Wist jij dat ik van 7 t/m 14 april 2024 een groepsreis begeleid naar IJsland? Ik zou het super leuk vinden als we samen IJsland kunnen verkennen! Klik hier voor meer informatie of stuur mij een berichtje via het contactformulier.

Toen ik afgelopen juli het Thingvellir Nationaal Park voor de tweede keer bezocht had ik nog wat tijd over om de omgeving verder te verkennen. Eerst reed ik een rondje om het mooie Thingvallavatn meer, waar je ook langs de Nesjavellir geothermische energie centrale komt. Daarna besloot ik nog even naar de Þórufoss ofwel Thórufoss waterval toe te rijden. En wow, wat een geluk! Ik was er helemaal in mijn uppie en kon dus lekker lang genieten van de rust, het heerlijke geluid van het vallende water, de spray in mijn gezicht, heerlijk! Dan voel je je zo vrij als een vogeltje 🙂Wil jij dit verborgen pareltje ook bezoeken? Lees dan snel verder. 

Waar ligt de Þórufoss?

Zoals ik net al zei ligt de Þórufoss dichtbij Thingvellir Nationaal Park. Dit park ligt in het zuidwesten van IJsland, op zo’n 45 minuten van de hoofdstad Reykjavík en is onderdeel van de zeer populaire golden circle route. Vanuit Reykjavík rijd je 18 kilometer op de ringweg (route 1) en sla je rechtsaf naar route 36, ook wel Thingvallavegur genoemd. Je rijdt nog 17,5 kilometer verder op route 36, waarna je linksaf kunt slaan naar route 48. Na 4 kilometer kun je aan de rechterzijde parkeren. Je bent dan bijna bij de Thórufoss. 

De Þórufoss ligt in het zuidwesten van IJsland

Je kunt de Þórufoss dus bereiken vanuit Reykjavík, maar ook vanaf de golden circle. Check de beste hotels in Reykjavik en de beste hotels rondom de golden circle als je in de buurt van de Þórufoss wil overnachten.

Van veraf lijkt de Þórufoss helemaal niet zo groot!      

Hoe bereik je de Þórufoss ?

Je kunt de Þórufoss maar op één manier bereiken en dat is door zelf erheen te rijden met een huurauto. De bekende tours naar de golden circle slaan de Þórufoss namelijk over. Als je een auto wilt huren dan raad ik je dit aan bij sunny cars. Huur hier je auto bij sunnycars zodat je zorgeloos en verzekerd kunt rondreizen door IJsland. In de zomermaanden is het ook erg leuk om een camper te huren. Dit kan bij Worldwide campers, waar je veel aanbieders kunt vergelijken. Huur hier je camper bij Worldwide campers.

Wanneer Þórufoss bezoeken?

Aangezien de Þórufoss heel dichtbij Reykjavík en de golden circle ligt, is hij het hele jaar door makkelijk te bereiken als de weersomstandigheden dat toelaten natuurlijk. Het weer in IJsland kan erg onvoorspelbaar zijn, waardoor er wel eens code oranje of code rood voorkomt. De wind, regen of sneeuw kan dan zo hard zijn dat je niet mag rijden. Bij normale omstandigheden kun je de Þórufoss in ieder geval gemakkelijk bereiken met je eigen huurauto. Er zijn namelijk geen excursies die je naar deze waterval brengen. Hierdoor ben je wel vaak alleen op deze geweldige plek en dat maakt het zo speciaal… 

Parkeren bij Þórufoss 

Er is geen grote parkeerplaats bij deze waterval, omdat hij ook niet zo bekend is. Er is geen bezoekerscentrum, je krijgt er geen eten/drinken en er zijn geen toiletten. Voordeel is dat je hier wel gratis parkeert. 

Overnachten in de buurt van de Þórufoss 

Aangezien de Þórufoss net buiten Thingvellir National Park ligt, zijn er weinig accommodaties binnen een straal van 10 kilometer te vinden. Ik heb de leukste overnachtingen nabij de Þórufoss voor je op een rijtje gezet:

Waarom Þórufoss bezoeken?

Deze 18 meter hoge waterval is super onbekend bij de toeristen en dat maakt dat je hier vaak helemaal alleen bent. Ik vind niks mooiers aan een plek waar je even een momentje met jezelf in de natuur hebt. Even genieten van de geluiden van de natuur en vooral geen andere mensen om je heen. Daarnaast komt de waterval voor in de serie Game of Thrones. Hij is niet zo spectaculair als de Gullfoss of Skógafoss, maar het is zeker een bezoekje waard. 

Heel dichtbij de mooie Þórufoss waterval

Wat meenemen naar Þórufoss?

Als je heel dichtbij de waterval wilt komen moet je waterdichte wandelschoenen, een regenjas en regenbroek aantrekken. Door de spray van de waterval kun je erg nat worden. Het ‘wandelpad’ naar deze waterval is nogal hobbelig en vol met keien en stenen, waardoor je echt goede wandelschoenen moet aantrekken. Daarnaast kan de wind in IJsland tussen september en juni ook een grote rol spelen, dus trek veel laagjes aan zodat je het niet koud krijgt. Ik heb altijd een thersmoshirt aan, daarover een fleecetrui en dan regenjas en windjack in één. Toch kan het ook in de zomermaanden erg fris zijn qua temperatuur en wind. Ben altijd goed voorbereid op het weer. Verder hoef je niet veel mee te nemen naar de Thórufoss, omdat hij slechts een paar honderd meter van de parkeerplaats is verwijderd. Ik zou je backpack dan ook in de (huur)auto laten. Dat scheelt weer een paar kilo’s. Neem wel je camera mee. 

Het ‘wandelpad’ naar de Þórufoss. Trek je wandelschoenen aan.

Geologie Þórufoss 

De waterval maakt deel uit van de 25 kilometer lange rivier Laxá í Kjós die bekend staat om zijn grote populatie Arctische zalm. De rivier mondt uit in de Hvalfjördur fjord.

De Laxá í Kjós rivier, gezien vanaf de Þórufoss 

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

2 reacties op “Þórufoss waterval; een hidden gem langs de golden circle route

  1. Linda zegt:

    Ziet er heel mooi uit! Jammer dat ik deze waterval niet kende tijdens ons bezoek aan IJsland, want wij waren hier dus wel in de buurt. De volgende keer zou ik zeker even een kijkje nemen hier. Heerlijk ook dat je bij zo’n toeristisch stukje IJsland toch nog dit soort plekken tegenkomt

    • Chayenne zegt:

      Dat is inderdaad heel jammer Linda. Maar dan heb je weer mooie nieuwe dingen voor de volgende keer. Ik vond deze echt speciaal, juist omdat je er zo alleen bent. Dan hoor je niets anders dan het vallende water. Heerlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *