroen meer dat een populaire bestemming is voor toeristen.

Naast Víti heeft Askja nog een andere krater, genaamd Öskjuvatn, die ook ontstond na de uitbarsting in 1875. Dit is een van de diepste meren van IJsland, met een diepte van meer dan 220 meter. Het is mogelijk om te wandelen naar de krater van Öskjuvatn, maar het is een uitdagende en afgelegen tocht die alleen wordt aanbevolen voor ervaren wandelaars.

In 2010 werd Askja opnieuw actief, met een kleine uitbarsting die een aswolk produceerde die naar het zuiden dreef en de luchthaven van Reykjavik tijdelijk sloot. Sindsdien is er geen grote uitbarsting meer geweest en is de berg ‘veilig’ om te bezoeken, maar een nieuwe uitbarsting ligt altijd op de loer…

Wat te doen bij Askja?

1. Víti krater

De Víti-krater is een van de meest populaire bezienswaardigheden in het Askja-gebied in IJsland. Het woord “Víti” betekent “hel” in het IJslands en verwijst naar de heftige uitbarstingen die destijds plaatsvonden.

De krater is ongeveer 200 meter breed en bevat een meertje met helder, blauwgroen water dat wordt gevoed door ondergrondse bronnen. Het water heeft een gemiddelde temperatuur van 30 graden, waardoor je er goed in kunt zwemmen. De Víti-krater is omgeven door steile, rotsachtige wanden en biedt een geweldig uitzicht op de omringende bergen en het vulkanische landschap. Het is ook mogelijk om te wandelen rond de krater. Er is een goed onderhouden pad waarover je een rondje om de krater kunt wandelen.

2. Öskjuvatn

Öskjuvatn is een kratermeer dat achter het Víti kratermeer ligt. Dit meer is ontstaan toen Askja voor het eerst uitbarstte en is ongeveer 11 kilometer lang en heeft een oppervlakte van zo’n 11 vierkante kilometer, waarmee het het op één na grootste meer van IJsland is. Het water van Öskjuvatn is erg koud en helder en wordt gevoed door ondergrondse bronnen. Het is mogelijk om te zwemmen in het meer, maar de temperatuur van het water is erg koud, dus heel prettig zal het niet zijn.

Ik ben heel benieuwd; zou jij Askja willen bezoeken en een duik nemen in de Víti krater?

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *