Wist jij dat ik van 7 t/m 14 april 2024 een groepsreis begeleid naar IJsland? Ik zou het super leuk vinden als we samen IJsland kunnen verkennen! Klik hier voor meer informatie of stuur mij een berichtje via het contactformulier.

Voordat ik deze vulkaankrater bezocht, had ik werkelijk geen idee hoe mega groot deze zou zijn. Toen ik eenmaal aan de voet stond wist ik dat mijn kuiten het zwaar gingen krijgen. In combinatie met de gierende wind en vrieskou was het een wandeling om nooit meer te vergeten. Wil jij meer weten over deze Hverfjall en hoe je er kunt komen? Lees dan verder.

Wat is de Hverfjall?

De Hverfjall (ook wel bekend als Hverfell) is een grote vulkaankrater in het noorden van IJsland. Het is een stratovulkaan, wat betekent dat hij een kegelvormige vorm heeft en steile hellingen. De stratovulkaan heeft explosieve, heftige uitbarstingen.

Hverfjall betekent ook wel hete bronnen berg. Hij is ontstaan tijdens een vulkaanuitbarsting ongeveer 2.500 jaar geleden. De krater heeft een bijna perfecte cirkelvorm en is 1 kilometer breed. Hverfjall is 312 meter hoog en als je bovenop staat is de krater zelf 140 meter diep met een klein bergje as in het midden. De rand van de krater is super steil en loopt bijna verticaal omhoog. Wat de Hverfjall uniek maakt, is dat de krater geen helling heeft.

De gigantische Hverfjall krater in IJsland

Waar ligt de Hverfjall in IJsland?

De Hverfjall krater is te vinden in het noorden van IJsland en ligt aan de oostzijde van het Mývatn meer. Je kunt de gigantische krater al van verre zien liggen. Vanuit de stad Akureyri is het 85 kilometer rijden en vanuit Egilsstadir in het oosten 170 kilometer. Vanuit Reykjavík is het bijna 500 kilometer rijden en je doet er meer dan 6 uur over als je niet stopt. Op onderstaande kaart kun je precies zien waar de Hverfjall ligt.

De Hverfjall krater ligt in het noorden van IJsland

Hoe bereik je de Hverfjall?

Je kunt de Hverfjall heel gemakkelijk bereiken, maar alleen als je een huurauto hebt. Ik ga ervan uit dat je een heel rondje over de ringweg maakt als je het Mývatn gebied wilt bezoeken. Hverfjall ligt slechts 2 kilometer van de ringweg verwijderd, waardoor je er makkelijk met de auto naartoe kunt en het ook weinig tijd kost. Als je een auto huurt, dan raad ik je dit aan bij sunny cars. Huur hier je auto bij sunnycars zodat je verzekerd en zorgeloos op pad kunt. In de zomermaanden is het ook erg leuk om een camper te huren. Dit kan bij Worldwide campers, waar je veel aanbieders kunt vergelijken. Huur hier je camper bij Worldwide campers.

Er zijn verschillende dagtrips vanuit Akureyri naar het Mývatn gebied, maar deze bezoeken helaas de Hverfjall krater niet. Je gaat dan wel naar de Godafoss waterval, de Mývatn Nature Baths, de Grjótagjá grot en het geothermische gebied Hverir.

Parkeren bij de Hverfjall

Er is een gratis parkeerplaats aanwezig bij de voet van de Hverfjall. Verder kun je tegen betaling gebruik maken van de toiletten.

Overnachten bij de Hverfjall

Er is zo ontzettend veel te doen in het noorden van IJsland dat het zonde is om er maar één dagje naartoe te gaan. Ik raad je aan om twee nachten rondom het Mývatn meer te overnachten, zodat je al het moois hier kunt ontdekken. Ik heb de leukste overnachtingen hieronder voor je op een rijtje gezet:

Overnacht bij Vogafjós farm resort aan het Mývatn meer

Wanneer de Hverfjall bezoeken?

Je kunt de Hverfjall in principe het hele jaar door bezoeken, maar de beste tijd om te gaan is in de zomermaanden wanneer de weersomstandigheden beter zijn. In de zomer is er meer daglicht, is het ‘warmer’ en zijn de paden naar de top van de krater in betere staat. Ik bezocht deze krater begin oktober en dat was echt prima te doen met het weer dat er toen was (1 graden en droog).

Als je van plan bent om de Hverfjall in de winter te bezoeken, moet je er rekening mee houden dat er sneeuw kan vallen en dat de paden glad en moeilijk begaanbaar kunnen zijn. Daarom is het belangrijk om goed voorbereid te zijn en de juiste kleding aan te trekken.

Wat meenemen naar de Hverfjall?

Als je de Hverfjall gaat bewandelen dan moet je rekening houden met het constant veranderende weer. Toen ik er was waaide het echt enorm hard, waardoor een windjack noodzakelijk is. Ik had mijn lopapeysa aan en dat was echt wel fris. Neem ook altijd een regenjas en een regenbroek mee in je rugzak, ook als het zonnetje nog zo lekker schijnt. Trek onder je windjack een thermoshirt aan met daarover een fleecetrui. Als het heel koud is trek ik zelfs 2 thermoshirts aan. Qua onderkleding heb je een thermo legging nodig en een wandelbroek, liefst van softshell. Je hebt echt stevige wandelschoenen nodig die tot over je enkel gaan, want het omhoog en omlaag lopen is niet gemakkelijk door de zanderige ondergrond. Zorg voor een fleece nekwarmer die je nek goed bedekt en die niet kan wegwaaien en zet uiteraard een muts op als het nodig is.

Kleed je warm aan als je naar de Hverfjall wandelt.

Waarom Hverfjall bezoeken?

Er zijn meerdere redenen waarom je de Hverfjall op je IJsland planning moet toevoegen.

Ontdek de geologie van een kegelvulkaan

De Hverfjall-krater is een indrukwekkende vulkanische formatie met een bijna perfect ronde vorm. Het is een van de grootste kraters in IJsland en heeft een steile rand die bijna verticaal omhoog loopt. Het beklimmen van de krater biedt een unieke gelegenheid om de geologische geschiedenis van IJsland te ervaren en te bewonderen.

Geniet van het uitzicht vanaf de top van Hverfjall

Vanaf de top van de Hverfjall-krater heb je niet alleen een prachtig uitzicht op de krater, maar ook over het Mývatn meer en het omliggende, stomende landschap. Wandelen naar de top van de berg Hverfjall is een populaire activiteit. Er zijn twee paden omhoog, een vanuit het noordwesten en de andere vanuit het zuiden. Het is verboden om andere routes te gebruiken of de paden te verlaten, vanwege de kwetsbaarheid van de natuur. De wandeling naar de rand duurt ongeveer 20 minuten en eenmaal boven wordt je beloond met een prachtig uitzicht.

Geniet van uitdagende wandelpaden

De Hverfjall biedt wandelpaden voor verschillende niveaus van wandelaars. Vanaf de parkeerplaats is het een relatief korte wandeling naar de top van de krater, maar het is een uitdagende en steile beklimming. Als je meer tijd hebt dan is het leuker om de wandeling vanaf Dimmuborgir te starten en zo naar de top van Hverfjall te gaan. Het hele rondje is iets meer dan 8 kilometer wandelen.

Geologie van de Hverfjall

De Hverfjall-krater is een vulkanische formatie die ongeveer 2500 jaar geleden is gevormd tijdens een explosieve vulkaanuitbarsting. De uitgestoten lava koelde door water vrijwel onmiddellijk af waardoor de ringvormige vulkaan vrijwel geheel uit tefra, as en fijn gruis is opgebouwd. Het is dus een zogenaamde tefrakrater, wat betekent dat het is gevormd door explosies van as en puimsteen die uit de krater zijn geworpen en zich op de grond hebben opgehoopt. Er zijn slechts twee andere van dit type vulkaan, namelijk Lúdent (ligt naast Hverfjall) en een kleinere in Hawaï.

Het startpunt van de wandeling naar de top van de Hverfjall

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

Een reactie op “Hverfjall; ontdek deze gigantische vulkaankrater in IJsland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *