Op mijn eerste volledige dag in IJsland stond meteen dit pareltje op de planning. Het is een van de mooiste watervallen van IJsland; ik had nog nooit zo’n blauw water gezien!

Wat is Brúarárfoss?

Je zou denken dat Brúarárfoss ‘blauwe waterval’ betekent, maar dat is niet zo. Het betekent; brug waterval. Er was namelijk ooit een natuurlijke stenen brug die bij de waterval liep. Deze werd rond het jaar 1600 afgebroken.

Veel hongerige boeren en zwervers staken deze brug over om in het plaatsje Skálholt te gaan bedelen. De stedelingen werden hier zo gek van dat ze de brug hebben vernield. Nu is er wel weer een brug aanwezig zodat wij een prachtig frontaal uitzicht hebben op deze mooie waterval.

Waar ligt Brúarárfoss in IJsland?

Brúarárfoss is te vinden langs de golden circle route, in het zuiden van IJsland. Vanaf de stad Selfoss is het zo’n 50 kilometer rijden naar de parkeerplaats. Op onderstaande kaart zie je de exacte locatie van de Brúarárfoss (parking).

Brúarárfoss ligt in het zuidwesten van IJsland

Hoe bereik je Brúarárfoss?

Je kunt Brúarárfoss alleen bereiken door een auto te huren. Deze waterval wordt namelijk niet bezocht tijdens de tours naar de golden circle.

Ik raad je aan om een auto te huren bij Blue Car Rental. Als je via mijn linkje boekt bij Blue Car Rental, krijg je automatisch 5% korting!

Huur je auto met 5% korting bij Blue Car Rental

Let op: in de wintermaanden kan het rijden in IJsland erg lastig zijn door sneeuwval, regen en harde wind. Het is dan zeer verstandig om een 4×4 auto te huren.

Als je in Reykjavík overnacht dan zul je dik 90 kilometer moeten rijden de Bruárfoss parkeerplaats bereiken. Je doet hier zonder onderweg te stoppen bijna 1,5 uur over. In de zomermaanden is het ook erg leuk om een camper te huren. Dit kan bij Worldwide campers, waar je veel aanbieders kunt vergelijken.

Parkeren bij Brúarárfoss

Vanaf 2023 is het ook mogelijk om op 5 minuten loopafstand van Brúarárfoss te parkeren. Het is een onverharde weg van ongeveer 3 kilometer waar je overheen moet rijden. De parkeerkosten zijn 1000 ISK per auto (ongeveer €7). Door camera’s wordt je kenteken gescand, dus als je de parkeerkosten niet betaald krijg je een flinke boete.

Als je liever de hele wandeling maakt naar Brúarárfoss langs de rivier (wat ik echt aanraad als je tijd hebt!), parkeer je de auto bij dit adres: Brúara Trail Parking, Laugarvatnsvegur 806, IJsland. Je kunt dit in Google Maps invoeren en dan kom je er vanzelf. Er kunnen ongeveer 20 auto’s parkeren en het is gratis. Er zijn geen toiletten bij de parking en ook onderweg kom je geen wc tegen. Houd hier dus rekening mee.

Overnachten nabij Brúarárfoss

Als je de toeristen voor wil zijn, dan is het belangrijk dat je vroeg bij de waterval bent. De meeste toeristen komen namelijk vanuit Reykjavík, dus die zijn wel even onderweg. Daarom is het handig als je in de buurt van de Brúarárfoss doet overnachten. Ik heb hieronder de leukste overnachtingen voor je op een rijtje gezet:

De wandeling naar Brúarárfoss

Vanaf de parkeerplaats loop je langs de Brúará rivier en kom je onderweg nog twee prachtige watervallen tegen. Het blauwe water komt vanuit de Langjökull gletsjer. Het is handig om in de ochtend (of avond in de zomer) te gaan, zodat je de andere toeristen voor bent.

Vanaf de parking is het 3,5 kilometer enkel wandelen tot je bij de Brúarárfoss uitkomt. Daarna loop je dezelfde weg weer terug. Het is een hele avontuurlijke wandeling, die bij nat weer wat glibberig kan zijn. Nu denk je misschien; is dit de tijd wel waard? Volmondig; JA! Ik vond de waterval en de hike erheen zelfs zó mooi dat ik er in juli ’22 nogmaals naartoe ben gewandeld met mijn moeder. Onderweg kom je zelfs nog twee andere watervallen tegen; de Hlauptungufoss en Midfoss.

Veel toeristen slaan deze wandeling over, omdat het te veel tijd kost als je de golden circle in 1 dag rijdt. Dan biedt de nieuwe parkeerplaats nu een mogelijkheid om de Bruárfoss toch te kunnen zien.

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *