Als je het woord Fjaðrárgljúfur ziet, dan gaat er vast geen belletje rinkelen, zoals je misschien wel al hebt bij het woordje ‘foss’ dat waterval betekent. Een gjlúfur is een kloof in het IJslands en daar zijn er maar liefst 16 van in het hele land. De Fjaðrárgljúfur is de populairste van ze allemaal. Wil je meer weten over deze kloof? Lees dan verder.

Wat is de Fjaðrárgljúfur?

De Fjaðrárgljúfur is een fantastische kloof. Hij is 100 meter diep en twee kilometer lang. Er zijn verschillende mooie uitzichtpunten waar je de rauwe natuur écht kunt ervaren. Er stroomt ook een rivier door de kloof.

De prachtige Fjaðrárgljúfur kloof in IJsland

Waar ligt de Fjaðrárgljúfur in IJsland?

De kloof ligt in het zuiden van IJsland in de buurt van het dorp Kirkjubaejarklaustur. Dit ligt ongeveer 250 kilometer van de hoofdstad Reykjavík. Op onderstaande kaart kun je de precieze locatie zien.

De Fjaðrárgljúfur ligt in het zuiden van IJsland

Hoe bereik je de Fjaðrárgljúfur?

Je kunt deze prachtige kloof bereiken met je eigen huurauto. Als je vanuit Reykjavík de ringweg (route 1) richting Skaftafell neemt, kun je een paar kilometer voor het dorp Kirkjubaejarklaustur linksaf bij het bord dat wijst naar route 206 (Holtsvegur). Vanaf hier is het een grindweg die ongeveer 3 kilometer lang is. Daarna bereik je de parkeerplaats. De weg is dus onverhard, maar in de zomer was het heel goed te doen met een normale auto. In de winter (tussen oktober en april) wordt een auto met vierwielaandrijving (4×4) echter aanbevolen, omdat de weg niet goed onderhouden is en er sneeuw of ijs kan liggen.

Wil jij een auto huren in IJsland, zodat je onder andere naar deze kloof toe kunt? Huur hier je auto bij sunnycars zodat je verzekerd en zorgeloos op pad kunt. In de zomermaanden is het ook erg leuk om een camper te huren. Dit kan bij Worldwide campers, waar je veel aanbieders kunt vergelijken. Huur hier je camper bij Worldwide campers.

Parkeren bij de Fjaðrárgljúfur

Er is een parkeerplaats aanwezig bij deze kloof, waar je gratis kunt parkeren. Er zijn ook toiletten aanwezig.

Overnachten in de buurt van de Fjaðrárgljúfur

Als mensen in het zuiden van IJsland overnachten, dan is dat meestal rondom het stadje Vík y Myrdal. Deze kloof ligt precies tussen Vík en Skaftafell in, waardoor het ook een goede uitvalsbasis is om de Vatnajökull gletsjer te verkennen. Ik heb hieronder de leukste overnachtingen in de buurt van de Fjaðrárgljúfur kloof voor je op een rijtje gezet:

Wat meenemen naar de Fjaðrárgljúfur?

De wandeling naar de Fjaðrárgljúfur is niet super lang, maar toch ver genoeg om goed nat te worden als het weer ineens omslaat. Als je in de wintermaanden naar de kloof wilt en sneeuw de kloof bedekt, worden de paden glad en ijzig. Ik raad je aan om stijgijzers mee te nemen, zodat je niet kunt uitglijden. Verder is het altijd aan te raden om stevige wandelschoenen aan te trekken en je warm te kleden. De kloof ligt dicht bij de zee, waardoor het er flink kan waaien. Trek dus altijd je windjack en (winddichte) wandelbroek aan. Daaronder draag je een thermoshirt, fleece trui en een thermo legging. Neem altijd een regenjas en regenbroek mee in je rugzak. En natuurlijk heel belangrijk; vergeet je camera niet 😉

Kleed je warm aan en vergeet je camera niet als je de Fjaðrárgljúfur bezoekt

Waarom de Fjaðrárgljúfur bezoeken?

Wat de Fjaðrárgljúfur zo speciaal maakt, zijn de steile en kronkelende rotsen, vol spitse uitsteeksels en hobbels bedekt met felgroen gras en mos (zomer). Diep in de kloof slingert een helderblauwe rivier naar de zee. Het lijkt wel alsof er hier trollen en elfjes wonen, zo magisch is het. Volgens velen is het de mooiste kloof van IJsland.

De prachtige natuur bij de Fjaðrárgljúfur

Wanneer de Fjaðrárgljúfur bezoeken?

In de lente, herfst en winter ziet de kloof er totaal anders uit. In de winter is de kloof vaak wit van de sneeuw. In de lente en herfst bruinig en in de zomer groen. Je kunt de kloof dus het hele jaar door bezoeken als het weer dat toelaat. Ik bezocht de kloof in juli en het was prachtig groen met veel paarse bloemetjes. Het lijkt me in de winter ook heel gaaf als de kloof bedekt is door een witte laag sneeuw.

Wandelen bij de Fjaðrárgljúfur

Het is super mooi om bij de kloof te gaan wandelen. Er zijn twee manieren om de hem te ontdekken, van bovenaf en van onderaf. Er is een gemarkeerd pad vanaf de parkeerplaats dat langs de top van de kloof leidt. Er zijn verschillende uitzichtpunten gebouwd op de meest adembenemende plekken waar je een waanzinnig uitzicht hebt. De wandeling is gemakkelijk en duurt niet lang.

De andere manier om de kloof te verkennen, is door hem van onderaf te benaderen. Deze wandeling is heel avontuurlijke, omdat je soms door de ondiepe rivier moet lopen. Dit kun je het beste doen met waterschoenen aan. De rivier is echt extreem koud, dus weet waar je aan begint. Wandelstokken kunnen helpen het evenwicht in het water te bewaren. Wandelen langs de rivier van de kloof is een geweldig avontuur en een mooie wandeling om te doen in de zomer. Let op: de rivier is soms hoger dan normaal. Als je voelt dat de stroming te sterk is of als het koude water je te veel pijn doet; ga dan niet verder. Ik heb deze wandeling zelf (nog) niet gedaan.

In de lente en de herfst wordt het gebied erg nat door het smelten van de sneeuw en door neerslag. De paden worden dan vaak modderig en glad, waardoor bezoekers het gemarkeerde pad verlaten om te voorkomen dat de schoenen vies worden. Het verlaten van het gemarkeerde pad kan erg gevaarlijk zijn en daarnaast maak je de kwetsbare IJslandse natuur kapot. Doe dit alsjeblieft niet, want de kloof zou dan zomaar weer gesloten kunnen worden.

Videoclip Justin Bieber bij Fjaðrárgljúfur kloof

Sinds de Fjaðrárgljúfur in de muziekvideo ‘i’ll show you’ van Justin Bieber verscheen, ging deze viral op Instagram en werd de kloof wereldberoemd. Hierdoor kwamen duizenden bezoekers naar de kloof toe. Bieber rolde in deze clip over het beschermde IJslandse mos, waardoor veel toeristen dit ook gingen doen. Hierdoor beschadigde het mos en de natuur, waardoor de kloof een tijdje dicht is geweest om de natuur te herstellen.

Blijf op de paden zodat je de prachtige natuur bij de Fjaðrárgljúfur niet beschadigt.

Geologie van de Fjaðrárgljúfur

Er wordt aangenomen dat Fjaðrárgljúfur is gevormd aan het einde van de laatste ijstijd, ongeveer negenduizend jaar geleden. Toen was hier waarschijnlijk een gletsjer die zich langzaam terugtrok. Hierdoor werd er een meer in de vallei gevormd, achter een harde rots. De rivier van het meer stroomde naar waar Fjaðrárgljúfur nu is.

Er ontstonden gletsjerrivieren vanaf de rand van de gletsjer door het smelten en zo werd er veel sediment (= door wind, water en/of ijs getransporteerd materiaal) van het meer naar de rivier getransporteerd. Dit sediment groef zich in de rots en op de palagoniet (=combinatie van water van vulkanisch glas) ervoor. De natuurkrachten waren hierbij zo heftig, dat zo de kloof werd ‘uitgegraven’.

Vanaf de bovenkant van de Fjaðrárgljúfur heb je een prachtig uitzicht op de zee

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *