Wist je dat er meer dan 350 kerken zijn in IJsland? Als je je bedenkt dat er maar 330.000 mensen wonen in IJsland, dan is dit in verhouding een heel hoog aantal. De evangelische Lutherse kerk is de staatskerk. Meer dan 65% van de bevolking is hier lid van. De meerderheid van de bevolking is dus Christelijk, maar veel IJslanders gaan bijna nooit naar de kerk. Meestal gaan ze alleen naar de kerk met Pasen en kerst.

Top 10 mooiste kerkjes in IJsland

1. Bláa Kirkja

Dit is de grote favoriet van de toeristen. Bláa Kirkja betekent letterlijk blauwe kerk. Deze kerk stond vroeger op de boerderij van Dvergasteinn en werd in 1982 verplaatst naar Vestdalseyri. In 1920 werd de kerk verplaatst naar het centrum van het dorpje Seydisfjördur in het oosten van IJsland. In 1989 werd de kerk door brand beschadigd, omdat ze er bezig waren met renovatiewerkzaamheden. Het felgekleurde zebrapad naar de kerk toe zorgt voor vele mooie kiekjes bij toeristen.

Weetje: Op woensdagen worden hier in de zomermaanden concertjes gegeven.

Bláa Kirkja op een regenachtige dag in oktober

2. Budakirkja

Deze zwarte kerk is een van de populairste fotografieplekken van IJsland. De kerk staat namelijk naast een lavaveld en het strand en dit zorgt voor unieke foto’s. Budir was een welvarende handelshaven en vissersdorp op het schiereiland Snaefellsness, maar werd aan het begin van de 19e eeuw verlaten. De kerk is het enige wat nog over is van de dit dorpje.

Budakirkja

3. Hvalneskirkja

Deze kerk en het kerkhof zijn in 1887 gebouwd uit gebeeldhouwde steen. Je vindt het kerkje op het Reykjanes schiereiland. Het interieur is gemaakt van drijfhout. De kerk is vanaf het vliegveld van Keflavík makkelijk met de auto te bereiken. De kerk is uniek doordat de klokkentoren in verschillende kleuren geverfd is. Vanuit Keflavík is het ongeveer een kwartiertje rijden.

Hvalneskirkja

4. Thingvallakirkja

Dit is een van de eerst gebouwde kerken van IJsland. De originele werd in de 11e eeuw gebouwd van hout uit Noorwegen. De huidige kerk verbouwd in 1859, maar bevat wel nog de oude klok van de eerste Thingvalla kerk. De kerk is te zien langs de golden circle route in het Thingvellir National Park. Hierdoor is het een van de meest bezochte kerken van IJsland. Tussen mei en september heb je ook de mogelijkheid om de kerk van binnen te bewonderen.

Thingvallakirkja

5. Hallgrimskirkja

Hallgrimskirkja is de staatskerk en daarmee ook de grootste kerk van IJsland en is te vinden in het centrum van Reykjavík. Het ontwerp van deze kerk is geïnspireerd door de IJslandse natuur, met aspecten van bergen, gletsjers en lava- formaties. Hij lijkt heel erg op de omgeving rondom de Svartifoss waterval. De kerk is ontworpen door de bekendste architect van IJsland; Gudjón Samúelsson. De bouw van de kerk duurde maarliefst 41 jaar en werd afgerond in 1986. De kerk is hét symbool van de hoofdstad. Je kunt met een lift naar de top van de kerk om een van een panoramisch uitzicht te genieten.

Hallgrimskirkja op een mooie herfstdag

6. Vikurkirkja

Deze kerk is een van de bekendste kerken van IJsland, omdat deze midden in het kleine centrum van Vík ligt. Vík staat bekend om zijn zwarte stranden en basaltzuilen. Mocht er een serieuze dreiging zijn van de vulkaan Katla, dan is deze kerk de verzamelplek voor de bewoners. Lees meer over het zuiden van IJsland.

Víkurkirkja

7. Akureyrarkirkja

Dit is een van de meest karakteristieke bezienswaardigheden van Akureyri. De kerk is ontworpen door de beroemde architect Gudjón Samúelsson. De entree van de kerk telt wel 112 treden en het uitzicht van boven is fantastisch!

Akureyrarkirkja

8. Húsavikurkirkja

Deze kerk staat in de walvisspot hoofdstad van IJsland, Húsavík. Deze stad vind je in het noorden van IJsland. De kerk staat sinds 1907 aan de haven en is gebouwd van Noors hout. Je mag als bezoeker het hele jaar door de kerk van binnen bewonderen.

Húsavíkurkirkja

9. Vidimýrarkirkja

Deze turfkerk werd in 1843 van drijfhout gebouwd. De klok dateert echter uit 1630. Je kunt de kerk tegen betaling bezichtigen en is open van juni tot en met augustus. Buiten deze maanden kun je de kerk alleen op afstand bezichtigen. De kerk is nog steeds in gebruik door de lokale bevolking van Skagafjördur.

Vidimýrarkirkja

10. Strandarkirkja

Deze kerk ligt in het zuiden van IJsland in de plaats Seal Cove ‘Serlvogar’. De kerk is gebouwd in de 12e eeuw. Het wordt ook wel het wonder kerkje van IJsland genoemd. Vroeger was dit de rijkste kerk van IJsland, omdat de bevolking veel geld aan de kerk gaf in de hoop voor geluk. Het verhaal van deze kerk is bijzonder. Het gaat over een groep vissers die vlak voor de kust in een grote storm terecht kwamen. De vissers baden tot God om gered te worden en beloofde op het land een kerk te bouwen als God hen zou redden. Er verscheen een engel die hen tot veiligheid bracht en zo bouwden de vissers Strandarkirkja. De kustlijn heet Engilsvík wat engelenbaai betekent.

Strandarkirkja

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *