Myvatn is een van de mooiste en gevarieerde gebieden in IJsland. En het fijnste is; het ligt allemaal super dicht bij elkaar. Oké, je kunt niet echt wandelen naar alle bezienswaardigheden, maar met de fiets is het echt al goed te doen (bij goed weer). Ben jij benieuwd naar wat er allemaal te doen is in dit fantastische gebied in IJsland? Lees dan snel verder.
- Wat is Myvatn?
- Waar ligt Myvatn in IJsland?
- Hoe bereik je Myvatn?
- Wanneer Myvatn bezoeken?
- Parkeren bij Myvatn
- Overnachtingen in Myvatn
- Wat meenemen naar Myvatn?
- Wat te doen in Myvatn?
- 1. Rijd om het Myvatn meer
- 2. Ga vogels spotten bij het Myvatn meer
- 3. Wandel door Dimmuborgir
- 4. Wandel naar de Hverfjall krater
- 5. Bewonder de Skútustadagígar pseudo kraters
- 6. Bezoek de Grjótagjá grot
- 7. Relax in de Myvatn nature baths
- 8. Bezoek de stomende vallei Hverir
- 9. Ontdek het Krafla vulkanische systeem
- Geologie Myvatn
Wat is Myvatn?
Myvatn is een prachtig meer met veel kleine eilandjes, gelegen in het noorden van IJsland. Myvatn is het vierde grootste meer van IJsland. Vanwege de vogels, het prachtige meer en de vulkanische omgeving is Myvatn een van de verbazingwekkendste gebieden in IJsland.
Het Myvatn gebied is een onderdeel van de Diamond Circle route. Myvatn betekent ook wel muggenmeer, maar wees gerust; je wordt er niet lek geprikt. In de zomermaanden zie je er wel veel kleine ‘muggetjes’, maar deze steken niet. Al zijn ze wel erg vervelend moet ik zeggen.
Tip: als je veel last hebt van de vliegjes kun je bij tankstations (met shop) hoofd netjes kopen, zodat ze je niet constant tegen het hoofd vliegen.
Waar ligt Myvatn in IJsland?
Het Myvatn meer ligt in het noorden van IJsland bij het stadje Reykjahlid. Het ligt tussen Egilsstadir en Akureyri in, waardoor het de ideale omgeving is om een paar nachten te verblijven. Op onderstaande kaart kun je de precieze locatie van Myvatn zien.
Hoe bereik je Myvatn?
Het is niet mogelijk om Myvatn met een tour vanuit Reykjavík te bereiken, omdat dit simpelweg te ver rijden is. Er zijn twee manieren om Myvatn te bereiken, namelijk met een huurauto of met een tour vanuit Akureyri.
Naar Myvatn met een huurauto
Ik vind het altijd heel fijn om zelf door IJsland te rijden, omdat ik dan alle vrijheid heb. Het kost je wel flink wat tijd om het noorden te bereiken met de auto. Vanuit Reykjavík is het zo’n 6 uur rijden zonder te stoppen onderweg. Niet stoppen zou erg jammer zijn, aangezien er zoveel moois onderweg te beleven valt.
Ik raad je aan om een heel rondje op de ringweg te rijden en hier zeker 14 dagen over te doen. Je kunt dan 2-3 dagen in het Mývatn gebied blijven. In de wintermaanden kan het noorden van IJsland soms minder goed te bereiken zijn. Het is dan zeer verstandig om een 4×4 auto te huren.
Tip: als je via mijn linkje een auto huurt bij Blue Car Rental krijg je automatisch 5% korting!
In de zomermaanden is het ook erg leuk om een camper te huren. Dit kan bij Worldwide campers, waar je veel aanbieders kunt vergelijken.
Naar Myvatn vanuit Akureyri
Als je in de zomermaanden vanuit Rotterdam naar Akureyri vliegt, dan kun je vanuit Akureyri een dagtocht maken naar het Mývatn gebied. Onderweg bezoek je ook nog de machtige Godafoss waterval. Het is ook mogelijk om vanaf het vliegveld in Reykjavík (niet Keflavík) een binnenlandse vlucht te pakken naar Akureyri.
Boek hier je dagtocht naar het Mývatn gebied vanuit Akureyri.
Wanneer Myvatn bezoeken?
In principe kun je Myvatn het hele jaar door bezoeken, als de weersomstandigheden dat toelaten. In de winter is het ook een heel gaaf gezicht, omdat de grond er niet kan bevriezen bij de vulkanische gebieden en de sneeuw direct smelt.
Parkeren bij Myvatn
Aangezien Myvatn een groot gebied is zal ik verderop in deze blog uitleg geven over de parkeermogelijkheden per bezienswaardigheid.
Overnachtingen in Myvatn
Doordat er zo ontzettend veel te beleven valt in het Myvatn gebied, is het zeker aan te raden om hier 2-3 nachten te verblijven. Wij sliepen zelf 2 nachten aan de oostzijde van het meer. Ik heb hieronder de leukste overnachtingen in Myvatn voor je geselecteerd:
- Vogafjos Farm Resort, waar wij twee nachten verbleven.
- Dimmuborgir Guesthouse, gelegen aan de oostzijde van het Myvatn meer.
- Aska Modern Cabin, gelegen aan de noordzijde van het Myvatn meer, dichtbij het stadje Reykjahlid.
Lees hier meer informatie over deze en andere leuke overnachtingen in Myvatn.
Wat meenemen naar Myvatn?
Veel bezienswaardigheden zijn goed te bereiken met de auto, waardoor je geen lange hikes hoeft te maken om mooie dingen te zien. Toch is het belangrijk om goed voorbereid te zijn op de constant veranderende weersomstandigheden. Ik ben 2,5 dag in dit gebied geweest en heb er zon, regen, wind en een pak sneeuw meegemaakt.
Trek sowieso je wandelschoenen aan want het is niet te doen om met sneakers steil omhoog door vulkaanzand te lopen of door de modderige paden van Hverir. Doordat je regelmatig op een hoog punt komt nabij het meer raad ik je ook aan om je warm te kleden. De wind kan hier echt killing zijn. Trek je thermoshirt met fleecetrui aan en zorg voor een windjack.
Door het onvoorspelbare weer is het altijd handig om een regenjas en regenbroek mee te nemen in je rugzak. Ik was zelf ook heel blij met mijn thermo legging en softshell wandelbroek, waardoor ik het niet koud heb gehad. Het is ook leuk om tijdens je reis een handgemaakte lopapeysa te kopen. Deze traditionele trui wordt gemaakt van wol van het IJslandse schaap.
Wat te doen in Myvatn?
Aangezien er zoveel te doen is in het Myvatn gebied, heb ik hieronder alle leuke bezienswaardigheden voor je op een rijtje gezet.
1. Rijd om het Myvatn meer
Als je in Myvatn bent bezoek je ook zeker het Myvatn meer. Je kunt er toch moeilijk niet naar kijken als je erlangs rijdt haha. Het is heel leuk om een heel rondje te rijden en te stoppen bij alle leuke bezienswaardigheden onderweg. Het hele rondje is 54 kilometer en je doet er zonder te stoppen een klein uurtje over. Onderweg kom je ook meerdere uitzichtpunten tegen waar je kunt stoppen om foto’s te maken.
2. Ga vogels spotten bij het Myvatn meer
Het Myvatn meer is het huis van de meeste eendensoorten ter wereld. Hier wonen namelijk 13 verschillende soorten eenden, waarvan de meest voorkomende de Harlekijneend is. Je vindt hier ook vele andere vogels zoals de winterkoning en de grote barmsijs. Als je geïnteresseerd bent in de vogels en eenden rondom het meer, dan is het leuk om Sigurgeir’s Bird Museum te bezoeken. Het museum is dagelijks geopend van 14:00-16:00 uur.
3. Wandel door Dimmuborgir
Dimmuborgir is een grillig lavaveld vol met torenhoge rotsformaties en grotten. De rotsformaties werden gevormd door een vulkaanuitbarsting 2300 jaar geleden. Sindsdien is het vruchtbare grond en een kans voor mos en andere vegetatie om te bloeien. Sommige grotten in het gebied zijn zo groot dat er zelfs meerdere mensen konden slapen.
In november en december kun je er zelfs echte trollen tegenkomen; de Yule Lads. In de volksverhalen wonen deze geniepige mannetjes in dit gebied. In Dimmuborgir zijn ook enkele scènes van de serie Game of Thrones opgenomen. Vergeet ook zeker je camera niet.
Parkeren bij Dimmuborgir
Je kunt gratis parkeren bij Dimmuborgir om te wandelen langs de prachtige rotsformaties. Blijf altijd op de paden. Er zijn ook toiletten aanwezig.
4. Wandel naar de Hverfjall krater
Hverfjall is een gigantische vulkaankrater die na een uitbarsting 2500 jaar geleden de rotsformaties van Dimmuborgir heeft gevormd. Je kunt naar de top van de vulkaankrater wandelen, waar je ook nog eens een prachtig uitzicht hebt op het Myvatn meer.
De krater is 312 meter hoog en wel een kilometer breed. Vandaar dat hij niet helemaal op mijn foto paste. Het is een steile berg om te wandelen en ook lastig te lopen gezien het vulkanische zwarte zand. Je wandelt in een kwartiertje naar de top van de krater. Het is ook mogelijk om vanuit Dimmuborgir naar de krater toe te wandelen.
Parkeren bij Hverfjall
Je kunt gratis parkeren bij de Hverfjall krater. Er zijn toiletten en een winkeltje aanwezig.
5. Bewonder de Skútustadagígar pseudo kraters
Toen wij deze kleine pseudo kraters wilden bezoeken, begon het opeens keihard horizontaal te sneeuwen, dus we namen snel een kijkje en gingen terug de auto in. De pseudo kraters zijn ontstaan tijdens een uitbarsting, waarbij het water onder de hete lava verdampt, maar niet weg kan doordat het is afgesloten door de lava. Hierdoor neemt de druk in het water enorm toe en waant de oververhitte stoom zich uiteindelijk met een explosie naar het aardoppervlak, waardoor er een ring van aarde ontstaat.
Een pseudokrater wordt ook wel een schijnvulkaan genoemd, omdat de krater geen magma kamer heeft en is ontstaan door lava van een andere vulkaan. Leuk weetje: pseudokraters komen alleen voor op de planeet Mars én op IJsland. Je zou dus kunnen zeggen dat je je op Mars bevindt hier 😉
Parkeren bij Skútustadagígar
Je kunt je auto gratis parkeren bij de pseudo kraters. De parkeerplaats ligt tegenover het roze Orkan tankstation.
6. Bezoek de Grjótagjá grot
Grjótagjá is een kleine lavagrot aan de oostzijde van het Myvatn meer. Het was vroeger een warmwaterbron waar echt in werd gebaad, maar na uitbarstingen tussen 1975 en 1984 bij het Krafla vulkanische systeem werd het water te heet (60 graden). Het is verboden om in de grot te baden. Je kunt hem herkennen van Game of Thrones van de liefdesscène tussen Jon Snow en Ygritte.
Parkeren bij Grjótagjá
Er is een kleine parkeerplaats aanwezig nabij Grjótagjá waar je gratis kunt parkeren. De grot en de omgeving zijn privégebied van de eigenaar van Vogafjos Farm Resort. Houd het gebied netjes.
7. Relax in de Myvatn nature baths
De Myvatn nature baths zijn een heerlijke manier om even goed tot rust te komen na al dat wandelen en die indrukwekkende belevenissen in IJsland. Wij gingen in de avond naar de baden en het was héérlijk. De Myvatn nature baths zijn te vergelijken met de Blue Lagoon, alleen wat kleiner en de tickets zijn een stuk goedkoper. Persoonlijk vond ik deze zelfs leuker dan de Blue Lagoon.
Boek hier je tickets voor de Myvatn nature baths.
Parkeren bij de Myvatn Nature Baths
Er is een grote parkeerplaats aanwezig bij de Myvatn nature baths, waar je gratis kunt parkeren.
8. Bezoek de stomende vallei Hverir
Hverir is een geothermisch gebied aan de voet van de Námafjall berg. Een geothermisch gebied is een vlakte waarbij de aardkorst zo dun is dat de grond super heet is. Dit komt door de vele actieve vulkanen in IJsland. Het landschap van Hverir is heel uniek met zijn mix van geel, blauw, groen en roestbruine kleuren op de gebarsten aarde. De kleuren ontstaan door het hoge mineraalgehalte van silica, gips en zwavel. Wat je ook zeker zal opvallen aan Hverir is het enorme gebrek aan vegetatie.
De constante uitstoot van de dampen heeft de grond volkomen steriel en zuur gemaakt, waardoor het voor bloemen en planten onmogelijk is om hier te groeien. Overal zie je stomende fumarolen en borrelende modderpoelen, echt geweldig. Let op: doordat de grond zo heet is kan het gevaarlijk zijn. Blijf altijd op de paden!
Parkeren bij Hverir
Je kunt hier gratis parkeren op de nabijgelegen parkeerplaats.
9. Ontdek het Krafla vulkanische systeem
Krafla is een vulkanisch systeem nabij Myvatn. Het hele systeem is wel 25 kilometer breed en de vulkaankrater, ook wel Krafla Víti genoemd, is 818 meter hoog. De Krafla Víti vulkaan, dat ook wel hel vulkaan betekent, barstte tussen 1724 en 1729 uit.
Je vindt hier ook de Krafla geothermische energiecentrale; de grootste van heel IJsland. Toen wij het gebied bezochten, lag er een dik pak sneeuw, waardoor het er heel anders uitzag dan op de foto’s die ik ervan had gezien. Ik kreeg spontaan zin om kerstliedjes te luisteren (dus dat deden we ook haha).
Parkeren bij Krafla vulkanisch systeem
Je kunt gratis parkeren bij de Krafla Víti krater. Er is slechts een kleine parkeerplaats aanwezig zonder faciliteiten.
Geologie Myvatn
Het Myvatn meer is ongeveer 2300 jaar geleden ontstaan door een uitbarsting van een grote spleetvulkaan. De lava stroomde door de Laxardalur vallei richting de Noordelijke IJszee op ongeveer 50 kilometer afstand van Myvatn. Alle geologische formaties in het gebied zijn vrij ‘recent’. Ze dateren namelijk uit de ijstijd en postglaciale tijden (115.000 jaar geleden tot 10.000 jaar geleden). Er was destijds een groot meer in het gebied, een voorloper van het huidige Myvatn. Toen de gloeiende lava het meer bereikte ontstonden door de hoge druk stoomexplosies waardoor de pseudokraters ontstonden.
De vorming van deze pseudokraters stopte op sommige plaatsen de lavastroom en creëerde tijdelijke lavameren. De lava stroomde uiteindelijk uit de meren en liet een woud van rotspilaren achter. De grootste van deze formaties heet Dimmuborgir. De meeste bergen in de buurt van het meer zijn gevormd door uitbarstingen onder de ijskap in de ijstijd. Aan het einde van de ijstijd werd een gedeelte van Myvatn bedekt door gletsjers. Door het smelten van de gletsjers ontstond het meer.
Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland
Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.
- De ultieme reisgids voor de ringweg
- Reisplanning 15 dagen
- Reisplanning 7 dagen
- Voorbereiding & checklist
Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief
Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.
Deze omgeving is echt heel mooi! Je kunt hier zoveel bijzondere plekken bezoeken. Een leuk stukje IJsland! wij waren er in de zomer, dus leuk om foto’s te zien uit een ander seizoen. Ook al leek het hier qua weer geen zomer, wij hadden hier 4 graden haha.
Hee Linda, wat een temperatuur zeg voor de zomer. Bij ons was het er in oktober rond het vriespunt, dus dat valt dan nog mee haha.
Het is een heel mooi gebied in IJsland.