Ik heb hem al vaker op Instagram gepost,;mijn favoriete waterval in IJsland. Dat is Kvernufoss. Zijn grote buurman Skógafoss heeft ook een speciale plek in mijn hart, maar deze… Wauw! Hij is niet alleen prachtig om zijn waterval, maar de hele omgeving maakt me sprakeloos. Je voelt je zo klein; je ziet vogels boven je vliegen, er lopen schapen in de heuvels (zomer), hij is vrij onbekend en ook nog eens super gemakkelijk te bereiken. In deze blog ontdek je alles over dit pareltje!

Wat is Kvernufoss?

Kvernufoss is een prachtige waterval gelegen in Zuid-IJsland, in de buurt van de beroemde Skogafoss-waterval. Hoewel het niet zo bekend is als Skogafoss, trekt deze waterval toch veel bezoekers vanwege zijn natuurlijke schoonheid en de mogelijkheid om het relatief rustig te ervaren in vergelijking met de drukkere watervallen in de regio.

De waterval heeft een hoogte van ongeveer 30 meter en stort neer in een helderblauwe poel. Wat Kvernufoss bijzonder maakt, is het pad dat er direct achterlangs loopt, wat de mogelijkheid biedt om achter de waterval te wandelen en het water van dichtbij te ervaren. Trek hiervoor goede regenkleding aan, want je wordt echt zeiknat haha.

Kvernufoss komt voort uit de Kverna rivier. Deze rivier heeft zijn oorsprong in de Eyjafjallajökull gletsjer en stroomt over de rand van een klif dat vroeger de voormalige kustlijn van IJsland was. 

Waar ligt Kvernufoss in IJsland?

Kvernufoss ligt in het zuiden van IJsland in het plaatsje Skógar. Hij ligt een 1,5 kilometer van de bekendste waterval van IJsland; de Skógafoss. Toch weten veel toeristen niet van deze waterval af. En hierdoor heb je een grote kans dat je helemaal alleen hier bent, vooral tussen oktober en mei

Kvernufoss ligt in het zuiden van IJsland

Hoe bereik je Kvernufoss?

Je kunt Kvernufoss op slechts één manier bereiken, omdat de excursies langs de zuidkust deze waterval overslaan. Het is dus nodig om een auto te huren als je de Kvernufoss wil bezoeken en dit raad ik je aan bij Blue Car Rental.

Tip: als je via mijn linkje een auto huurt bij Blue Car Rental krijg je automatisch 5% korting!

Huur je auto met 5% korting bij Blue Car Rental

In de zomermaanden is het ook erg leuk om een camper te huren. Dit kan bij Worldwide campers, waar je veel aanbieders kunt vergelijken.

Wanneer Kvernufoss bezoeken?

Je kunt Kvernufoss het hele jaar door bezoeken, omdat je er gemakkelijk geraakt vanaf de ringweg en het een hele korte wandeling van ongeveer 1 kilometer is naar de waterval zelf. Het blijft echter altijd afhankelijk van het weer in IJsland. Je wilt hier niet staan terwijl er een sneeuwstorm is. Gebruik je gezonde verstand. 

Parkeren bij Kvernufoss

Vanaf de ringweg neem je de afslag naar Skógafoss. In plaats van linksaf te slaan naar deze mooie waterval, rijd je nog een stukje door totdat je het bordje van het Skógar Museum ziet staan. Hier sla je rechtsaf en je parkeert de auto bij het Skógar Museum, waar je trouwens ook lekker kunt lunchen.

De parkeerkosten kun je betalen via een QR code of in het museum. Vanuit hier volg je het pad, ga je door het hek en wandel je naar de kloof.

Overnachten in de buurt van Kvernufoss

Wil jij Kvernufoss bezoeken en in de buurt overnachten, zodat jij er misschien wel ‘s nachts het noorderlicht kunt spotten? Om de toeristen voor te zijn, is het handig als je vroeg aanwezig kunt zijn. Hierdoor raad ik je aan om in de buurt van Kvernufoss te overnachten. Ik heb de leukste overnachtingen voor je op een rijtje gezet:

Waarom Kvernufoss bezoeken?

Bekijk de foto’s in deze blog en vraag het je nog eens af? Moet ik meer zeggen haha? De Kvernufoss is niet voor niets mijn favoriete waterval op IJsland. Toen ik er in oktober 2021 was, wist ik niet dat je ook achter de waterval door kunt lopen. Dit heb ik in juli 2022 wél gedaan. Echt genieten. 

Je moet de Kvernufoss dus bezoeken omdat er weinig toeristen zijn, omdat de hele omgeving adembenemend is en omdat je achter de waterval kunt komen. De Kvernufoss is 30 meter hoog en maar 1,5 meter breed. Hij valt op een grote steen, wat er echt cool uit ziet. Hij lijkt een beetje op de Seljalandsfoss waar je ook achter door kunt lopen. En je kunt er hele gave foto’s maken!

Wat meenemen naar Kvernufoss?

Als je achter de waterval wilt lopen dan moet je echt waterdichte wandelschoenen, een goede regenjas en regenbroek hebben. Door de spray van de waterval wordt je echt kletsnat. Daarnaast kan de wind in IJsland ook een grote rol spelen, dus trek veel laagjes aan zodat je het niet koud krijgt. Ik heb altijd een thersmoshirt aan, daarover een fleecetrui en dan een windjack. Als het regent of als ik dicht bij watervallen ben, trek ik daar nog mijn regenjas overheen.

Qua onderkleding heb ik altijd een thermo legging met een wandelbroek aan. Ben altijd goed voorbereid op het weer. Verder hoef je niet veel mee te nemen naar Kvernufoss, omdat hij slechts 1 kilometer van de parkeerplaats is verwijderd. Ik zou je backpack dan ook in de auto laten. Dat scheelt weer een paar kilo’s. 

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

Een reactie op “Kvernufoss; bezoek mijn favoriete waterval in IJsland!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *