Als je naar IJsland op vakantie gaat, dan zul je er ook boodschappen moeten doen. Bónus is één van de lokale supermarkten in IJsland. In deze blog vertel ik je graag meer over mijn favoriete supermarkt met het lachende roze varkentje.

Wat is Bónus en waarom is het zo populair in IJsland?

Bónus is een bekende naam in de IJslandse supermarktwereld. Het is een budgetvriendelijke supermarktketen die bekend staat om zijn lage prijzen en brede scala aan producten. Je vindt er van alles, van vers fruit en groenten tot IJslandse delicatessen en basisboodschappen.

Het opvallende logo van Bónus, een vrolijk varkentje, is bijna net zo iconisch als de IJslandse landschappen zelf. Je kunt het zien schitteren in de hoofdstraten van Reykjavik en andere steden, maar ook in kleinere dorpen. Tot een jaar geleden keek het roze varkentje een beetje dronken uit zijn ogen, maar dat hebben ze recent veranderd naar een lachend varkentje. Ik vond de dronken versie wel grappig eerlijk gezegd 😛

Het (oude) logo van de Bónus op een boodschappentas

De populariteit van Bónus in IJsland kan worden toegeschreven aan de lage prijzen en de ruime keuze aan producten. Het is een van de goedkoopste supermarkten in het land, wat het een favoriete keuze maakt voor zowel locals als toeristen. Bovendien zijn de openingstijden van Bónus over het algemeen ruim, wat het winkelen voor de drukbezette IJslanders en toeristen makkelijker maakt.

Daarnaast draagt Bónus bij aan de lokale economie door voornamelijk producten van IJslandse leveranciers aan te bieden. Dit betekent dat als je bij Bónus winkelt, je niet alleen geld bespaart, maar ook de lokale boeren en producenten steunt.

De geschiedenis van Bónus

Bónus werd opgericht in 1989 door drie IJslandse zakenmannen: Jóhannes Jónsson, zijn zoon Árni Pétur Jónsson en zijn zwager Halldór Jónsson. Jóhannes, de vader van het stel, had al een indrukwekkende carrière in de supermarktwereld achter de rug voordat hij Bónus oprichtte. Hij was de oprichter van Hagkaup, een andere bekende supermarktketen in IJsland.

Bónus begon als een klein, discount-georiënteerd bedrijf met een eenvoudig doel: IJslanders de mogelijkheid bieden om kwaliteitsproducten te kopen tegen de laagst mogelijke prijzen. De eerste winkel werd geopend in Skútuvogur, Reykjavik. Het was een instant succes en al snel werden er meer Bónus-winkels geopend in heel IJsland.

In de jaren ’90 ging Bónus een samenwerking aan met een andere IJslandse supermarktketen, Hagkaup. Deze samenwerking leidde tot de oprichting van de Hagar Group, een van de grootste retailbedrijven in IJsland. Ondanks deze fusie bleef Bónus zijn focus op lage prijzen en goede kwaliteit behouden.

Vandaag de dag heeft Bónus meer dan 30 winkels verspreid over heel IJsland. Ze hebben zelfs hun vleugels uitgeslagen naar het buitenland met winkels in de Faeröer Eilanden. Bónus blijft trouw aan zijn oorspronkelijke missie en blijft een van de meest geliefde en betrouwbare supermarkten in IJsland.

Boodschappen doen bij Bónus: wat je kunt verwachten

Bij het binnenstappen van een Bónus supermarkt, word je begroet door het bekende roze varkentje en een eenvoudig, maar functioneel winkelinterieur. Ik vind het zelf een beetje te vergelijken met de Lidl. De producten zijn netjes gerangschikt in verschillende secties zoals vers, diepvries, bakkerij, dranken en huishoudelijke artikelen. Wat ik een groot verschil vind met Nederland, is dat je bij de supermarkten in IJsland echt een gekoelde ruimte binnenloopt als je bijvoorbeeld vlees of Skyr wilt pakken.

