Háifoss is een prachtig verborgen juweeltje in IJsland. In deze blog vertel ik je meer over deze prachtige waterval; van hoe je er komt, parkeren en de waterval zelf.

Wat is Háifoss?

Háifoss is een hele mooie waterval in IJsland. Met een hoogte van 122 meter is het een van de hoogste watervallen van het land. De waterval bevindt zich in de prachtige Háifosskloof en wordt gevoed door de rivier de Fossá, die zich uitstrekt over de ruige IJslandse Hooglanden.

Háifoss is een van de grootste watervallen van IJsland

Waar ligt Háifoss in IJsland?

De Háifoss is gelegen in de regio Árnessýsla, ongeveer 130 kilometer ten oosten van de hoofdstad Reykjavík. De waterval is te vinden in het binnenland van IJsland, wat betekent dat het zich in de ruige en afgelegen Hooglanden bevindt. De Háifoss ligt in het westen van de Hooglanden. Op onderstaande kaart kun je de precieze ligging zien.

De Háifoss ligt in het westen van de Hooglanden

Hoe bereik je Háifoss?

Je kunt Háifoss op twee manieren bereiken, namelijk door een auto te huren of door een dagexcursie vanuit Reykjavík te boeken. Ik leg je hieronder beide opties uit. 

Met de auto

Om de Háifoss te bereiken raad ik je aan om een auto te huren. Je maakt namelijk een avontuurlijke tocht over onverharde wegen en dat vind ik zo mooi aan IJsland. Het is theoretisch mogelijk om hier naartoe te rijden met een gewone auto, maar dan moet je een flink stuk lopen. Een auto met vierwielaandrijving is dan ook het beste.

Ik raad je aan om een auto te huren bij Blue Car Rental. Tip: Als je via mijn linkje boekt bij Blue Car Rental, krijg je automatisch 5% korting!

Huur je auto met 5% korting bij Blue Car Rental

Vanuit het stadje Selfoss is het ongeveer 90 kilometer rijden naar Háifoss. Verlaat Selfoss in noordelijke richting op de ringweg (route 1). Na ongeveer 16 kilometer neem je de afslag naar route 30. Je volgt route 30 voor zo’n 20 kilometer, waarna je de afslag neemt naar route 32. Op route 32 blijf je dik 40 kilometer rijden totdat je de afslag ziet naar de gravelweg route 332. Er staat hier geen bord naar Háifoss aangegeven, maar wel een bord naar Laxargljúfur. Vanuit hier kom je na een paar honderd meter wel een bordje tegen waar Háifoss rechtsaf is en linksaf kun je naar Gjaín en Stöng (ook aanraders!). Vanuit hier rijd je nog 7 kilometer verder op route 332 waarna je de parkeerplaats bereikt. 

Met een excursie vanuit Reykjavík

Er is een dagexcursie vanuit Reykjavík waarbij je de Hjalparfoss en Háifoss waterval bezoekt. Daarna ga je verder naar het prachtige wandelgebied Landmannalaugar. Als laatste bezoek je nog een warmwaterbron

Parkeren bij Háifoss

Na de bumpy ride over de gravelweg kom je aan bij de kleine parkeerplaats. Je kunt hier gratis parkeren en er zijn geen faciliteiten aanwezig. Vanaf de parkeerplaats is het nog maar 5 minuten wandelen naar de waterval. 

Overnachten in de buurt van Háifoss

Aangezien Háifoss in de Hooglanden van IJsland ligt, zijn er geen overnachtingen echt dicht in de buurt. Ik heb de leukste en dichtstbijzijnde hieronder voor je op een rijtje gezet. 

Wat meenemen naar Háifoss?

Aangezien het maar een korte wandeling is van de parkeerplaats naar de waterval, hoef je geen heel overlevingspakket mee te nemen in je rugzak. Het is wel belangrijk om stevige wandelschoenen aan te trekken en een regenjas met regenbroek. Het weer in IJsland kan namelijk heel onvoorspelbaar zijn. Trek in de koudere maanden altijd een thermoshirt met fleecetrui aan onder je windjack. Als onderkleding doe ik altijd een thermo legging aan met een softshell wandelbroek.

Grannifoss

De Grannifoss staat ook wel bekend als de tweelingwaterval. Grannifoss ligt naast Háifoss in dezelfde kloof. Grannifoss is ongeveer 100 meter hoog, waardoor de waterval iets minder hoog is. De naam “Granni” betekent “de buurman” in het IJslands. De waterval heeft deze naam gekregen omdat het letterlijk de buurman van Háifoss is. 

Grannifoss rechts (mariejirousek, no changes, CC BY-NC-ND 2.0 DEED)

Geologie Háifoss

IJsland is en wordt gevormd door de beweging van de Noord-Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen die uit elkaar bewegen. De Háifoss kloof, waar de waterval zich bevindt, is ontstaan als gevolg van deze tektonische bewegingen en het langzame proces van erosie door de rivier de Fossá. Gedurende miljoenen jaren heeft de Fossá rivier het omringende gesteente uitgesleten en de kloof uitgesneden, waardoor de indrukwekkende kliffen zijn ontstaan die een spectaculair decor vormen voor de Háifoss waterval.

De kliffen van Háifoss bestaan voornamelijk uit basaltgesteente, dat ontstaat door afkoeling en stolling van lava na vulkaanuitbarstingen. Basalt is een veel voorkomend vulkanisch gesteente in IJsland en vormt een groot deel van het landschap.

Wat de waterval zelf betreft, stroomt de rivier de Fossá over de klifrand en valt neer in de diepte van de Háifosskloof. De vorming van de waterval wordt beïnvloed door de geologische structuren in het gesteente, zoals horizontale lagen en verticale breuklijnen. De erosie van de Fossá rivier blijft de kloof langzaam uitslijten, wat betekent dat de vorm van Haifoss en de omliggende omgeving in de loop van de tijd kunnen blijven veranderen.

De prachtige omgeving van Háifoss

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

2 reacties op “Háifoss; bezoek een van de hoogste watervallen in IJsland

  1. Yvonne zegt:

    Wat een natuurgeweld, die enorme waterval. Fijn dat je geen uren hoeft te lopen vanaf de parkeerplaats ook. Ik vind watervallen mooi, maar vaak geen enorme wandeling waard, omdat ik ook wel snel weer ben uitgekeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *