Midges; ik had er eigenlijk nog nooit van gehoord voordat ik naar IJsland toe ging. Ik zag wel eens langskomen op social media dat IJsland een van de weinige landen is waar geen muggen voorkomen. Ideaal toch? Of is het een fabeltje? In deze blog vertel ik je meer over midges, waar ze voorkomen in IJsland en hoe je ze kunt vermijden.

Wat zijn midges?

Midges zijn kleine insecten die voorkomen in verschillende delen van de wereld, waaronder IJsland. Ze behoren tot de familie van de vliegen en worden vaak verward met muggen vanwege hun uiterlijk en de overlast die ze kunnen veroorzaken. Midges zijn echter kleiner dan muggen en hebben meestal een kortere levensduur.

In IJsland zijn midges vooral actief tijdens de zomermaanden, wanneer de temperatuur stijgt en er meer voedselbronnen beschikbaar zijn. Ze overleven goed in vochtige omgevingen, zoals moerassen, meren en rivieren. Midges worden aangetrokken door licht en warmte, dus ze kunnen vooral ‘s avonds en ‘s nachts een probleem vormen voor reizigers. Al kom je ze overdag ook veel tegen op plekken in IJsland waar veel stilstaand water is en weinig wind.

De Chironomidae; de niet-bijtende midge in IJsland

Soorten midges in IJsland

Er zijn verschillende soorten midges die voorkomen in IJsland. De meest voorkomende soorten zijn de Simuliidae en de Chironomidae.

 • De Chironomidae, staat ook wel bekend als de niet-bijtende midge. Ze zijn echter nog steeds vervelend vanwege hun zwermgedrag. Deze midges komen vooral voor bij meren. Ik kwam deze soort veel tegen bij het Thingvallavatn meer en toen ik naar de Reykjadalur hete rivier wandelde.
 • De Simuliidae, ook wel bekend als de Highland midge, is een soort zwarte vlieg die vooral voorkomt in de hooglanden van IJsland. Deze midges kunnen helaas bijten en dat veroorzaakt jeuk.
De Simuliidae; de bijtende highland midge

Waar in IJsland komen midges voor?

Midges komen voor in verschillende delen van IJsland, voornamelijk in vochtige en windstille gebieden (meren en rivieren). Ze zijn vooral actief tijdens de zomermaanden (juni-begin september) wanneer de temperatuur stijgt en er meer voedselbronnen beschikbaar zijn. Als je ze echt wil vermijden dan is dit best goed mogelijk. Ze hebben zich nog niet naar alle delen van IJsland verspreid en hebben tot nu toe de hoofdstad Reykjavík gespaard. Ze komen veel voor in Fljótshlíð, Zuid-IJsland, in West-IJsland en in de Eyjafjörður-fjord, Noord-IJsland, inclusief de stad Akureyri.

Waarom zijn midges zo vervelend?

Midges kunnen behoorlijk vervelend zijn, omdat ze vaak in grote getallen om je heen vliegen. Ik houd sowieso niet van insecten die rondom mijn hoofd vliegen en bij de midges moet je ook goed opletten dat je ze niet inademt of in je ogen krijgt. Ik heb echt veel met mijn zonnebril opgelopen zodat ik tenminste normaal kon kijken.

Hoewel midges geen ziektes verspreiden, jeuken de beten van de Highland midge wel erg. Dit kan het plezier van buitenactiviteiten zoals wandelen, kamperen en vissen verminderen. Het is vooral frustrerend wanneer je ‘s avonds of ‘s nachts buiten bent en ze in grote aantallen rond je heen zwermen. Het kan dan moeilijk zijn om te ontspannen en te genieten van het prachtige IJsland. Het is belangrijk om te weten hoe je midges kunt vermijden en wat je kunt doen als je toch gebeten bent.

Hoe kun je midges vermijden in IJsland

Midges kunnen dus behoorlijk vervelend zijn, maar gelukkig zijn er een aantal manieren om ze te vermijden en jezelf te beschermen tegen hun beten. Hier zijn een paar tips:

Draag beschermende kleding

Bedek jezelf zo veel mogelijk door lange mouwen, lange broeken en sokken te dragen. Midges kunnen namelijk niet door je kleding heen bijten. Gelukkig is het weer in IJsland meestal niet zo warm dat je in t-shirt en korte broek wilt lopen. Het is ook handig om een muggenhoed mee te nemen. Het ziet er misschien gek uit, maar in de zomer lopen echt veel toeristen hiermee rond in IJsland haha.

Gebruik insectenwerende middelen

Breng een insectenwerend middel aan op je huid. Kies voor een middel dat 50% DEET bevat, aangezien dit effectief is tegen midges. Vergeet niet om het regelmatig opnieuw aan te brengen, vooral als je veel zweet of in het water bent geweest.

Vermijd gebieden met veel midges

Als je de midges echt helemaal wil vermijden dan zou ik eerlijk gezegd tussen september en mei naar IJsland gaan. Het is zonde om in de zomermaanden plekken te skippen waar midges voorkomen, zoals Thingvellir National Park en het Myvatn gebied.

Blijf binnen tijdens piektijden

Midges zijn vooral actief tijdens de schemering en ‘s nachts. Als je echt geen last wilt hebben van midges, kun je ervoor kiezen om binnen te blijven tijdens deze tijden. Zo voorkom je dat je wordt lastiggevallen door deze kleine beestjes.

Wat doen als je gebeten bent door midges?

Als je gebeten bent door midges, zijn er een paar dingen die je kunt doen om de jeuk en irritatie te verminderen. Ten eerste is het belangrijk om niet te krabben, hoe moeilijk dat ook kan zijn. Krabben kan wondjes veroorzaken en leiden tot infecties.

Probeer de jeuk te kalmeren door een anti-jeuk crème of lotion aan te brengen. Er zijn ook speciale middelen verkrijgbaar die specifiek gericht zijn op het verzachten van de jeuk veroorzaakt door midge beten. Daarnaast is het belangrijk om de beten schoon te houden en te voorkomen dat ze geïnfecteerd raken. Ik gebruik hiervoor altijd een ontsmettend middel met alcohol. De beten van midges genezen vanzelf binnen een paar dagen tot een week.

Populaire midge-vrije locaties in IJsland

Als je liever geen last hebt van midges tijdens je (zomer) reis naar IJsland, zijn er gelukkig ook genoeg plekken waar je naartoe kunt gaan waar deze kleine beestjes niet of nauwelijks voorkomen. Hier zijn een paar populaire midge-vrije locaties:

 1. Reykjavík: De hoofdstad van IJsland staat erom bekend dat midges hier nog niet zijn verschenen. Dus als je een midge-vrije ervaring wilt, is Reykjavík een goede keuze.
 2. Snæfellsnes schiereiland: Dit schiereiland in het westen van IJsland staat bekend om zijn adembenemende landschappen, waaronder de Snæfellsjökull vulkaan en de Kirkjufell berg. Gelukkig zijn midges hier zeldzaam, dus je kunt hier in alle rust van de natuur genieten.
 3. De Westfjorden: De afgelegen en ruige Westfjorden zijn een geweldige plek om te verkennen zonder gestoord te worden door midges. Hier vind je prachtige fjorden, kliffen en watervallen, en kun je genieten van de rust en stilte van de natuur.
 4. Zuid-IJsland: Dit deel van IJsland staat bekend om zijn gletsjers, watervallen en zwarte zandstranden. Gelukkig zijn midges hier niet zo’n probleem, dus je kunt hier ongestoord genieten van de prachtige landschappen.
 5. Oost- IJsland: het oosten is een van de rustigste gebieden van IJsland, ook wat midgets betreft. Je vindt er prachtige wandelroutes, fjorden en gletsjers.
De Kirkjufell berg met Kirkjufellsfoss waterval op het schiereiland Snaefellsnes

Er zijn natuurlijk nog veel meer plekken waar je naartoe kunt gaan om deze irritante insecten te vermijden, bijvoorbeeld overal langs de kust. Dus als je liever geen last hebt van midges tijdens je reis, zijn er gelukkig genoeg mogelijkheden om te genieten van de schoonheid van IJsland.

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

5 reacties op “Midges: een kleine maar vervelende plaag in IJsland

 1. Gundi Cayet zegt:

  Behhh ik haat insecten en ben echt geen fan. Ik heb voor sommige zelfs een fobie. Dat vind ik altijd zo stom om op vakantie te gaan naar vreemde landen. Je hebt hier ook heel wat beesten maar in het buitenland nog veel meer lijkt me. Die muggenwerende hoed lijkt me echt super grappig om mensen daarmee te zien rondlopen.

 2. Gundi Cayet zegt:

  Behhh ik haat insecten en ben echt geen fan. Ik heb voor sommige zelfs een fobie. Dat vind ik altijd zo stom om op vakantie te gaan naar vreemde landen. Je hebt hier ook heel wat beesten maar in het buitenland nog veel meer lijkt me. Die muggenwerende hoed lijkt me echt super grappig om mensen daarmee te zien rondlopen.

  • Chayenne zegt:

   Ik ben ook echt geen fan van insecten, dus op dat gebied is IJsland een fijn land.
   Als je buiten de zomermaanden gaat heb je er sowieso geen last van en in de zomer zijn het ‘slechts’ deze midges en geen gekke insecten met gekke ziektes.

  • Chayenne zegt:

   Gelukkig vind je ze in IJsland alleen maar rondom (stilstaand) water en niet overal in de natuur of steden.
   Ik heb wel eens filmpjes gezien van Schotland, echt heftig die midges daar. In IJsland is het gelukkig nog niet zo erg haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *