De Seljalandsfoss is een van de populairste en meest gefotografeerde watervallen van IJsland. Het kan er hierdoor erg toeristisch zijn, vooral in de zomermaanden. Probeer er zo vroeg mogelijk te zijn als je de drukte wil vermijden of ga buiten het hoogseizoen; tussen half september en half mei.

Waar ligt de Seljalandsfoss?

De Seljalandsfoss kom je vanzelf tegen als je vanuit Selfoss zo’n 70 kilometer naar het zuiden van IJsland rijdt. Hij ligt direct aan de ringweg en je kunt hem al zien van een afstandje. Wil je meer weten over de bezienswaardigheden aan de ringweg? Bestel dan mijn ultieme reisgids voor de ringweg in IJsland.

De Seljalandsfoss

Parkeren bij de Seljalandsfoss

Er is een grote parking aanwezig bij de waterval. Er zijn ook faciliteiten, zoals toiletten en een winkeltje. Je kunt er ook snacks kopen, bijvoorbeeld de populaire IJslandse hotdog. Je moet wel betalen om te parkeren. Dit kost je 700 ISK, omgerekend dik 5 euro per dag.

Waarom de Seljalandsfoss bezoeken?

Op het eerste gezicht lijkt de Seljalandsfoss misschien een ‘standaard’ waterval in IJsland. Hij is ook lang niet zo hoog en breed dan andere indrukwekkende watervallen, zoals de Skógafoss. Toch is deze waterval heel speciaal, omdat je achterlangs kunt wandelen. En geloof me; als je vanuit de grot erachter een foto maakt heb je een fantastisch uitzicht. Kijk maar op onderstaande foto 🙂

Loop achter de Seljalandsfoss

Wat meenemen naar de Seljalandsfoss?

Het belangrijkste is dat je een regenjas, regenbroek en waterdichte wandelschoenen aantrekt, want door de spray van de waterval wordt je heel nat. Let op: in de wintermaanden (november t/m april) kan het erg glad zijn achter de waterval, door de spray die bevriest op de oppervlakte. Er worden dan vaak stijgijzers aangeraden. Het is ook altijd handig om droge kleding mee te nemen, zodat je niet nat terug in de auto hoeft te stappen. Vergeet ook je camera (met statief) niet.

Trek je waterdichte wandelschoenen en regenkleding aan bij de Seljalandsfoss

Geologie Seljalandsfoss

Het water stroomt in de Seljalandsa-rivier vanaf de vulkaan/gletsjer Eyjafjallajökull. Deze vulkaan ligt onder de gletsjer en barstte in 2010 nog uit, waardoor het vliegverkeer in Europa op zijn kop stond. De waterval bestaat dus uit smeltwater van deze gletsjer. De rivier stroomt richting de zee, over de klif heen en stort ongeveer 60 meter naar beneden. Door erosie is er een grot gevormd achter de waterval.

De Seljalandsfoss stroomt richting de zee

Gljúfrabúi waterval

Deze waterval is letterlijk een verborgen pareltje! Het is de onbekende buur van de Seljalandsfoss en misschien nog wel indrukwekkender. Loop nog ongeveer 750 meter verder door vanaf de Seljalandsfoss en kom deze waterval in een grot tegen. Hieronder zie je de verscholen ingang van de grot.

De ingang van de Gljúfrabui waterval

Je wordt hier binnen wel heel nat, maar dat is het allemaal waard. Als eerste loop je door een dun waterlaagje de grot binnen. Vanaf hier kun je het water van boven naar beneden zien/horen/voelen vallen. Echt ontzettend gaaf!

De Gljúfrabui

Op zoek naar meer informatie voor jouw reis door IJsland? Bekijk dan ook eens mijn e-books.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.