Wist je dat er meer dan 350 kerken zijn in IJsland? Als je je bedenkt dat er maar 330.000 mensen wonen in IJsland, dan is dit in verhouding een heel hoog aantal. De evangelische Lutherse kerk is de staatskerk. Meer dan 65% van de bevolking is hier lid van. De meerderheid van de bevolking is dus Christelijk, maar veel IJslanders gaan bijna nooit naar de kerk. Meestal gaan ze alleen naar de kerk met Pasen en kerst. In deze blog vertel ik je meer over mijn 10 favoriete kerken in IJsland.

Je kunt de meeste kerken alleen bereiken door een auto te huren. Tip: als je via mijn linkje een auto huurt bij Blue Car Rental krijg je automatisch 5% korting!

1. Budakirkja

In het rustige landschap van het schiereiland Snæfellsnes vind je een bijzonder juweeltje: de Budakirkja. Deze kleine zwarte kerk, met zijn opvallende witte details, staat als een iconisch symbool te midden van de ruige natuur. Het huidige gebouw dateert uit 1987, maar de geschiedenis van een kerk op deze plek gaat terug tot de 19e eeuw. Wat deze kerk extra speciaal maakt, is dat het een van de weinige zwarte kerken in IJsland is, geverfd met pek om het hout te beschermen tegen de elementen. De kerk en zijn mooie omgeving zijn ook een populaire trouwlocatie.

Ik heb deze kerk al in ‘moody’ herfstweer gezien, maar ook met prachtig weer in de zomer. De sfeer is dan zo anders! Ik zou hem ook graag eens zien in de sneeuw, hopelijk tijdens de groepsreis die ik in april ga begeleiden. Budakirkja is mijn favoriete kerk. Ik zei zelfs tegen mijn moeder dat ik hier wel begraven zou willen worden 😉

2. Bláa kirkja

Als je door de kleurrijke straten van Seydisfjördur wandelt, valt je oog al snel op de Bláa Kirkja. Deze charmante kerk, geschilderd in een opvallende blauwe kleur, vormt een prachtig contrast met de omliggende groene bergen en de vaak grijze IJslandse lucht. De kerk werd in 1922 gebouwd en is sindsdien een centraal punt in de gemeenschap. Het felgekleurde zebrapad naar de kerk toe zorgt voor vele mooie kiekjes bij toeristen. Ik bezocht Seydisfjördur op een regenachtige dag in oktober.

De Bláa Kirkja is niet alleen leuk om te zien, maar ook een cultureel middelpunt waar regelmatig concerten en culturele evenementen plaatsvinden. Deze activiteiten trekken zowel locals als toeristen en zorgen voor een levendige sfeer in het anders zo rustige dorp. De kerk biedt plaats aan ongeveer 300 mensen, wat best veel is voor zo’n klein plaatsje. In 1989 werd de kerk door brand beschadigd, omdat ze er bezig waren met renovatiewerkzaamheden.

Weetje: Op woensdagen worden hier in de zomermaanden concertjes gegeven.

3. Hvalneskirkja

Deze kerk en het kerkhof zijn in 1887 gebouwd uit gebeeldhouwde steen. Je vindt het kerkje op het Reykjanes schiereiland. Het interieur is gemaakt van drijfhout. De kerk is vanaf het vliegveld van Keflavík makkelijk met een huur auto te bereiken. De kerk is uniek doordat de klokkentoren in verschillende kleuren geverfd is. Vanuit Keflavík is het ongeveer een kwartiertje rijden.

Hvalneskirkja op het schiereiland Reykjanes (Börkur Sigurbjörnson, CC BY-NC-ND 2.0 DEED)

4. Thingvallakirkja

Dit is een van de eerst gebouwde kerken van IJsland. De originele werd in de 11e eeuw gebouwd van hout uit Noorwegen. De huidige kerk verbouwd in 1859, maar bevat wel nog de oude klok van de eerste Thingvalla kerk. De kerk is te zien langs de golden circle route in het Thingvellir National Park. Hierdoor is het een van de meest bezochte kerken van IJsland. Tussen mei en september heb je ook de mogelijkheid om de kerk van binnen te bewonderen

5. Hallgrimskirkja

Hallgrimskirkja is de staatskerk en daarmee ook de grootste kerk van IJsland en is te vinden in het centrum van Reykjavík. Het ontwerp van deze kerk is geïnspireerd door de IJslandse natuur, met aspecten van bergen, gletsjers en lava- formaties. Hij lijkt heel erg op de omgeving rondom de Svartifoss waterval. De kerk is ontworpen door de bekendste architect van IJsland; Gudjón Samúelsson. De bouw van de kerk duurde maarliefst 41 jaar en werd afgerond in 1986. De kerk is hét symbool van de hoofdstad. Je kunt met een lift naar de top van de kerk om een van een panoramisch uitzicht te genieten. 

6. Víkurkirkja

De Vikurkirkja, gelegen in het kleine stadje Vik, is een kerk die je echt niet mag missen. Deze kerk, met een rood dak en witte muren, biedt een prachtig uitzicht op de omliggende bergen en de Atlantische Oceaan. Het is gebouwd in 1934 en dient als een belangrijk herkenningspunt voor het dorp, dat bekend staat om zijn prachtige zwarte stranden en indrukwekkende Reynisfjara rotsformaties. Mocht er een serieuze dreiging zijn van de vulkaan Katla, dan is deze kerk de verzamelplek voor de bewoners. 

7. Akureyrarkirkja

In Akureyri, de ‘hoofdstad van het noorden’, torent de Akureyrarkirkja hoog boven de stad uit. Deze kerk, ontworpen door de beroemde IJslandse architect Guðjón Samúelsson, is voltooid in 1940 en is een prachtig voorbeeld van moderne architectuur met een sterke IJslandse identiteit. De grote glas-in-loodramen en het indrukwekkende pijporgel zijn absolute blikvangers.

Met zijn ligging op een heuvel biedt de kerk een panoramisch uitzicht over de stad en de fjord, wat het een populaire plek maakt voor bezoekers. De entree van de kerk telt wel 112 treden en het uitzicht van boven is fantastisch!

8. Húsavíkurkirkja

In het charmante vissersplaatsje Húsavík, bekend als walvishoofdstad van het noorden, staat de Húsavíkurkirkja te pronken. Deze kerk, gebouwd in 1907, is een fraai voorbeeld van houten kerkarchitectuur in IJsland. Met zijn witte buitenkant en groene dak is het een opvallend gebouw in het landschap.

Wat de Húsavíkurkirkja interessant maakt, is de centrale rol die het speelt in de lokale gemeenschap. Het is niet alleen een kerk, maar ook een plek waar mensen samenkomen voor belangrijke gebeurtenissen. Deze kerk wordt actief gebruikt en is een levend onderdeel van de IJslandse cultuur.

Húsavíkurkirkja

9. Vidimýrarkirkja

Diep in de vallei van Skagafjörður in het noorden van IJsland vind je de Vidimýrarkirkja. Dit is een van de oudste en best bewaarde turfkerken in IJsland. Gebouwd in 1834, heeft deze kerk de alles doorstaan dankzij de traditionele bouwtechnieken die de IJslanders al eeuwenlang gebruiken. Je kunt de kerk tegen betaling bezichtigen en hij is open van juni tot en met augustus. Buiten deze maanden kun je de kerk alleen op afstand bezichtigen. De kerk is nog steeds in gebruik door de lokale bevolking van Skagafjördur. 

Vidimyrarkirkja

10. Ólafsvíkurkirkja

In het kleine vissersdorpje Ólafsvík, dat zich uitstrekt aan de voet van de indrukwekkende Snæfellsjökull-gletsjer, vind je de Ólafsvíkurkirkja. Het is een van de gekste kerken die ik ooit heb gezien. Toen ik er in juli 2022 was, hadden ze net een nieuw regenboog zebrapad gemaakt bij de kerk. Hierdoor zag het er ook nog eens heel kleurrijk uit. Het is een moderne kerk, die werd gebouwd in 1967. Naast de kerk vind je het voetbalveld in Ólafsvík.

De moderne Ólafsvíkurkirkja

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *