IJslands mos; je hebt er misschien al eens van gehoord of je ziet het staan op de ingrediënten van je hoestdrankje. Maar wat is het en waarom wordt het veel gebruikt in de gezondheidsindustrie? Je leest het allemaal in deze blog.

Wat is IJslands mos?

IJslands mos is een felgroene, struikachtige mos soort die voorkomt in arctische en gematigde gebieden, zoals IJsland, noord- Europa, Spitsbergen, Groenland en soms zelfs in Duitsland. Het is dus niet alleen een IJslands mos haha. De wetenschappelijke naam is Cetraria islandica. Het is geen echt mos, maar een korstmos. Dit betekent dat het een wisselwerking is tussen een schimmel en een alg of bacterie.

IJslands mos is een langzaam groeiende plant en kan zelfs eeuwen oud worden. Het groeit slechts een paar millimeter per jaar en vormt een dichte mat op de bodem van de grond. Je kunt je voorstellen hoe lang het nodig heeft om te herstellen als iemand het kapot trapt. IJslands mos is een hele kwetsbare plant, waarbij veranderingen in het milieu de groei al kan vertragen of zelfs stoppen. Daarom is het belangrijk om goed om te gaan met IJslands mos en het niet kapot te maken. Ga er dus niet op staan of lopen. Als je het van dichtbij bekijkt dan lijkt het een beetje op een blad van een boom of zeewier.

Details van IJslands mos

Waar komt IJslands mos voor in IJsland?

IJslands mos is bijna overal in IJsland te vinden. Het is een belangrijk onderdeel van de natuur in IJsland. Je kent de foto’s vast wel; prachtige watervallen of kloven met een dichte, groene omgeving. In sommige delen van IJsland, zoals in Thingvellir National Park, groeit IJslands mos in dikke tapijten die de bodem bedekken.

IJslands mos kan goed overleven in de barre weersomstandigheden van IJsland, zoals de koude temperaturen, de lange winters en de heftige wind. Wat mij opviel is dat het IJslands mos vooral in de buurt van vulkanische landschappen is te vinden. Het groeit vaak op eeuwenoude magma.

IJslands mos in Thingvellir National Park

IJslands mos geneeskracht

IJslands mos wordt vaak gebruikt vanwege zijn medicinale eigenschappen en wordt daarom als gezond gezien. Het bevat verschillende voedingsstoffen, waaronder koolhydraten, vezels, eiwitten, vitamine C, calcium, magnesium en ijzer, die belangrijk kunnen zijn als ondersteuning voor een gezonde voeding. Het vermindert slijm en legt een beschermend laagje in je keel en maag.

Vanwege geneeskrachtige eigenschappen, wordt IJslands mos al honderden jaren gebruikt als een hoestmiddel, als slijmoplossend middel en voor het verminderen van keelpijn. Hierdoor wordt het vaak gebruikt als een ingrediënt in hoestsiropen en keeltabletten. Daarnaast wordt het regelmatig gebruikt bij maagklachten en zijn er studies die zeggen dat IJslands mos een antibacteriële en antioxiderende werking heeft.

Let op: gebruik IJslands mos niet als vervanging voor een medische behandeling. Als je gezondheidsproblemen hebt, is het belangrijk om professioneel medisch advies in te winnen voordat je IJslands mos voor medische doeleinden gaat gebruiken. Het komt ook wel eens voor dat mensen allergisch zijn voor korstmossen.

Een lavaveld bedekt met IJslands mos

In welke producten wordt IJslands mos gebruikt?

Naast zijn medicinale toepassingen, wordt IJslands mos ook gebruikt als verdikkingsmiddel en stabilisator voor bijvoorbeeld yoghurt, ijs en pudding. Het heeft een zure, bittere smaak en wordt soms ook gebruikt als smaakstof voor thee en andere dranken. Ik heb in IJsland thee gekocht van Urta Islandica waar ook IJslands mos in zit. Het is lekker en het verzacht de keel.

Thee met IJslands mos

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *