Deze watervallen zijn misschien niet zo populair als de Gullfoss, Skógafoss of Dettifoss, maar zijn in mijn ogen veel mooier! De Hraunfossar watervallen worden ook wel de lavawatervallen genoemd en dat is niet voor niets. Ze bestaan uit een reeks van honderden kleine watervallen die uit de lavavelden lijken te stromen en in de Hvítá-rivier stromen. Voor mij zijn dit één van de mooiste watervallen van IJsland en in deze blog ontdek je waarom!

Wat is Hraunfossar?

De naam “Hraunfossar” is afkomstig van het IJslandse woord “hraun,” wat “lava” betekent, en “fossar,” wat verwijst naar watervallen. Dus letterlijk vertaald betekent het “lava-watervallen,” wat perfect past bij de omgeving waarin ze te vinden zijn. Het water sijpelt namelijk door lava gesteente heen van duizend jaar oud!

De watervallen zijn ongeveer 12 meter hoog en verspreiden zich over een afstand van 900 meter. Overal waar je kijkt komen kleine watervallen uit het gesteente, wat zorgt voor een prachtig uitzicht.

Waar liggen de Hraunfossar watervallen in IJsland?

De Hraunfossar watervallen liggen in West-IJsland, in de buurt van de Langjökull-gletsjer en de Barnafoss watervallen. Ze zijn vanuit het dorpje Reykholt (in het westen) vrij gemakkelijk te bereiken. Vanuit Reykjavík is het bijna 2 uur rijden. Op onderstaande kaart zie je waar de Hraunfossar watervallen precies liggen.

De Hraunfossar watervallen liggen in het westen van IJsland

Hoe bereik je de Hraunfossar watervallen?

Je kunt deze watervallen op twee manieren bezoeken: met je eigen huurauto of met een begeleide excursie. 

Met de auto

Als je zelf de Hraunfossar watervallen wilt bezoeken, dan raad ik je aan om een auto te huren bij Blue Car Rental. Als je via mijn linkje boekt bij Blue Car Rental, krijg je automatisch 5% korting!

Huur je auto met 5% korting bij Blue Car Rental

Als je vanuit Reykjavik komt, dan neem je eerst de ringweg (route 1) richting Mosfellsbaer. Na ongeveer 70 kilometer op route 1 kun je rechts afslaan naar route 50. Na dik 30 kilometer vervolg je de weg naar route 518. Blijf deze weg voor 28 kilometer volgen totdat je uitkomt bij de Hraunfossar parking. Vanuit hier maak je met een half uurtje wandelen een mooie waterval naar de Hraunfossar en Barnafoss watervallen. 

Met een excursie vanuit Reykjavík

Als je niet beschikt over een huurauto, maar je deze watervallen wel wil bezoeken, dan is er ook een leuke excursie naar het westen van IJsland. Je vertrekt vanuit Reykjavík en bezoekt onder andere Deildartunguhver; de krachtigste warmwaterbron van Europa die alle mensen in de omgeving van energie voorziet!

Nadat je de Hraunfossar en Barnafoss watervallen hebt bezocht ga je verder naar Húsafell waar je traditionele IJslandse turfhuizen en misschien wel elfjes kunt zien. Vanuit Húsafell ga je met een 4×4 auto naar de Deildargil kloof, waar je de Langifoss waterval kunt zien.

Als laatste kun je heerlijk relaxen in de Canyon Baths. Dit zijn warmwaterbronnen in de Hringsgil kloof. Het is natuurlijk ook mogelijk om deze ‘silver circle’ route zelf te rijden, maar dan heb je wel een auto met vierwielaandrijving nodig.  Ben je helemaal enthousiast? Dan kun je deze dagexcursie naar het westen van IJsland hier boeken!

Wanneer de Hraunfossar watervallen bezoeken?

Je kunt de Hraunfossar watervallen het hele jaar door bezoeken, al moet je in de wintermaanden altijd rekening houden met het weer dat constant kan omslaan. Als je qua weer ‘safe’ wilt zitten dan kun je de watervallen het beste tijdens de zomermaanden bezoeken (juni t/m augustus). Tijdens deze maanden is het weer relatief mild en zijn de dagen langer, waardoor je meer tijd hebt om van de natuur te genieten. Bovendien zijn de wegen en paden in de omgeving gemakkelijker begaanbaar en zijn er meer toeristische voorzieningen beschikbaar.

In de winter zijn veel restaurants beperkt open of helemaal gesloten. Als je echter drukte wilt vermijden, dan loont het om in het voor- of najaar te gaan. Ik ben in april bij Hraunfossar geweest en vond het misschien nog wel mooier dan in de zomer. Bekijk dus vooral goed wanneer je zelf wilt gaan, de watervallen lopen toch niet weg 😉

Parkeren bij Hraunfossar

Bij de Hraunfossar watervallen is een ruime parkeerplaats beschikbaar voor bezoekers. Parkeren is gratis. Het parkeerterrein ligt op een korte loopafstand van de watervallen en er zijn borden die je de weg wijzen. Er is meestal voldoende parkeergelegenheid, maar in het hoogseizoen kan het erg druk zijn. Het beste is dan om er in de ochtend of avond naartoe te gaan. 

Overnachten in de buurt van de Hraunfossar watervallen

Wil je de drukte vermijden? Dan is het verstandig om in de ochtend of avond deze watervallen te bezoeken. Dit gaat het gemakkelijkst als je in de buurt doet overnachten. Daarom heb ik de leukste overnachtingen in de buurt van Hraunfossar watervallen hieronder voor je op een rijtje gezet:

Bezoek de Hraunfossar watervallen met zonsopgang of zonsondergang

Wat meenemen naar de Hraunfossar watervallen?

Als je het rondje wandelt naar Hraunfossar en Barnafoss dan is het belangrijk dat je je wandelschoenen met goede wandelsokken aantrekt. Je hoeft niet veel mee te nemen in je rugzak, omdat de wandeling maar kort is, maar neem altijd je regenjas en regenbroek mee. In IJsland weet je het maar nooit met het weer.

Ga je buiten het hoogseizoen? Dan is het waarschijnlijk erg koud en heb je een thermoshirt en een fleecetrui nodig onder je (wind)jas. Qua onderkleding raad ik je een thermo legging aan en een winddichte wandelbroekZorg ook voor winddichte handschoenen.

Waarom Hraunfossar bezoeken?

Er zijn meerdere redenen waarom je Hraunfossar zou moeten bezoeken:

  • Hraunfossar zijn uniek vanwege hun geologische oorsprong en het feit dat het water uit de lavavelden lijkt te stromen. Dit creëert een spectaculaire en unieke natuurlijke schoonheid die je nergens anders ter wereld zult vinden.
  • De watervallen zijn omgeven door prachtige landschappen met lavavelden, bossen en bergen, waardoor het een idyllische locatie is om te bezoeken en te genieten van de natuur. De watervallen zien er ook ieder seizoen anders uit door het veranderende landschap.
  • De watervallen zijn gemakkelijk toegankelijk met een korte wandeling vanaf de parkeerplaats, waardoor het een perfecte locatie is om te bezoeken voor mensen van alle leeftijden en ook als je niet zo lang kunt wandelen.

Geologie Hraunfossar

De Hraunfossar watervallen zijn uniek vanwege hun geologische oorsprong. De watervallen worden gevoed door ondergrondse rivieren die door poreuze lavastromen stromen die zijn ontstaan tijdens een uitbarsting van de vulkaan Langjökull. Deze uitbarsting vond ongeveer duizend jaar geleden plaats. Het water van rivieren komt op een aantal plekken naar de oppervlakte en stroomt dan langs de randen van de lavastroom. Hierdoor ontstaan er talloze kleine beekjes en watervallen in de Hvítá-rivier. De naam Hraunfossar betekent daarom ook “lavawatervallen” in het IJslands.

Barnafoss waterval

De Barnafoss waterval ligt dus een stukje verder achter de Hraunfossar watervallen. Barnafoss betekent kinderwaterval, omdat de legende zegt dat er hier ooit twee kinderen zijn verdronken..

Zou jij deze watervallen willen bezoeken? 🙂

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *