Wist jij dat ik van 7 t/m 14 april 2024 een groepsreis begeleid naar IJsland? Ik zou het super leuk vinden als we samen IJsland kunnen verkennen! Klik hier voor meer informatie of stuur mij een berichtje via het contactformulier.

Wist je dat IJsland wereldwijd op nr. 1 staat als het gaat om de toepassing van herbruikbare energie? Ongeveer 90% van de IJslandse huizen geniet van een warm huis door middel van geothermische energie.

Wat is geothermische energie?

Geothermische energie is energie die wordt opgewekt uit aardwarmte. De aardwarmte kan gebruikt worden voor het verwarmen van gebouwen maar ook voor het verwekken van elektriciteit. Deze vorm van energiewinst is veel beter voor het milieu dan het gebruik van fossiele energiebronnen, zoals aardgas, steenkool en aardolie. Deze fossiele energiebronnen zijn namelijk niet hernieuwbaar en geothermische energie wel. Dit houdt in dat de fossiele brandstoffen op gaan raken als dit niet meer in de aardbodem te verkrijgen is. In Nederland wordt geothermische energie winning in verhouding nog weinig toegepast. Dit heeft te maken met het feit dat de olie- en gasprijzen veel lager liggen dan de prijs van geothermische energie. Het is namelijk heel duur om de leidingen naar de aardkern te leggen en vanuit daar verwarmd water terug omhoog te pompen. Daarnaast is IJsland erg vulkanisch en ligt de aardwarmte op veel plekken net onder of gelijk aan het aardoppervlak. In Nederland is dit niet het geval.

Geothermische centrales in IJsland

In IJsland zijn 5 geothermische centrales die stoom en water verwerken. De stoom wordt gebruikt voor het opwekken van elektriciteit en het water voor verwarming van de huishoudens. Er zijn rondom (actieve) vulkanen leidingen aangelegd op minimaal 2 km diepte. Hier zijn twee leidingen met pompen voor nodig. De ene haalt het water omhoog, de andere geleid het na gebruik terug, zodat het opnieuw kan opwarmen. Deze leidingen zorgen ervoor dat de huishoudens in de regio verwarmd worden. Wist je dat CV- ketels en boilers hierdoor niet voorkomen in de IJslandse huishoudens?

De Krafla energie centrale in noord- IJsland

Geothermische energie in IJsland

Weetjes Geothermische energie IJsland

  • IJsland haalt 99,96% van de energie uit hernieuwbare energie.
  • Reykjavík, de hoofdstad van IJsland, heeft het grootste stadsverwarmingssysteem ter wereld
  • De beroemde Blue Lagoon wordt volledig aangedreven door geothermische energie
  • IJsland heeft meer dan 600 warmwaterbronnen en 200 vulkanen
  • 5 van de grootste elektriciteitscentrales van IJsland zijn: Hellisheiði Power Station (303 MW), Nesjavellir geothermische krachtcentrale (120 MW), Reykjanes elektriciteitscentrale (100 MW), Svartsengi-krachtcentrale (76,5 MW), Krafla-krachtcentrale (60 MW) en de Þeistareykir elektriciteitscentrale (45 MW)

Op sommige plekken in IJsland is de grond zó ontzettend heet dat er zelfs stoom uit komt. Hier is de aardkorst heel erg dun en is er veel vulkanische activiteit in de omgeving. Als je in deze gebieden loopt, wordt het je zelfs wat heet onder je voeten. De heerlijke warmwaterbronnen en (kokend water!) spuitende geisers zijn dus op een volledig natuurlijke manier ontstaan. Deze vind je op de golden circle route.

Warmwaterbronnen in Haukadalur geothermisch gebied

Het is voor de IJslanders dus niet heel ingewikkeld om deze aardwarmte om te zetten in geothermische energie.

De IJslanders zijn erg innovatief in het gebruiken van aardwarmte. Zo zijn er sinds 1924 kassen waarin groente, fruit, aardappelen en zelfs bloemen geteeld worden. Hierdoor hoeven ze deze producten niet meer tegen een hoge prijs te importeren. Op de Fridheimar tomatenboerderij kun je heerlijke gerechten proeven van groente die door geothermische energie gekweekt is. De (all you can eat) tomatensoep met brood is heerlijk. Even lekker opwarmen hier.

Tomaten kweken door middel van geothermische energie

Geothermische energie; voor- en nadelen

Voordelen

Het grootste voordeel van de geothermische energie is dat deze herbruikbaar is. Dit houdt in dat de energie, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen, niet op kan raken. Ook is er weinig Co2 uitstoot bij het winnen van aardwarmte en zijn de lage kosten een groot voordeel. Voor aardwarmte betalen IJslanders ongeveer 650 euro per jaar voor een huis van 100m2. Hiervoor betalen we in Nederland ongeveer 1900 euro per jaar. En dan zijn ze in IJsland ook nog eens een stuk milieubewuster bezig.

Nadelen

Helaas zijn er ook nadelen bij het winnen van geothermische energie. Het diep boren kan ervoor zorgen dat de kans op aardbevingen toeneemt. Daarbij is het boren en aanleggen van leidingen en energiecentrales niet bepaald goedkoop. Denk maar aan kosten vanaf 1 miljard euro. Daarentegen zijn de kosten voor de aardwarmte voor de bewoners van IJsland dus zeer laag.

Kosten Geothermische energie IJsland

Ondanks dat IJsland een van de duurste landen ter wereld is, betalen de IJslanders geen hoge energierekeningen. Als we pech hebben zijn we in Nederland straks 600 euro per maand kwijt aan gas, water en licht. In IJsland is dit slechts 600 euro per jaar! Dat scheelt dus een hele hoop aan kosten.

Geothermische energie in de Westfjorden

In de Westfjorden van IJsland is geen vulkanische activiteit waar te nemen, omdat dit het oudste deel van de IJslandse landmassa is. Dit is ongeveer 16 miljoen jaar geleden gevormd en sindsdien weggeduwd van de Mid-Atlantische Rug. Hierdoor zijn de Westfjorden het enige deel van het land dat het water met elektriciteit moet verwarmen in plaats van met geothermisch verwarmd water.

Geothermische energie en de bevolking

Erg zuinig met de energie zijn de IJslanders trouwens niet. Zij gebruiken per persoon meer energie dan waar ook ter wereld. Dit heeft deels te maken met de vaak lage temperaturen en koude wind, waardoor de verwarming in de winter vaak dag en nacht volledig aanstaat. Het warme water is zo goedkoop in IJsland dat IJslanders bekend staan om hun lange douches. Als een ruimte te warm wordt, zullen IJslanders eerder geneigd zijn een raam open te zetten dan de verwarming lager te zetten. Dat terwijl wij in Nederland nu thuis zitten met de verwarming op 16 graden… Wat een contrast.

De IJslanders gebruiken deze vorm van energiewinning niet alleen voor het verwarmen van de huizen, maar ook voor het verwarmen van natuurbaden, zoals de Sky Lagoon in Reykjavík. In het noorden vind je de Mývatn natuurbaden en door het hele land heen vind je zwembaden die met aardwarmte verwarmd worden zodat je het hele jaar door kunt genieten van een duik in warm water!

Gek genoeg is er aan hitte dus geen tekort in IJS land 😉

Borrelende modderpoelen bij Geysir

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *