Toen ik in oktober 2021 in IJsland was, stond deze Vestrahorn berg héél hoog op mijn bucketlist. Als je zoekt op mooiste plekken in IJsland staat deze er altijd tussen. Je ziet dan overal schitterende foto’s van Vestrahorn met het noorderlicht boven de berg en weerspiegeling in het zeewater. Dat lijkt een sprookje… Of is de Vestrahorn ook in het echt zo mooi? Je leest het allemaal in deze blog!

Wat is Vestrahorn?

Vestrahorn is een van de meest indrukwekkende bergen van IJsland. Gelegen op het Stokksnes schiereiland in het zuidoosten van IJsland, biedt het een ongekend ruig landschap. De berg rijst steil op uit de Atlantische Oceaan en vormt een adembenemend decor voor fotografen en natuurliefhebbers.

Deze plek is ook rijk aan geschiedenis. Het gebied rondom Vestrahorn was ooit een belangrijke Viking nederzetting. Tegenwoordig is het een populaire bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar de ongerepte natuur van IJsland. Er staat ook een neppe Viking nederzetting die ooit bedoeld was voor het maken van een film.

Met zijn zwarte zandstranden, weerspiegelende waterplassen en wilde graslanden, is Vestrahorn een locatie die je niet wilt missen als je IJsland bezoekt.

Waar ligt Vestrahorn in IJsland?

Ten eerste is het handig om te weten waar dit plaatje van een berg te vinden is. Je vindt hem in het oosten van IJsland, 17 kilometer achter het stadje Höfn dat bekend staat als kreeften stad. Vanuit Reykjavík is het dik 6 uur rijden over zo’n 465 kilometer. Het is dus niet aan te raden om vanuit Reykjavík een dagtrip te maken naar de Vestrahorn. Op onderstaande kaart zie je precies waar Vestrahorn ligt in IJsland.

De locatie van de Vestrahorn berg

Hoe bereik je Vestrahorn?

Om bij Vestrahorn te komen, is het huren van een auto noodzakelijk. Deze iconische berg ligt namelijk te ver van Reykjavík of Akureyri, waardoor er geen tours naartoe gaan. Het dichtstbijzijnde stadje is Höfn, dat op ongeveer een 20 minuutjes rijden ligt. Vanuit daar volg je de weg 1 en neem je de afslag naar de Stokksnesvegur weg. Na een korte rit kom je bij een privéweg die naar Vestrahorn leidt. Hier moet je een kleine toegangsprijs betalen, maar geloof me; it’s worth it!

Tip: als je via mijn linkje een auto huurt bij Blue Car Rental krijg je automatisch 5% korting!

Huur je auto met 5% korting bij Blue Car Rental

Parkeren bij de Vestrahorn

Vestrahorn is de berg en het schiereiland en strand eromheen heet Stokksnes. Het hele strand is privé terrein en in handen van een particulier. Hierdoor moet je 900 ISK entree per persoon betalen in het Viking Café. In dit café kun je ook wat lekkers eten en drinken. Als het café gesloten is dan is er een ATM machine waar je tickets kunt kopen.

Overnachten in de buurt van Vestrahorn

Wil jij de Vestrahorn bezoeken en wil je in de buurt overnachten, zodat jij er misschien wel ‘s nachts het noorderlicht kunt spotten? Boek dan een leuke overnachting bij een van onderstaande hotels/guesthouses.

Waarom Vestrahorn bezoeken?

De Vestrahorn is een van de mooiste plekken op IJsland. De prachtige berg, het zwarte strand en de weerspiegeling in de zee maakt het een magische plek. Je moet wel wat geluk hebben dat er geen wolken voor de berg hangen. De Vestrahorn is 454 meter hoog en heeft scherpe kliffen. Daarnaast komen de drukke tourbussen hier niet en is het dus meestal erg rustig.

De Vestrahorn wordt ook wel de Batman berg genoemd, omdat de drie hoge pieken lijken op het Batman logo en omdat Batman Begins onder andere op dit strand werd opgenomen!

Viking village en café

In 2009 werd er op het Stokksnes strand een echte Viking Village gebouwd. Deze Viking Village zou gebruikt worden voor een film die uiteindelijk nooit gemaakt is. Hierdoor ligt het dorpje er eigenlijk een beetje verlaten bij, al geeft het wel een leuke sfeer. Als je goed kijkt zie je ook dat alle balken hol zijn en dat er in de huisjes zware zandzakken hangen om alles overeind te houden. Mijn tip: kijk niet te goed, dan is het nog best leuk. Over het algemeen vond ik deze Viking Village wel een teleurstelling (tegenover de rest van IJsland), dus ga niet met te hoge verwachtingen en geniet gewoon van de mooie omgeving 🙂

Wat meenemen naar Vestrahorn?

Op het Stokksnes strand heb ik de ergste wind OOIT meegemaakt in IJsland. Het lukte niet om rechtop te lopen, ik kreeg het statief niet uitgeklapt en zand waaide in mijn ogen. Ook dit hoort bij IJsland en dat maakt het eigenlijk alleen maar leuk, tenminste als je de juiste kleding bij je hebt…

Aangezien het weer in IJsland heel onvoorspelbaar kan zijn raad ik je aan om een thermoshirt en thermolegging aan te trekken. Zorg voor waterdichte wandelschoenen als je ook zo’n mooie foto met weerspiegeling wil maken. Om de harde wind te trotseren raad ik je een windjack aan, want ik had het ijskoud met mijn IJslandse trui (lopapeysa). Een winddichte wandelbroek is ook geen overbodige luxe. Neem een camera met statief mee zodat je mooie foto’s kunt maken. Vergeet natuurlijk ook je muts en sjaal niet.

Bekijk hier hoe hard het waaide toen ik bij Vestrahorn was!

Hoe is de Vestrahorn ontstaan?

De berg Vestrahorn maakt is een deel van in totaal drie bergen: Vestrahorn, Brunnhorn en Eystrahorn, die allemaal zo’n 8 tot 11 miljoen jaar geleden zijn ontstaan. In tegenstelling tot de meeste andere bergen in IJsland bestaan deze bergen uit gabbro-gesteente. Gevormd door de langzame afkoeling van magnesium en ijzerrijk magma, is gabbro-gesteente groen/zwart van kleur met grove korrels die zich vormen tot stekelige vormen.

De zwarte zandstranden bij de bergen zijn ontstaan doordat de zee duizenden jaren lang vulkanisch gesteente heeft vermalen. Bij vloed strekt het water zich uit over het zand en zie je een prachtige reflectie van de berg(en) in het water. Bij eb kun je om de bergen heen lopen. Door de harde wind die over het schiereiland Stokksnes waait zijn er op het strand duinen gevormd waarop zich graspollen hebben gevormd.

Uitzicht op het Stokksnes strand

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *