Zoals je misschien al weet wordt IJsland ook wel het land van vuur en ijs genoemd en dat is niet voor niets. Als je vanuit Nederland naar IJsland vliegt, kun je de gletsjers (bij helder weer) al zien vanuit het vliegtuig en de kans is groot dat je deze nog gaat bezoeken tijdens jouw reis. Ook barst er regelmatig een vulkaan uit in IJsland, zie je overal stomende valleien en kun je relaxen in de leukste warmwaterbronnen.

In 2021 én in de zomer van 2022 barstte de Fagradalsfjall vulkaan uit. Staat het bezoeken van een (actieve) vulkaan op jouw bucketlist? Lees dan snel verder en zet de Fagradalsfjall maar vast op je planning 😉 

Waar ligt de Fagradalsfjall vulkaan in IJsland?

De Fagradalsfjall vulkaan ligt op het Reykjanes schiereiland in het zuidwesten van IJsland. Vanaf het vliegveld Keflavík is het ongeveer 30 minuten rijden (34 kilometer). Vanaf de hoofdstad Reykjavík doe je er een klein uurtje over (56 kilometer). Het voordeel van deze vulkaan is dus dat hij heel dichtbij de hoofdstad en het vliegveld ligt en ook nog eens gemakkelijk te bereiken is.

De Fagradalsfjall ligt op het Reykjanes schiereiland

Hoe bereik je de Fagradalsfjall vulkaan?

Je kunt de Fagradalsfjall op twee manieren bezoeken, namelijk door er met je (huur)auto naartoe te rijden of door een excursie te boeken. Ik zal beide opties hieronder verder toelichten.

Met de auto

Als je van plan bent om Fagradalsfjall te bezoeken, is de auto een prima optie. Vanuit Reykjavik is het ongeveer een uurtje rijden naar dit spectaculaire gebied in IJsland. Zorg wel dat je een auto huurt die geschikt is voor de IJslandse wegen; sommige paden kunnen ruig zijn, vooral buiten de zomermaanden. Tip: als je via mijn linkje een auto huurt bij Blue Car Rental krijg je automatisch 5% korting!

Huur je auto met 5% korting bij Blue Car Rental

De route naar Fagradalsfjall is duidelijk aangegeven en de wegen zijn over het algemeen in goede staat. Vanuit Reykjavik pak je de weg 41 richting het zuidwesten. Deze volg je tot je bij de afslag naar weg 43 komt. Sla hier af en blijf deze volgen tot je de stad Grindavík bereikt. Vanuit Grindavík is het een korte rit naar de weg 427, die je langs de kust leidt en je uiteindelijk bij de parkeerplaats van Fagradalsfjall brengt. LET OP: in verband met recente vulkaanuitbarstingen is Grindavík en Fagradalsfjall op dit moment niet bereikbaar.

Houd rekening met veranderlijke weersomstandigheden en check altijd de weersvoorspellingen en wegcondities voordat je vertrekt. In IJsland kan het weer namelijk snel omslaan.

Met een dagexcursie vanuit Reykjavík

Als je liever niet zelf achter het stuur zit op weg naar Fagradalsfjall, is een georganiseerde dagexcursie vanuit Reykjavik een uitkomst. Deze tours zijn inclusief vervoer en vaak ook een gids die je alles vertelt over de vulkaan en de omgeving.

Je wordt opgehaald bij je accommodatie of een centraal punt in Reykjavik en na de excursie word je daar ook weer netjes afgezet. Zo hoef je je geen zorgen te maken over de route, het rijden op onbekende wegen of het vinden van een parkeerplaats.

Boek hier een dagexcursie naar de Fagradalsfjall en omliggende vulkanen.

Parkeren bij de Fagradalsfjall vulkaan

Er zijn twee parkeerplaatsen aanwezig in het gebied rondom deze vulkaan. Deze staan aangeduid als P1 en P2. Je vindt P1 in Google Maps als je zoekt op Geldingadalir parking P1. Je vindt P2 in Google Maps als je zoekt op Fagradalsfjall parking P2. Beide parkeerplaatsen zijn betaald parkeren. Dit kost je 1000 ISK (ongeveer €7) voor de hele dag. Je kunt dit online betalen (parka.is) of je scant de QR code bij de parkeerplaats. Op de parkeerplaatsen is cameratoezicht, dus je krijgt een boete als je niet betaald.

Overnachten in de buurt van de Fagradalsfjall vulkaan

Als je de Fagradalsfjall wil bezoeken zonder de hordes toeristen dan raad ik je aan om dit vroeg in de ochtend of in de avond te doen. Dit is het best mogelijk als je in de buurt doet overnachten, bijvoorbeeld in Gríndavík. Ik heb hieronder de leukste overnachtingen in de buurt van de Fagradalsfjall voor je op een rijtje gezet:

Waarom de Fagradalsfjall vulkaan bezoeken? 

In 2021, in 2022 én in 2023 barstte in dit gebied een vulkaan uit. Je kunt hier hiken met een prachtig uitzicht op het gigantische magma veld van gestolde lava. Als je ver genoeg doorloopt kun je ook de vulkaankrater zien die misschien nog aan het roken is. Je hebt ook een geweldig uitzicht op de zee. Het is een hele unieke ervaring om zo dicht bij een vulkaan te zijn. Ik vond het echt heel gaaf om de kracht van de natuur van zo dichtbij mee te maken.

Wat meenemen naar de Fagradalsfjall vulkaan?

Ik had de wandeling in oktober 2021 een beetje onderschat. Op het weerbericht stond; droog, zonnig en 13 graden. Ik trok mijn wandelkleding aan, maar besloot één laagje minder aan te trekken en had ook mijn gewone wandelbroek aan in plaats van mijn softshell broek. Dat was dus een hele slechte keuze haha.

Het weer tijdens deze wandeling kan snel omslaan en de wind is erg heftig omdat het zo dichtbij de kust is. De wandelpaden zijn erg uitdagend, waardoor je stevige wandelschoenen nodig hebt met enkelsteun. Daarnaast is het belangrijk dat je voldoende laagjes aantrekt. Begin met een thermoshirt, dan een fleecetrui en daarna een winddichte jas. Neem je regenjas en je regenbroek mee in je backpack.

Het is ook fijn om een warme IJslandse trui, ook wel Lopapeysa genoemd te kopen. Trek een thermo legging aan en daarover wandelbroek van softshell. Een muts en nekwarmer zijn ook geen overbodige luxe.

Wij begonnen met een mooi zonnetje, liepen een half uur later door dichte mist en zijn de hele terugweg door hevige regen en windstoten moeten lopen. Met de juiste kleding heb je minder hinder van het weer. In juli 2022 bezocht ik de vulkaan nogmaals. Toen was het 15 graden, zonnig en bijna windstil (wat vrijwel niet voorkomt haha). Ben je er dus van bewust dat je constant rekening moet houden met het veranderende weer 🙂

Trek warme, water- en winddichte kleding aan

De wandeling naar de Fagradalsfjall vulkaan

Er zijn drie verschillende wandelroutes beschikbaar die je leiden naar de uitbarsting van augustus ‘22 of naar die van 2021. Houd er rekening mee dat de paden een uitdagend terrein met grind, lavavelden, ongelijke grond en steile heuvels hebben. Als het weer slecht is heeft dit veel invloed op de conditie van de wandelpaden. Onderschat het weer in IJsland niet en bekijk voordat je gaat altijd safetravel.is.

Let op: het is niet toegestaan om op de lava te lopen! Dit is niet goed voor de natuur en daarnaast zeer onveilig, omdat je er doorheen kunt zakken en de magma onder deze harde ‘topcoat’ wel meer dan 500 graden is… 

Toeristen die lopen op een stomend lavaveld. Dit is verboden.

Wandelpad A

Dit wandelpad vertrekt vanaf P1. Je loopt hierbij naar de ‘nieuwe’ uitbarsting van augustus 2022. Vanaf de parking is het zo’n 6-8 kilometer enkel wandelen. Dit is afhankelijk van hoeveel je wandelt als je bij de vulkaan bent. 

Kaart van de wandelpaden en parkeerplaatsen bij de Fagradalsfjall uitbarsting

Wandelpad B

Wandelpad B is fysiek gezien heel zwaar, maar wel een stuk korter dan pad A. Het is een wandeling van zo’n 3,5 kilometer enkel. Het is een alternatief voor route A voor als er vulkaangassen over pad A worden geblazen. Deze route wordt echter zelden nog gebruikt. 

Wandelpad C

Wij wandelden vorig jaar over wandelpad C en hadden geparkeerd bij P2. Je kunt via dit pad binnen 2 kilometer naar de voet van het magma veld van 2021 wandelen. Ideaal dus als je weinig tijd hebt. Wij liepen vervolgens nog verder omhoog richting de vulkaankrater. Deze wandeling gaat vrij steil omhoog en is vanaf de parkeerplaats ongeveer 4 kilometer. Je doet hier gemiddeld 3-4 uur over. Gelukkig is de terugweg bergaf haha… 

Wandelpad C is vrij steil en zwaar

Helikoptervlucht over Fagradalsfjall

Een helikoptervlucht is een unieke manier om Fagradalsfjall te ervaren. Je krijgt niet alleen een adembenemend uitzicht van bovenaf, maar je bespaart ook veel tijd. Daarnaast is de wandeling erg zwaar, dus als je conditie wat minder is of je bent slecht ter been dan is dit een hele mooie manier om toch de vulkanen te kunnen zien. Boek hier een helikoptervlucht over de Fagradalsfjall.

Geologie Fagradalsfjall vulkaan

Het gebied van de Fagradalsfjall is onderdeel van het Krýsuvík vulkanische systeem op het Reykjanes schiereiland. Aan de uitbarsting van 19 maart 2021 ging een stressvolle tijd vooraf voor de inwoners van het schiereiland. Er waren namelijk duizenden kleine tot sterke aardbevingen. Een aardbeving met een kracht van 5,7 op de schaal van Richter trof het gebied nabij Mount Keilir op 24 februari 2021, waarna satelliet- en GPS-signalen wezen op een stijging van de grond.

Een toename van aardbevingen hoeft niet altijd te betekenen dat er een uitbarsting aanstaande is. De hoeveelheid aardbevingen namen echter kort voor de uitbarsting af, waardoor de uitbarsting voor veel professionals een verrassing was. Gelukkig was de ligging van de uitbarsting erg gunstig en raakten er geen mensen gewond. Er werd erg gevreesd voor de inwoners van het stadje Grindavik en ook voor de Blue Lagoon, die niet ver van de vulkaan verwijderd is. 

Op dit moment is het weer een roerige tijd in dit gebied. Door hevige aardbevingen werden de inwoners van Grindavík op 11 november ’23 geëvacueerd. Ook de Blue Lagoon werd gesloten. Dit allemaal door de dreiging van nieuwe uitbarstingen. De huizen en wegen in Grindavík zijn flink beschadigd met diepe scheuren en gaten. Het is nog even afwachten hoe de situatie zich verder gaat ontwikkelen.

In juli 2022 hadden we veel geluk met het weer

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

12 reacties op “Fagradalsfjall; bezoek deze nét uitgebarsten vulkaan!

    • Chayenne zegt:

      Hee Mirre,
      Ja je zou het zo niet zeggen, maar dat maakt het nog gevaarlijker.
      Vooral omdat veel mensen op de lava gaan lopen om er foto’s/video’s van te maken.
      Het is inderdaad heel gaaf daar 🙂

      • Donald Wever zegt:

        Januari 2022 deze plek bezocht. Helaas geen activiteit meer waar te nemen maar ook zonder lavastromen een heerlijke omgeving om te wandelen.

        • Chayenne zegt:

          Hee Donald,
          Het is inderdaad ook prachtig zonder een actieve uitbarsting. Vooral bovenaan de berg met het uitzicht op zee, zo mooi.
          Gaaf dat er sinds een weekje weer een uitbarsting bezig is en dat de inwoners er vooralsnog niet veel last van hebben…
          Hopelijk blijft dat zo en kunnen veel mensen van de uitbarsting genieten.

  1. Linda zegt:

    Dit lijkt mij zo gaaf! wij wilden hierheen toen de vulkaan net was uitgebarsten, maar Remco ging door z’n enkel en redde toen gewoonweg de vrij pittige wandeling niet. Baal nog steeds. Ook zonder rode lava ziet het eruit als de moeite waard!

    • Chayenne zegt:

      Hee Linda,
      Wat jammer dat jullie de Fagradalsfjall niet hebben kunnen bezoeken doordat je vriend door zijn enkel is gegaan.
      Gelukkig barsten er wel regelmatig vulkanen uit in IJsland en kunnen jullie wellicht gaan bij een volgende uitbarsting 🙂

    • Chayenne zegt:

      Hee Elisa,
      Wat jammer dat jullie deze vulkaan niet hebben bezocht. Je moet toch keuzes maken als je er bent, want je kunt niet alles zien.
      Wellicht als jullie nog eens terug zouden gaan. Het magma blijft er nog wel een paar duizend jaar liggen 😉

  2. Marcella zegt:

    Wauww, wat een gave plek om te bezoeken! Wij zijn in 2017 op het schiereiland geweest en bezochten er een vulkaan die al veel langer geleden uitgebarsten is. Was ook een heel bijzondere plek!

      • Astrid Rouw zegt:

        Hoi Chayenne,
        wat geweldig wat je hier laat zien. We zijn aan het oriënteren op IJsland, het lijkt ons geweldig.
        Is het begin juni al mogelijk om ook de binnenlanden in te gaan en niet alleen de buitenste ronde te maken?
        We willen zo’n 2 weken gaan .
        Groet, Astrid

        • Chayenne zegt:

          Hee Astrid, dankjewel voor het compliment. Ik kan jullie beloven dat IJsland niet zal tegenvallen, zolang je goed voorbereid bent 🙂
          Het is een beetje afhankelijk van het weer of de wegen naar de Hooglanden begin juni al open zijn, meestal is dat pas eind juni.
          Echter zijn er wel veel andere leuke wegen open in juni hoor. Je hoeft echt niet alleen op route 1 te blijven.
          Ik kan je bijvoorbeeld aanraden om een rondje op het schiereiland Snaefellsnes te maken, de Hraunfossar watervallen te bezoeken en het gebied Gjain. In het noorden zou je bijvoorbeeld de ‘ arctic coast way’ kunnen rijden en in het oosten de fjorden, zoals Seydisfjordur.
          Succes met orienteren en als je vragen hebt, stel ze gerust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *