Wist jij dat ik van 7 t/m 14 april 2024 een groepsreis begeleid naar IJsland? Ik zou het super leuk vinden als we samen IJsland kunnen verkennen! Klik hier voor meer informatie of stuur mij een berichtje via het contactformulier.

Ik heb hem al vaker op Instagram gepost, mijn favoriete waterval in IJsland. Dat is de Kvernufoss. Zijn grote buurman de Skógafoss heeft ook een speciale plek in mijn hart, maar deze… Wauw!

De Kvernufoss is niet alleen prachtig om zijn waterval, maar de hele omgeving maakt me sprakeloos. Je voelt je zo klein; je ziet vogels boven je vliegen, er lopen schapen in de heuvels, hij is vrij onbekend en ook nog eens super gemakkelijk te bereiken.

Waar ligt de Kvernufoss in IJsland?

De Kvernufoss ligt in het zuiden van IJsland in het plaatsje Skógar. Hij ligt een 1,5 kilometer van de bekendste waterval van IJsland; de Skógafoss. Toch weten veel toeristen niet van deze waterval af. En hierdoor heb je een grote kans dat je helemaal alleen hier bent, vooral tussen oktober en mei.

De Kvernufoss ligt in het zuiden van IJsland

Hoe bereik je de Kvernufoss?

Je kunt de Kvernufoss op slechts één manier bereiken, omdat de excursies langs de zuidkust deze waterval overslaan. Het is dus nodig om een auto te huren als je de Kvernufoss wil bezoeken en dit raad ik je aan bij sunny cars. Huur hier je auto bij sunnycars zodat je zorgeloos en verzekerd kunt rondreizen door IJsland. In de zomermaanden is het ook erg leuk om een camper te huren. Dit kan bij Worldwide campers, waar je veel aanbieders kunt vergelijken. Huur hier je camper bij Worldwide campers.

Bezoek de mooiste waterval van IJsland (zomer)

Wanneer Kvernufoss bezoeken?

Je kunt de Kvernufoss het hele jaar door bezoeken, omdat je er gemakkelijk geraakt vanaf de ringweg en het een hele korte wandeling van ongeveer 1 kilometer is naar de waterval zelf. Het blijft echter altijd afhankelijk van het weer in IJsland. Je wilt hier niet staan terwijl er een sneeuwstorm is. Gebruik je gezonde verstand haha.

Wandel langs de Kverna rivier naar de Kvernufoss

Parkeren bij Kvernufoss

Vanaf de ringweg neem je de afslag naar Skógafoss. In plaats van linksaf te slaan naar deze mooie waterval, rijd je nog een stukje door totdat je het bordje van het Skógar Museum ziet staan. Hier sla je rechtsaf en je parkeert de auto bij het Skógar Museum. De parkeerkosten zijn 500 ISK. Vanuit hier loop je naar het oosten, klim je over een hek (met trap) en wandel je naar de kloof. Het is trouwens ook erg leuk om na de Kvernufoss het museum zelf te bezoeken.

Klim over het hek om de Kvernufoss te bezoeken

Overnachten in de buurt van Kvernufoss

Wil jij de Kvernufoss bezoeken en wil je in de buurt overnachten, zodat jij er misschien wel ‘s nachts het noorderlicht kunt spotten? Om de hordes toeristen voor te zijn, is het handig als je vroeg aanwezig kunt zijn. Hierdoor raad ik je aan om in de buurt van de Kvernufoss te overnachten. Ik heb de leukste overnachtingen voor je op een rijtje gezet:

  • Hótel Skogafoss, gelegen op 1,7 kilometer van de Kvernufoss
  • Umi Hotel, gelegen op ongeveer 10,8 kilometer van de Kvernufoss
  • Fosstún Guesthouse, gelegen op 1,2 kilometer van de Kvernufoss
  • The Barn, gelegen op 31 kilometer van de Kvernufoss. Dit is de goedkoopste optie in het zuiden.

Waarom Kvernufoss bezoeken?

Bekijk de foto’s in deze blog en vraag het je nog eens af? Moet ik meer zeggen haha? De Kvernufoss is niet voor niets mijn favoriete waterval op IJsland. Toen ik er in oktober 2021 was, wist ik niet dat je ook achter de waterval door kunt lopen. Dit heb ik in juli 2022 wél gedaan. Echt genieten.

Loop achter de Kvernufoss waterval

Je moet de Kvernufoss dus bezoeken omdat er weinig toeristen zijn, omdat de hele omgeving adembenemend is en omdat je achter de waterval kunt komen. De Kvernufoss is 30 meter hoog en maar 1,5 meter breed. Hij valt op een grote steen, wat er echt cool uit ziet. Hij lijkt een beetje op de Seljalandsfoss waar je ook achter door kunt lopen.

De Kvernufoss

Wat meenemen naar Kvernufoss?

Als je achter de waterval wilt lopen dan moet je echt waterdichte wandelschoenen, een goede regenjas en regenbroek hebben. Door de spray van de waterval wordt je echt kletsnat. Daarnaast kan de wind in IJsland ook een grote rol spelen, dus trek veel laagjes aan zodat je het niet koud krijgt. Ik heb altijd een thersmoshirt aan, daarover een fleecetrui en dan een windjack. Als het regent trek ik daar nog mijn regenjas overheen. Qua onderkleding heb ik altijd een thermo legging met een wandelbroek aan. Ben altijd goed voorbereid op het weer. Verder hoef je niet veel mee te nemen naar de Kvernufoss, omdat hij slechts 1 kilometer van de parkeerplaats is verwijderd. Ik zou je backpack dan ook in de (huur)auto laten. Dat scheelt weer een paar kilo’s.

De Kvernufoss heb je vrijwel helemaal voor jezelf (herfst)

Geologie Kvernufoss

De Kvernufoss komt voort uit de Kverna rivier. Deze rivier heeft zijn oorsprong in de Eyjafjallajökull gletsjer en stroomt over de rand van een klif dat vroeger de voormalige kustlijn van IJsland was.

De Kverna rivier

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

Een reactie op “De Kvernufoss; bezoek mijn favoriete waterval in IJsland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *