De Skógafoss is de populairste en meest gefotografeerde waterval van IJsland. Het kan er hierdoor erg toeristisch zijn, vooral in de zomermaanden. Probeer er zo vroeg mogelijk te zijn als je de drukte wil vermijden of ga buiten het hoogseizoen; tussen half september en half mei. In de wintermaanden is de Skógafoss ook echt een plaatje!

Waar ligt de Skógafoss

Als je vanuit Selfoss naar het zuiden van IJsland rijdt, kom je na 100 kilometer de Skógafoss tegen. Je ziet hem direct langs de ringweg liggen. Maar eerst rijd je nog langs de bekende Seljalandsfoss waterval. Sla deze zeker niet over! Wil je meer weten over de bezienswaardigheden aan de ringweg? Bestel dan mijn ultieme reisgids voor de ringweg in IJsland.

Skógafoss waterval in de zomer

Beschik jij niet over een eigen huurauto en wil je de Skógafoss en zuidkust wel bezoeken? Boek dan een south coast tour.

Parkeren bij de Skógafoss

De parkeerplaats ligt 1 kilometer van de ringweg verwijderd. Je kunt makkelijk de bordjes langs de ringweg volgen of stel Skógafoss parking in op Google Maps. Het is een grote parking waar je gratis kunt parkeren. Er zijn ook toiletten aanwezig (tegen betaling). Er is ook een kampeerplaats aanwezig, zo magisch om bij deze waterval te overnachten!

Voor de Skógafoss

Waarom de Skógafoss bezoeken

De Skógafoss is 60 meter hoog en 25 meter breed. Je kunt tot aan de voet van de waterval lopen. Door de nevel die van de waterval komt, is op zonnige dagen bijna altijd een regenboog zichtbaar. Naast de waterval is een grote trap aangelegd van zeker 350 treden. Hierdoor kun je de waterval ook van boven bekijken en de rivier zien.

Er is ook een legende verbonden met de Skógafoss. Ze zeggen dat er een kist vol goud en schatten achter de waterval te vinden is. De Viking kolonist Þrasi Þórólfsson zou hier rond het jaar 900 de kist verborgen hebben. Volgens de legende zal de eerste man die daarheen gaat grote schatten vinden.

De trappen naar de top van de Skógafoss. Rechts is de parking.

Wat meenemen naar de Skógafoss

Het belangrijkste is dat je waterdichte kleding aantrekt. Neem dus een goede regenjas (geen poncho!), regenbroek en waterdichte wandelschoenen mee. Een goede camera met statief is ook handig, zodat je de Skógafoss met langere sluitertijd kunt fotograferen.

Aan de rand van de Skógafoss met lange sluitertijd

Geologie Skógafoss

Skogafoss ligt aan de rivier Skógá die tussen de Eyjafjallajökull en Mýrdalsjökull gletsjers richting zee stroomt. De Eyjafjallajökull gletsjer bedekt de gelijknamige vulkaan die in 2010 nog uitbarstte en het luchtverkeer boven Europa wekenlang stillegde.

De Skógafoss bevindt zich op de kliffen van de voormalige kustlijn die werden gevormd door mariene erosie aan het einde van de laatste ijstijd. Toen was de zeespiegel veel hoger dan nu, omdat het gewicht van de gletsjer het land naar beneden had geduwd. De golven knalden tegen het land, waardoor deze hoge kliffen zijn ontstaan. Over deze kliffen stroomt nu het smeltwater van de Eyjafjallajökull en Mýrdalsjökull heen en ontstond de Skógafoss waterval.

Een zonnige dag bij de Skógafoss

Fimmvorduhals trail

Als je de trappen naast de Skógafoss omhoog bent gelopen zie je de rivier Skógá. Vanaf hier start de Fimmvorduhals tail. Als je het pad langs de rivier afloopt kom je langs 26 watervallen! Na deze watervallen zal het groen langzaam verdwijnen en kan het weer wat onstuimig worden. Je loopt namelijk na de brug tussen de twee gletsjers door richting Thórsmörk in de Hooglanden. Als je in de Hooglanden bent, is het ijs weer verdwenen en kun je genieten van nog meer adembenemende uitzichten.

Let op: de wandeling is alleen aan te raden bij goed weer in de zomermaanden (juni tot begin september). De wandeling is maar liefst 25 kilometer lang en valt in de categorie; moeilijk. Onderschat het niet als je niet helemaal fit bent. De meeste mensen doen er 8-10 uur over om de hike te maken. Neem dus genoeg eten en drinken mee. Regel voordat je aan de wandeling begint ook alvast de terugreis naar Skógafoss parking vanuit de Hooglanden.

Het beginpunt van de Fimmvörduhals trail

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.