Wil jij een natuurlijke ijsgrot binnen in een gletsjer bezoeken? Wat is een ijsgrot en waar kun je ze vinden? Lees snel verder om álles over ijsgrotten te weten te komen. 

De ijsgrotten in IJsland worden ook wel kristalgrotten genoemd, omdat het licht dat door het blauwe ijs schijnt op kristallen lijkt. Wist je dat maar liefst 11% van IJsland bedekt is met ijs? 8% hiervan ligt in het Vatnajökull National Park in het zuiden van IJsland. Hier kun je dus de meeste ijsgrotten vinden. 

Wat is een ijsgrot?

Een ijsgrot is een natuurlijk fenomeen dat in de winter in gletsjers wordt gecreëerd. Doordat het in de zomer warmer is, gaat de gletsjer smelten. Hierdoor maakt het smeltwater kanalen in het gletsjerijs en stroomt ijskoud water naar de gletsjer kern. Deze ijskoude rivieren vormen tunnels in de gletsjer. 

Er zijn verschillende ijsgrotten in IJsland waarvan de vorm en locatie elk jaar veranderen naarmate de gletsjer in de winter groeit en smelt in de zomer. Hierdoor is het niet verstandig om zonder begeleiding een ijsgrot te bezoeken.

Door de kou in de winter stopt de gletsjer met smelten, waardoor de rivieren met smeltwater stoppen met stromen. Hierdoor kun je in de holle tunnels lopen onder een dikke laag ijs. De gevormde tunnels zijn dan te zien in prachtige blauwe ijsgrotten. Er zijn ook gletsjergrotten die bedekt zijn met sneeuw of constant in de schaduw zijn. Hierdoor komt er geen zonlicht door het ijs heen en zal het ijs donkerder of zelfs zwart lijken. 

Wanneer een ijsgrot bezoeken?

Je kunt een ijsgrot alleen in de winter bezoeken, tussen oktober en eind maart. De rest van het jaar gaan de gletsjers smelten door de stijgende temperatuur. Hierdoor ontstaat er weer een stromende rivier met smeltwater, waardoor het niet veilig en heel glad is in de ijsgrot. Daarbij kunnen er ook gedeeltes van de ijsgrot instorten. 

Er zijn twee ijsgrotten in IJsland die je het hele jaar door kunt bezoeken. Dit zijn echter geen gletsjergrotten. 

Welke ijsgrotten bezoeken?

Laat ik even voorop stellen dat echt ALLE ijsgrotten fantastisch zijn. Ze hebben allemaal hun eigen unieke vormen en kleuren. Als je een ijsgrot wil bezoeken, kun je het beste kijken naar de locatie van de gletsjer en de soort grot dat je graag wil zien. 

Crystal ice cave  

Dit is de populairste ijsgrot van IJsland. Hij ligt in het Vatnajökull Nationale Park in het zuidoosten van IJsland. Deze ijsgrot wordt bedekt door de enorme Breidamerkurjökull gletsjer. De naam kristallen ijsgrot komt voort door de transparante blauwe en witte kleur van de grot. Je loopt wel 600 meter de gletsjer in. Door het doorzichtige ijs komt er zelfs zo diep nog voldoende licht de ijsgrot in. 

Crystal ice cave

Katla ijsgrot 

Deze ijsgrot is te vinden in de Kötlujökull gletsjer. Je kunt deze ijsgrot het hele jaar door bezoeken. De Katla ijsgrot is een geologisch wonder gemaakt van vuur én ijs. Deze lavagrot sluimert onder de Kötlujokull gletsjer en werd gevormd door de beruchte Katla-vulkaan.

Deze vulkaan is de actiefste van heel IJsland en barst gemiddeld iedere 50 jaar uit! De laatste keer was in 1918. Er zit dus weer een uitbarsting aan te komen… 

Langjökull ijsgrot

De Langjökull gletsjer is de op een na grootste van IJsland. Je kunt hier een natuurlijke gletsjergrot bezoeken, maar ook een kunstmatige ijstunnel. De natuurlijke ijsgrot is alleen toegankelijk in de winter en werd pas in 2018 ontdekt. Deze ijsgrot is een zwarte grot en is ook niet heel groot. Het grootste voordeel is dat deze ijsgrot dichtbij Reykjavík ligt en je deze activiteit kan toevoegen aan de golden circle route

De kunstmatige ijstunnel is door mensen uitgehouwen. Je kunt deze het hele jaar door bezoeken. Er is zelfs een kapel gecreëerd. 

Weetje: De kunstmatige tunnel is maar liefst 550 meter diep en het is de langste ijstunnel die door de mens gemaakt is. 

Langjökull kunstmatig aangelegde ijstunnel

Skaftafell ijsgrot

De mystieke Skaftafell ijsgrotten zijn te vinden onder de gletsjers van het Skaftafell Nationale Park. Dit is een andere kant van de Vatnajökull gletsjer. Je kunt deze ijsgrot alleen in de winter bezoeken tussen oktober en maart. De filmachtige landschappen van Skaftafell zijn gedurende duizenden jaren gevormd door krachtige vulkaanuitbarstingen en aardbevingen. Het park heeft een divers terrein met gletsjers, ijsgrotten, meren en valleien.

Skaftafell ijsgrot

Welke kleding draag je naar de ijsgrot?

Je raadt het waarschijnlijk al; in de ijsgrot kan het erg koud zijn. Kleed je dus warm en draag meerdere lagen kleding over elkaar heen. Vergeet ook je handschoenen en sjaal niet. Zorg dat je bovenste laag kleding waterbestendig (een goede regenjas). Draag geen jeans; nat is nat, en je broek wordt ook nog eens ijskoud. Trek ook goede wandelschoenen aan. 

Bij aanvang van de tour krijg je een veiligheidshelm en stijgijzers, zodat je niet uitglijdt. 

Perlan

Geen tijd om een echte ijsgrot te bezoeken? Ga dan naar het Perlan museum in Reykjavík en loop door de eerste ijsgrot die door de mensen gemaakt is. Hier leer je ook meer over de gletsjers van IJsland en de relatie met het broeikaseffect. Er zijn nog veel meer leuke dingen in Reykjavík te doen. 

Perlan museum

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *