Wanneer is de beste tijd om het Noorderlicht te bezoeken? Waar is de beste plek om te jagen op het Noorderlicht in IJsland? En hoe moet je het Noorderlicht goed fotograferen? In dit artikel kom je alles te weten over dit natuurwonder dat ook wel Aurora Borealis wordt genoemd.

Hoe ontstaat het Noorderlicht?

Als je geen natuurkundige kennis hebt (zoals ik), dan is het vrij ingewikkeld om te begrijpen hoe het Noorderlicht ontstaat. 

Het Noorderlicht is het zichtbare resultaat van zonnedeeltjes die onder de hoge atmosfeer het magnetische veld van de aarde binnendringen en ioniseren. Ionisatie is het proces waarbij een atoom of molecuul uit ongeladen toestand een elektron kwijt raakt of er een bij krijgt, waardoor het verandert in een geladen deeltje. De intensiteit hiervan hangt af van de activiteit van de zon en de acceleratiesnelheid van de zonnedeeltjes. Je kunt ze zien als dansende lichten hoog in de lucht. Ze kunnen variëren van kleur, maar zijn meestal groen. Af en toe kun je ook blauw, rood, paars, oranje of rode kleuren zien in het Noorderlicht. Dit is afhankelijk van de elementen die worden geïoniseerd.

De activiteit van de zon is onregelmatig, waardoor er zelfs op een donkere, heldere nacht geen Noorderlicht te zien kan zijn. Dit betekent ook dat er op een midzomernacht wel aanwezigheid kan zijn van het noorderlicht, maar dat dit niet gezien kan worden door de helderheid van de zon. 

Waar ter wereld kun je het Noorderlicht zien?

Het Noorderlicht kun je alleen zien aan de polen (noord en zuidpool). Dit is meestal boven de 60 graden noorderbreedte en onder de 60 graden noorderbreedte in het zuiden. Wist je dat het Noorderlicht op de zuidpool Aurora Australis wordt genoemd?

Dit betekent dat je in IJsland, (Fins) Lapland, Groenland, Canada, Alaska, Spitsbergen en het noorden van Noorwegen, Zweden en Rusland het Noorderlicht zou kunnen zien.

De prachtige groene kleuren van het noorderlicht

Wanneer kun je het Noorderlicht zien?

Het Noorderlicht kun je niet zomaar zien. Hier is toch wel wat geluk en geduld voor nodig. Ook moet je rekening houden met een aantal omstandigheden:

 • De ideale reistijd om het Noorderlicht te kunnen zien is tussen september en april. In de zomermaanden wordt het door de middernachtzon niet donker genoeg, waardoor de kans zeer klein is om dit natuurfenomeen te kunnen bewonderen. 
 • De beste tijd is tussen 21.00 en 01.00 uur. Houd de Aurora Forecast goed in de gaten in de avond. Hier heb je ook een goede app voor; My Aurora Forecast met een paars logo. 
 • Er moet zo min mogelijk bewolking zijn, omdat het Noorderlicht danst boven de wolken. Wij konden in oktober het Noorderlicht helaas niet zien door de grote hoeveelheid bewolking. Er was toen wel voldoende zonneactiviteit. 
 • Er moet voldoende zonneactiviteit zijn. 
 • De nacht moet heel donker zijn. Zelfs het licht van een volle maan zou het Noorderlicht al kunnen dimmen.
 • Er moet zo min mogelijk kunstmatig licht zijn. Blijf dus niet in de bewoonde wereld, maar trek lekker de natuur in, zodat je meer kans hebt om het goed te kunnen zien.

Veel mensen denken dat het ook daadwerkelijk mega koud moet zijn om het Noorderlicht te kunnen spotten. Dit is echter een fabeltje; temperatuur heeft 0 invloed op de verschijning. Het is zelfs een stuk aangenamer als je niet staat te bevriezen als je op jacht bent 😉

Zelfs als alle bovenstaande omstandigheden perfect zouden zijn, is het nog geen garantie dat je het Noorderlicht daadwerkelijk ziet. Hierdoor kan ik je alleen maar adviseren om langer in IJsland te blijven, zodat je de kansen vergroot.

Kom je specifiek voor het Noorderlicht dan kun je beter niet alleen een weekendje naar IJsland gaan om een teleurstelling te voorkomen. Wij waren 15 dagen in IJsland in oktober en hebben het Noorderlicht slechts één keer gezien. En dit was niet zoals je het op tv of in de reisgidsen ziet helaas… Een goede reden om nog eens in de winter terug naar IJsland te gaan!

Het noorderlicht achter de bewolking

Hoe kun je het noorderlicht spotten?

Je hebt verschillende mogelijkheden om op het Noorderlicht te jagen. Je kunt het vanuit je hotel of cottage proberen te zien onder het genot van een wijntje. De kans is dan wel aanzienlijk minder.

Avondexcursie naar het noorderlicht vanuit Reykjavík

Je gaat dan, met een bus of met de boot, samen de natuur in om het beste plekje te vinden. Hierbij heb je een grote kans om het te zien. Het is fijn dat je in het donker en in de sneeuw niet zelf hoeft te rijden. De boottocht maakt het uniek dat je het licht op het water kunt bewonderen.

Boek hier een noorderlicht tour vanuit Reykjavík.

Met een huurauto het noorderlicht spotten

De laatste mogelijkheid is dan ook om zelf met een huurauto te jagen. Lees dus snel verder om de IJslandse hotspots van het Noorderlicht te ontdekken. Tip: huur je auto bij sunnycars, zodat je zorgeloos en verzekerd op pad gaat.

Waar kun je het Noorderlicht in IJsland het beste bewonderen?

Hieronder een lijst met dé hotspots en mooiste plekken om het Noorderlicht met eigen ogen te kunnen bewonderen.

 • Verblijf je alleen in Reykjavík en heb je geen huurauto ter beschikking? Dan kun je het beste met de bus of met een taxi naar de Grótta vuurtoren gaan. Als de lucht helder is dan kun je hier prachtige foto’s maken met de vuurtoren op de achtergrond. Het is ook mooi vanuit de Sky Lagoon net buiten het centrum van Reykjavík.
 • Oskjuhlid is een andere fantastische plek in Reykjavík om het Noorderlicht te kunnen zien. Het bos, dat rondom het populaire museum Perlan ligt is erg donker, waardoor je vanaf de open plekken vaak goed het Noorderlicht kunt zien. 
 • Op zo’n 50 km rijden van Reykjavík vind je Thingvellir National Park. Dit is een hele gave plek om het Noorderlicht te spotten. Ook overdag is dit National Park fantastisch om te bezoeken. 
 • In het zuiden van IJsland, ligt het stadje Vík. Het mooiste is om naar een van de ‘black sand beaches’ te gaan.
 • In het Noorden van IJsland kun je naar de Ásbyrgi Canyon gaan. Dit is een onderdeel van het Vatnajökull National Park. In de enorme V- vormige kloof kun je het Noorderlicht als nergens anders bewonderen. 
 • Op het schiereiland Snaefellsnes heb je een van de mooiste plekken bij de Kirkjufell berg met bijbehorende waterval.
Het noorderlicht bij de Kirkjufell berg

Het Noorderlicht fotograferen

Zorg ten eerste dat de camera stabiel staat; het liefste op een statief. Gebruik hierbij een korte zelfontspanner. Lees meer over de beste camera’s voor je vakantie naar IJsland.

 • Stel het diafragma in; f/4.0 of groter (ten minste tussen f/2,8 en 5,6)
 • Stel een lange sluitertijd van 15 of 20 seconden in (dit is afhankelijk van de intensiteit van het Noorderlicht)
 • Scherpstellen: Zet de autofocus uit en zet je camera op M(anual). Stel zo zelf de lens scherp op een object of lichtpunt
 • Stel de ISO waarde van 400 in of begin met 800 en stel steeds lager in, dat vermindert de korreligheid van de foto
 • Sla je foto’s op in RAW, want hierop kun je de sterrenhemel beter zien dan op JPEG foto’s
 • Tip: Een overbelichte foto is meestal beter dan een onderbelichte foto.

Het Noorderlicht filmen

Wil je het Noorderlicht filmen? Dan kun je het beste een timelapse maken. Een timelapse is een serie foto’s die achter elkaar gezet worden, zodat het een filmpje lijkt. Stel 1 foto per seconde in, zodat de foto’s vloeiend in elkaar overlopen. De timelapse functie is bij de meeste camera’s in te stellen, maar je kunt hiervoor ook een GoPro gebruiken.

Noorderlicht reizen naar IJsland

Orka’s en noorderlicht van BBI-travel

Deze 5-daagse reis van BBI-travel is beschikbaar in de wintermaanden, zodat je een grote kans op het noorderlicht hebt. De reis is inclusief een walvissafari om op zoek te gaan naar orka’s en andere walvissen. Ga ‘s avonds naar de prachtige Kirkjufell berg. Met je huurauto kunt je ook de andere toeristische hoogtepunten van IJsland bezoeken, zoals de Golden Circle met de beroemde Gullfoss waterval, de hoog opspuitende geiser Strokkur en het Thingvellir Nationaal Park. Inbegrepen is tevens een Northern Lights Cruise vanuit Reykjavik.

Noorderlichtreis Voigt travel

Deze 8-daagse noorderlichtreis van Voigt travel is echt mega vet! Je reist vanuit Amsterdam naar Akureyri en gaat het prachtige noorden ontdekken. Je gaat onder andere jagen op het noorderlicht, sneeuwscooteren over lavavelden, ontspannen in de Mývatn natuurbaden en op zoek naar de walvissen bij het Eyjafjörður fjord.

IJslands noorderlicht van BBI-travel

Deze 8-daagse reis van BBI-travel is beschikbaar tussen oktober en maart, omdat dan de grootste kans op het noorderlicht is. Bij deze fantastische reis combineert u Reykjavik met Myvatn in Noord IJsland. De binnenlandse vluchten van Reykjavik naar Akureyri in Noord IJsland zijn inbegrepen.

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *