Op de eerste volledige dag in IJsland stond meteen dit pareltje op de planning. Het is een van de mooiste watervallen van IJsland; ik had nog nooit zo’n blauw water gezien! Wij sliepen bij Heima Holiday Homes in Selfoss en reden in 45 minuten naar de parking bij deze waterval. De waterval is te vinden langs de golden circle route in het zuidwesten van IJsland. Het ligt 90 kilometer van Reykjavík verwijderd. 

Wat is de Bruárfoss?

Je zou denken dat Bruárfoss ‘blauwe waterval’ betekent, maar dat is niet zo. Het betekent; brug waterval. Er was namelijk ooit een natuurlijke stenen brug die bij de waterval liep. Deze werd rond het jaar 1600 afgebroken. Veel hongerige boeren en zwervers staken deze brug over om in het plaatsje Skálholt te gaan bedelen. De stedelingen werden hier zo gek van dat ze de brug hebben vernield. Nu is er wel weer een brug aanwezig zodat wij een prachtig frontaal uitzicht hebben op deze mooie waterval.

Het eindpunt van de wandeling; de Bruárfoss

Waar ligt de Bruárfoss waterval in IJsland?

De Bruárfoss waterval is dus te vinden langs de golden circle route. Met een dagexcursie naar de golden circle ga je deze waterval niet bezoeken, dus je moet zelf een auto huren om er te geraken. Op onderstaande kaart zie je de exacte locatie van de Bruárfoss parking.

De Bruárfoss ligt n het zuidwesten van IJsland langs de golden circle route

Hoe bereik je de Bruárfoss?

Je kunt de Bruárfoss waterval alleen bereiken met een huurauto, dus als je van plan bent om alleen dagtours vanuit Reykjavík te doen, wordt het heel lastig. Je kunt wel een taxi pakken, maar dat is ontzettend duur. Zelf raad ik altijd aan om een auto te huren, omdat je dan zoveel meer vrijheid en privacy hebt om IJsland op je gemak te ontdekken. Huur hier je auto bij sunnycars zodat je zorgeloos en verzekerd kunt rondreizen door IJsland. Let op: in de wintermaanden kan het rijden in IJsland erg lastig zijn door sneeuwval, regen en harde wind. Het is dan zeer verstandig om een 4×4 auto te huren.

Als je in Reykjavík overnacht dan zul je dik 90 kilometer moeten rijden de Bruárfoss parkeerplaats bereiken. Je doet hier zonder onderweg te stoppen bijna 1,5 uur over. In de zomermaanden is het ook erg leuk om een camper te huren. Dit kan bij Worldwide campers, waar je veel aanbieders kunt vergelijken. Huur hier je camper bij Worldwide campers.

Parkeren bij de Bruárfoss waterval

Update juni 2023: vanaf nu is het ook mogelijk om op 5 minuten loopafstand van de Bruárfoss te parkeren. Het is een onverharde weg van ongeveer 3 kilometer. De parkeerkosten zijn 1000 ISK per auto (ongeveer €7). Door camera’s wordt je kenteken gescand, dus als je de parkeerkosten niet betaald krijg je een flinke boete.

Als je liever de hele wandeling maakt naar de Bruárfoss langs de rivier (wat ik echt aanraad als je tijd hebt!), parkeer je de auto bij dit adres: Bruára Trail Parking, Laugarvatnsvegur 806, IJsland. Je kunt dit in Google Maps invoeren en dan kom je er vanzelf. Er kunnen ongeveer 20 auto’s parkeren en het is gratis. Er zijn geen toiletten bij de parking en ook onderweg kom je geen wc tegen. Houd hier dus rekening mee.

Hier start je wandeling naar de Bruárfoss langs de Bruára rivier

Overnachten nabij de Bruárfoss waterval

Als je de toeristen voor wil zijn, dan is het belangrijk dat je vroeg bij de waterval bent. De meeste toeristen komen namelijk vanuit Reykjavík, dus die zijn wel even onderweg. Daarom is het handig als je in de buurt van de Bruárfoss doet overnachten. Ik heb hieronder de leukste overnachtingen voor je op een rijtje gezet:

De wandeling naar de Bruárfoss

Vanaf de parkeerplaats loop je langs de Bruárá rivier en kom je onderweg nog twee prachtige watervallen tegen. Het blauwe water komt vanuit de Langjökull gletsjer. Het is handig om in de ochtend (of avond in de zomer) te gaan, zodat je de andere toeristen voor bent. Vanaf de parking is het 3,5 kilometer enkel wandelen tot je bij de Bruárfoss uitkomt. Daarna loop je dezelfde weg weer terug. Het is een hele avontuurlijke wandeling, die bij nat weer wat glibberig kan zijn. Nu denk je vast; is dit het dan waard? Volmondig; JA! Ik vond de waterval en de hike erheen zelfs zó mooi dat ik er in juli ’22 nogmaals naartoe ben gewandeld met mijn moeder. Zie hieronder de video van de wandeling naar de Bruárfoss in juli tijdens de middernachtzon.

Veel toeristen skippen deze wandeling, omdat het te veel tijd kost als je de golden circle in 1 dag rijdt. Dan biedt de nieuwe parkeerplaats nu een mogelijkheid om de Bruárfoss toch te kunnen zien.

Een leuke, avontuurlijke wandeling!

Onderweg kom je zelfs nog twee andere watervallen tegen! Je komt heel dichtbij de eerste; de Hlauptungufoss, waar je kunt zien hoe krachtig het water de rivier naar beneden stroomt. 

De Hlauptungufoss

Daarna kom je de Midfoss tegen, waar het water al in kleine trapjes de rivier afloopt. Vergeet je fles niet te vullen met dit heerlijke water. Na dik 3 kilometer moet je nog een steile berg omhoog en zie je de geweldig mooie Bruárfoss. Hier kun je vanaf de brug mooie foto’s maken. Het is een brede waterval met vele kleine trapjes. 

De Bruárfoss in juli

Probeer het ook eens met een langere sluitertijd, waardoor het water echt smooth naar beneden valt, zoals je kunt zien op onderstaande foto. 

Bruárfoss met lange sluitertijd in oktober

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *