Waar en wanneer kun je de papegaaiduikers spotten in IJsland? En hoe leven ze? Ontdek het allemaal in dit artikel.

Het is geen wonder dat er zoveel mensen naar IJsland komen om de papegaaiduikers van IJsland op te zoeken. Deze prachtige kleine vogels, met hun felgekleurde snavels en tranerige ogen zijn onwijs populair. Ze worden ook wel de clowns van de zeevogels genoemd. 

Papegaaiduiker met zijn felgekleurde snavel en tranerige ogen

Hoeveel papegaaiduikers leven in IJsland?

De papegaaiduikers leven in grote kolonies, die wel 10.000 vogels kunnen tellen. Ze nestelen in paren en blijven hun hele leven samen. Ze voeden samen hun kuikens op.  Binnen de kolonie hebben ze hun eigen sociale banden en taken. 

In IJsland wonen meer dan 6 miljoen papegaaiduikers. Dit is zo’n 60 procent van alle papegaaiduikers ter wereld. Ze keren altijd terug naar de plek waar ze geboren zijn en nestelen hier ook. Daarom vind je altijd hele grote groepen met deze schattige vogeltjes. Wist je dat de papegaaiduikers een met uitsterven bedreigde diersoort is? Hun aantal is namelijk de afgelopen jaren flink afgenomen… 

Wanneer zijn er papegaaiduikers in IJsland?

De papegaaiduikers zijn helaas niet het hele jaar door te zien in IJsland. Ze slapen op de oppervlakte van de oceaan en komen alleen aan land om te broeden en hun kuikens op te voeden. Dit gebeurt de hele zomer, waardoor je in meijunijuli en augustus de kans hebt om deze vogels te bewonderen. 

Papegaaiduikers bij de kliffen van Dyrholaey 

Waar kun je papegaaiduikers zien in IJsland?

Er zijn een aantal plaatsen waar je de papegaaiduikers van dichtbij kunt zien. Op sommige plekken kun je zelfs gemakkelijk binnen één meter van ze komen. Ondanks dat de mens altijd op hen gejaagd heeft, zijn ze niet echt bang voor mensen. Hieronder vind je een aantal plekken waar je de papegaaiduikers kunt spotten. 

De Látrabjarg kliffen

Deze kliffen bevinden zich op het meest westelijke punt van IJsland. Met veertien kilometer lang en meer dan vierhonderd meter hoog zijn ze een van de meest populaire attracties in de Westfjorden. Papegaaiduikers zijn slechts een van de tientallen soorten vogels die hier komen nestelen in de zomer. Je vindt er ook zeekoeten, jan-van-gent en veertig procent van ‘s werelds alken. Er zijn letterlijk miljoenen vogels die Látrabjarg samen in een adembenemend natuurwonder veranderen. Veel paden brengen je dichtbij de rand van de klif. Op de meeste plekken zijn er markeringen die je kunt volgen, zodat je dicht in de buurt kan komen. De Westfjorden zijn vrij ruig qua natuur, waardoor ik je kan aanraden om een auto met vierwielaandrijving te huren

Weetje: De kliffen worden vaak gezien als het meest westelijke punt van Europa, echter bevinden de kliffen zich op de tektonische plaat van noord- Amerika. 

Overnachten nabij de Látrabjarg kliffen

Látrabjarg kliffen in west- IJsland

Dyrhólaey

Je kunt de vogels ook spotten bij de zuidkust van Vík, namelijk bij de Dyrhólaey rotsformaties. Deze rotsen zijn letterlijk door vuur en water gevormd. Het is ontstaan door het uitbarsten van vulkanen en het stollen van het magma door het koude water van de zee. Het is een erg populaire plek, gezien de kliffen en het zwarte strand in het oosten. Wellicht komt het je ook bekend voor van de serie Game of Thrones. Het is mogelijk om vanaf het strand of vanaf de kliffen naar de bekende ‘boog’ toe te lopen. In beide richtingen zullen je de enorme papegaaiduiker kolonie zien die hier de hele zomer nestelt. Er zijn minder andere vogelsoorten dan bij Látrabjarg, maar de papegaaiduikers zijn er met duizenden. 

Tip: Bij helder weer in het noorden kunt je de Mýrdalsjökull-gletsjer zien, die de Katla-vulkaan bedekt. 

Overnachten nabij Dyrhólaey

Het uitzicht vanaf Dyrholaey met de gletsjer op de achtergrond

De Westman-eilanden

De Westman-eilanden ook wel Vestmannaeyja in het IJslands, hebben de grootste kolonie van Atlantische papegaaiduikers ter wereld. De eilanden zijn te vinden bij de zuidkust van IJsland. Je kunt de eilanden alleen bereiken met een boot vanuit Thorlákshöfn of een binnenlandse vlucht vanuit Reykjavík.

Er nestelen zich wel dertig verschillende soorten vogels over de archipel, maar de papegaaiduikers zijn verreweg het talrijkst. Ze nestelen op de meeste eilanden, waaronder het enige bewoonde eiland; Heimaey.

De papegaaiduikers zijn zo talrijk op de Westman-eilanden dat er een traditie is in de stad, waarbij de kinderen de papegaaiduikers helpen als zee van de kliffen zijn afgedwaald. Dit gebeurd af en toe, omdat ze verward raken door de felle lichten van de stad terwijl ze de oceaan proberen te bereiken. Er worden ongeveer 5.000 papegaaiduikers per jaar teruggebracht door de lokale kinderen. 

Overnachten op de Westman-eilanden

De kliffen op Heimaey eiland van de Westman-eilanden

Ingólfshöfdi kaap

Verderop langs de zuidkust van Dyrhólaey, tussen Skaftafell en het Jökulsárlón gletsjermeer, vind je de Ingólfshöfdi Kaap en het bijbehorende natuurreservaat. Dit verborgen juweeltje is omringd door grote kliffen. Het is alleen toegankelijk via de duinen in het noordwesten. Het is een beschutte en beschermde locatie, waardoor vele papegaaiduikers en andere vogels er rustig kunnen nestelen. Je ziet er ook veel zeekoeten, zoutwater eenden en drieteenmeeuwen. Dit is de rustigste en minst toeristische plaats om de papegaaiduikers te spotten. 

Overnachtingen nabij de Ingólshöfdi kaap

Ingólshöfdi kaap met papegaaiduikers

Tjornes schiereiland

Het schiereiland Tjornes is een klein, afgelegen schiereiland in Noord-IJsland. Het staat bekend om twee dingen: de fossielen schelpen die aan de westkust te vinden zijn en de vogels in het oosten. 

Een heel groot voordeel van vogels spotten vanuit Tjörnes is de kans hebt om walvissen en dolfijnen te spotten vanaf de kliffen. Het ligt pal naast de stad Húsavík en de baai van Skjalfandi; dé walvisspot plaats van IJsland en misschien wel van heel Europa.

In de buurt van het Tjornes schiereiland is nog véél meer te doen! Bezoek de Mývatn natuurbaden en het meer met hoge vulkanische activiteit. Ook ‘the capital of the North’, namelijk de stad Akureyri vind je op zo’n 1,5 uur rijden. 

Overnachtingen nabij het Tjornes schiereiland

Boottochten om papegaaiduikers te spotten. 

Je kunt vanuit Reykjavík en Snaefellsnes gemakkelijk een boottocht boeken, zodat je de papegaaiduikers en walvissen kunt spotten in hun natuurlijke habitat. Dit geldt ook voor Húsavík en Akureyri in het noorden van IJsland. Er zijn weinig specifieke boottochten alleen om papegaaiduikers te zien. Dit wordt eigenlijk altijd gecombineerd met walvissen spotten. Dat is toch zeker niet erg 😉

Boek hier een boottocht om papegaaiduikers te spotten in IJsland. 

Regels voor het spotten van papegaaiduikers in IJsland

Wil jij papegaaiduikers gaan spotten in IJsland? Houd je wel aan de volgende regels als je ze van dichtbij gaat bewonderen;

  • Benader ze rustig en langzaam.
  • Ga niet naar de rand van de klif toe. Papegaaiduikers graven holen in kliffen, waardoor de kans groot is dat je per ongeluk op een zwak stuk aarde stapt en hun nest kapot maakt. Dit is trouwens ook gevaarlijk voor jezelf, gezien de kliffen van IJsland meestal vrij hoog zijn 😉
  • Raak ze niet aan. 
  • Voer ze niet; ze kunnen prima hun eigen eten voorzien. 
  • Kom niet té dichtbij met een luide boot. 
Papegaaiduikers in IJsland

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

2 reacties op “Papegaaiduikers in IJsland; spot hier het schattigste vogeltje ter wereld!

  1. Jacoba zegt:

    Ik struinde wat rond op je website en ik kon niet anders dan doorklikken naar dit artikel: wat een prachtige foto’s! En dit is natuurlijk ook een goede reden om een keer naar IJsland te komen. Fijn om te weten waar ik ze kan vinden 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *