Wat zijn typische IJslandse trekjes en hoe zijn de IJslandse mensen? Kom alles te weten over wat de mensen van dit eiland traditioneel IJslands maakt.

Kenmerken IJslandse bevolking

Iedere bevolking heeft zo zijn stereotypen, dus deze heeft IJsland ook. Deze gelden natuurlijk niet voor iedereen, maar voor het grootste gedeelte kloppen de feitjes. Onderstaande lijst is bedoeld om je een idee te geven van de bevolking en wat je kunt verwachten als je naar IJsland komt.

Familienamen in IJsland

In IJsland wonen ongeveer 365.000 mensen. Iedereen kent iedereen en is zelfs vaak familie van elkaar. Er zijn geen achternamen of familienamen in IJsland, wat erg verwarrend kan zijn. De meerderheid van de bevolking heeft een achternaam die een patroniem is. Dit betekent dat het is samengesteld uit de voornaam van hun vader. Het achtervoegsel bestaat uit -dóttir (dochter) of -son (zoon. Heet je vader bijvoorbeeld Jóhann, dan zou je achternaam Jóhansson of Jóhannsdóttir zijn.

Weetje: er is een IJslandse app waarin je kunt zien of je familie bent van iemand. Super handig als ze met iemand willen daten, zodat je er zeker van bent dat je geen verre neef aan het daten bent haha 😉

Familienamen in IJsland

IJslanders en taal

IJslanders zijn erg vriendelijk en gastvrij. Ze zijn zelfs uitgeroepen tot de vriendelijkste bevolking ter wereld! De meeste IJslanders spreken vloeiend Engels. Ze zullen dan ook altijd overschakelen op Engels als ze merken dat jij geen IJslands kunt spreken. Ze spreken vaak zelfs nog 2-3 andere talen, naast IJslands. Ondanks dat ze minstens tweetalig zijn, zijn IJslanders erg trots op hun taal. De taal is goed bewaard gebleven en voor elke nieuwe uitvinding wordt een nieuw IJslands woord bedacht.

Het woord ‘alsjeblieft’ bestaat niet echt in het IJslands, maar wel: vinsamlegast. Dit woord wordt echter bijna nooit gebruikt. IJslanders gebruiken wel vaak het woord ‘takk’ wat bedankt betekent. Net zoals wij Nederlanders, zijn ook de IJslanders erg direct; ze draaien er in ieder geval niet omheen en geven hun eigen mening. Dit is iets wat ik persoonlijk erg prettig vind.

IJslanders en hun gewoontes

De IJslanders zijn erg kalm en zijn al eeuwen gewend om te (over)leven in de natuur. Zij hebben een gezegde; Þetta reddast. Dit betekent; alles komt goed. En hier geloven de IJslanders heel sterk in. Is er een sneeuwstorm? Þetta reddast. Heb je vandaag geen vis gevangen? Þetta reddast.

Een groot verschil met Nederland vind ik dat de IJslanders wat meer terughoudend zijn. Nederlanders willen vaak alles weten en bemoeien zich met iedereen. Wij hebben over alles en iedereen een mening en er is een gigantische prestatiedruk om bijvoorbeeld minimaal HBO geschoold te zijn. Iets waar ik persoonlijk alleen maar negatief naar kijk en vroeger veel stress van kreeg, ondanks dat het is gelukt. De IJslanders zijn lekker met zichzelf bezig en laten anderen in hun waarde. Dit is iets waar wij Nederlanders nog iets van kunnen leren 😉

De IJslanders zijn ook erg fan van relaxen in warmwaterbronnen. Tijd voor ontspanning is in deze cultuur erg belangrijk! In ieder dorpje of stadje is er wel een verwarmd zwembad te vinden. Ondanks dat de IJslanders harde werkers zijn zoeken zij tijd voor ontspanning. IJslanders lezen ook graag veel boeken.

IJslanders en gezondheid

De IJslanders zijn vaak goed geschoold en werken veel. De levensverwachting is erg hoog; gemiddeld 82 jaar voor vrouwen en 77 jaar voor mannen. Dit komt doordat het niveau van de gezondheidszorg zeer hoog is. Daarnaast drinken ze over het algemeen weinig alcohol, roken ze weinig omdat dit niet mag in openbare ruimtes en is het verkopen en gebruiken van drugs verboden. Etenswaren zijn vrij prijzig, waardoor ik ook weinig IJslanders met overgewicht heb gezien tijdens mijn reizen.

IJslanders en werk

De IJslanders zijn een hardwerkende bevolking. Dit zit in hun genen en natuur, aangezien de Vikingen eeuwenlang in dit ruige terrein hebben gewoond en gewerkt. Er zijn genoeg IJslanders die wel drie banen hebben. Ze beginnen ook al op zeer jonge leeftijd met werken. De overheid biedt kinderen vanaf 13 jaar zelf zomerbaantjes aan. Net zoals in Nederland hebben de meeste tieners naast de studie een parttime baan, zodat ze zichzelf kunnen financieren. De werkeloosheid is ongeveer 7%.

Een paar uurtjes letterlijk niets doen zit er niet in bij de IJslanders. Als ze vrije dagen hebben gaan de IJslanders graag wandelen in de bergen of andere activiteiten ondernemen. Zo doen ze graag paardrijden op de IJslander of gaan ze de gebieden rondom de ringweg verkennen. In de zomermaanden houden de IJslanders van kamperen.

De IJslanders genieten veel van wellness, zoals de Blue Lagoon of de Mývatn natuurbaden. Het is absoluut geen lui volk. De IJslanders vergelijken zichzelf constant met andere landen, vooral Scandinavische. Ze willen hierin uitblinken en de beste zijn. Het is nu eenmaal een heel erg trots volk. De IJslanders staan op de vierde plaats van de gelukkigste bevolking ter wereld.

Gelijkheid in IJsland

IJslanders zijn een grote voorstander van gelijke kansen voor alle geslachten en je seksualiteit. IJslandse vrouwen staan bekend als zeer wilskrachtige en ambitieuze vrouwen. De gendergelijkheid is in de wereld het hoogste in IJsland; de bevolking respecteert elkaar.

Wist je dat: IJsland het eerste land ter wereld is waarbij een vrouwelijke president gekozen werd? Dit was in 1980. De eerste vrouwelijke premier was ook de eerste openlijk homoseksuele leider ter wereld. Dit was in 2009.

Eten in IJsland

Vroeger hadden IJslanders maar beperkte producten om mee te kunnen koken. Het gebrek aan zonlicht, beperkte vis- en jachtmogelijkheden en het isolement van het eiland, maakte de invoer van producten en etenswaren vrij moeilijk. Hierdoor hadden IJslanders eeuwenlang een simpel dieet met landelijke producten, zoals vis en lam. IJsland kent hierdoor veel lokale gerechten. Door technologische vooruitgang en geothermische energie kunnen de IJslanders dagelijks genieten van verse groente en fruit. Lees meer over de geschiedenis van IJsland.

Traditionele IJslandse gerechten

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *