Als je naar IJsland op vakantie gaat, kies je meestal voor een avontuurlijke reis. Het is een geweldig land met vele watervallen, vulkanen, gletsjers, zwarte stranden en noem maar op. Je vindt er overal ongerepte natuur en veel plekken zijn nog niet ontdekt door de vele toeristen die IJsland jaarlijks bezoeken. De meeste toeristen kiezen ervoor om het land volledig zelfstandig verkennen, maar het is ook mogelijk om dagtochten te boeken. Wil jij de ultieme vrijheid ervaren door helemaal zelf je reis te plannen? Dan kan een huurauto niet ontbreken. Wil jij weten waar je voordelig en verzekerd een goede auto kunt huren? Hoe oud je moet zijn om in IJsland een auto te kunnen huren en of je een auto met vierwielaandrijving nodig hebt? Lees dan snel verder en ontdek het antwoord op deze vragen. 

Waarom een auto huren in IJsland?

Naast dat het een groot feest is om zelf door het indrukwekkende landschap van IJsland te rijden, zijn er ook nog vele andere redenen:

1. Het openbaar vervoer in IJsland is beperkt

IJsland is een zeer dunbevolkt land; het is 7x groter dan Nederland en er wonen slechts 366.000 mensen. De steden en dorpen liggen vaak vrij ver van elkaar verwijderd en het openbaar vervoer is zeer beperkt. Er is eigenlijk alleen een goede busverbinding rondom Reykjavík. Daarnaast zijn taxi’s erg duur en om echt ergens te komen moet je toch flink wat kilometers afleggen. 

2. Ontdek heel IJsland met een huurauto

Zoals ik eerder al benoemde is het ook mogelijk om dagtrips te boeken. Met deze dagtrips bezoek je meestal de bekende plekken die langs de ringweg liggen en daar is het vaak erg druk door de hordes toeristen. Wil jij de verborgen juweeltjes bezoeken, onderweg stoppen op een mooie plek en dus genieten van alle vrijheid? Dat is echt alleen mogelijk als je zelf een auto huurt. 

3. Een auto huren in IJsland is goedkoper

IJsland is geen goedkoop land, dus verwacht ook niet dat je heel goedkoop een auto kunt huren. Het boeken van tours is echter veel duurder dan het huren van een auto. Voor je beeldvorming; een dagtour naar de golden circle kost minimaal 62 euro per persoon en een dagtour naar de beroemde watervallen en het zwarte Reynisfjara strand zelfs 82 euro per persoon. En dan heb je nog niet gegeten of gedronken. Daarnaast ben je afhankelijk van de tijden van de tourgids en bezoek je alleen de bekendste bezienswaardigheden.

Voor mij zijn de wandelingen naar de Reykjadalur hete rivier en de Brúararfoss waterval de mooiste dingen die je kunt doen langs de golden circle route en deze kun je niet bezoeken met een tour… De uitzichten tijdens het rijden in je huurauto zijn fantastisch en door de beperkte bebossing kun je kilometers ver kijken in IJsland.

Waar een auto huren in IJsland?

Er zijn twee autoverhuur bedrijven waar ik goede ervaringen mee heb, namelijk Blue Car Rental en Sunny Cars.

1. Blue Car Rental

Blue Car Rental is een IJslands autoverhuur bedrijf, waar je normale en 4×4 auto’s kunt huren. Je betaalt pas bij aankomst en hebt geen wachttijden bij het ophalen of inleveren van de auto. Daarnaast kun je kiezen hoe je je auto verzekerd. Een ander voordeel is dat Blue Car Rental meestal het voordeligste is.

Als je via mijn linkje boekt bij Blue Car Rental, krijg je automatisch 5% korting!

Huur hier je auto bij Blue Car Rental met 5% korting

2. Sunny Cars 

Sunnycars is over het algemeen een van de duurdere autoverhuurbedrijven, maar je krijgt er heel veel service voor terug:

 • De huurauto’s van Sunny Cars zijn all-risk verzekerd en dat is inbegrepen in de prijs. Je komt dus niet op het einde van je reis voor verrassingen te staan als er schade is ontstaan door de harde wind of noodweer. 
 • De auto’s zijn altijd goed en schoon. Ik kreeg beide keren in IJsland zelfs een upgrade van de gekozen auto, heel fijn! 
 • Je krijgt bij schade altijd je eigen risico terug betaald. 
 • Je kunt je reservering tot 1 uur voor de aanvang van de huur gratis wijzigen. 
 • Gebruik Sunny2Go; een handige reis assistent met al je gegevens en antwoorden op je vragen. Tijdens je vakantie vind je met de kaartfunctie gemakkelijk een overzicht van alle beschikbare parkeerplaatsen in de buurt, inclusief openingstijden en parkeertarieven. Super handig dus! 

Huur hier je auto bij Sunny Cars en ga zorgeloos en verzekerd op pad. 

Huur je auto bij Sunny Cars

Vliegtickets IJsland en parkeren

Als je gaat roadtrippen in IJsland zul je vast met het vliegtuig gaan. Het is ook mogelijk om met de boot te gaan, maar dan ben je minimaal 2 dagen onderweg vanaf Denemarken. Ik raad je dus aan om met het vliegtuig te gaan. De goedkoopste vliegtickets naar IJsland boek je hier! Aangezien ik uit zuid- Limburg kom, reserveer ik ook altijd een parkeerplek bij Schiphol op P3 lang parkeren. Reserveer hier ook jouw parkeerplaats op Schiphol.

Hoe zijn de wegen in IJsland?

Je zou het misschien niet verwachten, maar de wegen in IJsland zijn over het algemeen erg goed! Ik vind het nog gemakkelijker rijden dan in Nederland (als de weersomstandigheden goed zijn). Het grootste gedeelte van je rondreis rijd je op de ringweg. Deze weg van 1332 kilometer gaat het hele eiland rond en is goed verhard. Het is een eenbaansweg zonder vluchtstrook en je kunt er gemakkelijk inhalen.

De wegen rondom Reykjavík en de golden circle route zijn ook erg goed. Neem je ergens een afslag van de ringweg dan moet je niet raar opkijken als je opeens op een ongeasfalteerde gravelwegen rijdt. Wij hadden (gelukkig) een auto met vierwielaandrijving toen wij vanuit het noorden van IJsland naar het Snaefellsnes schiereiland reden. We wisten namelijk niet dat het eerste gedeelte van route 54 onverhard was met diepe gaten.

Moet ik een 4×4 auto huren in IJsland?

Het is niet altijd nodig om een auto met vierwielaandrijving te huren in IJsland. Toen ik in juli in IJsland was, had ik genoeg aan een standaard auto, omdat ik de Hooglanden niet bezocht. In oktober was een 4×4 auto wel echt nodig, omdat we een paar dagen sneeuw hadden en we meerdere gravelwegen reden. Een standaard auto huren is natuurlijk een stuk goedkoper dan een 4×4, dus wanneer kies je voor welke auto?

Wanneer heb ik een 4×4 auto nodig in IJsland?

In principe is het verstandig om tussen begin oktober en eind april een auto met vierwielaandrijving te huren. Dit geeft je een veiliger gevoel als het onderweg zou gaan sneeuwen of hard waaien. Vaak is het in deze maanden gewoon nodig om gemakkelijk je volgende overnachtingsplek te bereiken. Als je de Westfjorden wil bezoeken dan is een 4×4 auto ook de beste en veiligste keuze. De IJslandse Hooglanden zijn bereikbaar in de zomermaanden (eind juni t/m augustus). Het bezoeken van de Hooglanden is alleen toegestaan met een 4×4 auto, omdat je over gravelwegen rijdt en soms zelfs rivieren moet oversteken. Wegen waarop je alleen met een 4×4 auto mag rijden worden aangegeven als F-road. Je krijgt een boete als je hier met een standaard auto op rijdt en geloof me; daar wil je ook niet rijden met je Kia Picanto 😉 

In de wintermaanden is het aan te raden om sneeuwkettingen erbij te huren. Bekijk voordat je gaat rijden altijd de IJslandse wegenwebsite road.is om te zien of er wegen niet toegankelijk zijn. Houd daarnaast altijd het weer in de gaten. Als de IJslandse wegenwebsite een negatief advies geeft om te rijden, zou ik dat advies altijd opvolgen. Ik heb meerdere verhalen gehoord van toeristen die gestrand zijn langs de weg, omdat de auto van de weg was gewaaid of omdat zij niet verder kwamen in de sneeuw. Realiseer je dat het IJslandse rescue team bestaat uit vrijwilligers en zij ook hun eigen leven riskeren om jou te komen redden.

Wat kost een auto huren in IJsland? 

De kosten van het huren van een auto in IJsland zijn erg afhankelijk van de periode waarin je IJsland bezoekt. Ga je in de zomer? Dan kun je veel hogere prijzen verwachten dan wanneer je in november of februari gaat. Dit geldt ook voor de prijzen van overnachtingen trouwens. Wij betaalden voor een Volkswagen Golf in juli ‘22 voor 8 dagen €964,00. In oktober ‘21 betaalden we voor een Toyota RAV4 (4×4) voor 15 dagen €1520,00. Ik zou ervan uitgaan dat je ongeveer €100,00 per dag betaald voor je huurauto. Je bent dan wel volledig verzekerd en komt niet voor onverwachte kosten te staan. 

Leeftijd auto huren in IJsland? 

Je dient minimaal 20 jaar oud te zijn om een auto te huren in IJsland. Voor een auto met vierwielaandrijving is dit zelfs minimaal 23 jaar. Daarnaast moet je minimaal één jaar ervaring hebben als bestuurder en heb je een creditcard nodig om een auto te kunnen huren. Als je in december of januari gaat rijden is het handig als je ervaring hebt met het rijden in de sneeuw en op gladde wegen. 

Verkeersregels in IJsland

Net zoals in Nederland rijden ze in IJsland aan de rechterkant van de weg en moet je links inhalen. Je moet altijd je lichten aan hebben tijdens het rijden. Op een kruising heeft degene die van rechts komt voorrang, maar bij een rotonde heeft de bestuurder die al op de rotonde is voorrang op de bestuurders die de rotonde op willen rijden. Let op: bij rotondes met twee of meer rijstroken geldt de (ongeschreven) regel dat de bestuurder op de binnenste rijstrook voorrang heeft met afslaan op de buitenste rijstroken. Bij een Einbreid Brú (eenbaans brug) heeft de bestuurder die de brug het eerst nadert voorrang. In onderstaand schema vind je ook de toegestane snelheid in IJsland. Lees in deze blog alle verkeersregels in IJsland

De verkeerssnelheid in IJsland

Tanken in IJsland

Tanken in IJsland is iets anders dan wij gewend zijn in Nederland. Er zijn bemande tankstations, maar ook onbemande. Je kunt je creditcard of pinpas gebruiken. Het grote verschil is het afnemen van liters benzine of diesel. Wij steken die slang in onze auto en stoppen als hij vol is. Dit kun je ook doen in IJsland, maar dan wordt je creditcard belast met borg en dat kan wel €300 zijn per tankbeurt. Dit wil je natuurlijk niet. Het beste is om een bedrag aan te geven bij de pomp, bijvoorbeeld 10.000 ISK. Je tankt dan voor €71 en dit bedrag wordt dan van je creditcard afgeschreven. Als je toch minder dan dit bedrag kan tanken krijg je het overige geld weer teruggestort. In het zuidwesten en zuiden van IJsland zijn voldoende tankstations te vinden. Ben je in de Oostfjorden of de Westfjorden? Dan is het verstandig om te tanken als je tank nog voor de helft gevuld is. Better safe than sorry…

Conclusie auto huren in IJsland

Samenvattend is het dus erg gemakkelijk en leuk om zelf te rijden door IJsland, zolang de weersomstandigheden dat toelaten. Het huren van een auto geeft je de ultieme vrijheid om zelf te bepalen welke plekken je bezoekt en hoelang. Voor mij is roadtrippen door IJsland het mooiste wat er is en hopelijk voor jou ook snel. Veel succes met het plannen van je reis en het rijden door het meest ruige landschap ter wereld 🙂 Heb je nog vragen? Stuur dan een e-mail of laat het weten in de reacties.

Geniet van je roadtrip door IJsland met je eigen huurauto

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

12 reacties op “Auto huren in IJsland; maak de mooiste roadtrip van je leven

 1. Elisa zegt:

  Auto huren en rondreis maken door IJsland is zeker een goed idee inderdaad! In coronatijd hebben we eerst een paar dagen gehuurd. Want stel dat we een positieve uitslag zouden hebben gehad met de test op dag 5, dan zouden we met dure huurauto op de stoep van quarantainehotel hebben gezeten. Gelukkig was de uitslag negatief en konden we de huurauto verlengen.

  • Chayenne zegt:

   Dat is helemaal waar Aniek. Die excursies kunnen het allemaal erg duur maken. Het allergoedkoopste is natuurlijk de ferry met je eigen auto. Echter ben je dan wel veel meer dagen onderweg, waardoor je dat ook weer extra geld kost.

 2. Yvonne zegt:

  Goede tips.. lijkt me zeker een land waar je in de winter een 4×4 wilt huren inderdaad.. Ook een huurauto is in IJsland best prijzig zo te zien, maar met 4 personen verdient dat wel terug als je geen tours hoeft te boeken.

  • Chayenne zegt:

   Als je de kosten van de huurauto kunt verdelen dan valt het zeker mee. Een 4×4 huren in de winter is wel zo verstandig en ook heel gaaf eigenlijk. Voelde heel stoer om met een Toyota RAV4 door het maanlandschap te rijden…

 3. Linda zegt:

  Wij hadden ook een auto gehuurd in IJsland, geen 4×4 en die hebben we ook niet echt gemist in de zomer. We moesten hierdoor wel wat plekken overslaan, maar ik kom daarvoor graag terug. Ik had wel graag een iets grotere auto gehad, wij hadden nu een Toyota Yaris en dus een vrij lage bodem, dat vond ik niet zo handig. Een auto huren geeft je in ieder geval wel heel veel vrijheid! Ideaal 🙂

  • Chayenne zegt:

   In de zomer is een 4×4 inderdaad niet echt nodig, tenzij je de Hooglanden wil bezoeken. Een Toyota yaris is inderdaad wat klein. Misschien voor de volgende keer een maatje groter of een 4×4 als je de Hooglanden wil bezoeken 🙂

 4. Janet zegt:

  IJsland staat bij mij nog hoog op de lijst. Als ik in de toekomst eindelijk naar het eiland ga, zou ik heel graag zelf rond willen touren met een auto (of camper). Een roadtrip lijkt me ideaal om IJsland te verkennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *