De super schattige poolvos, ook wel arctic fox of sneeuw vos genoemd, is een vleesetend zoogdier van zo’n drie tot vijf kilogram. Ze leven op een van de moeilijkste terreinen ter wereld en dat doen ze fantastisch! In deze blog vertel ik je meer over het uiterlijk en gedrag van de poolvos en waar je hem kunt spotten in IJsland.

Uiterlijk van de poolvos

De poolvos is te herkennen aan zijn dikke witte, blauw/grijze of bruine vacht. De kleur van de vacht verandert als de seizoenen veranderen. Hierdoor kunnen ze zich goed camoufleren in de sneeuw of juist bergachtige omgeving.

De poolvos is zo’n 35 cm lang en heeft een grote borstelige staart. Vaak wikkelen ze zich in hun staart om warmte te behouden en comfortabel te liggen. De staart is ook belangrijk tijdens het jagen op prooien. De dichte en harige vacht zorgt ervoor dat de vos het niet koud krijgt. Pas bij -50 graden zal de poolvos echt ongemak van de kou ervaren. Gelukkig zijn de temperaturen in IJsland niet zó extreem.

In september en oktober maakt de poolvos zich klaar voor de winter door extra veel vetreserves op te slaan, waardoor hun gewicht zelfs kan verdubbelen. De korte staart, snuit, nek en oren zorgen ervoor dat de poolvos zo min mogelijk lichaamswarmte verliest.

De poolvos wordt zo’n drie tot zes jaar oud in het wild. In gevangenschap kunnen ze wel veertien jaar worden. Je kunt ze ook herkennen aan de prachtige oranje ogen.

Karakter van de poolvos

Poolvossen staan ​​bekend om hun aanpassingsvermogen en slimheid, aangezien ze leven in een van de meest extreme klimaten op aarde. Hier zijn enkele kenmerken van het karakter van de poolvos:

  1. Slimheid: Poolvossen zijn zeer slimme dieren en hebben zich aangepast aan hun barre omgeving. Ze tonen vaak slimme jachttechnieken en zijn in staat om voedsel te vinden, zelfs onder de sneeuw.
  2. Aanpassingsvermogen: Deze vossen hebben zich aangepast aan de koude omstandigheden van het Arctische gebied. Hun dikke vacht, compacte lichaamsbouw en pluizige staart helpen hen warm te blijven in de ijzige omgeving.
  3. Solitair of in kleine groepen: Poolvossen leven meestal solitair of in kleine familiegroepen. In de zomermaanden kunnen ze echter soms samenwerken met andere vossen bij het jagen.
  4. Jachtvaardigheden: Ze zijn uitstekende jagers en voeden zich voornamelijk met kleine zoogdieren zoals lemmingen, vogels, eieren, en soms vis. Ze kunnen hun prooien besluipen en achtervolgen, en hebben een goed ontwikkelde reukzin en gehoor om prooien op te sporen.
  5. Territoriaal gedrag: Hoewel ze meestal solitair leven, markeren poolvossen soms hun territorium met urine en geurstoffen om hun aanwezigheid aan andere vossen te laten zien.
  6. Nieuwsgierigheid: Poolvossen kunnen nieuwsgierig zijn naar hun omgeving en hebben soms interacties met mensen, vooral als ze niet bedreigd worden. Echter, net als bij alle wilde dieren, is het belangrijk om ze met respect te behandelen en ze niet te benaderen of te voeren.

Zijn ze gevaarlijk voor mensen?

De poolvos is niet gevaarlijk voor mensen, ze zullen je niet opeten haha. Waar je wel voor uit moet kijken is het rabiës virus, ook wel hondsdolheid genoemd. Raak de poolvos niet aan, want hij kan bijten als je ze wil aanraken. Het zijn natuurlijk wilde dieren. Een beet van de poolvos kan hierdoor dus wel gevaarlijk zijn.

Leuk weetje: de poolvos is bang voor hekken. Het valt op dat ze nooit tussen of onder een hek doorgaan. In plaats daarvan nemen ze de lange weg om het hek heen.

Wat eet de poolvos?

Op het gebied van voedsel is de vos erg slim en profiteert hij van wat er beschikbaar is. Hun voedingsgewoonten zijn vrij algemeen, omdat ze afhankelijk zijn van de leefomstandigheden in IJsland. De belangrijkste voedselbronnen zijn vogels, eieren, vissen, zeedieren, schapen, muizen, dode zeehonden en rendieren. De poolvos jaagt het liefst tijdens zonsopgang en zonsondergang. In juni en juli heeft de poolvos geluk, want dan gaat de zon vrijwel niet onder door de middernachtzon. Hij zou dan in principe dag en nacht kunnen jagen. In de donkere en koude wintermaanden hebben ze een groot nadeel, omdat ze geen winterslaap houden en toch moeten jagen.

Waar leeft de poolvos?

De poolvos leeft in de toendra- en toendrakustgebieden van het Arctische gebied. Ze zijn te vinden in delen van Noord-Amerika, Groenland, Scandinavië, Rusland en enkele eilanden in de Arctische Oceaan, waaronder IJsland.

De poolvos is in principe overal in IJsland te vinden, maar de grootste aantallen vind je in de Westfjorden. Hier zijn ook de grootste kliffen met miljoenen vogels te vinden, waaronder de papegaaiduiker. De poolvos leeft in holen in de grond. Deze graven ze vaak op ruig terrein, zoals in een lavaveld om de welpen meer bescherming te bieden.

De poolvos spotten in IJsland

In IJsland kun je poolvossen voornamelijk vinden in de noordelijke regio’s, met name in afgelegen gebieden zoals het noordwesten en het noordoosten van het eiland. De meest voorkomende plaatsen om poolvossen te spotten zijn in de buurt van kustgebieden, toendra’s en rotsachtige kustlijnen waar ze hun prooien kunnen vinden, zoals vogels, eieren, en soms kleine zoogdieren. Theoretisch gezien kun je ze overal tegenkomen.

Ze schatten dat er zo’n 8.000 poolvossen leven in IJsland, waarvan het grootste deel te vinden is in het Hornstrandir natuur reservaat in de Westfjorden. Als je de poolvos vrijwel gegarandeerd wil spotten dan is dit the place to be. Als je dit gebied bezoekt, is het belangrijk dat je goed voorbereid bent met je uitrusting. Er zijn namelijk hier namelijk weinig voorzieningen en het is een hele klus om er te komen.

Hornstrandir natuurreservaat

Het is belangrijk om te benadrukken dat een bezoek aan Hornstrandir niet eenvoudig is. Het is geen plek voor mensen met hoogtevrees of mobiliteitsproblemen. Door het bergachtige landschap zijn er namelijk geen wegen naar of in Hornstrandir, waardoor je het gebied alleen te voet kunt verkennen. De enige manier om het gebied te bereiken is met een veerboot, die tussen begin juni en half september vanuit het stadje Ísafjörður en het nabijgelegen Bolungarvík naar bepaalde plekken in Hornstrandir vaart.

Het is niet mogelijk om deze stadjes te bereiken met een bus of taxi. Je moet dus een auto huren om Ísafjördur of Bulungarvík te bereiken. Vanuit Reykjavík is het 415 kilometer rijden naar Ísafjörður en je doet hier minimaal 5,5 uur over. Het is niet aan te raden om deze weg op één dag te rijden, want je mist zoveel mooie dingen onderweg! Denk bijvoorbeeld aan de Hraunfossar watervallen, de Latrabjarg kliffen en de grote Dynjandi waterval.

De meeste mensen die Hornstrandir bezoeken, doen dit door te backpacken. Het is een prachtige wandeltocht van zo’n 5 dagen, waarbij je kampeert in de wildernis. Er zijn ook begeleidde dagtochten naar Hornstrandir.

Ik raad je aan om een auto te huren bij Blue Car Rental. Tip: Als je via mijn linkje boekt bij Blue Car Rental, krijg je automatisch 5% korting!

Huur je auto met 5% korting bij Blue Car Rental

Overnachten in de buurt van het Hornstrandir natuurreservaat

Als je deze schattige vosjes wilt gaan spotten, dan raad ik je aan om te overnachten nabij Ísafjördur of Bulungarvík, zodat je hier gemakkelijk de boot kunt pakken. De poolvossen zijn namelijk vooral actief bij zonsopgang en zonsondergang en je wilt geen uren rijden voordat je een van de stadjes bereikt. Daarom heb ik hieronder de leukste overnachtingen in de buurt Ísafjördur en Bulungarvík voor je op een rijtje gezet.

Het poolvos centrum in IJsland

Het Arctic Fox Centre is een non-profitorganisatie die in september 2007 is opgericht in het vissersdorp Súdavík in de Westfjorden van IJsland. Het dient als een onderzoeksinstituut en een natuurhistorische tentoonstelling.

Het Arctic Fox Centre werkt samen met wetenschappers, reisexperts, kunstenaars en mediaspecialisten en is het enige instituut ter wereld dat zich volledig toelegt op het behoud en de bescherming van IJslands eerste landzoogdier. Bezoekers kunnen twee levende poolvossen zien, Ingi en Móri, die als pups werden gered nadat hun ouders in 2015 waren gedood tijdens een legale vossenjacht. Ze hebben beide een blauwe vacht en worden gezien als de ambassadeurs van de poolvos hier in IJsland.

Geschiedenis van de poolvos in IJsland

De poolvos is het enige zoogdier op het eiland dat al in IJsland leefde voordat de Vikingen zich hier meer dan duizend jaar geleden vestigde. Dit betekent dat de poolvos het enige inheemse zoogdier van IJsland is. Alle andere dieren, zoals de schapen, rendieren en IJslandse paarden werden door kolonisten met de boot naar IJsland toe gebracht.

Ze denken dat de poolvos aan het einde van de laatste ijstijd op eigen kracht naar IJsland is gekomen, rennend over de bevroren zee vanaf het vasteland van Scandinavië en Groenland. Vroeger doodden de IJslandse boeren de poolvos om hun schapen te beschermen. Er werd ook veel gejaagd op ze vanwege de mooie en zachte vacht die al eeuwenlang populair is in IJsland. Het leven van de poolvos was niet altijd gemakkelijk gezien de weersomstandigheden en de voedselschaarste.

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

12 reacties op “De poolvos; ontdek de eerste bewoners van IJsland

  1. Denise zegt:

    Prachtig zeg! Van reizen van mijn vader naar IJsland en poolgebieden weet ik wel van het bestaan van poolvossen (hij heeft ze ook gefotografeerd), maar zoveel tinten wist ik niet. Wat een schatje dat welpje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *