De Skógafoss is de populairste en meest gefotografeerde waterval van IJsland. Het kan er hierdoor erg toeristisch zijn, vooral in de zomermaanden. Probeer er zo vroeg mogelijk te zijn als je de drukte wil vermijden of ga buiten het hoogseizoen; tussen half september en half mei. In de wintermaanden is de Skógafoss ook echt een plaatje!

Waar ligt de Skógafoss in IJsland?

Als je vanuit Selfoss naar het zuiden van IJsland rijdt, kom je na 100 kilometer de Skógafoss tegen. Je ziet hem direct langs de ringweg liggen. Maar eerst rijd je nog langs de bekende Seljalandsfoss waterval. Sla deze zeker niet over! Op onderstaande kaart kun je de precieze locatie van de Skógafoss zien.

De Skógafoss ligt in het zuiden van IJsland

Hoe bereik je Skógafoss?

Je kunt de Skógafoss op twee manieren bereiken, namelijk door een auto te huren of door een excursie naar de zuidkust te boeken. Ik zou zelf altijd aanraden om zelf te rijden, maar als je slechts een paar dagen in IJsland bent, is een excursie misschien gemakkelijker en voordeliger. Boek dan hier je dagtour naar de zuidkust van IJsland.

Als je een auto wilt huren dan raad ik je dit aan bij sunny cars. Huur hier je auto bij sunnycars zodat je zorgeloos en verzekerd kunt rondreizen door IJsland. In de zomermaanden is het ook erg leuk om een camper te huren. Dit kan bij Worldwide campers, waar je veel aanbieders kunt vergelijken. Huur hier je camper bij Worldwide campers.

Skógafoss waterval in de zomer

Parkeren bij Skógafoss

De parkeerplaats ligt 1 kilometer van de ringweg verwijderd. Je kunt makkelijk de bordjes langs de ringweg volgen of stel Skógafoss parking in op Google Maps. Het is een grote parking waar je gratis kunt parkeren. Er zijn ook toiletten aanwezig (tegen betaling). Er is ook een kampeerplaats aanwezig, zo magisch om bij deze waterval te overnachten!

Voor de Skógafoss

Overnachten in de buurt van Skógafoss

Wil jij de Skógafoss bezoeken en wil je in de buurt overnachten, zodat jij er misschien wel ‘s nachts het noorderlicht kunt spotten? Om de hordes toeristen voor te zijn, is het handig als je vroeg aanwezig kunt zijn. Hierdoor raad ik je aan om in de buurt van de Skógafoss te overnachten. Ik heb de leukste overnachtingen voor je op een rijtje gezet:

 • Hótel Skogafoss, gelegen op 600 meter van de Skógafoss
 • Umi Hotel, gelegen op ongeveer 6 kilometer van de Skógafoss
 • Fosstún Guesthouse, gelegen op 1 kilometer van de Skógafoss
 • The Barn, gelegen op 25 kilometer van de Skógafoss. Dit is de goedkoopste optie in het zuiden.

Waarom Skógafoss bezoeken?

De Skógafoss is 60 meter hoog en 25 meter breed. Je kunt tot aan de voet van de waterval lopen. Door de nevel die van de waterval komt, is op zonnige dagen bijna altijd een regenboog zichtbaar. Naast de waterval is een grote trap aangelegd van zeker 350 treden. Hierdoor kun je de waterval ook van boven bekijken en de rivier zien.

Er is ook een legende verbonden met de Skógafoss. Ze zeggen dat er een kist vol goud en schatten achter de waterval te vinden is. De Viking kolonist Þrasi Þórólfsson zou hier rond het jaar 900 de kist verborgen hebben. Volgens de legende zal de eerste man die daarheen gaat grote schatten vinden.

De trappen naar de top van de Skógafoss. Rechts is de parking.

Wat meenemen naar de Skógafoss?

Het belangrijkste is dat je waterdichte kleding aantrekt. Neem dus een goede regenjas (geen poncho!), regenbroek en waterdichte wandelschoenen mee. Een goede camera met statief is ook handig, zodat je de Skógafoss met langere sluitertijd kunt fotograferen. Trek ook een thermoshirt met fleecetrui en een thermolegging aan, zodat je het niet koud krijgt. Laagjes zijn ‘the key’ in IJsland.

Aan de rand van de Skógafoss met lange sluitertijd

Geologie Skógafoss

Skogafoss ligt aan de rivier Skógá die tussen de Eyjafjallajökull en Mýrdalsjökull gletsjers richting zee stroomt. De Eyjafjallajökull gletsjer bedekt de gelijknamige vulkaan die in 2010 nog uitbarstte en het luchtverkeer boven Europa wekenlang stillegde.

De Skógafoss bevindt zich op de kliffen van de voormalige kustlijn die werden gevormd door mariene erosie aan het einde van de laatste ijstijd. Toen was de zeespiegel veel hoger dan nu, omdat het gewicht van de gletsjer het land naar beneden had geduwd. De golven knalden tegen het land, waardoor deze hoge kliffen zijn ontstaan. Over deze kliffen stroomt nu het smeltwater van de Eyjafjallajökull en Mýrdalsjökull heen en ontstond de Skógafoss waterval.

Een zonnige dag bij de Skógafoss

De Fimmvorduhals trail

Als je de trappen naast de Skógafoss omhoog bent gelopen zie je de rivier Skógá. Vanaf hier start de Fimmvorduhals tail. Als je het pad langs de rivier afloopt kom je langs 26 watervallen! Na deze watervallen zal het groen langzaam verdwijnen en kan het weer wat onstuimig worden. Je loopt namelijk na de brug tussen de twee gletsjers door richting Thórsmörk in de Hooglanden. Als je in de Hooglanden bent, is het ijs weer verdwenen en kun je genieten van nog meer adembenemende uitzichten.

Let op: de wandeling is alleen aan te raden bij goed weer in de zomermaanden (juni tot begin september). De wandeling is maar liefst 25 kilometer lang en valt in de categorie; moeilijk. Onderschat het niet als je niet helemaal fit bent. De meeste mensen doen er 8-10 uur over om de hike te maken. Neem dus genoeg eten en drinken mee. Tip: gebruik een thermosfles van minimaal 500 ml. Zo kun je tijdens de wandeling even wat warms drinken. Zorg daarnaast voor een comfortabele backpack.

Regel voordat je aan de wandeling begint ook alvast de terugreis naar Skógafoss parking vanuit de Hooglanden.

Het beginpunt van de Fimmvörduhals trail

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

6 reacties op “De Skógafoss waterval; ontdek de populairste waterval van IJsland

  • Chayenne zegt:

   Hee Janet,
   Skógafoss is inderdaad een van de populairste watervallen van IJsland en meestal is het er druk.
   Je kunt dan het beste in de vroege ochtend of in de avond gaan (zomer).

  • Chayenne zegt:

   Hee Marcella,
   De wandeling heb ik nog niet gemaakt helaas, maar staat wel op de planning voor 2025 🙂
   Lijkt me fantastisch om langs die 26 watervallen te lopen en tussen twee gletsjers door.

 1. Linda zegt:

  Dit is echt zo’n mooie plek! Leuk om erover te lezen. De wandeling boven is ook prachtig, wij hebben slechts een mini stukje gedaan. Enorme aanrader! Ik zou hem ooit nog wel eens helemaal willen doen en dan rondom het eindpunt overnachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *