Wat maakt het IJslandse paard zo geliefd? Waar kun je paardrijden in IJsland? Kom in dit artikel alles te weten over het IJslandse paard, ook wel de IJslander genoemd.

Het IJslandse paard is net zo lokaal in dit vulkanische land als de IJslandse bevolking en stamt af van het Europese oerpaard. Het paard kwam aan in IJsland met de allereerste schepen van kolonisten en is sindsdien een trouwe vriend en vitale dienaar gebleven. Het paard heeft daarom een speciale plaats in de harten van de mensen. Het IJslandse paard is opvallend nieuwsgieriger, intelligenter en onafhankelijker dan andere paardenrassen en is bij iedereen geliefd.

Uiterlijk IJslander

Je vindt het IJslandse paard in meer dan veertig officiële basiskleuren. Daarvan zijn zelfs meer dan honderd variaties bekend. De IJslandse bevolking gelooft dat de kleur van het paard zijn persoonlijkheid weerspiegelt. De schofthoogte is tussen de 130 en 150 centimeter. Hierdoor zou de IJslander officieel tot de pony’s behoren (zeg dat maar niet tegen de bevolking). Ze hebben in de wintermaanden een lange en warme vacht om zich warm te houden bij de extreme weersomstandigheden in IJsland. In de zomermaanden hebben ze een ‘normale’ korte vacht.

IJslanders zijn een van de puurste paardenrassen ter wereld, omdat ze nooit gekruist zijn met andere paardenrassen. Ze worden gemiddeld 40 jaar oud.

IJslandse paarden in de zomer

Geschiedenis IJslander

De allereerste paarden van dit ras kwamen tussen 860 en 935 na Christus aan boord van de Vikingschepen. Sindsdien heeft selectief fokken de IJslander gemaakt tot wat het nu is. In de loop van de jaren heeft het paard zich aangepast aan de omgeving, in de winter een dikke wintervacht die ze in de lente afwerpen. De IJslander kan tegen heftige weersomstandigheden, zoals regen en wind. Ze zijn zelfs in staat om gletsjerrivieren over te steken en kunnen ruige terreinen belopen.

Vroeger was de IJslander noodzakelijk in het voortbestaan van de bevolking. Het was namelijk hun enige manier van vervoer, naast de benenwagen. Daarnaast werd door de IJslander van alles vervoerd, waaronder de post, de oogst en zelfs zieke mensen. De IJslandse bevolking kon dus niet leven zonder dit paard. Het behoorde tot de eerste levensbehoeftes.

Op dit moment zijn er ongeveer 80.000 IJslanders in IJsland te vinden. Het is dus niet gek dat je ze overal tegenkomt. Vooral als je je bedenkt dat er maar 372.000 inwoners zijn. Dat betekent dat 1 op de 5 mensen in IJsland een IJslander heeft.

Waar vind je IJslanders in IJsland?

Je kunt de IJslanders langs de ringweg 1 in het hele land vinden. Ze zijn goed gewend aan het winterse weer. De meeste IJslanders worden op privé terrein gehouden, zoals boerderijen. Omdat deze paarden nog nooit roofdieren in hun natuurlijke omgeving hebben gehad zijn ze niet snel bang, waardoor ze goed benaderbaar en vriendelijk zijn. Denk er wel aan dat ieder paard een eigenaar heeft en zij het waarderen als je goed met de paarden omgaat. Geef ze ook niets te eten, ze hebben voldoende.

Overnachten op een boerderij met IJslanders

Er zijn ook veel pensions/guesthouses in IJsland die IJslanders hebben, waar je tegen betaling op kunt rijden. Hoe gaaf is het om een ritje te maken door de IJslandse natuur? Ik heb hieronder de leukste overnachtingen met IJslanders voor je op een rijtje gezet:

Wat maakt de IJslander zo speciaal?

Een van de meest opvallende eigenschappen van het IJslandse paard zijn de vijf gangen. Andere paardachtigen bezitten doorgaans de drie algemene gangen, namelijk stap, draf en galop. Het IJslandse paard heeft twee ‘extra’ gangen, namelijk tölt en telgang. De tölt is eigenlijk hetzelfde als stap, alleen veel sneller. In deze ‘versnelling’ heeft het paard geen zweefmoment. Er is dus altijd een voet aan de grond, wat het voor de ruiter een comfortabele gang maakt. In de telgang beweegt de IJslander twee benen aan één zijde tegelijk en wordt ook wel het vlieg ritme genoemd. Eerst gaan dus het rechter voor- en achterbeen tegelijk naar voren, dan het linker voor- en achterbeen. Hiertussen is een zweefmoment, waarbij alle benen even los komen van de grond. Ze kunnen zo een snelheid van 45 km per uur bereiken.

IJslander met veulen

Toerisme en de IJslander

Het IJslandse paard wordt in de huidige tijd beschouwd als een kameraad. Veel kinderen volgen paardrijlessen en er worden ook wedstrijden gehouden over het uiterlijk en de vaardigheden. Door de toename van het toerisme in IJsland worden er ook steeds meer excursies aangeboden, waarbij je op het IJslandse paard door de natuur kunt rijden.
Er wordt zelfs gezegd dat je als toerist de IJslandse natuur niet volledig ervaren hebt zonder op de rug van het paard gezeten te hebben.

Paardrijden geeft je de unieke kans om van de weg af te komen, terwijl je nog steeds de bergen trotseert en over gletsjerrivieren waant. Je verkent het land dus eigenlijk op dezelfde manier als de kolonisten dat honderden jaren geleden deden.

Je kunt op veel plaatsen in IJsland een ritje boeken op deze prachtige paarden. Bij grote touroperators kun je zelfs hele uitgebreide tours boeken, zoals een lange rit op zoek naar het Noorderlicht. Het is ook fantastisch om een ritje te maken tijdens de middernachtzon.

Boek hier een ritje op een IJslander.

Boek een ritje op een IJslander

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

2 reacties op “IJslander; maak kennis met het IJslandse paard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *