Op de eerste volledige dag in IJsland stond meteen dit pareltje op de planning. Het is een van de mooiste watervallen van IJsland; ik had nog nooit zo’n blauw water gezien! Wij sliepen bij Heima Holiday Homes in Selfoss en reden in 45 minuten naar de parking bij deze waterval. De waterval is te vinden langs de golden circle route in het zuidwesten van IJsland. Het ligt 90 kilometer van Reykjavík verwijderd. Nog op zoek naar een overnachting? Check dan deze blog.

De Bruárfoss waterval

Je zou denken dat Bruárfoss ‘blauwe waterval’ betekent, maar dat is niet zo. Het betekent; brug waterval. Er was namelijk ooit een natuurlijke stenen brug die bij de waterval liep. Deze werd rond het jaar 1600 afgebroken. Veel hongerige boeren en zwervers staken deze brug over om in het plaatsje Skálholt te gaan bedelen. De stedelingen werden hier zo gek van dat ze de brug hebben vernield. Lees hier meer over de geschiedenis van IJsland.

Parkeren bij de Bruárfoss

Parkeer je auto bij dit adres: Bruarfoss parking, Laugarvatnsvegur, IJsland. Je kunt dit in Google Maps invoeren en dan kom je er vanzelf. Er kunnen ongeveer 20 auto’s parkeren en het is gratis. Er zijn geen toiletten bij de parking en ook onderweg kom je geen wc tegen. Houd hier dus rekening mee.

Hier start je wandeling naar de Bruárfoss

De wandeling naar de Bruárfoss

Vanaf de parkeerplaats loop je langs de Bruárá rivier. Het blauwe water komt vanuit de Langjökull gletsjer. Het is handig om in de ochtend te gaan, zodat je de andere toeristen voor bent. Vanaf de parking is het 3,5 kilometer enkel wandelen tot je bij de Bruárfoss uitkomt. Daarna loop je dezelfde weg weer terug. Het is een hele avontuurlijke wandeling, die bij nat weer wat glibberig kan zijn. Nu denk je vast; is dit het dan waard? Volmondig; JA! Ik vond de waterval en de hike erheen zelfs zó mooi dat hij voor dit jaar weer op de planning staat. Daarnaast skippen veel toeristen deze wandeling, omdat het te veel tijd kost als je de golden circle in 1 dag rijdt.

Een leuke, avontuurlijke wandeling!

Onderweg kom je zelfs nog twee andere watervallen tegen! Je komt heel dichtbij de eerste; de Hlauptungufoss, waar je kunt zien hoe krachtig het water de rivier naar beneden stroomt.

De Hlauptungufoss

Daarna kom je de Midfoss tegen, waar het water al in kleine trapjes de rivier afloopt. Vergeet je fles niet te vullen met dit heerlijke water.

De Midfoss

Na dik 3 kilometer moet je nog een steile berg omhoog en zie je de geweldig mooie Bruárfoss. Hier kun je vanaf de brug mooie foto’s maken. Het is een brede waterval met vele kleine trapjes.

Een mooi uitzichtpunt voor de Bruárfoss

Probeer het ook eens met een langere sluitertijd, waardoor het water echt smooth naar beneden valt, zoals je kunt zien op onderstaande foto.

Bruárfoss met lange sluitertijd

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.