Wat zijn typische IJslandse trekjes en hoe zijn de IJslandse mensen? Kom alles te weten over wat de mensen van dit eiland traditioneel IJslands maakt.

Kenmerken IJslandse bevolking

Iedere bevolking heeft zo zijn stereotypen, dus deze heeft IJsland ook. Deze gelden natuurlijk niet voor iedereen, maar voor het grootste gedeelte kloppen de feitjes. Onderstaande lijst is bedoeld om je een idee te geven van de bevolking en wat je kunt verwachten als je naar IJsland komt.

Familienamen in IJsland

In IJsland wonen ongeveer 365.000 mensen. Iedereen kent iedereen, en is zelfs vaak familie van elkaar. Er zijn geen achternamen of familienamen in IJsland. De meerderheid van de bevolking heeft een achternaam die een patroniem is. Dit betekent dat het is samengesteld uit de voornaam van hun vader. Het achtervoegsel bestaat uit -dóttir (dochter) of -son (zoon. Heet je vader bijvoorbeeld Jóhann, dan zou je achternaam Jóhansson of Jóhannsdóttir zijn.

Weetje: er is een IJslandse app waarin je kunt zien of je familie bent van iemand. Super handig als ze met iemand willen daten 😉

Familienamen in IJsland

IJslanders en taal

IJslanders zijn erg vriendelijk en gastvrij. Ze zijn zelfs uitgeroepen tot de vriendelijkste bevolking ter wereld! De meeste IJslanders spreken vloeiend Engels. Ze zullen dan ook altijd overschakelen op Engels als ze merken dat jij geen IJslands kunt spreken. Ze spreken vaak zelfs nog 2-3 andere talen, naast IJslands. Ondanks dat ze minstens tweetalig zijn, zijn IJslanders erg trots op hun taal. De taal is goed bewaard gebleven en voor elke nieuwe uitvinding wordt een nieuw IJslands woord bedacht.

Het woord ‘alsjeblieft’ bestaat niet echt in het IJslands, maar wel: vinsamlegast. Dit woord wordt echter bijna nooit gebruikt. IJslanders gebruiken wel vaak het woord ‘takk’ wat bedankt betekent. Net zoals wij Nederlanders, zijn ook de IJslanders erg direct; ze draaien er in ieder geval niet omheen en geven hun eigen mening.

IJslanders en gezondheid

De IJslanders zijn vaak goed geschoold en werken veel. De levensverwachting is erg hoog; gemiddeld 82 jaar voor vrouwen en 77 jaar voor mannen. Dit komt doordat het niveau van de gezondheidszorg is zeer hoog is.

IJslanders en werk

De IJslanders zijn een hardwerkende bevolking. Dit zit in hun genen en natuur, aangezien de Vikingen eeuwenlang in dit ruige terrein hebben gewoond en gewerkt. Er zijn genoeg IJslanders die maarliefst drie banen hebben. Ze beginnen ook al op zeer jonge leeftijd met werken. De overheid biedt kinderen vanaf 13 jaar zelf zomerbaantjes aan. Net zoals in Nederland hebben de meeste tieners naast de studie een parttime baan, zodat ze zichzelf kunnen financieren. De werkeloosheid is ongeveer 7%.

Een paar uurtjes letterlijk niets doen zit er niet in bij de IJslanders. Als ze vrije dagen hebben gaan de IJslanders graag wandelen in de bergen of andere activiteiten ondernemen. Zo doen ze graag paardrijden op de IJslander of gaan ze de gebieden rondom de ringweg verkennen. In de zomermaanden houden de IJslanders van kamperen.

De IJslanders genieten veel van wellness, zoals de Blue Lagoon of de Mývatn natuurbaden. Het is absoluut geen lui volk. De IJslanders vergelijken zichzelf constant met andere landen, vooral Scandinavische. Ze willen hierin uitblinken en de beste zijn. Het is nu eenmaal een heel erg trots volk. De IJslanders staan op de vierde plaats van de gelukkigste bevolking ter wereld.

Gelijkheid in IJsland

IJslanders zijn een grote voorstander van gelijke kansen voor alle geslachten en je seksualiteit. IJslandse vrouwen staan bekend als zeer wilskrachtige en ambitieuze vrouwen. De gendergelijkheid is in de wereld het hoogste in IJsland; de bevolking respecteert elkaar.

Wist je dat: IJsland het eerste land ter wereld is waarbij een vrouwelijke president gekozen werd? Dit was in 1980. De eerste vrouwelijke premier was ook de eerste openlijk homoseksuele leider ter wereld. Dit was in 2009.

Eten in IJsland

Vroeger hadden IJslanders maar beperkte producten om mee te kunnen koken. Het gebrek aan zonlicht, beperkte vis- en jachtmogelijkheden en het isolement van het eiland, maakte de invoer van producten en etenswaren vrij moeilijk. Hierdoor hadden IJslanders eeuwenlang een simpel dieet met landelijke producten, zoals vis en lam. IJsland kent hierdoor veel lokale gerechten. Door technologische vooruitgang en geothermische energie kunnen de IJslanders dagelijks genieten van verse groente en fruit. Lees meer over de geschiedenis van IJsland.

Traditionele IJslandse gerechten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.