De middernachtzon is een natuurverschijnsel waarbij de zon om middernacht zichtbaar is in de poolcirkel. Dit natuurlijke fenomeen wordt veroorzaakt door de kanteling van de aardas, waardoor er langere uren zonlicht zijn op de hogere breedtegraden, zoals in IJsland.

Hoe ontstaat de middernachtzon?

Tussen april en september is het noordelijke deel van onze aarde in de richting van de zon gekanteld. Dit in tegenstelling tot het zuidelijke deel, die dan juist van de zon af gekanteld is.

Hierdoor is het in de maanden juni, juli en augustus zomer op het noordelijke halfrond, terwijl het op het zuidelijke halfrond dan juist winter is.

Het contrast van deze kanteling naar de zon toe en er vanaf is het grootste op de noord- en zuidpool. Beide polen hebben gedurende 6 maanden constant zonlicht, waarna er 6 maanden volledige duisternis volgt. Je zaklamp is dan dus je beste vriend 😉

Waar kun je de middernachtzon zien?

IJsland is niet het enige land ter wereld waar dit natuurfenomeen kunt zien. In alle landen ten noorden van de poolcirkel en ten zuiden van de Antarctische cirkel kun je de middernachtzon tussen mei en augustus. Je kunt de middernachtzon dus zien in Noorwegen, Finland, Rusland, Groenland, Zweden en Alaska.

Wanneer kun je de middernachtzon zien?

In onderstaand schema zie je een richtlijn van het verschijnen van de middernachtzon in de zomermaanden. Staat dit natuurfenomeen op je bucketlist? Dan kun je het beste in juni of juli naar IJsland reizen. Want dan is het bijna 24 uur licht overdag!

De langste dag van het jaar is rond 21 juni. Op die dag gaat de zon in Reykjavík net na middernacht onder en komt deze net voor 3 uur ‘s ochtends weer op.

15 april Zonsopgang: 6:00 Zonsondergang: 21:00 Daglicht: 15 uur
15 mei Zonsopgang: 4:15 Zonsondergang: 22:35 Daglicht: 18.5 uur
15 juni Zonsopgang: 3:00 Zonsondergang: 00:00 Daglicht: 21 uur
15 juli Zonsopgang: 3:40 Zonsondergang: 23:25 Daglicht: 19.75 uur
15 augustus Zonsopgang: 5:15 Zonsondergang: 21:45 Daglicht: 16.5 uur
15 september Zonsopgang: 6:50 Zonsondergang: 19:55 Daglicht: 13 uur

Georganiseerde reizen naar de middernachtzon

Middernachtzon special IJsland

Deze 8-daagse fly & drive vakantie van Voigt travel laat je het noorden van IJsland tot in de puntjes ontdekken. De reis is beschikbaar in juni en juli, omdat dan natuurlijk de middernachtzon te zien is in IJsland. Je hebt ook de mogelijkheid om excursies bij te boeken, zoals een walvis safari.

Boek deze reis naar het noorden van IJsland bij Voigt travel.

Farm stay IJsland fly & drive

Wil jij heel IJsland ontdekken en verblijven onder de locals? Dan is deze 15-daagse reis van Voigt travel perfect voor je! Tijdens deze 2-weekse rondreis verblijf je op boerderijen waar je het echte IJslandse boerenleven ervaart. De locals nemen je graag mee in hun leven op het land en vertellen je met passie over de highlights in de omgeving. Je rijdt zelf het hele land rond en kunt genieten van de middernachtzon, papegaaiduikers en walvissen.

15-daagse reis waar je verblijft op boerderijen

Slapen tijdens de middernachtzon

De lange heldere dagen zijn geweldig om zoveel mogelijk activiteiten te ondernemen in IJsland, zodat je niks mist van dit prachtige land. De middernachtzon kan het kan slapen helaas een beetje lastig maken. Die eerste paar dagen in IJsland zal je biologische klok een beetje op hol slaan. Gelukkig is er in IJsland voor ons maar 1 uur tijdsverschil (in de zomermaanden), waardoor ons ritme gelijk blijft. Hoewel het leuk is om het fenomeen van het eindeloze daglicht te ervaren, wil je toch graag wat slapen, zodat je de volgende dag weer fris en fruitig bent voor de volgende avontuurlijke dag in IJsland. Ben jij een lichte slaper of ben je gewend om altijd in het donker te slapen? Vergeet dan je slaapmasker niet en kijk naar overnachtingen waar je een donker gordijn of rolluik hebt. Probeer ook iedere dag ongeveer rond dezelfde tijd op te staan en naar bed te gaan. You’ll thank me later 😉

Gezien het in juni, juli en augustus vaak heel druk en toeristisch is in IJsland, zijn er ook genoeg mensen die het dag- nachtritme volledig omgooien. Hierdoor kunnen ze in alle rust naar de populairste plekjes, zonder dat daar een massa van toeristen bij staat. Zorg dan wel dat je voldoende eten en drinken bij je hebt, want de supermarkten zijn dan natuurlijk dicht. Voordeel; je hebt altijd een zonsondergang op je foto’s.

Je kunt tijdens de middernachtzon ook tours boeken, waarbij je ‘s nachts de golden circle route rijdt, walvissen kunt spotten of papegaaiduikers kunt zien. Het is ook mogelijk om een ritje op echte IJslandse paarden te maken.

Waar kun je de mooiste foto’s maken van de middernachtzon?

Met zoiets moois als de middernachtzon hoef je niet lang te zoeken naar een mooie plek om het te zien. Of je nu in de stad bent of op het strand ,terwijl je de vurige zon langzaam onder de horizon ziet zakken. Er zijn echter een paar plekjes waar je zo’n mooie foto’s kunt maken; die wil je per direct op canvas laten drukken.

Godafoss waterval

Deze super populaire waterval in het noorden van IJsland is extra speciaal met de middernachtzon op de achtergrond. Godafoss betekent letterlijk: waterval van de goden. Waan je in een echte droomomgeving en vergeet je regenjas niet. De spray van de waterval maakt je flink nat, dus ook als het heerlijk weer is.

Bezoek de Godafoss waterval

Kirkjufell berg

De Kirkjufell berg is gelegen op het schiereiland Snaefellsnes in het zuidoosten van IJsland. De berg komt je waarschijnlijk bekend voor uit Game of Thrones. Daar is ‘ie helemaal ondergesneeuwd, maar ook in de zomer is de Kirkjufell een prachtig gezicht. De middernachtzon maakt het nóg mooier. De waterval aan de voorzijde van de berg maakt dit echt een sprookjesachtig gezicht.

De Kirkjufell berg tijdens de middernachtzon

Grotta vuurtoren

Dit is dé perfecte plek in de buurt van Reykjavík om de middernachtzon én het noorderlicht (tussen oktober en april) te spotten. Maak een prachtige wandeling over het strand en geniet van de kleuren van de middernachtzon. Je bereikt de vuurtoren vanuit het centrum te voet, met een taxi of je eigen huurauto. Tip: huur je auto bij sunnycars zodat je zorgeloos en verzekerd op pad gaat. Lees meer informatie over het huren van een auto in IJsland.

Jökulsárlón gletsjermeer

Met glinsterende ijsblokken die ronddrijven en een zwart zandstrand om langs te wandelen, is deze stop op elk moment van het jaar een must. Het Jökulsárlón gletsjermeer ligt in het zuiden van IJsland. Dichtbij ligt diamond beach waar de ijsblokken aanspoelen op het zwarte strand. Bezoek het gletsjermeer tijdens de nachturen. Je zult dan niet alleen genieten van het gebied met veel minder bezoekers, je ziet ook hoe de middernachtzon weerkaatst op het glinsterende ijs.

Tip: Bezoek het gletsjermeer in het tweede weekend van augustus en geniet van een vuurwerkshow boven het meer.

Het Jökulsárlón gletsjermeer

In een warmwaterbron in IJsland

Wil je lekker ontspannen in de avonduren en heb je geen zin meer om te gaan rijden? Geniet dan van de middernachtzon vanuit de hottub van je overnachtingsplek. Een wijntje en wat hapjes erbij en je hebt dé perfecte avond. Het is ook leuk om de middernachtzon vanuit een natuurlijke warmwaterbron te beleven, bijvoorbeeld in de Reykjadalur hete rivier.

De middernachtzon in IJsland

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *