Wil jij een roadtrip maken door IJsland met een huurauto? Dan ben je hier op het juiste adres. In dit artikel kom je alles te weten over het huren van een auto en het rijden door IJsland. 

Wel of niet zelf rondreizen door IJsland?

Het ligt aan het doel van je vakantie of een eigen huurauto nodig is. Wil je vooral rondom Reykjavík blijven? Dan is een huurauto niet nodig en kun je de beroemde golden circle of reis naar Vík bijvoorbeeld als excursie boeken. Wil je een rondreis maken en van niemand afhankelijk zijn? Dan is een auto huren een strak plan.

In de zomer kun je ook gebruik maken van een bus paspoort. Hiermee kun je een aantal afgelegen plekjes van het eiland bezoeken zonder een auto te huren. De paspoorten worden door erkende touringcarbedrijven aangeboden. 

Het is ook mogelijk om met het openbaar vervoer te reizen. Dit heet Straetó en je kunt er het hele jaar door mee reizen naar bepaalde plaatsen, maar houd er rekening mee dat ze niet naar afgelegen dorpjes of plekken reizen. Er zijn namelijk maar weinig busroutes in IJsland en ze rijden vaak ook op onregelmatige tijden en dagen. Daarnaast zijn busreizen in verhouding ook erg duur. Dit geldt ook voor het nemen van een taxi; veel te duur en niet iedere chauffeur brengt je ver buiten de steden. Ik zou het nemen van een bus of taxi in ieder geval niet adviseren 😉 

Een auto huren in IJsland

Wil je de ultieme vrijheid ervaren en flexibel zijn in je roadtrip? Dan kan ik je wél een huurauto adviseren. Er zijn meerdere autoverhuurbedrijven die verschillende auto’s verhuren. Via sunnycars kun je gemakkelijk en zorgeloos een auto huren. Welke auto je nodig hebt hangt ook weer af van het doel van je reis, want des te beter de auto, des te duurder hij wordt. 

Auto huren bij sunnycars

Voor een echte rondreis zijn de SUV’s met een vierwielaandrijving (4WD) heel populair. Ze hebben voldoende bagageruimte en je kunt er veilig mee reizen, ook als de weersomstandigheden wat minder zijn. Wil je door de Hooglanden reizen? Dan mag je deze F- wegen alleen betreden met een 4WD auto. Deze F- wegen zijn alleen toegankelijk in de zomer in verband met de extreme weersomstandigheden in de andere seizoenen. Als je in de winter reist (oktober-eind maart) is het verstandig om een 4WD auto te huren, want je wilt écht niet vast komen te zitten in de sneeuw met een Hyundai i10.  

Je kunt ook auto’s met een tweewielaandrijving huren. Ze zijn een stuk goedkoper dan de 4WD auto’s. Nadeel is dat je er vaak minder bagage in kwijt kunt en je je minder veilig kunt voelen als het weer omslaat tijdens het rijden. Blijf je vooral op de ringweg en reis je in de zomer? Dan is een 2WD wellicht voldoende. Ga hierbij vooral op je eigen gevoel en je budget af. 

De meeste autoverhuurbedrijven in IJsland zijn super flexibel als je een auto gaat ophalen of terugbrengen. Je kunt de auto vaak ook ophalen bij het vliegveld van Kevlavík. Het is niet nodig om lang van te voren de auto te reserveren als je nog niet zeker bent over de duur van je reis. 

Eisen huren van een auto in IJsland

  • Je dient minimaal 20 jaar oud te zijn om een auto te huren. Voor een 4WD auto is dit zelfs minimaal 23 jaar. 
  • Je moet minimaal één jaar ervaring hebben als bestuurder. 
  • Je hebt een creditcard nodig om een auto te kunnen huren en een vertaling van je rijbewijs in het Engels. 
  • Je bent verplicht om een autogordel te dragen. 

De ringweg in IJsland

Als je een auto huurt ga je zeker weten de ringweg rijden. Dit is namelijk de hoofdweg van IJsland en is maarliefst 1332 km lang! De weg heeft maar één rijstrook per richting en er rijdt weinig verkeer. In de file kom je dus zeker niet te staan. Ze rijden gewoon aan de rechterkant in IJsland, net zoals in Nederland. 

Voor de meest recente verkeersinformatie kun je naar road.is gaan. Je vindt hier informatie over de wegen, het weer en de begaanbaarheid van de wegen. Offroad rijden is trouwens niet toegestaan in IJsland, omdat de kwetsbare natuur niet beschadigd mag worden. Doe dus vooral Justin Bieber niet na in zijn videoclip ‘i’ll show you’ waarbij hij rolt over het IJslandse mos. De natuur beschadigen levert je namelijk een forse boete op. Rijden op de onverharde wegen van de Hooglanden mag wel, omdat dit niet als offroad wordt bestempeld. 

De ringweg in IJsland

Parkeren in IJsland

Parkeren is in vrijwel het hele land gratis, op het centrum van Reykjavík en Akureyri na. Het parkeren in deze steden is zo’n 1 à 2 euro per uur. Bij vele toeristische attracties, zoals watervallen kun je gratis parkeren op een parkeerplaats. Stop nooit zomaar langs de weg om een foto te maken. Dit is niet toegestaan omdat het gevaarlijk kan zijn en je de natuur kan beschadigen.  

De wegen in IJsland

De kwaliteit van het wegdek in IJsland is erg verschillend. In de plattelandsgebieden vind je vaak wegen met gaten of grindwegen. Controleer daarom regelmatig je bandenspanning, want krijg je een ongeluk met een te lage bandenspanning dan wordt dat niet vergoedt door de verzekering. 

Houd rekening met de extreme weersomstandigheden van het land. Ben daarom extra alert als je rijdt in de sneeuw of met veel wind. Ook in de zomer is het mogelijk dat er sneeuw en ijs ligt op de bergpassen. De wind kan ook echt killing zijn in IJsland. Geloof me; zo’n wind heb je nog nooit ervaren in je leven. Ben dus voorzichtig met het openen van de autodeur en houd de deur stevig vast. Zit je in een sneeuwstorm? Dan heb je meestal maar een paar meter zicht. Als je op het weerbericht ziet dat er een sneeuwstorm wordt voorspeld dan wordt sterk afgeraden om dan te gaan rijden. Je kunt dan heel gemakkelijk vast komen te zitten in de sneeuw. Dan kun je toch beter een dagje extra ontspannen in de hottub 😉 

Extreem weer in de winter in IJsland

In IJsland leven honderdduizenden schapen die vrij leven in de natuur. Ze staan vaak langs de weg en kunnen zomaar de weg oversteken. Minder dus altijd je snelheid als je schapen nadert. Als je een schaap aanrijdt wordt dit altijd als jouw schuld gezien en kun je aansprakelijk worden gesteld door de eigenaar van het schaap en je autoverhuurbedrijf. Daarnaast wil je het ook niet op je geweten hebben dat je een schaap hebt doodgereden… 

Door alle bovengenoemde factoren is het vast geen verrassing dat je je aan de snelheid moet houden in IJsland. 

Hoe snel mag je rijden in IJsland? 

  • Binnen de bebouwde kom: 50 km/uur.
  • Op onverharde wegen en grindwegen: 80 km/uur. 
  • Op verharde wegen (zoals de ringroad): 90 km/uur.  

Als je je niet aan de bovengenoemde snelheid houdt kun je een flinke boete verwachten. Je komt niet veel politie tegen onderweg, maar op veel locaties staan actieve flitspalen. 

Wat is de prijs van benzine in IJsland?

De benzineprijs in IJsland verschilt tussen de €1,20 en €1,45 per liter. Diesel is iets goedkoper. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *