Een vakantie naar IJsland is niet compleet zonder één of meerdere watervallen te bezoeken. Vanwege de impact van de vele gletsjers, heeft IJsland enkele van de mooiste watervallen ter wereld. Er zijn ontzettend veel mooie watervallen te vinden in IJsland, hieronder vind je de 10 mooiste.

1. Bruárfoss

Bruárfoss staat bekend om zijn intens blauwe water. Het is mijn favoriete waterval in IJsland en de foto hangt heel groot boven mijn bed. Bruárfoss was altijd een verborgen pareltje, maar doordat er in april 2023 een nieuwe parkeerplaats werd aangelegd direct naast te waterval, is het een stuk drukker geworden.

Voorheen kon je de Bruárfoss alleen bereiken door een wandeling van 3,5 kilometer (retour). De wandeling leidt je door een prachtig landschap. Je wandelt langs de heldere, turquoise Bruára rivier en onderweg kom je nog twee prachtige watervallen tegen. Ik zou je in ieder geval aanraden om de wandeling te maken.

2. Skógafoss

Skógafoss is niet alleen een van de grootste watervallen in IJsland, maar het is ook omgeven door boeiende verhalen en legendes. Met een breedte van 25 meter en een val van 60 meter is deze waterval een indrukwekkende aanblik. Volgens de folklore verborg een Viking met de naam Þrasi Þórólfsson hier ooit een schat in een grot achter de waterval. Velen hebben geprobeerd de schat te vinden, maar alleen een paar hebben de rand van de kist gezien voordat deze weer verdween…

De waterval ligt dicht bij de ringweg en is gemakkelijk bereikbaar, wat het een populaire stop maakt voor toeristen. Als je zin hebt in een beetje avontuur, kun je de trap naast de waterval beklimmen voor een fantastisch uitzicht van bovenaf. Vanaf hier start ook de prachtige Fimmvörduháls wandeling van 26 kilometer die je langs 26 watervallen en tussen twee gletsjers leidt. Neem zeker je camera mee als je deze krachtige waterval bezoekt. En wie weet, misschien vang je wel een glimp op van de verborgen schat die er al eeuwen zou liggen.

Tip: Loop/rijd 2,5 km verder om de Kvernufoss waterval te bezoeken. Dit is echt een verborgen pareltje. Hij ligt verborgen in een kleine kloof en je kunt zelfs achter de waterval doorlopen! Mijn favoriete plek in IJsland.

3. Goðafoss

Goðafoss, ook wel bekend als de waterval van de goden, is een must-see in IJsland. Deze prachtige waterval heeft een breedte van 30 meter en een hoogte van 12 meter, en is gelegen in het noorden van IJsland. Het is niet alleen de schoonheid die bezoekers trekt, maar ook de historische betekenis. Het verhaal gaat dat in het jaar 1000, na de aanname van het christendom als de staatsreligie van IJsland, de heidense godenbeelden in deze waterval werden geworpen als een symbolisch gebaar.

Het gemak waarmee je Goðafoss kunt bereiken, maakt het een toegankelijke stop voor iedereen die het noorden van IJsland verkent. Er zijn meerdere uitkijkpunten rond de waterval, waardoor je vanuit verschillende hoeken een goed zicht hebt. Goðafoss ligt op een half uurtje rijden van het Myvatn gebied.

4. Dynjandi

Dynjandi, ook wel bekend als Fjallfoss, is een indrukwekkende verschijning in de Westfjorden van IJsland. Deze waterval bestaat uit een reeks watervallen die samen een hoogte van ongeveer 100 meter bereiken, waardoor het de grootste waterval van de regio is. Het water stort zich in verschillende etappes naar beneden, wat een uniek trapsgewijs effect geeft dat je niet snel ergens anders ziet.

Om Dynjandi te bereiken, moet je een korte wandeling maken vanaf de parkeerplaats. Dit pad biedt verschillende uitzichtpunten, waardoor je de waterval vanuit meerdere hoeken kunt bewonderen. Het is zeker de moeite waard om de tijd te nemen en de hele reeks watervallen te verkennen, aangezien elke trap zijn eigen karakter en schoonheid heeft.

Ondanks dat de Westfjorden wat minder bezocht worden dan andere delen van IJsland, is Dynjandi een trekpleister die je niet wilt missen. De waterval ligt wat afgelegen, maar dat draagt juist bij aan de ervaring. De afwezigheid van grote mensenmassa’s maakt het mogelijk om in alle rust van de natuurlijke pracht te genieten.

Dynjandi waterval in de westfjorden

5. Gullfoss

Gullfoss, vaak de ‘gouden waterval’ genoemd, is een van de meest iconische watervallen van IJsland en een onderdeel van de beroemde Golden Circle route. Het water van de Hvítá-rivier stort zich hier in twee etappes naar beneden, met een totale hoogte van 32 meter, en creëert een indrukwekkend schouwspel. Wat Gullfoss extra bijzonder maakt, is hoe het water lijkt te verdwijnen in een kloof, wat bezoekers een krachtig beeld geeft van de krachten van de natuur.

Het bezoekerscentrum bij Gullfoss biedt informatie over de geschiedenis en geologie van de waterval, wat je bezoek nog leerzamer maakt. Bovendien is er een pad dat je dichtbij het donderende water brengt, zodat je de omvang en kracht van de waterval van dichtbij kunt ervaren. Let wel op, het kan hier vooral in de winter glad zijn, dus goede schoenen zijn een must.

Gullfoss is niet alleen een natuurwonder, maar ook een stukje IJslandse geschiedenis. In de jaren twintig van de vorige eeuw werd de waterval bijna verkocht aan buitenlandse investeerders, maar dankzij de vastberadenheid van Sigríður Tómasdóttir, de dochter van de toenmalige eigenaar, is Gullfoss bewaard gebleven en uiteindelijk door de IJslandse regering gekocht. Nu is het een beschermd gebied en kan iedereen genieten van deze prachtige waterval.

6. Seljalandsfoss

Seljalandsfoss is een van de meest unieke watervallen in IJsland vanwege de mogelijkheid om erachter te lopen. Deze ervaring geeft je een ander perspectief en de kans om de waterval vanuit een 360-graden gezichtspunt te bekijken. De waterval is ongeveer 60 meter hoog en valt sierlijk naar beneden, wat een gordijn van water vormt waar je achter kunt schuilen.

Het pad dat achter de waterval doorloopt kan nat en glad zijn, dus zorg voor een goede regenjas, regenbroek en stevige wandelschoenen. Seljalandsfoss is gemakkelijk te bereiken en ligt vlak aan de ringweg, wat het een ideale stop maakt voor iedereen die de zuidkust van IJsland verkent. Zorg dat je de lokale weersomstandigheden checkt voordat je gaat, want bij ijs of hevige wind kan het pad gesloten zijn voor je veiligheid.

7. Hraunfossar

Hraunfossar is een serie watervallen die direct uit een uitgestrekt lavaveld stromen, de Hallmundarhraun. Wat deze watervallen zo bijzonder maakt, is dat het water door het poreuze lava sijpelt en over een lengte van ongeveer 900 meter tevoorschijn komt. Je ziet talloze kleine stroompjes die samen zorgen voor een geweldig uitzicht.

Het is ook interessant dat Hraunfossar niet gevoed wordt door een typische rivier of gletsjer zoals veel andere IJslandse watervallen. Dit unieke kenmerk trekt geologen en natuurliefhebbers aan die meer willen leren over het samenspel tussen water en vulkanisch gesteente. Daarnaast ligt vlakbij de historische warmwaterbron Deildartunguhver en het dorpje Reykholt.

8. Dettifoss

Dettifoss is met recht een natuurwonder te noemen en staat bekend als de krachtigste waterval van Europa. De waterval heeft een indrukwekkende breedte van 100 meter en een valhoogte van 44 meter. Per seconde stort er ongeveer 193 kubieke meter water over de rand, wat zorgt voor een donderend geraas dat je al van ver kunt horen.

De waterval is gelegen in het Vatnajökull Nationaal Park in het noordoosten van IJsland en is toegankelijk via twee kanten: de oost- en de westoever van de Jökulsá á Fjöllum rivier. Hoewel de toegangswegen ruig kunnen zijn, is de aanblik van Dettifoss een ervaring die je niet wilt missen. Het is dan ook een populaire bestemming voor toeristen die de kracht van de IJslandse natuur willen voelen. Check altijd road.is om te kijken of de weg naar Dettifoss open is.

Tip: loop ook wat verder door naar de Selfoss waterval.

9. Svartifoss

Svartifoss is een echte blikvanger door de opvallende basaltkolommen die de waterval omringen. Deze natuurlijke kunstwerken lijken op orgelpijpen en geven de waterval een unieke uitstraling. Je vindt Svartifoss in het Skaftafell Nationaal Park, wat deel uitmaakt van het grotere Vatnajökull Nationaal Park. Het is een wandeling van ongeveer 1,5 kilometer vanaf het bezoekerscentrum, wat het goed toegankelijk maakt voor een breed publiek.

Deze waterval is niet alleen mooi om te zien, maar heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de architectuur van IJsland. De basaltformaties hebben namelijk als inspiratie gediend voor het ontwerp van de beroemde Hallgrímskirkja kerk in Reykjavik.

De Svartifoss, gelegen in Skaftafell

10. Kirkjufellsfoss

Kirkjufellsfoss, gelegen op het schiereiland Snæfellsnes, is een schilderachtige waterval die bekend staat om zijn uitzicht op de gelijknamige berg Kirkjufell. Dit is een van de meest gefotografeerde plekken in IJsland, en als je de foto’s ziet, snap je meteen waarom. De combinatie van het water dat langs de bergwand stroomt en de perfect gevormde kegelvormige berg op de achtergrond maakt het tot een adembenemend tafereel.

Deze waterval is gemakkelijk te bereiken en er zijn paden die je naar de beste uitzichtpunten leiden. Voor de liefhebbers van het noorderlicht is dit bovendien een populaire locatie om dit natuurverschijnsel te aanschouwen, met de waterval en berg als indrukwekkend decor. Ook tijdens de zomer, als de zon vrijwel niet ondergaat door de middernachtzon, is dit een prachtige locatie.

Met meer dan 10.000 watervallen, kun je je voorstellen dat het maken van een top 10 erg lastig was haha. Welke waterval vind jij het mooiste?

Benieuwd naar twee mooie, onbekendere watervallen in IJsland? Check dan deze blog van Mapscratcher! Zij hiken naar de Haifoss en Grannifoss. 

Benieuwd naar andere mooie watervallen op deze aardbol? Bekijk dan deze blog van wanderlustig.nl die prachtige watervallen in Kroatië bezochten. En deze blog van travelaway.nl die de mooiste watervallen in Canada hebben gezien.

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *