In oktober 2021 lukte het helaas niet om naar Dyrhólaey te gaan, omdat het al donker werd na een lange dag watervallen bezoeken. We hadden de tijd niet goed in de gaten gehouden bij de vele watervallen langs de kust, waardoor we moesten kiezen tussen deze plek of het Reynisfjara strand bij Vík.

Het werd het zwarte strand met de prachtige rotsformaties. Toen ik in juli 2022 terug in IJsland was, moest ik natuurlijk wel naar Dyrhólaey, want dan kun je er ook papegaaiduikers spotten. In deze blog kom je alles te weten over Dyrhólaey en waarom je deze plek moet toevoegen aan je IJsland planning!

Wat is Dyrhólaey?

Ik heb het ondertussen al 4x benoemd, maar wat is Dyrhólaey nu precies? Dyrhólaey is een klein schiereiland met een promenade van 120 meter lang. Het is beroemd om zijn adembenemende uitzicht op de zuidkust van IJsland, zijn historische vuurtoren en rijkdom aan verschillende soorten vogels. Er is een stenen boog in de zee die dezelfde naam draagt.

Waar ligt Dyrhólaey in IJsland?

Je vindt het schiereiland in het zuiden van IJsland. Vanuit Reykjavík is het 195 kilometer rijden en je doet er bij goed weer zo’n 2,5 uur over. Als je bij de Skógafoss bent geweest is het nog 21 kilometer rijden op de ringweg. Je slaat dan rechtsaf naar route 218 en blijft deze weg nog 7,5 kilometer volgen. Route 218 was voorheen een grindweg, maar is nu verhard en dus goed toegankelijk voor alle auto’s. Vanuit Dyrhólaey kun je de Reynisdrangar rotsformaties bij Vík zien.

Dyrhólaey ligt in het uiterste zuiden van IJsland

Hoe bereik je de Dyhólaey?

Je kunt Dyrhólaey op twee manieren bereiken, namelijk door een auto te huren of door een excursie naar de zuidkust te boeken. Ik zal beide opties hieronder verder toelichten.

Met de auto

Je vertrekt vanuit Reykjavik en volgt de ringweg naar het oosten. Je blijft op de ringweg voor ongeveer 160 kilometer, waarbij je langs mooie watervallen en de Sólheimajökull gletsjer komt.

Na ongeveer 160 kilometer kom je aan bij de afslag naar Dyrhólaey. De weg kronkelt zich door het landschap en na een korte tijd bereik je de parkeerplaats van Dyrhólaey. Vanaf de parkeerplaats is het een korte wandeling naar de vuurtoren, waar je kunt genieten van een adembenemend uitzicht op de oceaan en de rotsformaties.

Je kunt het schiereiland gemakkelijk bereiken als je een auto huurt. Het is in de wintermaanden verstandig om een auto met vierwielaandrijving te huren. Tip: als je via mijn linkje een auto huurt bij Blue Car Rental krijg je automatisch 5% korting!

Huur je auto met 5% korting bij Blue Car Rental

Met een dagexcursie vanuit Reykjavík

Beschik jij niet over een huurauto, omdat je bijvoorbeeld maar een paar dagen in IJsland bent of omdat je liever niet zelf rijdt? Dan kun je ook een dagexcursie naar de zuidkust boeken, waarbij je de prachtige boog van Dyrhólaey kunt bewonderen. Let op: je bezoekt niet het uitzichtpunt en de vuurtoren.

Powered by GetYourGuide

Parkeren bij Dyrhólaey

Je kunt gratis parkeren bij Dyrhólaey. Er is geen toilet aanwezig en ook geen restaurant of kraampje. Gelukkig zijn in Vík voldoende restaurants waar je heerlijk kunt eten. 

Overnachten in de buurt van Dyrhólaey

Als je de papegaaiduikers wilt spotten in Dyrhólaey én als je de hordes toeristen voor wilt zijn, dan is het handig om in de buurt te overnachten. Je kunt de papegaaiduikers namelijk alleen in de ochtend en in de avond op de kliffen zien. Overdag zijn ze op zee. Daarom heb ik voor jou de leukste overnachtingen op een rijtje gezet:

 • Grand Guesthouse Gardakot, gelegen op 5,3 kilometer van Dyrhólaey.
 • Mid Hvoll Cottages, gelegen op 10 kilometer van Dyrhólaey.
 • Black Beach Suites, gelegen op 16,3 kilometer van Dyrhólaey. Dit zijn hele luxe suites met uitzicht op de het zwarte strand. Naast de Black Beach Suites vind je The Barn, dat van dezelfde eigenaar is, maar wel een stuk goedkoper.

Papegaaiduikers bij Dyrhólaey

Tussen half april en eind augustus kun je de super schattige puffins spotten op de kliffen. Ik heb mensen hier over de touwen zien klimmen en over de rand zien hangen. Gebruik je gezonde verstand en blijf achter de touwen. Het is niet alleen super gevaarlijk, maar je verstoort ook de natuur. De puffins maken namelijk holletjes in de grond waar ze hun eieren broeden. Als je hier per ongeluk op gaat staan maak je hun huisje en eieren kapot. 

Waarom Dyrhólaey bezoeken?

Bekijk het uitzicht op onderstaande foto maar eens. Moet ik veel meer zeggen? Je kunt er vele vogels spotten, hebt uitzicht op de zwarte stranden en rotsformaties en aan de achterzijde zie je (bij goed weer) de Myrdalsjökull gletsjer.

Wat meenemen naar Dyrhólaey?

Je kunt dichtbij de kliffen parkeren, waardoor je geen backpack met eten/drinken hoeft mee te nemen. Het kan er wel flink hard waaien, dus denk aan je windjack en/of regenjas. De wind maakt het ook vrij koud op de kliffen, dus ik raad je aan om een thermoshirt en fleecetrui aan te trekken. Dan kun je nog altijd wat uittrekken als het warm is. Wij waren er op een zonnige dag met 18 graden. Wat een geluk 🙂

Geschiedenis Dyrhólaey

Dyrhólaey betekent letterlijk; Door Hill Island. Het is van vulkanische oorsprong en was ooit een eiland voordat het zich bij het IJslandse vasteland voegde. Vroeger noemden passerende zeelieden Dyrhólaey ‘Kaap Portland’. Het is ook super leuk om Dyrhólaey met kinderen te bezoeken, zodat zij ook kunnen genieten van de papegaaiduikers. Benieuwd naar andere leuke plekken in IJsland die je met kinderen kunt bezoeken? Lees dan deze blog van reiskoe.nl. 

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

7 reacties op “Dyrhólaey; spot papegaaiduikers bij de mooiste kliffen van IJsland

 1. Joyce zegt:

  Hoi Chayenne,,
  Wij gaan 27 oktober heen en ik wil hier ook graag naar toe.
  Ik lees dat de weg naar de parkeerplaats bij de vuurtoren niet goed toegankelijk is voor een normale auto. Er is nog een parkeerplaats met wc, maar daar heb je geen mooi zicht op de stenen boog. Heb je tips over deze weg naar de parkeerplaats bij de vuurtoren?

  • Chayenne zegt:

   Hee Joyce,
   Leuk dat je Dyrhólaey ook wil bezoeken tijdens je reis eind oktober. De weg naar de vuurtoren was vroeger een grindweg, maar sinds 1,5 jaar is het een normale weg die toegankelijk is voor alle auto’s.
   Zeker bezoeken dus!
   Veel plezier alvast 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *