Weet je nog dat in 2010 het hele vliegverkeer in Europa plat lag door een vulkaanuitbarsting in IJsland? Juist, dat kwam door deze vulkaan met zijn onuitspreekbare naam. Of is het toch een gletsjer? Sinds de uitbarsting is hij beroemd en berucht en willen veel toeristen hem van dichtbij bekijken. Wil je meer weten over Eyjafjallajökull? Lees dan snel verder. 

Wat is Eyjafjallajökull?

De Eyjafjallajökull is een gletsjer die de gelijknamige vulkaan bedekt. De vulkaan is 1651 meter hoog met een krater van 3-4 kilometer breedte. De vulkaan is relatief vaak uitgebarsten sinds de laatste ijstijd. De laatste uitbarsting was dus in 2010 toen hij door zijn gigantische aswolken een week lang een enorme verstoring veroorzaakte van het vliegverkeer in noord- en west-Europa. De lokale bevolking kon zelfs dagenlang geen daglicht zien door de aswolk. De gletsjer bedekt 80 vierkante kilometer aan land met vele gletsjertongen.

Wat voor soort vulkaan is Eyjafjallajökull?

Eyjafjallajökull is een stratovulkaan. Een stratovulkaan is een hele hoge, kegelvormige vulkaan met steile hellingen. Het is zo’n soort vulkaan die je voor je ziet als je aan een vulkaan denkt, omdat dit het meest voorkomende vulkaantype ter wereld is. De uitbarstingen zijn meestal erg explosief en kunnen daardoor gevaarlijk zijn.

Wanneer is Eyjafjallajökull uitgebarsten?

De gegevens zijn bijgehouden sinds de Vikingen zich rond het jaar 900 vestigden op IJsland. In deze gegevens is te zien dat de Eyjafjallajökull-vulkaan uitbarstte in het jaar 920, 1612, van 1821 tot 1823 en in 2010. De uitbarsting in 1821 duurde bijna 14 maanden met tussenpozen. In bijna alle gevallen vond de uitbarsting van de Eyjafjallajökull-vulkaan gelijktijdig of kort voor de uitbarsting van de Katla vulkaan plaats. Dit is een vulkaan die ongeveer 25 km verder naar het oosten ligt.

De uitbarsting in 2010 begon op 20 maart en duurde 23 dagen. Daarna was het even 2,5 dag rustig voordat hij op 14 april weer begon op de top van de Eyjafjallajökull zelf. Binnen de eerste dagen was de gletsjer aanzienlijk gesmolten en waren er enkele gletsjerlopen, ook wel Jökulhlaup genoemd. Dit is een natuurverschijnsel waarbij de gletsjer zich omsmelt tot rivieren en zo hele stukken land kan verwoesten.

Waar ligt Eyjafjallajökull in IJsland?

Eyjafjallajökull is te vinden in het zuiden van IJsland, op zo’n 40 kilometer ten westen van het stadje Vík y Myrdal, waar je een informatiepunt vindt over deze vulkaan. Hij ligt ook ten westen van de Mýrdalsjökull gletsjer, waaronder de Katla vulkaan schuilt. Op onderstaande kaart zie je precies waar deze vulkaan te vinden is.

Eyjafjallajökull ligt in het zuiden van IJsland

Hoe bereik je Eyjafjallajökull?

Er zijn verschillende manieren om deze vulkaan en gletsjer te bezoeken. Zo kun je een auto huren, een excursie boeken of de Fimmvörduháls wandeltocht lopen. Ik leg hieronder alle opties verder uit.

1. Met een begeleide tour

Het is heel leuk om zelf op avontuur te gaan in IJsland, maar je kunt deze vulkaan/gletsjer alleen van dichtbij bekijken met een gids. Je maakt dan een uitdagende gletsjerwandeling en dat is erg gevaarlijk zonder gids, omdat de gletsjer veel diepe spleten heeft. Ik zou deze hike alleen aanraden als je fit bent en al eerder op ijs hebt gelopen. Het is ook mogelijk om een gletsjerwandeling op de Sólheimajökull te maken, wat een stuk gemakkelijker te bereiken is.

Je kunt de excursie op de Eyjafjallajökull hier boeken. 

Powered by GetYourGuide

2. Fimmvörduháls wandeltocht

Als je de Eyjafjallajökull van dichtbij wilt zien dan is de Fimmvörðuháls hike een echte aanrader en misschien ook wel de beste/leukste optie. Je wandelt vanaf de Skógafoss waterval gedurende 22 kilometer naar Thorsmörk. Onderweg kom je meer dan 20 watervallen tegen en loop je tussen de Eyjafjallajökull en Mýrdalsjökull door om uiteindelijk in de Hooglanden uit te komen.

Onderweg kun je ook wandelen naar de kraters (van Eyjafjallajökull) Magdi en Modi, die vernoemt zijn naar de kinderen van Thor. De Fimmvörðuháls is een van de mooiste wandeltochten van IJsland.

3. Met een huurauto

Als je een auto huurt in IJsland kun je veel plekken zelf bereiken. Om de Eyjafjallajökull te zien volg je de ringweg (route 1) totdat je bij de stad Hvolsvöllur komt. Vlak voordat je de stad uitrijdt sla je linksaf naar route 261 en volg je deze verder naar F261. Let op: f-wegen zijn alleen toegankelijk voor auto’s met vierwielaandrijving. Uiteindelijk eindigt de weg op een soort parkeerplaats waar je voorzichtig het riviertje kunt oversteken als je met een 4×4 rijdt en het waterpeil laag is. Vanaf hier heb je ook al een mooi zicht op de Eyjafjallajökull, maar je kunt dus nog dichterbij komen door de rivier over te steken.

Tip: als je via mijn linkje een auto huurt bij Blue Car Rental krijg je automatisch 5% korting!

Huur je auto met 5% korting bij Blue Car Rental

Parkeren bij Eyjafjallajökull

Het is niet mogelijk om in de directe omgeving van de Eyjafjallajökull te parkeren als je deze van dichtbij wilt zien. Wel zijn er dus meerdere uitzichtpunten waar je de vulkaan en gletsjer kunt bekijken. Bijvoorbeeld bij het informatiepunt langs route 1 zo’n 40 kilometer ten westen van Vík y Mýrdal. Als je de Fimmvörduháls trail wilt lopen dan kun je parkeren bij de Skógafoss waterval.

Overnachten in de buurt van Eyjafjallajökull

De omgeving rondom Eyjafjallajökull is prachtig, dus het is zeker aan te raden om hier te overnachten tijdens je rondreis door IJsland. Ik heb de leukste accommodaties voor je op een rijtje gezet:

  • Hótel Skógafoss, zodat jij direct aan het startpunt van de Fimmvörduháls kunt overnachten. Bovenaan de tredes heb je bij goed weer al een uitzicht op de Eyjafjallajökull gletsjer. 
  • Stóra-Mörk III Guesthouse, gelegen dichtbij de Seljalandsfoss waterval en route F261.
  • Umi Hotel, waar je bij goed weer uitzicht hebt op de Eyjafjallajökull gletsjer. Het ligt 4 kilometer verwijderd van het informatiepunt.

Wanneer Eyjafjallajökull bezoeken?

Je kunt deze vulkaan het beste in de zomermaanden bezoeken, omdat het weer dan het rustigste is. Het weer in IJsland kan erg snel omslaan en je wilt in de winter niet met een sneeuwstorm op de gletsjer staan. Boek daarom altijd een gletsjerwandeling met een gids. 

Wat meenemen naar de Eyjafjallajökull?

Als je de Eyjafjallajökull bezoekt moet je rekening houden met onvoorspelbare weersomstandigheden. Het weer kan snel omslaan dus je moet op alles voorbereid zijn. Zorg altijd voor voldoende eten en drinken in je backpack en neem ook een setje droge kleding mee. Het is belangrijk dat je je kleedt in meerdere laagjes. Begin met een thermoshirt en thermolegging. Daaroverheen trek je een fleecetrui en wandelbroek en als laatste een windjack met muts, sjaal en handschoenen. Neem ook altijd een regenjas en regenbroek mee in je rugzak. 

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *