Wist jij dat ik van 7 t/m 14 april 2024 een groepsreis begeleid naar IJsland? Ik zou het super leuk vinden als we samen IJsland kunnen verkennen! Klik hier voor meer informatie of stuur mij een berichtje via het contactformulier.

Je zou er zo voorbij rijden als je te snel met je ogen knippert, maar toch is het een van de meest bezochte plekken op Snaefellsnes. Het dorpje Arnarstapi is misschien niet groot op het gebied van inwoners, maar wel als het om natuur en geologie gaat. In deze blog vertel ik je graag meer over dit dorpje, wat er te doen is en waar je kunt overnachten.

Wat is Arnarstapi?

Arnarstapi is een piepklein, charmant vissersdorpje aan de westkust van IJsland. Dit pittoreske plaatsje trekt bezoekers vanwege zijn adembenemende natuur en unieke geologische rotsformaties. Het dorpje zelf is niet groot, maar het heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Vikingtijd. Er wonen slechts 60 mensen in Arnarstapi.

Waar ligt Arnarstapi in IJsland?

Arnarstapi ligt in het westen op het schiereiland Snæfellsnes, wat bekendstaat om zijn prachtige natuur en de iconische Snæfellsjökull-gletsjer. Dit gebied is een pareltje dat je echt moet zien als je in IJsland bent. Het dorpje zelf ligt aan de voet van de berg Stapafell en aan de rand van het Snæfellsjökull Nationaal Park.

Het is de perfecte uitvalsbasis om de ongerepte IJslandse natuur te verkennen. En dat allemaal op dik twee uur rijden van de hoofdstad Reykjavik. Perfect voor een dagtrip of een langer verblijf als je het echte IJsland wilt ervaren. Op onderstaande kaart kun je precies zien waar Arnarstapi ligt in IJsland.

Arnarstapi ligt in het westen, op het schiereiland Snaefellsnes

Hoe bereik je Arnarstapi?

Je kunt Arnarstapi op twee verschillende manieren bereiken, namelijk met de auto of met een dagexcursie vanuit Reykjavík. Beide opties zal ik hieronder verder toelichten.

Naar Arnarstapi met een huurauto

Het fijnste is om een auto te huren en IJsland op eigen tempo te verkennen. De meeste mensen die Arnarstapi bezoeken komen vanuit de hoofdstad Reykjavík, wat dik twee uur rijden is zonder te stoppen (190 km). Vanuit Reykjavík neem je de ringweg (route 1) richting het noorden. Neem na ongeveer een uur de afslag naar Route 54 (Snaefellsnesvegur) achter het dorp Borgarnes. Route 54 is de weg die je direct naar het schiereiland Snæfellsnes leidt.

Toen ik zelf twee dagen het schiereiland Snaefellsnes bezocht, kwam ik vanuit de stad Akureyri in het noorden van IJsland. Dat is een flinke rit van meer dan 5 uur (428 km). Ook via deze weg rijd je honderden kilometers op de ringweg en sla je achter Borgarnes rechtsaf naar route 54. Wij bezochten dit gebied dus op een van de laatste dagen van de roadtrip, omdat we het rondje tegen de klok in maakten.

Houd er rekening mee dat de wegen in IJsland soms verraderlijk kunnen zijn, vooral in de winter. Controleer dus altijd de weersomstandigheden en wegcondities voordat je vertrekt. Gelukkig is Arnarstapi vrijwel het hele jaar door goed bereikbaar.

Ik huur mijn auto altijd bij sunny cars, zodat ik volledig verzekerd op pad kan gaan door IJsland. Het is niet moeilijk om schade te krijgen als je door IJsland rijdt. Onze auto is zelfs nog nooit zo vies geweest, als toen we op Snaefellsnes reden haha. De wegen hier zijn niet allemaal geasfalteerd en door de regen was het erg modderig. Huur hier je auto bij sunny cars.

Onze auto na een dagje rijden op het schiereiland Snaefellsnes

Naar Arnarstapi met een dagexcursie vanuit Reykjavík

Heb je geen zin om zelf achter het stuur te kruipen? Geen probleem! Je kunt ook kiezen voor een georganiseerde dagexcursie vanuit Reykjavík naar Arnarstapi. Deze tours zijn super handig omdat alles voor je geregeld wordt. Je wordt opgehaald bij je hotel of een centraal punt in de stad en je reist in een comfortabele bus of minivan, vaak met wifi en verwarming.

Bij een dagexcursie vanuit Reykjavík zul je natuurlijk niet alleen Arnarstapi verkennen, maar ook andere prachtige plekken op Snaefellsnes, zoals het zwarte Budakirkja, de beroemde Kirkjufell berg, Ólafsvík en het Ytri Tunga strand.

Boek hier je dagexcursie naar het prachtige schiereiland Snaefellsnes.

Overnachten in Arnarstapi

Op het schiereiland Snaefellsnes is veel te doen en te zien. Een dagtrip is leuk, maar het is onmogelijk om echt alle mooie plekjes te bezoeken. Ik verbleef zelf twee nachten in Drangar Guesthouse, waarna we onze reis eindigden in Reykjavík.

Aangezien Arnarstapi maar 60 inwoners heeft, zijn er niet veel accommodaties te vinden. Ik heb hieronder de twee leukste overnachtingen in (de buurt van) Arnarstapi voor je op een rijtje gezet:

  • Arnarstapi Cottages, gelegen in het ‘centrum’ van Arnarstapi. Ze hebben een geweldig uitzicht en zijn heel luxe. Je kunt ook overnachten in het Arnarstapi Hotel.
  • Hotel Budir, gelegen op 19 kilometer van Arnarstapi. Dit hotel heeft een geweldig uitzicht op de Atlantische Oceaan en ligt naast het zwarte Budakirkja.

Restaurants in Arnarstapi

Er zijn niet veel restaurants te vinden in Arnarstapi, aangezien het maar een klein dorp is. Toch zijn er een aantal leuke plekken met lekker eten die ik hieronder voor je heb geselecteerd. Mocht je meer keuze willen dan kun je ervoor kiezen om in Ólafsvík, Grundarfjördur of Stykkishólmur te gaan uiteten.

  • Samkomuhúsið Arnarstapa, waar je verschillende soepen krijgt, Skyr, crepes en warme dranken. Ideaal voor de lunch.
  • FRISTA food truck, waar je een heerlijke, snelle hap kunt eten. Je krijgt hier fish & chips, wraps en soep. Let op: deze food truck is in de wintermaanden gesloten. Check even op Google of hij bij jouw bezoek geopend is.
  • Arnarbær, hier krijg je vele soorten pizza’s, maar ook burgers en soep.

Wat te doen in Arnarstapi?

Je zou het misschien niet verwachten maar er is heel veel te doen in en rondom Arnarstapi. Hieronder vertel ik je graag meer over de activiteiten en bezienswaardigheden.

Wandel van Arnarstapi naar Hellnar

Een van de mooiste wandelroutes die je niet mag missen in Arnarstapi is het pad naar Hellnar. Deze route van ongeveer 2,5 kilometer voert je langs de ruige kustlijn met spectaculaire uitzichten over de Atlantische Oceaan. Je loopt langs kliffen waar je met een beetje geluk papegaaiduikers en andere zeevogels kunt spotten. Het pad is goed begaanbaar en de wandeling duurt ongeveer een uur, afhankelijk van hoe vaak je stopt om foto’s te maken of gewoon om te genieten van het uitzicht.

Het prachtige uitzicht als je vanuit Arnarstapi naar Hellnar wandelt (Domenico Convertini, CC BY-SA 2.0 DEED)

Bij Hellnar aangekomen kun je even uitpuffen bij het café met een lekker kopje koffie en een stuk IJslandse taart, terwijl je uitkijkt over de oceaan. Voor de terugweg kun je dezelfde route nemen of kiezen voor een lus door het binnenland, waarmee je een ander perspectief op het landschap krijgt.

Deze wandeling is echt een must-do voor natuurliefhebbers en fotografen. En het mooie is, je hoeft geen ervaren wandelaar te zijn om dit stukje paradijs op aarde te ervaren. Zorg wel voor goede wandelschoenen, want IJslandse paden kunnen soms verraderlijk zijn. En neem altijd je regenjas en regenbroek mee in je backpack.

Wandel naar de top van de Snaefellsjökull gletsjer

Als je in Arnarstapi bent en je zoekt naar een uitdagende activiteit met een beloning in de vorm van onvergetelijke uitzichten, dan is de beklimming van de Snaefellsjökull gletsjer iets voor jou. De gletsjer bereikt een hoogte van ongeveer 1446 meter en het weer kan hier snel omslaan. Het is daarom af te raden om deze tocht zonder een ervaren gids te ondernemen.

Laat je verrassen door het prachtige panorama over het schiereiland dat beroemd is geworden door Jules Verne’s ‘Reis naar het middelpunt van de aarde’. Normaal gesproken ben je zo’n 5 tot 6 uur onderweg vanaf de voet van de gletsjer.

Je start je tocht vanaf de weg op het Snæfellsnes schiereiland en na ongeveer een uur over een stenig pad lopen, bereik je de voet van de gletsjer. Hier trek je de gletsjeruitrusting aan, zoals stijgijzers, een harnas, ijsbijlen en touwen. De gidsen zullen je uitleggen hoe je alles veilig gebruikt en je hebt ook even de tijd voor een snelle snack en wat drinken.

Dan begint de klim van ongeveer drie uur naar de top van de Snæfellsjökull. Op dagen dat het weer meezit, is het uitzicht vanaf hier ongelooflijk mooi. Afhankelijk van de route die je neemt, stop je rond de 140 meter of je klimt verder naar de top op 1446 meter. Het laatste stuk is vrij steil en hier wordt gebruikgemaakt van touwen voor extra veiligheid. Bovenop neem je de tijd om te lunchen en om te genieten van het waanzinnige uitzicht. De afdaling over hetzelfde pad duurt meestal tussen de 1 en 2 uur.

Boek hier je wandeling naar de top van de Snaefellsjökull gletsjer.

Bezoek de Lóndrangar rotsformaties

Lóndrangar zijn twee gigantische rotsformaties op de IJslandse kliffen. Deze rotsen zijn de overblijfselen van een oude vulkaan, die door erosie zijn huidige vorm heeft gekregen. De grootste piek reikt tot zo’n 75 meter hoog en is een onmiskenbaar herkenningspunt in het landschap van Arnarstapi.

De Lóndrangar zijn niet alleen een lust voor het oog, maar ook een hotspot voor vogelliefhebbers. De rotsen vormen namelijk een belangrijke broedplaats voor verschillende vogelsoorten. Neem je verrekijker mee en misschien spot je wel een paar van de vele vogels die IJsland rijk is. De rotsformaties zijn gemakkelijk te bereiken en er is een goed pad dat je naar de beste uitkijkpunten leidt.

De Londrangar rotsformaties (Markus Trienke, CC BY-SA 2.0 DEED)

Wandel over de Stone Bridge

In Arnarstapi vind je een bijzondere natuurlijke attractie: de Stone Bridge. Dit is een natuurlijke boog gemaakt van gestolde lava die over de jaren heen door erosie zijn vorm heeft gekregen. De brug ligt over een kloof waar de zee onderdoor stroomt en het is een populaire plek voor een foto. Je kunt er overheen lopen, maar wees voorzichtig, want de natuur kan onvoorspelbaar zijn. Het is een korte wandeling vanaf het centrum van het dorp.

De stone bridge in Arnarstapi (Chmee2, CC BY 3.0 DEED)

Bezoek de Vatnshellir lavagrot

Voor een avontuur onder de grond moet je de Vatnshellir lavagrot zeker niet overslaan. Deze grot, die je vindt in het hart van het Snæfellsjökull Nationaal Park, is meer dan 800 jaar oud en biedt een unieke blik in de vulkanische geschiedenis van Arnarstapi. Met een gids daal je af in het hart van de vulkaan, waar je gestolde lava en kleurrijke mineralen kunt zien.

Het is een magische ervaring die je meeneemt naar een andere wereld, ver weg van het daglicht. Vergeet niet om warme kleding en stevige wandelschoenen aan te trekken; het kan koud en glad zijn binnenin de grot. Het is aan te raden om deze tour van te voren te boeken, want de Vatnshellir lavagrot is een populaire attractie en de groepsgrootte is beperkt om de ervaring persoonlijk en veilig te houden.

Wandel naar Gattklettur

Gattklettur is een boogvormige rotsformatie aan de kustlijn, gevormd door de krachten van de zee en wind. Je vindt Gattklettur net iets buiten het dorp en het is makkelijk te bereiken met een korte wandeling. De boog is zo’n indrukwekkend gezicht omdat de golven van de Atlantische Oceaan eronderdoor klappen, wat een krachtig schouwspel oplevert.

Volgens de locals is Gattklettur ook een plek vol legendes. Er wordt gezegd dat de boog een poort is naar een andere wereld. Of dat nu waar is of niet, de mystieke sfeer van de plek voel je zeker. En als je geluk hebt en het is broedseizoen, kun je zelfs zeevogels zien die de rotsen rondom Gattklettur gebruiken als rustplaats.

Aanschouw het standbeeld van Bárður de oger

In Arnarstapi kom je een bijzonder standbeeld tegen van Bárður Snaefellsás, een figuur uit de IJslandse saga’s. Hij wordt afgebeeld als een oger en is een belangrijk personage in de lokale mythologie. Het beeld staat trots aan de kustlijn en is gemaakt door de IJslandse beeldhouwer Ragnar Kjartansson. Bárður wordt gezien als de beschermgeest van het schiereiland Snæfellsnes en het verhaal gaat dat hij de vrede bewaakt tussen mensen en de natuur.

Dit mythische figuur maakt deel uit van de rijke culturele geschiedenis van Arnarstapi en het standbeeld is een populaire fotospot voor bezoekers.

Bardur standbeeld (Tamara Polajnar, CC BY-NC 2.0 DEED)

Spot vogels in de zomermaanden

Als je een vogelliefhebber bent, dan is Arnarstapi in de zomermaanden echt de plek waar je moet zijn. In deze periode is de kustlijn een thuis voor talloze vogelsoorten die hier komen broeden. Zo vind je er onder andere de Noordse Stormvogel, de Noordse Stern en de Drieteenmeeuw. Het is fascinerend om te zien hoe deze vogels zich behendig tussen de rotsen bewegen en op de ruige kliffen hun nesten bouwen. Neem je camera en verrekijker maar mee 😉

De Noordse Stern

De geschiedenis van Arnarstapi

Arnarstapi heeft een geschiedenis die net zo indrukwekkend is als zijn natuur. Ooit was dit een bloeiende handelspost en een belangrijke vissershaven, waar de Vikingen hun boten aanmeerden. De naam Arnarstapi zelf is afgeleid van de IJslandse woorden voor ‘arend’ en ‘klif’, wat wijst op de majestueuze vogels die je hier kunt spotten en de steile kliffen die het dorp omringen.

Door de jaren heen is Arnarstapi getransformeerd van een bruisende haven naar het rustige dorpje dat het nu is, maar de sporen van zijn roemrijke verleden zijn nog steeds zichtbaar. De oude havenpijler, hoewel grotendeels verlaten, staat er nog steeds en geeft je een idee van hoe het leven hier ooit was.

In de 19e eeuw werd Arnarstapi het onderwerp van lokale saga’s, die het dorp een haast mythische status gaven. Verhalen over Bárður Snaefellsás, de oger uit de saga’s, zorgen ervoor dat de geschiedenis van Arnarstapi levend blijft in de harten van de IJslanders. Deze verhalen trekken ook bezoekers aan die meer willen weten over de rijke folklore van het land.

Zelfs nu nog voelt een wandeling door Arnarstapi alsof je een stap terug in de tijd zet. De rustieke huizen en het ruige landschap geven je het gevoel dat de Vikingen elk moment weer kunnen terugkeren. En met de prachtige natuur als achtergrond is het makkelijk te zien waarom dit kleine dorpje zo’n grote rol heeft gespeeld in de IJslandse geschiedenis.

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

Een reactie op “Arnarstapi; het kleine IJslandse dorpje met zijn rotsformaties

  1. Gundiscover zegt:

    Amai die auto heeft daar zo te zien wel serieus afgezien! Het ziet er daar wel erg mooi uit. Ik ben fan van de de Stone Bridge. Ook Lóndrangar kan me zeker bekoren. Ik hou van zo een ruwe kustlijn. Prachtig staaltje natuur weer. Ik had er nog nooit van gehoord maar lijkt me zeker een bezoekje waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *