Als je wel eens plaatjes van IJsland hebt gezocht, dan heb je deze berg vast en zeker voorbij zien komen, bijvoorbeeld met het noorderlicht of een mooie zonsondergang. Als Harry Potter fan vind ik hem ook heel erg op de sorteerhoed lijken haha. Wil jij meer weten over deze schitterende berg en waar je hem kunt vinden? Lees dan snel verder.

Wat is Kirkjufell?

Kirkjufell staat bekend als de “Kerkberg” vanwege zijn herkenbare vorm. Het is een populaire bestemming voor fotografen en toeristen vanwege de prachtige omgeving en het feit dat het de meest gefotografeerde berg in IJsland is.

Waar ligt Kirkjufell in IJsland?

De Kirkjufell berg is te vinden in het noorden van het schiereiland Snæfellsnes. Vanuit de hoofdstad Reykjavík is het 180 kilometer rijden. De Kirkjufell ligt naast het stadje Grundarfjördur, waar ik de lekkerste hotdog van IJsland at! Hij ligt ten oosten van de Snaefellsjökull; de enige gletsjer op het schiereiland. Op onderstaande kaart kun je de precieze locatie zien.

De Kirkjufell ligt op het schiereiland Snaefellsnes

Hoe bereik je de Kirkjufell?

Kirkjufell is te bereiken met je eigen huurauto of via een georganiseerde dagtour naar Snæfellsnes. Ik zal beide opties hieronder toelichten.

Met de auto

De handigste manier om naar het schiereiland Snæfellsnes te gaan, is door een auto te huren en er zelf naartoe te rijden. Als je reist tussen mei en september, is een gewone auto voldoende. Echter, als je tussen oktober en eind april gaat, is het aan te raden een auto met vierwielaandrijving te nemen vanwege de aanwezigheid van grindwegen op Snæfellsnes en het onvoorspelbare weer in die periode.

Tip: als je via mijn linkje een auto huurt bij Blue Car Rental krijg je automatisch 5% korting!

Huur je auto met 5% korting bij Blue Car Rental

Met een dagtour vanuit Reykjavík

Je kunt vanuit Reykjavík een dagtocht maken naar Snæfellsnes om de highlights te bezoeken, waarbij je natuurlijk ook deze Kirkjufell berg bezoekt. Verder bezoek je onder andere de Saxhóll krater, Arnarstapi, de zwarte Budakirkja kerk en het Ytri Tunga zeehondenstrand. Je kunt hier een dagtocht naar Snaefellsnes boeken.

Wanneer de Kirkjufell bezoeken?

In juli ben ik vanuit Reykjavík één dag naar Snæfellsnes geweest en het weer was toen erg mooi (15 graden met zon). Dan is een dagtocht goed te doen, maar houd er rekening mee dat je vrij laat terug in je hotel in Reykjavík gaat zijn. Ga je tussen eind september en begin mei? Dan raad ik je aan om een of meerdere overnachtingen op Snaefellsnes te boeken. Zo heb je meer tijd om al het moois van dit schiereiland te bezoeken, want er is zoveel te zien en te doen!

Parkeren bij de Kirkjufell

In oktober 2021 was parkeren hier nog gratis, maar in juli 2022 was dat niet langer het geval. Er bevindt zich een ruime parkeerplaats tussen de berg en de waterval. De parkeerkosten bedragen 700 ISK en kunnen online worden betaald. Let op: er zijn camera’s die controleren of je daadwerkelijk hebt betaald, dus vergeet dit niet.

Overnachtingen nabij de Kirkjufell

Ben jij helemaal enthousiast over deze Kirkjufell berg en over het schiereiland Snaefellsnes? Dan raad ik je aan om hier twee nachten te verblijven. Zo kun je heel vroeg de zonsopkomst bekijken of ‘s nachts het noorderlicht (september-maart). Ik heb hieronder de leukste overnachtingen geselecteerd:

Mocht je meer informatie willen over hotels/guesthouses op Snaefellsnes dan kun je ook mijn blog lezen over de 5 leukste overnachtingen op het schiereiland Snaefellsnes.

Waarom de Kirkjufell bezoeken

Dit is de meest gefotografeerde berg van IJsland en dat is natuurlijk niet voor niets. Hij overtreft zelfs de Vestrahorn in het oosten! De berg met zijn watervallen zijn het icoon van dit schiereiland. De Kirkjufell is een 463 meter hoge berg met een speciale vorm. Het betekent letterlijk kerkberg al vind ik hem dus meer op een tovenaarshoed lijken.

Er zijn veel mensen die denken dat Kirkjufell een vulkaan is, maar dat is het niet. De omgeving rondom de berg is geweldig (zie foto) en aan de voorkant vind je een mooie waterval die je foto’s helemaal compleet maakt. Daarnaast is de berg ook beroemd geworden na zijn verschijning in de serie Game of Thrones. Moet ik nog meer zeggen?

De Kirkjufellsfoss

De watervallen die achter de parkeerplaats liggen heten Kirkjufellsfoss. Ze zijn misschien niet zo spectaculair als de Skógafoss of Bruarfoss, maar met het uitzicht op de berg zijn ze net zo magisch. Onderstaande foto werd gemaakt met een sluitertijd van 0.5 seconden, ISO100 en F25.

De Kirkjufellsfoss waterval met lange sluitertijd

Wat meenemen naar de Kirkjufell?

Omdat je de foto’s van de waterval en de berg al na slechts 2 minuten wandelen kunt maken, hoef je niet veel mee te nemen. Houd er echter rekening mee dat het terrein mogelijk erg modderig is, dus het is aan te raden stevige wandelschoenen te dragen. Als je die prachtige foto’s met een ‘silky smooth waterval’ zoals hierboven wilt vastleggen, heb je een camera nodig waarmee je de sluitertijd kunt aanpassen. Om onscherpe foto’s te voorkomen, is een statief noodzakelijk.

Hoe is de Kirkjufell ontstaan?

De Kirkjufell is een stapeling van meerdere lagen sedimentair gesteente. Aan de basis van de berg vind je Tertiaire Lava. Daar bovenop wisselt het af tussen zandsteen en kwartaire lava. De top van de Kirkjufell is gemaakt van tufsteen. Tijdens de laatste ijstijd heeft erosie de top zo gevormd. De zijkanten van de berg zijn zo steil, omdat het een hoge rots was die tussen twee gletsjertongen werd gedrukt. Deze gletsjers zijn na de ijstijd gesmolten en de berg is in deze vorm overgebleven.

Wandelen op de Kirkjufell

Je zou het misschien niet verwachten, maar het is mogelijk om de Kirkjufell op te wandelen. Dit is een zware wandeling en er zijn helaas al meerdere fatale ongelukken geweest… Daarom zou ik het alleen aanraden in juli en augustus, als het weer goed is. De wandeling is niet voor bangerikken en mensen met hoogtevrees. Ga niet op pad bij regen of sterke wind. Het duurt ongeveer 90 minuten om de berg omhoog te wandelen bij goed weer. Dit geldt ook voor de weg naar beneden.

Ben extra voorzichtig als je deze wandeling maakt en zorg voor stevige wandelschoenen met een goed profiel. Trek ook een thermoshirt aan met een fleecetrui erover. Op deze hoogte is een windjack ook echt een aanrader en sluit indien nodig af met een regenjas voor als er tussendoor wat druppels vallen. Trek een thermolegging aan onder je wandelbroek en neem een regenbroek mee in je backpack.

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *