Het oosten van IJsland is (nog) niet zo bekend onder de reizigers, en velen zullen dit deel van IJsland algauw overslaan. Zonde! Er zijn een aantal magische plekken te vinden in deze windstreek. Studlagil Canyon is bijvoorbeeld een van die magische plekken. Ik vertel je er alles over in deze blog.

Deze blog is geschreven door freelance schrijfster Martine. Zij maakte in augustus ’22 een rondreis door IJsland en werd verliefd op deze Studlagil Canyon. Volg Martine hier op Instagram.

Waarom Studlagil bezoeken?

Ik denk dat de foto’s al genoeg zeggen. Wat een plaatjes nietwaar? Het blauw van het water en het oranje en grijs van de stenen vormen samen een waanzinnig kleurenpalet. Erg prettig voor het oog kan ik wel zeggen. Dit ravijn is zo’n typisch IJslandse natuurverschijnsel waarbij je denkt: ‘Hoe is dit toch mogelijk?’ en je nauwelijks kunt geloven wat je ogen aanschouwen. Iets verderop in deze blog lees je over het ontstaan van deze kloof.

Waar ligt Studlagil Canyon in IJsland?

Dit waanzinnige ravijn ligt in de Jökuldalor-vallei, in het oosten van IJsland. Vanaf Egilsstadir rijd je eerst 55 kilometer op de hoofdweg (ringweg 1) en neem je de afslag naar Jökuldalor (weg 923). Op onderstaande kaart kun je de precieze locatie van Studlagil zien.

Studlagil Canyon ligt in het oosten van IJsland, dichtbij Egilsstadir

Hoe bereik je Studlagil Canyon?

Je kunt de kloof van twee kanten bekijken, namelijk van de westzijde en oostzijde; er zijn dus 2 opties. Om de kloof te bereiken heb je een huurauto nodig. Deze kun je hier huren bij sunny cars.

Optie 1 naar Studlagil

Optie 1 is om de weg Jökuldalor te blijven volgen totdat je de Canyon bereikt aan de linkerkant. (De afslag wordt aangeven met bordjes). Dit is de westzijde. Je parkeert je huurauto en loopt in enkele minuten via een lange bruin ijzeren trap naar de kloof. Hier kun je het prachtige natuurverschijnsel vanaf een punt erboven bekijken. Dit raad ik je echter niet aan… (in ieder geval niet om als enige te doen). Hier kun je de kloof namelijk vanaf één punt bekijken en vang je maar een kleine glimp op van zijn pracht. Voor de meest volle ervaring ga je (ook) voor optie 2.

Bekijk Studlagil Canyon vanaf de westzijde

Optie 2 naar Studlagil

Met optie 2 neem je, nadat je de weg Jökuldalor vervolgt, na circa 12 km de afslag naar links. Na circa 550 meter kom je een parkeerplaats tegen. Sla deze lekker over, want er komt nog eentje nadat je de brug bent overgestoken, en dat scheelt weer extra wandelen (tenzij je daar natuurlijk heel erg zin in hebt). Let op! De weg naar de tweede parkeerplaats is een gravel road en op sommige stukken steil en heel hobbelig. Een 4×4 (auto met vierwielaandrijving) is hiervoor nodig.

Tip: navigeer naar ‘Studlafoss Waterfall’ of ‘Parkplatz Klaustrusel – Studlagil’ in plaats van naar Studlagil Canyon.

Parkeren bij Studlagil Canyon

Er zijn een aantal parkeermogelijkheden waar je je auto kwijt kunt. Als je voor de hiervoor genoemde optie 1 kiest parkeer je bij de boerderij Grund.

Voor optie 2 heb je de mogelijkheid om bij ‘Studlagil (east side parking)’ te parkeren. Een stuk verder ligt nog een parkeerplaats: ‘Parkplatz Klaustrusel – Studlagil’, maar die is dus alleen bereikbaar met een 4×4 en daar doe je ongeveer 10 minuten over vanaf de eerste parkeerplaats gerekend.

De wandeling naar Studlagil Canyon vanaf de oostzijde

Afhankelijk vanaf waar je parkeert, is het een flinke wandeling naar de kloof. Vanaf ‘Studlagil (east side parking)’ ongeveer 1 uur en vanaf ‘Parkplatz Klaustrusel – Studlagil’ 30 minuten. De weg wijst zich helemaal vanzelf, verdwalen is dus haast niet mogelijk.

De wandeling zelf is niet het meest bijzondere van wat je in dit gebied kunt zien, hoewel je halverwege beloond wordt door Studlafoss waterval. Het is zeker de moeite waard om een foto te schieten van deze waterval die je een klein voorproefje geeft van de indrukwekkende basaltrotsen van Studlagil. Zet daarna gerust je wandeling voort en geniet van wat er om je heen is. Als je in gezelschap reist: dit is een uitstekend moment om een goed gesprek met elkaar aan te gaan.

De Studlafoss waterval kom je onderweg naar Studlagil Canyon tegen

Je zult zien dat de rivier, die aan zich aan je rechterhand bevindt, lichtelijk ruiger wordt en is als een veelbelovende belofte. Het voert je stroomopwaarts mee en hier en daar vang je glimpen op van de glorie van Studlagil. Nog even doorstappen en de schoonheid van de kloof ontvouwd zich voor je ogen.

De Studlagil Canyon is onvoorstelbaar mooi

Hoe is Studlagil Canyon ontstaan?

Meestal doet de hand van de mens niet veel goeds aan de natuur, maar in dit geval zorgde het openen van een waterkrachtcentrale in 2009 ervoor dat het water in de rivier Jökla (of Jökulsá á Dal rivier) in kracht afnam en deze kloof bloot kwam te liggen. Tot grote verwondering en vreugde van de IJslanders! Hoewel het dus nog niet zo heel lang toegankelijk is, is de kloof een prachtig natuurverschijnsel die inmiddels veel bezocht wordt door reizigers.

De rotsformaties in Studlagil zijn ontstaan door erosie

In welke maand Studlagil Canyon bezoeken?

Ik kan me heel goed voorstellen dat je graag deze waanzinnige kloof wilt gaan bezoeken, maar voordat je het op je to-visit-lijstje zet, moet je je bedenken dat ‘ie niet altijd toegankelijk is door ijs en sneeuw (welkom is IJsland). Ook speelt de waterkrachtcentrale een grote rol. In de lentemaanden staat het water bijvoorbeeld heel hoog, waardoor grote delen van de rotspartijen onder water staan en dus niet zichtbaar zijn en sommige paden niet begaanbaar.

Je kunt de canyon het beste in de zomermaanden, begin juni tot half augustus, bezoeken. Niet alleen omdat de paden dan toegankelijk zijn en er geen sneeuw ligt, maar ook omdat de kloof dan op z’n mooist is. Het water van de rivier kleurt in deze maanden turquoise blauw, waar de schoonheid van de kloof ‘em juist voor een deel inzit. Het vormt een spectaculair contrast met de oranje, bruine en grijze kleuren van de basalten. De blauwe kleur van de rivier vervaagt helaas in augustus. Dit komt omdat de waterkrachtcentrale het bruine water loost in de kloof, dus dag schoonheid (oké oké, ook dan blijft het alsnog een prachtige plek, maar met iets minder het wauw-effect).

Wil je gaan voor het wauw-effect? Plan dan je bezoek naar Studlagil ergens tussen begin juni en half augustus in. Het is natuurlijk overbodig om te zeggen, maar neem je camera mee. Je zult er geen spijt van krijgen, beloofd!

Neem je camera mee om Studlagil te fotograferen

Overnachten in de buurt van Studlagil Canyon

Als je Studlagil Canyon en het oosten van IJsland wil bezoeken, is het super leuk om hier in de buurt te overnachten. Hieronder vind je de leukste overnachtingen in de buurt van Studlagil:

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *