Grjótagjá… Als je het leest gaat er vast geen belletje rinkelen, maar de laatste jaren is dit toch een hele populaire bezienswaardigheid geworden. Wil je weten waarom en waar het ligt? Lees dan snel verder.

Wat is Grjótagjá?

Grjótagjá is een kleine grot die bekend staat om zijn natuurlijke warmwaterbron. Vroeger werd de grot gebruikt als een populair bad voor de lokale bevolking, maar na een uitbarsting van een nabijgelegen vulkaan in 1975 werd het water te heet om veilig te kunnen baden. De grot is ook bekend van de serie Game of Thrones. Jaaa dit is dé grot waar Jon Snow en Ygritte een romantische avond hadden.

De Grjótagjá grot in IJsland

Waar ligt Grjótagjá in IJsland?

Grjótagjá ligt in het noorden van IJsland aan de oostzijde van het Mývatn meer. Vanuit de stad Akureyri is het ongeveer 55 kilometer rijden richting het oosten. Vanuit Egilsstadir in het oosten van het land is het 165 kilometer rijden. Op onderstaande kaart zie je de precieze locatie van de grot.

Grjótagjá ligt in het noorden van IJsland

Hoe bereik je Grjótagjá?

Er zijn twee manieren om Grjótagjá te bereiken, namelijk met je huurauto of met een excursie. Ik zal beide opties hieronder voor je uitleggen.

Met de huurauto naar Grjótagjá

Als je een auto huurt, dan kun je Grjótagjá makkelijk bereiken. Ik huur zelf de auto altijd bij sunnycars, omdat je dan nooit voor extra kosten komt te staan en volledig verzekerd bent. Huur hier je auto bij sunnycars. In de zomermaanden is het ook erg leuk om een camper te huren. Dit kan bij Worldwide campers, waar je veel aanbieders kunt vergelijken. Huur hier je camper bij Worldwide campers.

Als je de ringweg rijdt richting het noorden dan kom je op een gegeven moment uit bij het Mývatn meer en het plaatsje Reykjahlid. In deze omgeving is zo ontzettend veel te doen! Als je zelf een auto hebt kun je dit allemaal op je eigen tempo ontdekken. Ga bijvoorbeeld ook naar de rotsformaties bij Dimmuborgir en wandel naar de Hverfjall krater. Bezoek in de avond de heerlijke Mývatn nature baths en nog zoveel meer!

Met een excursie naar Grjótagjá

Heb je geen huurauto, maar wil je Grjótagjá toch bezoeken? Dan is het ook mogelijk om het Mývatn meer te bezoeken met een excursie vanuit Akureyri. Tijdens deze excursie bezoek je Dimmuborgir, de Gjótagjá grot, de pseudokraters en geothermisch gebied Hverir. Boek deze excursie naar het Mývatn meer hier.

Wanneer Grjótagjá bezoeken?

In principe kun je Grjótagjá het hele jaar door bezoeken, al moet je soms rekening houden met de extreme weersomstandigheden in IJsland. De beste tijd om Grjótagjá te bezoeken is tijdens de zomermaanden, van juni tot augustus, wanneer het weer in IJsland het aangenaamst is. De dagen zijn langer en warmer, waardoor het makkelijker is om te wandelen en het landschap te verkennen. Houd er wel rekening mee dat deze periode ook de drukste toeristische periode is. Ik bezocht het Mývatn gebied en Grjótagjá begin oktober en dat was een stuk rustiger. Het was 0 graden en het sneeuwde af en toe.

De ingang is wat lastig te vinden als er geen toeristen voor je zijn. Op onderstaande foto zie je hoe de ingang eruit ziet. Als je de stenen omlaag loopt kom je uit in de grot.

De ingang van Gjótagjá grot is een beetje verstopt

Parkeren bij Grjótagjá

Als je bij Grjótagjá aankomt, kun je je auto parkeren op een nabijgelegen parkeerplaats. Parkeren hier is gratis. Je kunt de grot van twee kanten naar binnen. Het is ook leuk om hier een korte wandeling te maken. Op de achtergrond zie je de Hverfjall krater liggen.

Grjótagjá ligt direct naast de parking

Mag je zwemmen in Grjótagjá?

Na de scènes in de serie Game of Thrones, wilden veel toeristen in Grjótagjá komen zwemmen. Het is belangrijk om te weten dat het zwemmen in de grot niet is toegestaan vanwege de hoge temperaturen van het water. Het water kan namelijk wel boven de 60 graden zijn. Daarnaast is het gebied privé terrein en dient dit gerespecteerd te worden.

Overnachtingen bij Grjótagjá

Doordat er zo ontzettend veel te beleven valt in het Mývatn gebied, is het zeker aan te raden om hier 2-3 nachten te verblijven. Wij sliepen zelf 2 nachten aan de oostzijde van het meer. Ik heb hieronder de leukste overnachtingen in Myvatn voor je geselecteerd:

  • Vogafjos Farm Resort, waar wij twee nachten verbleven. Gelegen op 2,7 kilometer van Grjótagjá.
  • Dimmuborgir Guesthouse, gelegen aan de oostzijde van het Myvatn meer op 5 kilometer van Grjótagjá.
  • Aska Modern Cabin, gelegen aan de noordzijde van het Myvatn meer, dichtbij het stadje Reykjahlid. Gelegen op 5,3 kilometer van Grjótagjá.

Lees meer informatie over deze en andere leuke overnachtingen in Myvatn.

Zou jij Grjótagjá willen bezoeken?

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *