De Haifoss is een geweldige waterval in IJsland. Met een hoogte van 122 meter is het een van de hoogste watervallen van het land. De waterval bevindt zich in de prachtige Háifosskloof en wordt gevoed door de rivier de Fossá, die zich uitstrekt over de ruige IJslandse Hooglanden. Wil je meer weten over de Haifoss, hoe je er komt en waar je kunt parkeren? Lees dan verder. 

De Haifoss is een van de grootste watervallen van IJsland

Waar ligt Haifoss in IJsland?

De Haifoss is gelegen in de regio Árnessýsla, ongeveer 130 kilometer ten oosten van de hoofdstad Reykjavík. De waterval is te vinden in het binnenland van IJsland, wat betekent dat het zich in de ruige en afgelegen Hooglanden bevindt. De Haifoss ligt in het westen van de Hooglanden. Op onderstaande kaart kun je de precieze ligging zien van de Haifoss. 

De Haifoss ligt in het westen van de Hooglanden

Hoe bereik je Haifoss?

Je kunt Haifoss op twee manieren bereiken, namelijk door een auto te huren of door een dagexcursie vanuit Reykjavík te boeken. Ik leg je hieronder beide opties uit. 

Naar Haifoss met een huurauto

Om de Haifoss te bereiken raad ik je aan om een auto te huren. Je maakt namelijk een avontuurlijke tocht over onverharde wegen en dat vind ik zo mooi aan IJsland. Het is theoretisch mogelijk om hier naartoe te rijden met een gewone auto, al kan ik je een auto met vierwielaandrijving echt aanraden. Je hebt geen zin om hier in the middle of nowhere vast te komen zitten. Huur hier je (4×4) auto bij sunnycars, zodat je zorgeloos naar de Haifoss kunt rijden. 

In de zomermaanden is het ook erg leuk om een camper te huren. Dit kan bij Worldwide campers, waar je veel aanbieders kunt vergelijken. Huur hier je camper bij Worldwide campers.

Routebeschrijving naar Haifoss

Vanuit het stadje Selfoss is het ongeveer 90 kilometer rijden naar de Haifoss. Verlaat Selfoss in noordelijke richting op de ringweg (route 1). Na ongeveer 16 kilometer neem je de afslag naar route 30. Je volgt route 30 voor zo’n 20 kilometer, waarna je de afslag neemt naar route 32. Op route 32 blijf je dik 40 kilometer rijden totdat je de afslag ziet naar de gravelweg route 332. Er staat hier geen bord naar Haifoss aangegeven, maar wel een bord naar Laxargljúfur. Vanuit hier kom je na een paar honderd meter wel een bordje tegen waar Haifoss rechtsaf is en linksaf kun je naar Gjaín en Stöng (ook aanraders!). Vanuit hier rijd je nog 7 kilometer verder op route 332 waarna je de parkeerplaats bereikt. 

Naar Haifoss met een excursie vanuit Reykjavík

Er is een dagexcursie vanuit Reykjavík waarbij je de Hjalparfoss en Haifoss waterval bezoekt. Daarna ga je verder naar het prachtige wandelgebied Landmannalaugar. Als laatste bezoek je nog een warmwaterbron

Parkeren bij Haifoss

Na de bumpy ride over de gravelweg kom je aan bij de kleine parkeerplaats. Je kunt hier gratis parkeren en er zijn geen faciliteiten aanwezig. Vanaf de parkeerplaats is het nog maar 5 minuten wandelen naar de Haifoss. 

Overnachten in de buurt van Haifoss

Aangezien Haifoss in de Hooglanden van IJsland ligt, zijn er geen overnachtingen echt dicht in de buurt. Ik heb de leukste en dichtstbijzijnde hieronder voor je op een rijtje gezet. 

Wat meenemen naar Haifoss?

Aangezien het maar een korte wandeling is van de parkeerplaats naar de Haifoss, hoef je geen heel overlevingspakket mee te nemen in je rugzak. Het is wel belangrijk om stevige wandelschoenen aan te trekken en een regenjas met regenbroek. Het weer in IJsland kan namelijk heel onvoorspelbaar zijn. Trek in de koudere maanden altijd een thermoshirt met fleecetrui aan onder je windjack. Als onderkleding doe ik altijd een thermo legging aan met een softshell wandelbroek.

De Haifoss gedeeltelijk besneeuwd in november. Kleed je warm aan.

Grannifoss

De Grannifoss staat ook wel bekend als de tweelingwaterval. Grannifoss ligt naast Haifoss in dezelfde kloof. Grannifoss is ongeveer 100 meter hoog, waardoor de waterval iets minder hoog is dan Haifoss. De naam “Granni” betekent “de buurman” in het IJslands. De waterval heeft deze naam gekregen omdat het letterlijk de buurman van Haifoss is. 

De Haifoss (links) en zijn buurman de Grannifoss

Geologie Haifoss

IJsland is en wordt gevormd door de beweging van de Noord-Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen die uit elkaar bewegen. De Haifoss kloof, waar de Haifoss zich bevindt, is ontstaan als gevolg van deze tektonische bewegingen en het langzame proces van erosie door de rivier de Fossá. Gedurende miljoenen jaren heeft de Fossá rivier het omringende gesteente uitgesleten en de kloof uitgesneden, waardoor de indrukwekkende kliffen zijn ontstaan die een spectaculair decor vormen voor de Haifoss waterval.

De kliffen van Haifoss bestaan voornamelijk uit basaltgesteente, dat ontstaat door afkoeling en stolling van lava na vulkaanuitbarstingen. Basalt is een veel voorkomend vulkanisch gesteente in IJsland en vormt een groot deel van het landschap.

De prachtige omgeving van de Haifoss

Wat de waterval zelf betreft, stroomt de rivier de Fossá over de klifrand en valt neer in de diepte van de Háifosskloof. De vorming van de waterval wordt beïnvloed door de geologische structuren in het gesteente, zoals horizontale lagen en verticale breuklijnen. De erosie van de Fossá rivier blijft de kloof langzaam uitslijten, wat betekent dat de vorm van Haifoss en de omliggende omgeving in de loop van de tijd kunnen blijven veranderen.

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

2 reacties op “Haifoss; bezoek een van de hoogste watervallen van IJsland

  1. Yvonne zegt:

    Wat een natuurgeweld, die enorme waterval. Fijn dat je geen uren hoeft te lopen vanaf de parkeerplaats ook. Ik vind watervallen mooi, maar vaak geen enorme wandeling waard, omdat ik ook wel snel weer ben uitgekeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *