De Oxararfoss-waterval is niet alleen een beauty. De waterval en de omgeving zijn ook rijk aan geologie en geschiedenis. De waterval is vrij klein, slechts 20 meter hoog, maar vormt een belangrijk onderdeel van de wonderen in het Thingvellir National Park. Afhankelijk van het seizoen kan het volume van de waterval verschillen omdat de bron, de rivier de Öxará of de Axe, van seizoen tot seizoen behoorlijk verschilt. Wil je meer weten over deze prachtige waterval en zijn geschiedenis? Lees dan snel verder. 

Waar ligt de Öxarárfoss waterval in IJsland?

De Öxarárfoss ligt in het beroemde Thingvellir National Park; één van de drie nationale parken in IJsland. Je kunt heel leuk wandelen in Thingvellir en de waterval is goed te voet te bereiken. 

De Öxarárfoss ligt in het zuidwesten van IJsland in Thingvellir National Park

Hoe bereik je de Öxarárfoss waterval?

Het is vrij gemakkelijk om de Öxarárfoss te bereiken, hoewel je wel een korte, mooie wandeling moet maken. Je kunt de Öxarárfoss op twee manieren bereiken; met je huurauto of door een excursie naar de golden circle te boeken.

De monding van de Öxarárfoss in Thingvellir National Park

Naar de Öxarárfoss met je huurauto

Als je IJsland zelf wilt verkennen dan raad ik je aan om een auto te huren bij Blue Car Rental. Tip: als je via mijn linkje een auto huurt bij Blue Car Rental krijg je automatisch 5% korting!

Huur je auto bij Blue Car Rental met 5% korting

In de zomermaanden is het ook erg leuk om een camper te huren. Dit kan bij Worldwide campers, waar je veel aanbieders kunt vergelijken.

Als je vanuit Reykjavik komt dan neem je eerst de ringweg (route 1) richting Mosfellsbaer. Nadat je Mosfellsbaer bent gepasseerd, sla je rechtsaf naar de Thingvallavegur (route 36). Na ongeveer 34 kilometer kom je het bord met de tekst “Öxarárfoss” tegen. Ik zou zelf echter aanraden om naar het Thingvellir Visitors Centre te rijden en daar je auto te parkeren.

Golden circle dagtrip boeken

Als je niet over een huurauto beschikt dan kun je een dagtrip maken naar de golden circle, waarbij je ook dit Thingvellir National Park bezoekt met de Öxarárfoss. Je bezoekt dan ook de spuitende geisers, de gigantische Gullfoss waterval en de Kerid krater.  Boek hier een dagtour naar de golden circle.

Powered by GetYourGuide

Wanneer de Öxarárfoss waterval bezoeken?

Goed nieuws! Je kunt de Öxarárfoss het hele jaar door bezoeken, mits de weersomstandigheden dit toelaten uiteraard. Het kan in de wintermaanden wel eens voorkomen dat er een sneeuwstorm raast of dat de wind zo ontzettend hard is dat het niet aangeraden wordt om te reizen. Dit komt gelukkig maar weinig voor. Aangezien de golden circle route dichtbij Reykjavík ligt en een van de populairste dagtripjes van IJsland is, wordt deze route goed onderhouden bij sneeuwval. 

Bij de prachtige Öxarárfoss waterval

Parkeren bij de Öxarárfoss waterval

Je kunt op verschillende plekken parkeren in Thingvellir om deze waterval te bezoeken. Ik raad je aan om de auto gewoon bij het Thingvellir Visitors Centre te parkeren en vanuit hier te gaan wandelen over de paden. Er is hier een grote parkeerplaats aanwezig met toiletten, een restaurant en een souvenirwinkel. De parkeerkosten zijn 750 ISK (€4,90) per personenauto. Het is vanuit hier wel een stukje lopen naar de Öxarárfoss (1,7 kilometer), dus als je echt alleen voor deze waterval komt dan kun je het beste parkeren bij de Öxarárfoss parking (zo te vinden in google maps). 