Bónus heeft een breed scala aan producten, van basisboodschappen tot speciale IJslandse lekkernijen. IJsland staat bekend om hun combinatie van chocolade met drop en daar heb je hele schappen van bij de Bónus. Verder vind je er vers brood, een breed assortiment aan zuivelproducten, verse groenten en fruit, en natuurlijk een grote selectie aan typisch IJslandse producten zoals Skyr (een soort yoghurt), lamsvlees en verse vis. Bónus heeft ook een aantal kant-en-klare maaltijden. Deze zijn ideaal voor reizigers die op zoek zijn naar een snelle en gemakkelijke maaltijd.

Prijzen bij Bónus

Als je op zoek bent naar de goedkoopste boodschappen in IJsland, dan ben je bij Bónus aan het juiste adres. Deze supermarkt staat bekend om zijn lage prijzen, wat het een favoriete keuze maakt voor zowel locals als toeristen. Vergeleken met andere supermarkten in IJsland, zul je bij Bónus aanzienlijk kunnen besparen op je boodschappen.

Het is belangrijk om te vermelden dat hoewel Bónus goedkoper is dan de meeste andere IJslandse supermarkten, de prijzen nog steeds hoger kunnen zijn dan wat je gewend bent van huis. IJsland is namelijk een van de duurste landen ter wereld, en dat geldt ook voor de prijzen van levensmiddelen.

Voor de precieze prijzen van voedselproducten in IJsland verwijs ik je graag door naar mijn blog over boodschappen doen in IJsland.

Openingstijden Bónus

Als je van plan bent om een bezoekje te brengen aan Bónus, is het handig om de openingstijden te kennen. De meeste Bónus winkels zijn dagelijks geopend van 10:00 tot 19:00 uur. In Reykjavík en andere steden zijn ze meestal tot 20:00 uur geopend. De vlucht naar IJsland landt meestal in de namiddag. Tijdens mijn eerst reis naar IJsland landden we rond 18:00 uur, waardoor het na het ophalen van de koffers en de huurauto al te laat was om nog bij de Bónus te stoppen. Gelukkig was de Krónan toen wel nog geopend.

Het is daarom altijd een goed idee om de openingstijden te controleren voordat je erheen gaat rijden. Je kunt de meest actuele openingstijden vinden op de officiële Bónus website of gewoon op Google.

Bónus versus andere IJslandse supermarkten: een vergelijking

Als je IJsland bezoekt, zul je verschillende supermarktketens tegenkomen. Naast Bónus zijn er nog een aantal andere populaire supermarkten, waaronder Krónan, Nettó en Hagkaup.

  • Krónan is een andere budgetvriendelijke supermarkt in IJsland. Ze hebben een vergelijkbaar productaanbod als Bónus, maar de prijzen kunnen iets hoger zijn. Het voordeel van Krónan is dat ze vaak langere openingstijden hebben dan Bónus, wat handig kan zijn als je laat op de dag nog boodschappen moet doen.
  • Nettó is een andere supermarktketen die je in IJsland kunt vinden. Ze hebben een breed scala aan producten en hun prijzen zijn vergelijkbaar met die van Bónus. Nettó heeft vaak speciale aanbiedingen en kortingen, dus het is de moeite waard om hun wekelijkse folders te checken.
  • Hagkaup is de duurste supermarkt in IJsland, maar ze hebben ook het meest uitgebreide productaanbod. Ze hebben vaak producten die je niet in de andere supermarkten kunt vinden, waaronder biologische en glutenvrije producten. Daarnaast heeft Hagkaup ook een uitgebreid assortiment aan huishoudelijke artikelen en kleding.

Over het algemeen is Bónus de goedkoopste optie voor boodschappen in IJsland. Ze hebben een breed scala aan producten en hun prijzen zijn meestal lager dan die van de andere supermarkten. Het enige nadeel is dat de openingstijden van Bónus soms beperkter zijn dan die van de andere supermarkten. Het is dus een goed idee om de openingstijden te checken voordat je op pad gaat om boodschappen te doen.

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *