In oktober 2021 lukte het helaas niet om naar Dyrhólaey te gaan, omdat het al donker werd na een lange dag watervallen bezoeken. We hadden de tijd niet goed in de gaten gehouden bij de Seljalandsfoss, Skógafoss en mijn favoriet; de Kvernufoss. Hierdoor moesten we kiezen tussen Dyrhólaey of het Reynisfjara strand bij Vík. Het werd het zwarte strand met de prachtige rotsformaties. Toen ik in juli 2022 terug in IJsland was, moest ik natuurlijk wel naar Dyrhólaey, want dan kun je er ook papegaaiduikers spotten (ik noem ze trouwens liever puffin, dat klinkt schattiger). In deze blog kom je alles te weten over Dyrhólaey en waarom je deze plek moet toevoegen aan je IJsland planning!

Wat is Dyrhólaey?

Ik heb het ondertussen al 5x benoemd, maar wat is Dyrhólaey nu precies? Dyrhólaey is een klein schiereiland met een promenade van 120 meter lang. Het is beroemd om zijn adembenemende uitzicht op de zuidkust van IJsland, zijn historische vuurtoren en rijkdom aan verschillende soorten vogels. Er is een stenen boog in de zee die ook Dyrhólaey heet.

De stenen boog Dyrhólaey

Waar ligt Dyrhólaey?

Je vindt Dyrhólaey in het zuiden van IJsland. Vanuit Reykjavík is het 195 kilometer rijden en je doet er bij goed weer zo’n 2,5 uur over. Als je bij de Skógafoss bent geweest is het nog 21 kilometer rijden op de ringweg. Je slaat dan rechtsaf naar route 218 en blijft deze weg nog 7,5 kilometer volgen. Route 218 was voorheen een grindweg, maar is nu verhard en dus goed toegankelijk voor alle auto’s. Vanuit Dyrhólaey kun je de Reynisdrangar rotsformaties bij Vík zien.

Uitzicht op de Reynisdrangar rotsformaties

Parkeren bij Dyrhólaey

Je kunt gratis parkeren bij Dyrhólaey. Er is geen toilet aanwezig en ook geen restaurant of kraampje. Gelukkig zijn in Vík voldoende restaurants waar je heerlijk kunt eten.

De oude vuurtoren bij Dyrhólaey

Papegaaiduikers bij Dyrhólaey

Tussen half april en half augustus kun je de super schattige puffins spotten op de kliffen. Ik heb mensen hier over de touwen zien klimmen en over de rand zien hangen. Gebruik je gezonde verstand en blijf achter de touwen. Het is niet alleen super gevaarlijk, maar je verstoort ook de natuur. De puffins maken namelijk holletjes in de grond waar ze hun eieren broeden. Als je hier per ongeluk op gaat staan maak je hun huisje en eieren kapot.

Spot puffins in de zomermaanden bij Dyrhólaey

Waarom Dyrhólaey bezoeken?

Bekijk het uitzicht op onderstaande foto maar eens. Moet ik veel meer zeggen? Je kunt er vele vogels spotten, hebt uitzicht op de zwarte stranden en rotsformaties en aan de achterzijde zie je (bij goed weer) de Myrdalsjökull gletsjer.

Uitzicht op de Myrdalsjökull gletsjer vanaf Dyrhólaey

Wat meenemen naar Dyrhólaey?

Je kunt dichtbij de kliffen parkeren, waardoor je geen backpack met eten/drinken hoeft mee te nemen. Het kan er wel flink hard waaien, dus denk aan je windjack en/of regenjas. De wind maakt het ook vrij koud op de kliffen, dus ik raad je aan om een thermoshirt en fleecetrui aan te trekken. Dan kun je nog altijd wat uittrekken als het warm is. Wij waren er op een zonnige dag met 18 graden. Wat een geluk 🙂

Uitzicht op het zwarte strand bij Dyrhólaey

Geschiedenis Dyrhólaey

Dyrhólaey betekent letterlijk; Door Hill Island. Het is van vulkanische oorsprong en was ooit een eiland voordat het zich bij het IJslandse vasteland voegde. Vroeger noemden passerende zeelieden Dyrhólaey ‘Kaap Portland’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.