Overnachten in de buurt van de Öxarárfoss waterval

Het is niet toegestaan om in het nationale park te overnachten, waardoor hier ook geen accommodaties gevestigd zijn. Er zijn wel een aantal super leuke accommodaties in de buurt van Thingvellir. Ik heb ze hieronder voor je op een rijtje gezet:

Geschiedenis van de Öxarárfoss waterval

Thingvellir is historisch gezien een hele belangrijke plaats voor de IJslandse bevolking. Het Althing (het Parlement) kwam in het jaar 930 hier voor het eerst bij elkaar. Ieder jaar kwamen hier alle soorten mensen en beroepen naartoe, waaronder boeren, grondeigenaars en krijgslieden. Zij deden hier zaken, maakten nieuwe wetten en deden rechterlijke uitspraken. De Öxarárfoss waterval werd door de Noormannen gemaakt om water bij het Althing te krijgen, zodat er voor iedereen voldoende water was. Er werd toen ook een kerk gebouwd, maar dat is niet meer de huidige die er nu staat. 

Wist je dat dit het eerste Parlement ter wereld was waar mensen mochten stemmen? In 1800 werd het parlement overgebracht naar de hoofdstad Reykjavík. Er worden wel nog speciale gebeurtenissen gevierd in Thingvellir. Het is ook echt een aanrader om vanuit het nationale park het noorderlicht te gaan spotten. Lees ook meer over de geschiedenis van IJsland. Volgens de folklore verandert Öxarárfoss op oudejaarsavond klokslag middernacht in wijn. Zorg dan dus maar dat je er bent 😉

Thingvallakirkja kerk.

Waarom de Öxarárfoss waterval bezoeken?

De Öxarárfoss is misschien niet de meest spectaculaire waterval van IJsland, maar qua geschiedenis is het wellicht de interessantste! Hij ligt in het prachtige Thingvellir National Park waar je prachtige wandelroutes hebt. Hij is ook speciaal, omdat hij in de 10e eeuw door de Noormannen zelf werd aangelegd om het Parlement van vers drinkwater te voorzien. 

De Öxarárfoss op een regenachtige dag in oktober

Wat meenemen naar de Öxarárfoss waterval?

Als je deze waterval gaat bezoeken, zul je altijd een stukje moeten wandelen. Uit ervaring vertel ik je dat het weer in IJsland heel snel om kan slaan, wat bij mij ook tijdens deze wandeling het geval was toen ik er voor het eerst was. Ben dus altijd voorbereid op het altijd veranderende weer.Als je in Thingvellir gaat wandelen zou ik altijd zorgen voor warme kleding. Begin met een thermoshirt, dan een fleecetrui en een windjack. Neem altijd een regenjas en regenbroek mee in je rugzak.

Qua onderkleding is een thermo legging aan te raden tussen september en mei. Ik zou altijd zorgen dat je een fijne wandelbroek aantrekt als je gaat wandelen in IJsland. En vergeet ook zeker je wandelschoenen niet, liefst met hoge enkel. Vergeet je  thermosfles niet om je fles te vullen met dit heerlijke gletsjerwater. 

Trek warme kleding aan als je gaat wandelen in Thingvellir

Bezienswaardigheden Thingvellir National Park

De Öxarárfoss is één van de vele bezienswaardigheden van Thingvellir National Park. Het is zonde als je alleen deze waterval bezoekt en dan weer verder gaat. Je vindt er het oude Althing met de Thingvallakirkja, je kunt wandelen langs het Thingvallavatn-meer; het grootste meer van IJsland. 

Uitzicht vanaf het Thingvellir Visitors Centre (oktober)

Silfra Kloof

De populairste activiteit in Thingvellir is het snorkelen in de Silfra kloof. Je snorkelt hier tussen twee tektonische platen in het helderste water ter wereld. Je kunt dit het hele jaar door doen. Boek hier het snorkelen in de Silfra kloof.

Powered by GetYourGuide

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *